Črna kronika

Višje sodišče Tomiću znižalo kazen s 17 let in pol na devet let

Ptuj, 04. 12. 2020 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
85

Potem ko se je obramba Janka Tomića, ki ga je sodišče na prvi stopnji obsodilo na 17 let in pol zapora zaradi uboja in treh poskusov uboja v Krčevini leta 2018, pritožila na višje sodišče, je slednje delno ugodilo obrambi in kazen znižalo na skupno devet let.

Višje sodišče v Mariboru je odločilo o pritožbi obeh zagovornikov Janka Tomića za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 v Krčevini pri Ptuju. Pritožbi je delno ugodilo in znižalo kazensko sankcijo s 17 let in šest mesecev zapora na skupno devet let zapora, je povedal  eden izmed Tomićevih zagovornikov Damijan Donko in pojasnil, da je sodišče skoraj razpolovilo višino kazni, ki je bila izrečena na prvi stopnji, kar si šteje kot vsaj delni uspeh v tej pravdi. Po njegovem mnenju je odločitev tudi pokazatelj tega, da je bila celotna kaznovalna politika in sojenje samo na prvi stopnji nepošteno in da odločitev sodišča prve stopnje ni bila zakonita in pravilna.

A odločitev višjega sodišča ne pomeni, da ne bodo nadaljevali poti z izrednimi pravnimi sredstvi, tako na vrhovnem kot, po potrebi, tudi na ustavnem sodišču. Donko namreč meni, da je v tem konkretnem primeru moč dokazati, da obdolženi ni kriv oziroma mu ni moč dokazati krivde, pri čemer se poleg elementov silobrana definitivno pojavlja vprašanje njegove prištevnosti v samem času dejanja, pri čemer je bil afekt, torej stanje močne smrtne prestrašenosti, ugotovljen že z izvedencema klinične psihologije in klinične psihiatrije tekom postopka na prvi stopnji, ki sta bila privedena kot izvedenca. Njuno izvedeniško mnenje je tudi podkrepljeno in poglobljeno z izvedeniškim mnenjem, ki ga je Donko sam pridobil od strokovnjaka, tudi sodno zapriseženega psihiatra, dr. Mateja Kravosa, ki je poleg afekta ugotovil, da je bil obtoženec v času ravnanja v stanju, ki je ekvivalentno bistveno zmanjšani prištevnosti.

Obračun se je zgodil leta 2018.
Obračun se je zgodil leta 2018. FOTO: 24ur.com

Ne glede na zaključke in ugotovitve sodišča druge stopnje, s katerimi se Donko sicer delno strinja, pa meni, da bi bilo treba v večji meri upoštevati dejstvo, da so obdolženca v takšno stanje zavesti, ki je bila nedvomno zožena in usmerjena v obrambo sina, spravili prav napadalci s svojim brezobzirnim napadom, ki je bil nedvomno organiziran sredi noči s hladnim orožjem. Vse to po mnenju zagovornika narekuje, da se obdolženega ne bi smelo, v kolikor bi se sploh lahko ugotavljala njegova voljna in zavestna komponenta naklepa, ki ga pa po mnenju obrambe ni moč dokazati in skazati na podlagi izvedenega dokaznega postopka, še dodatno kaznovati oziroma se obramba zavzema, da se mora kazen v celoti odpustiti.

"Dokazni postopek na prvi stopnji nikakor ni bil izveden pošteno, več dokaznih predlogov obrambe je bilo neutemeljeno zavrnjenih, med drugim rekonstrukcija kot tudi postavitev izvedenca okulista, ki sta po mnenju obrambe ključna dokaza, da obtoženi ni vedel, koliko je napadalcev in jih sploh ni videl, kaj šele, da bi za njimi usmerjeno streljal, kot mu to očita obtožba in kot takšne obtožbene teze povzema v sodbi tako sodišče prve kot druge stopnje," pojasnjuje Donko. Po mnenju obrambe tega ni moč dokazati, ko rekonstrukcija ni bila opravljena in ko izvedenec okulist ni podal izvedeniškega mnenja, kljub zatrjevani kratkovidnosti obdolženega in streljanja sredi noči na slepo, in bi torej definitivno o dvomu obdolženega, slednjega morali oprostiti ali pa mu vsaj kazen odpustiti. 

