Črna kronika

Huda nesreča pri Postojni: delavci naj o prihodu vlaka ne bi bili obveščeni

Postojna, 21. 12. 2023 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, N.L.
Komentarji
0

Pri Postojni se je zgodila huda železniška nesreča, v kateri sta umrli dve osebi. Vlak je trčil v delavce Slovenskih železnic. Kot je pojasnil direktor infrastrukture pri Slovenskih železnicah Matjaž Kranjc, sta še dva zaposlena utrpela težje poškodbe, preostalih pet delavcev ni bilo poškodovanih. Vzrok nesreče sicer še preiskujejo, vendar pa naj po prvih informacijah delavci o prihodu vlaka ne bi bili obveščeni. Promet na progi je bil sproščen nekaj po 17. uri, so sporočili iz SŽ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Mes o preiskavi nesreče
    05:14
    Iz 24UR ZVEČER: Mes o preiskavi nesreče
  • Iz 24UR ZVEČER: Huda železniška nesreča
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Huda železniška nesreča
  • Iz SVETA: Dva mrtva v železniški nesreči
    06:09
    Iz SVETA: Dva mrtva v železniški nesreči

Slovenske železnice so glede hude nesreče sklicale novinarsko konferenco. Matjaž Kranjc, direktor infrastrukture pri SŽ, je uvodoma izrekel iskreno sožalje svojcem in sodelavcem ponesrečenih. 

Pojasnil je, da je bila delovna skupina na tirih med Postojno in Prestrankom prijavljena ob 7.40. Po besedah Slovenskih železnic lahko delavci dela opravljajo v presledkih med železniškim prometom. 

Delavci o prihodu vlaka naj ne bi bili obveščeni

 Ob 9.20 je nato vanje trčil potniški vlak, ki je bil namenjen iz Ljubljane v Sežano. "Skupina o prihodu vlaka po naših prvih informacijah ni bila obveščena," je povedal Kranjc. Dodal je, da bo izvedena preiskava protokolov signalov varnostne naprave in pogovorov GSMR-sistema, kjer so pogovori posneti. "Nedvomno bomo ugotovili, kaj je šlo narobe, da je do tega tragičnega dogodka prišlo," je zagotovil Kranjc. 

Tudi Dušan Mes, generalni direktor SŽ, je povedal, da se vzrok nesreče še preiskuje. "V tem trenutku bi težko dali neke končne zaključke, ker je treba poslušati posnetke izvedenih protokolov. Na podlagi tega bomo v naslednjih dneh lahko ugotovili, zakaj se je zgodila nesreča," je pojasnil.

"Na terenu so vse preiskovalne službe, poleg preiskovalcev tudi naši preiskovalci," je še povedal Kranjc. Na terenu je tudi pet delavcev, ki izvajajo psihosocialno pomoč. "Nudijo jo tako delavcem, ki so v velikem šoku, kot tudi svojcem, če jo bodo potrebovali," je dodal.

Dve osebi umrli, še dve osebi težje poškodovani

Na tirih je bilo osem zaposlenih, poleg delavcev in čuvaj delovne skupine, so poročili s Policije. Dve osebi sta na kraju dogodka umrli. 

"Še dva sodelavca sta utrpela težje poškodbe, vendar naj po informacijah zdravnice na terenu, ki je poskrbela za prvo oskrbo, ne bi bila v življenjski ogroženosti. Na nogah imata zlome, kaj hujšega pa naj ne bi bilo," je povedal. Po njegovih besedah so se drugi rešili z nekaj praskami, brez drugih poškodb.  

Po informacijah Kliničnega centra Ljubljane ima en lažje poškodbe, drugega so zaradi težjih poškodb prepeljali s helikopterjem v izolsko bolnišnico. "Bil je operiran, gre pač za kompliciran zlom spodnje okončine. Operacija je zaključena je že na oddelku, je stabilen in zaenkrat pač po pričakovanju," je povedal strokovni direktor izolske bolnišnice Tomaž Gantar

Od potnikov na vlaku, ni bila poškodovana nobena oseba, so pa tudi njim ponudili psihosocialno pomoč. Železniška proga je bila več ur zaprta, za potnike pa so organizirali nadomestni avtobusni prevoz. Promet na progi je bil sproščen nekaj po 17. uri, so sporočili iz SŽ.

Sožalje izrekel tudi premier Golob

Na novico o nesreči se je odzval tudi predsednik vlade Robert Golob. "Današnja tragična železniška nesreča me je globoko pretresla. Vsem poškodovanim želim čimprejšnje okrevanje, svojcem umrlih pa izrekam iskreno sožalje," je zapisal. 

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je svojcem umrlih izrekla globoko sožalje, poškodovanim pa zaželela čim hitrejše okrevanje.

Kot je zapisala v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali z ministrstva, je na prizorišču nesreče glavni preiskovalec železniških nesreč z ministrstva, ki skupaj z drugimi pristojnimi službami preiskuje okoliščine nesreče in ugotavlja vzroke zanjo. "Smo v stalnem in neposrednem stiku z vodstvom Slovenskih železnic," je izpostavila.

"Ministrstvo za infrastrukturo bo zagotovilo vso potrebno strokovno pomoč, da čim prej odkrijemo vzroke nesreče in, če se bo izkazalo za potrebno, sprejelo ustrezne ukrepe, da preprečimo takšne tragedije," je še zagotovila ministrica.

Dan Juvan, sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v imenu ministrstva izrekel sožalje vsem svojcem preminulih. "Javnost obenem obveščam, da je Inšpektorat RS za delo skupaj s Prometnim inšpektoratom RS že na kraju nesreče, kjer ugotavljajo, kaj je bil vzrok nesreče in ali bi jo bilo mogoče preprečiti," je zapisal in dodal, da je vsaka takšna smrt odveč. "Zato moramo zagotoviti dosledno upoštevanje pravil varnosti in zdravja na vseh deloviščih, da bodo takšni tragični dogodki v prihodnje preprečeni."

Kasneje so z ministrstva sporočili še, da so v kontaktu s pristojnim inšpektorjem za infrastrukturo, ki jim je ponudil pomoč pri obravnavi dogodka. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3