0°C

Višje sodišče razveljavilo sodbo za umor Bovčana

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /M.R. /
KOMENTARJI
105
Koprsko višje sodišče je razveljavilo sodbo novogoriškega sodišča, ki je maja Jasmina Suljića zaradi umora 34-letnika v Bovcu oktobra lani obsodilo na 18 let zapora, danes poročata Delo in Primorske novice. Menijo namreč, da je bilo med sojenjem kar nekaj podrobnosti premalo razčiščenih.

Maja je sodnica novogoriškega okrožnega sodišča Darinka Kogoj Jasminu Suljiću prisodila 18-letno zaporno kazen za umor. Z enajstimi vbodi z vojaškim nožem naj bi po navedbah tožilstva 2. oktobra lani vzel življenje domačinu iz Bovca.

Na sodbo so se pritožili tožilstvo, Suljić ter obtoženčevi zagovornica in sestra. Obtoženec je navajal, da je kaznivo dejanje storil v samoobrambi in da je sodišče napačno upoštevalo mnenje izvedenke psihiatrične stroke.

Tožilstvo se je pritožilo zaradi kazenske sankcije in predlagalo, naj mu višji sodniki izrečejo 25 let zapora. Obtoženčevi sestri Aldiani Ališkanović se je zdelo neverjetno, da v bratovi krvi niso našli sledi amfetamina, poudarila pa je, da bi moralo sodišče upoštevati njegove poškodbe glave iz preteklosti.

Zagovornica pa je predlagala razveljavitev sodbe in ponovno sojenje.

Koprski višji sodniki so zdaj odločili, da so pritožbe obtoženca, njegove zagovornice in sestre utemeljene, zato so jim ugodili in sodbo novogoriškega sodišča razveljavili.

Suljiću, kuharju iz BiH, bodo zdaj znova sodili, pri tem pa po navodilu višjih sodnikov izvedli še dodatne dokaze. Okrožno sodišče bo moralo postaviti izvedenca nevrološke stroke, ki bo preveril, kako so obtoženčeve poškodbe glave vplivale na njegovo vedenje in dojemanje v času kaznivega dejanja, še navajata časnika.

Protest družine in prijateljev umrlega pred novogoriškim sodiščem maja letos
Protest družine in prijateljev umrlega pred novogoriškim sodiščem maja letosFOTO: Aljoša Kravanja

Spomnimo

34-letnega domačina je po ugotovitvi sodišča, ki se je pri tem opiralo predvsem na dokaze, Suljić umoril na zahrbten način. V času napada je bil državljan Bosne in Hercegovine zmanjšano prišteven zaradi močnega afekta, je v obrazložitvi povedala Kogojeva.

Po celodnevnem popivanju je obsojeni Suljić 2. oktobra okrog polnoči prišel do žrtvinega stanovanja. Po vstopu v stanovanje je ugotovil, da 34-letnik ni sam, zato ga je povabil pred vhodna vrata in ga tam napadel v lovskim nožem.

Umorjeni je imel na telesu enajst vbodnih ran in je zaradi poškodb vitalnih organov izkrvavel.