"Zavzemali se bomo, da nadaljujemo pot z izrednimi pravnimi sredstvi kar se tega tiče, nedvomno pa pozdravljam odločitev višjega sodišča v tem delu, ko so skoraj razpolovili kazen, kar je nedvomno pokazatelj, da je bilo pred sodiščem prve stopnje sojenje nepošteno in v večji meri kršena pravica do obrambe," poudarja Donko.

Sojenje za uboj v Krčevini
Sojenje za uboj v Krčevini FOTO: 24ur.com

Obramba se zavzema za to, da če človek brani tiste pravne vrednote, ki jim pravo daje primarno pravno varstvo in za katere demokratična družba od primarne civilizacije uči otroke, kaj je prav in kaj narobe in kaj je treba braniti, in ko človek to naredi, nedvomno ne bi smel biti kaznovan, glede na vse konkretne okoliščine, pojasnjuje Donko. Če pa bi že bil kaznovan in bi se spoznalo, da je bila njegova zavest in volja v takšni meri, da bi se mu dalo očitati eventuelni naklep, pa se mu po mnenju obrambe ne da, bi pa vse okoliščine primera, skladno s 3. odstavkom 23. člena KZ, bilo treba s tem primerom kazen odpustiti, ker je bilo dejanje storjeno iz močne prestrašenosti, torej afekta, ki je bil potrjen od vseh izvedencev. "Sodišče ima vso zakonsko podlago in vse možnosti da bi to naredilo, pa se sodišči tega nista poslužili, zato bo s pravdo nedvomno treba nadaljevati," je še pojasnil.

Ptujsko sodišče je sicer že junija 2018 kaznovalo vse tri napadalce, ki so želeli fizično obračunati z mlajšim Tomićem. Vsi so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine, zaradi česar so jo odnesli z nižjimi kaznimi. Eden od njih mora v zaporu odsedeti leto in osem mesecev, drugi leto in pet mesecev, tretji pa leto dni.

Spomnimo.

Obračun se je zgodil 26. maja 2018 v Krčevini pri Ptuju, ko so okoli tretje ure zjutraj štirje moški, stari od 25 do 29 let, skušali nasilno vstopiti v stanovanjsko hišo, da bi pretepli 20-letnega Žana Tomića. Pred tem so na dvorišču že poškodovali osebni avtomobil. Pri poskusu vstopa v hišo so razbili kletno okno in grozili, da bodo 20-letnika ubili. Njegov 51-letni oče je z balkona s pištolo večkrat ustrelil v zrak. Med begom je 25-letni osumljenec utrpel dve strelni poškodbi, 29-letnik pa je poškodbam na kraju dogodka podlegel.

Trije napadalci so se brez pokojnega z avtomobilom odpeljali proti Mariboru, a so jih policisti izsledili in ustavili v Zgornjem Dupleku. 27-letnemu in 29-letnemu osumljencu so odvzeli prostost, ustreljenega 25-letnika pa so z reševalnim vozilom odpeljali v mariborsko bolnišnico. 

Policija je sicer vse štiri napadalce v preteklosti že obravnavala v povezavi z različnimi kaznivimi dejanji zoper življenje in telo, medtem ko oče in sin iz Krčevine doslej še nista bila v kazenskem postopku. Napadalci so tja prišli brez strelnega orožja, so pa imeli s sabo nož. Družina strelca, ki je policiste počakal na svojem domu, je pištolo posedovala legalno, saj je imela dovoljenje zanjo njegova partnerica.

Ravnanje tožilstva in sodišča v še enem odmevnem primeru

Zanimivo je, da sodišča in tožilstvo različno precenijo kaznivo dejanje, za katerega obtožilo obdolženca. Medtem ko pri Tomiću vztrajajo pri kaznivemu dejanju uboja in treh poskusov uboja, o silobranu pa ne želijo slišati, pa spomnimo na primer Luke Vlaovića in ravnanje tožilstva ter sodišča v tem primeru. Leta 2013 je omenjeni z nožem poskušal ubiti moškega, ker se je zaljubil v njegovo dekle. Ko je Vlaović dejanje priznal, so tožilci dejanje prekvalificirali iz poskusa umora v poskus uboja, čeprav gre pri umoru lahko za koristoljubje ter umor na grozovit, krut in zahrbten način, kot je bilo v omenjenem primeru. 

Luka Vlaovič
Luka Vlaovič FOTO: Kanal A

Vlaović je bil tako obsojen le na štiri leta zapora, čeprav bi mu lahko dosodili od 5 do 30 let, če bi mu sodili za umor. Štiri ljubljanske tožilce je zaradi njihovega dela v omenjenem primeru čakal strokovni nadzor, ki je pokazal, da je bila obravnava takrat mladega pravnika Vlaovića premila, saj bi mu morali soditi za poskus umora in ne uboja, a kljub dokazanim nepravilnostim tožilcev ni doletela sankcija.

