Črna kronika

Domači so zaslišali ropot in na delu zalotili vlomilce, ki so po lestvi splezali na balkon in v hišo

Ljubljana, 26. 12. 2017 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti so na območju Policijske uprave Ljubljana med 24. in 26. decembrom obravnavali kar 11 vlomov v različne objekte. Pred odhodom od doma ne pozabite na nekatere preventivne ukrepe, saj lahko za varnost svojega premoženja največ naredite sami, pravijo na policiji.

Praznični konec tedna je marsikdo preživel na lepšem, žal pa si praznikov ''ne vzamejo'' nepridipravi. 

Policisti so na območju Policijske uprave Ljubljana med 24. in 26. decembrom obravnavali 11 vlomov v objekte: sedemkrat so vlomili v hiše, trikrat v stanovanja in enkrat v klet. Iz slednje so po navedbah PU Ljubljana neznanci odtujili strešni kovček z nosilci, dve kolesi, štiri pare smuči s smučarskimi palicami, kolesarsko čelado, glasbeni stolp, igralno konzolo Playstation 4, VR očala in kontroler za PS 4. Lastnika so oškodovali za približno 3000 evrov.

Na božični dan okoli 21.45 so ljubljanske policiste obvestili o vlomu v hišo v Dragomeru, kamor so neznanci vlomili skozi atrij. Ukradli so predvsem denar. Lastnika so oškodovali za nekaj tisoč evrov.

Ob enaki uri so bili obveščeni o še enem vlomu na Opekarski cesti v Ljubljani, kamor so neznanci vlomili skozi okno, iz notranjosti pa so ukradli več kosov nakita. Lastnika so oškodovali za več tisoč evrov.

Prav tako na božič okoli 20. ure pa so policiste poklicali in obvestili o vlomu v stanovanje v Polju, kamor so neznanci vlomili skozi balkonska vrata. Ukradli so denar, nakit in tablični računalnik. Tudi tega lastnika so oškodovali za več tisoč evrov, so še navedli na PU Ljubljana. 

Lastniki so jih zalotili na lestvi 

O vlomih in tatvinah v današnjem poročilu za pretekle dni poročajo tudi iz Policijske uprave Novo mesto. V petek zvečer so tako neznanci vlomili v stanovanjsko hišo v Šentjerneju. Okoli pol devete zvečer so domači zaslišali nek ropot in na delu zalotili storilce, ki so po lestvi splezali na balkon in od tam vlomili v hišo. Neznanci so nato pobegnili. 

V soboto med 11.30 in 19.00 uro so neznanci izkoristili kratkotrajno odsotnost lastnikov in vlomili v vikend v Vinjem Vrhu. Odnesli se nekaj denarja in vrednejših predmetov in skupaj povzročili za nekaj tisoč evrov škode.

''V ponedeljek zjutraj so policiste klicali v Sevno, ker so domači ugotovili, da je bil ropot prejšnjega večera povezan s poskusom vloma. Okoli osme ure zvečer so namreč pred vrati slišali nek ropot a so se domnevni storilci očitno ušteli, saj niso pričakovali, da bo kdo doma. Policisti so nato z ogledom ugotovili, da so naredili za okoli 500 evrov škode na vhodnih vratih,'' so še sporočili tudi na PU Novo mesto. 

V noči iz nedelje na ponedeljek so neznanci vlomili v stanovanjsko hišo na Trški Gori (Novo mesto). Neznanci so odnesli televizor in z vlomom in krajo lastnikom povzročili za okoli 3000 evrov škode. Podobno se je zgodilo tudi v Drganjih selih, kjer pa storilci niso odnesli ničesar a vseeno naredili za okoli 300 evrov škode.

Vlomilci med prazniki ne počivajo ...

Vlomilci žal ne počivajo niti med prazniki.
Vlomilci žal ne počivajo niti med prazniki. FOTO: iStock

Še več, morda vlomilci med zimskimi počitnicami še bolj delajo. Na policiji pravijo, da s preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vozil, drzni ropi ipd. 

''Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ...'' so zapisali na spletni strani. 

Zato pred daljšo odsotnostjo policija svetuje, da storite naslednje:
- zaklenite vrata in zaprite okna,
- vklopite alarmno napravo,
- ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
- ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),
- o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listkih),
- poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov.),
- doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
- ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
- z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
- povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
- preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu,
- zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

Policija še svetuje, da če se odpravljate za nekaj dni od doma, ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta). 

V tem prazničnem času pazite tudi na božične lučke in jih pri odhodu od doma izklopite, saj lahko zaradi kratkega stika ostanete brez vsega. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
27. 12. 2017 10.36
+8
Ljudje ; potrebno se bo organizirati in vzeti stvari v roke ,kajti naša sodišča lopove ščitijo ! In potem naj bo zares sodba v imenu ljudstva !
Jimi1
27. 12. 2017 14.42
+5
Moja izkušnja.... Fotografiral lopova v gozdu, ta me je poskušal umoriti, nakar sem ga razorožil s prazno pištolo.... Epilog... lopova naj bi s fotografiranjem tatvine v gozdu toliko vznemiril, da je bil slednji upravičen zaradi vznemirjenosti loviti z ostrim orodjem lastnika po gozdu in kričati "ubil te bom". Ker sem ga "vznemiril" mi sodišče v (ČRN....)ni priznalo pravice do silobrana in me obsodilo na 4 mesece .... Ni dvoma, naslednjič bo veljala "sodba v imenu ljudstva".....
transs
27. 12. 2017 09.03
+6
Ta lopov bo na sodišču povedal da je opravljal le delo božička in bo že na prostosti.....
metronom
27. 12. 2017 09.45
+2
Ramzess
26. 12. 2017 21.03
+2
"Policisti so nato z ogledom ugotovili, da so naredili za okoli 500 evrov škode na vhodnih vratih" Čez strokovnost policije ga pa res ni, strokovnjaki za vse, skoraj.
Jimi1
27. 12. 2017 14.45
+2
Sodišče jim celo priznava ,da so diplomirani psihologi, saj veljajo njihove ocene o temu, kdo je bil "bolj prestrašen" na sodišču v (ČR.......MLJU) enako kot izvedensko mnenje....
pieta
26. 12. 2017 20.18
+16
Ma take samo fik in gotovo !! ne bo treba ne policije, sodišča in ne zapora !! lopata in dve urce fitnessa pa je poglihano.
exyu
26. 12. 2017 21.05
+7
jp, le piši te bo hitro obiskal plavi orkestar. Ko sem na PP rekel kaj mu bomo storili ker me je okradel so rekli, najprej mu moraš dokazati da je stvar tvoja, če se ga dotakneš greš pa v zapor!!!
Jimi1
27. 12. 2017 14.48
+3
Sploh pa policije ne zanima ali je tvoje ali ne.... Lepo pričajo (za nagrado) v korist lopova in greš lepo na hladno, da lahko ob tvoji odsotnosti še naprej krade pri tebi....
Ata_Smrk
26. 12. 2017 19.10
-8
oćitno ima jošbogatih u Sloveniji, da jima kradu lopovi 🙊
Jimi1
27. 12. 2017 14.48
+2
Problem je, da se na reveže spravljajo, slednjih pa država nima namena ščititi....
exyu
26. 12. 2017 18.21
+14
meni so ukradli tekmovalno kolo Hrvati in to sem opazil, da je vsako leto ista zgodba, Krapina, Čakovec z blendiranimi pickapi mi na morje oni k nam na obisk. Na policiji pa takole, pravijo mi še avtomobilov ne iščemo kje šele, da bi iskali vsa kolesa ki so ukradena v enem letu. Na koncu ga izsledim na bolhi pobarvanega, pokličem PP, dežurni reče dobite si dva prijatelja in pojdite po njega:)))
Maxx365
27. 12. 2017 11.33
ajdalana
26. 12. 2017 16.43
+14
Nam so vlomili med krompirjevimi počitnicami.Pokradli za 60.000€ stvari.Prišlo en kup policajev in drugih strokovnjakov.Do danes nobene povratne informacije...Tako,da če jim slučajno nepadejo v naročje ni nič.Ce bi jih pa sam dobil ob dejanju pa........
proofreader
26. 12. 2017 21.39
voznikeci
26. 12. 2017 22.05
+1
Res je ne vem zakaj sploh kličemo policijo ,če nikoli nobenega ne dobijo.
Brus123
19. 04. 2018 19.11
+1
če bi jih pa sam dobil, bi sodili pa tebi, ker bi jim verjetno povzročil (v vsakem primeru) težke telesne poškodbe.
godzila
26. 12. 2017 16.11
+25
Polcija ima več ali manj zvezane roke oni opravijo svoje delo ko pa zadeva pride na sodišče so pa te barabe ali bolane ali pa neprištevne pa še dobrega odvetnika si zrihtajo pa vse skupaj pade v vodo na koncu pa še vse plačamo davkoplačevalci ,moraš kar sam s takim poštinati sam ,da te nobeden ne vidi to je edini način če hoćeš pravico v tej državi ker se te barabe še na sodišču žrtvam v fris režijo,,,,,,,,,,,,,,,
dajno
26. 12. 2017 18.56
+2
anakondabox
26. 12. 2017 22.22
+1
Vem, da so policaji zelo vesti pri nakazilu pošte za napačno parkiranje; kako izsledijo rop nekaj tisoč evrov pa nimam blage veze. Prosim za pomoč. Imenujte mi nekaj zanesljivih Policijskih enot, na katere se, v primeru kraje, lahko obrnem. Hvala.
Jimi1
27. 12. 2017 14.50
+2