Je pa njihova napaka oktobra letos drago stala mlado žensko in njeno hčerko, saj ju je Vlaović, ki je milo zaporno kazen medtem že prestal, poskušal zastrupiti, domnevno s psihoaktivnimi snovmi oziroma pomirjevali. Obe sta še pravočasno poiskali zdravniško pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Safran
11. 12. 2020 13.06
Kar se pa tice tozilcev v sloveniji pa,ce bi vam povedal na primerih ki jih poznam,boljse je da narod ne ve resnice ker je stanje hujse kot v politiki..
Tomaž Safran
11. 12. 2020 13.03
Ce bi se slo za mojega otroka in se pri meni doma mi tudi oni trije ne bi usli,poleg tege bi jih razrezal na kose..
Tomaž Safran
11. 12. 2020 13.01
Rak rana v sloveniji so vecina tozilcev in nekateri sodniki
Apostol1
06. 12. 2020 09.13
+2
Nekdo naj mi definira , kaj je to uboj , ker ali gre za umor ali pa za samobrambo in tule je kot sem prebral šlo za samoobrambo in v tem slučaju naj sodišče to strokovno ugotovi in , če to drži je zame ta človek nedolžen , ker enako bi reagiral tudi jaz , če bi bilo ogroženo življenje mojega sina.
Uporabnik1727405
05. 12. 2020 09.15
+5
Če bi tako napadli mojo družino ,niti eden nebi odkorakal z mojega dvorišča...
asdfghjklč
04. 12. 2020 20.39
+14
To, da so ga vrgli v zapor, je totalen kritenizem! Po tej logiki sodeč, bi on mogel te nasilneže spustiti v hišo, pa da jih namlatijo? Ali kako si to predstavljajo? Zgleda, da moja hiša tudi ni več samo moja, ampak od vseh nas! Ima, da mu sodite kot NIČ KRIV! Pokvarjena država do amena.
asdfghjklč
04. 12. 2020 20.38
+4
To, da so ga vrgli v zapor, je totalen kretenizem! Po tej logiki sodeč, bi on mogel te nasilneže spustiti v hišo, pa da jih namlatijo? Ali kako si to predstavljajo? Zgleda, da moja hiša tudi ni več samo moja, ampak od vseh nas! Ima, da mu sodite kot NIČ KRIV! Pokvarjena država do amena.
castell
04. 12. 2020 20.15
+12
One 3 barabe pa se že lepo zunaj sprehajajo?
FlatyEric
04. 12. 2020 20.03
+8
Po tej logiki se niti braniti ne smemo, če smo napadeni. Vsi štirje so že prej bili obravnavani s strani policije. Ne da ne bi smel biti obsojen. On niti na sodišču ne bi smel biti.
slo_veter
04. 12. 2020 19.58
+2
še vedno bolj da se s tabo ukvarjajo odvetniki, kot pogrebniki.
le?o
04. 12. 2020 19.29
+19
Človeka, ki je branil svojega sina, pa še povrh v svoji hiši, so obsodili. Oprostilna sodba se pa pričakuje v primeru, kjer tip na koki in xy promilov krvi v alkoholu povozi dva pešca na prehodu??? Narobe svet
flojdi
04. 12. 2020 17.44
+2
. res ne razumem zakaj niso znižali na osem in pol
flojdi
04. 12. 2020 21.46
+1
. sicer pa Pravice ( jus a ) ni več ; šteje denar za odvetnika
roten
04. 12. 2020 17.07
+27
temu človeku se ne sme soditi v imenu ljudstva ker ljudstvu mu da prav da brani svojo imovino se pravi spustite ga na svobodo
rovte
04. 12. 2020 17.07
+24
Bi vidla, če bi kateremu od sodnikov se to zgodilo na njegovem dvorišču, kakno kazen bi dobil! In tem sodnikom se nič ne zgodi pa če še take gluposti dosodijo, za to tudi tako obnašajo! Boli jih patka, itak bojo ostali na delovnem mestu!!
Bigbadjohn
04. 12. 2020 16.22
+29
Sramota, da mu sploh sodijo!
dr.Megla
04. 12. 2020 16.06
+10
Vam je zdaj vsem jesno, zakaj se ta vlada bori proti tem levičerskim sodnikom?
RUGBYPLAYER
04. 12. 2020 15.54
-23
Za strel v hrbet, dobil 9 let, sedel bo 5! Bravo Bo človek rekel glej zstrelim človeka, najdem dober izgovor po 5 letih se ven
dr.Megla
04. 12. 2020 16.51
+21
Si ti sploh prečital kaj piše in kakšno bedarijo si ti napisal...
RUGBYPLAYER
04. 12. 2020 15.52
-26
Halo, človek je ustrelil človeka v hrbet! Me zanima če bi nekdo vašega sina ustrelil v hrbet, verjetno bi iskali pravico na vseh sodiščih evrope!
Jack Herer
04. 12. 2020 16.24
+24
Branil je svojega sina, kaj ti tukaj ni jasno.
Podborsky
04. 12. 2020 16.25
+22
Kaj pa je baraba delal pred njegovo hiso? Razbijal pa vratih, razbil sipo, ti bi jih verjetno na kavo povabil. Mislim, da si isti tic, kot te barabe, ki jih zagovarjas. Sodnika zaradi malomarnega in gostilniskega sojenja takoj odpustiti in mu naloziti vse stroske sojenja. Huda napaka tudi kriminalistov, ki so podali taksno kazensko ovadbo, ki so ji nesposobni tozilci sledili.
IKOSS
04. 12. 2020 16.34
+22
Ali so napadalci po svoji volji ogrožali življenje, zdravje ter premoženje strelca ter njegove družine? Da! Je strelec, ali njegova družine, pred tem neposredno ogrožala napadalce, oziroma je bil napad posledica njihovega protipravnega ravnanja. Ne! Je napadeni lahko utemeljeno domneval, da je njegovo ter življenje njegovih bližnjih, resno ogroženo? Da! Ali je bilo njegovo ravnanje glade na okoliščine nesorazmerno? Ne! Ali je nekdo v boju ustreljen v hrbet, prsa, ali kak drug del telesa, ni posebej pomembno, upoštevati je treba širše okoliščine. Vsakdo se mora zavedati, da imajo njegova dejanja posledice, lahko zanj tudi izjemno neprijetne! Krivda je tako v celoti na strani napadalcev, rudi za polsence, ki so jih utrpeli. Vsak razumen starš, bi za posledice okrivil napadalce, četudi so njemu najbližji. Nesposobnost to storiti bi jasno kazal na problematičen sistem vrednot takšnih staršev, ali njivo osebno nezrelost. Nedvomno je družbeno nezaželeno, da se spori ne rešujejo s pomočjo nasilja, toliko bolj v kolikor pride do osebnih poškodb, ali celo smrti. Se je pa na drugi stani treba zavedati, da gre marsikdaj za kolizijo vrednost. V tem primeru se je smiselno postaviti na stran tistega, ki je za nastalo situacijo manj kriv, oziroma je njegovo ravnanje bolj skladno s konceptom pravičnosti. V tem primeru napadeni dejansko ni bil povzročitelj ogrožanja, temveč je bil v vlogo žrtve postavljen prosti svoji volji in se je tako zgolj branil. Povzročitelji nasilja, ki so se prosto in zavedno odločili za svoje dejanje pa so bili napadalci. Le v kolikor bi bilo napadenemu mogoče nesporno dokazati, da se je napadalcem zavedno maščeval, bi bila izrečena kazen primerna, sicer pač ne!
rovte
04. 12. 2020 17.09
+14
Takšne napadalne bandite ni škoda!! Preden ti njih ubiješ, oni tebi ubijejo sina!!
nekodnas
04. 12. 2020 17.35
+9
Zelo dober zapis. strokoven z navedbo dejstev ,zavedanja in predpostavk , glede na stresno situacijo , hitrost dejanj kot hipen odgovor ( v afektu) na možne posledice za napadene. Janka Tomića oprostiti..
RUGBYPLAYER
04. 12. 2020 15.50
-14
Ponesreči bom stopil v tvojo posest, me boš ustrelil! Ne govori bedarij
zoran jankovi? 007
04. 12. 2020 16.20
+1
rovte
04. 12. 2020 17.11
+13
On ni stopil po nesreči, ampak z namero koga poškodovati!!
ivan z Doba
04. 12. 2020 15.43
+31
V takem primeru odobravam ameriški pristop reševanja. Za zaščito svojega doma v katerega je nekdo vdrl, lahko uporabiš vsa sredstva!