Na PP Črnomelj zagotovo ne....! Pa odvetnika Plantana niti slučajno, ker bodo tebe za zapahe dali na koncu.... Prodaja svoje stranke lopovom !
godzila
26. 12. 2017 16.04
+38
najmanj kar je je treba za take barabe je uvesti prisilno delo in to v domačem kraju ,da vsi vejo kdo je ta lopov,hudo fizično delo to je najboljši način prevzgoje za take barabe lopove ,ki so povečini večni eni in isti povratniki pa še trikrat ,na dan ga je potrebno orenk nabunkati brez milosti z verigami na nogah ,hrane pa glih toliko ,da lahko dela ,delovni čas prevzgoje pa od 5 ure zjutraj pa do trde teme ,petek in svetek dokler vsega ne poplača družbi in žrtvi,,,
flexi22
26. 12. 2017 16.55
+11
+++++++ in poskrbet da ti kalibri nebi imeli nikoli potomcov
dajno
26. 12. 2017 18.58
+4
backdraft
26. 12. 2017 16.02
+22
potrebno bi bilo narediti javni seznam obtoženih lopovov
?umbola
26. 12. 2017 15.56
+11
Kaj nam pol pomaga vsa živo,da prebunkamo lopove če jih zalotmo. Z veseljem bi koga scotal sam bi potem jaz brisal prah v kletki, ne on.
dajno
26. 12. 2017 18.58
+9
godzila
26. 12. 2017 15.42
+32
menda ,da sta bila na delu dva Hrvata ,je treba uvesti zakon se mogoče sliši zelo ekstremen .mala kraja dva prsta na roki ,velika kraja cela dlan ,če je pa še kaj hujšega pa na obeh rokah stran ,tako delajo v Savdijski Arabiji in to javno ,če je pa nekdo nekomu vzel življenje ga pa ali javno obesijo ali pa obglavijo javno tam take ne šparajo in futrajo po zaporih, pa tudi nobena pritožba ni možna ,se vse spelje po hitrem postopku tako ,da si lahko predstavljate kaj bi doletelo razne ,Bavčarje,Zidarje Tovšakovo ,Janše in vse ostale ,ki so pokradli našo Slovenijo ,tam dohtarji za take tiče ne izdajajo potrdil ,da so bolani ali pa ,da ne morejo na sodišče ,tam so zraven dohtarji samo takrat ko se kazen izvrši ,da na koncu preverijo ,da je ziher hin
dajno
26. 12. 2017 18.59
anakondabox
26. 12. 2017 22.25
-3
Godzila, ne vem ali bi se ob tvojem obširnem komentarju, človek smejal ali zjokal. Vse je mogoče.
Frane Šajn
26. 12. 2017 15.34
+4
Kar se da zakleniti se da tudi odkleniti in v odklepanje se ti fantje dobro razumejo!
razocarani
26. 12. 2017 14.59
+32
dokler bomo imeli take zakone ki te barabe scitijo bo teh vedno vec ,,ce naletis na roparje v hisi ali stanovanju ga ne smes niti grdo pogledati ,,,,in se kakega policiji uspe prijeti ga nasa sodisca dobesedno nagradijo se z odskodnino ,,,tako je to pri nas ,,da ne recem kako so zasciteni roparji belih ovratnikov,,,,le kdaj bomo smeli takega roparja ce ga zalotimo tudi malo zmasirati z kako bikovko ali kot je to v ameriki celo pociti ,,,izgleda da jih je res ze toliko da jih bo treba par fizicno odstraniti z sveta ,,,da dobim tistega ki mi je ukradel precej vredno kolo mu ne bo dobra ni ga zakona ki bi to barabo zascitil pa ce mi je to zadnje v zivljenju ,,,
vectra c
26. 12. 2017 14.47
+16
Ko sejih ali če se jih je potrebno imena in priimke javno objavit ne pa skrivat kdo je kdo
razocarani
26. 12. 2017 15.01
+8
prvo jih je treba ujeti in zakaj se bi policija trudila ko pa jih sodisca nagrajujejo ,,,gorje cloveku ki zaloti barabo in jo samo grdao pogleda ,,,zakaj ti izmecki ne ropajo sodnikov politikov ,gospodarstvenikov ki ropajo dezelo in narod ,,vedno se te barabe spravijo na male ljudi ,,,
lucika24
26. 12. 2017 14.24
-3
A točno, zato je naša soseda skos sama doma ker je njen mož na polno zaposlen z delom 😂😂😂 zdaj je sezona za zaslužek!!
Mejduš
26. 12. 2017 13.25
-6
Kurji tatovi kradejo tistim ki so državo zropali.
ssbobo
26. 12. 2017 14.41
+11
Mejduš....... a tebe oz tvoje še nikoli niso oropali......... ne veseli se preveč...... al pa ti opravljaš to dejavnost nad drugimi
Mejduš
26. 12. 2017 18.33
+3
oprosti ssbobo misnil sem naj tistim kradejo ki so državo zropali.
iwilliwillhacku
26. 12. 2017 12.53
+23
pa ne pozbite na fbju napisat kdaj grete in kdaj se vrnete.... =D
razocarani
26. 12. 2017 15.07
+19
v vsakem naselju je nek ovaduh ki obvesca take roparje verjemi se dobro nisem odlozil res dobro kolo pa je slo ,pri belem dnevu za casa kosila ,,,v bloku z 26 stanovalci pa ni nihce nic videl slisal ,,,se glavna vrata so bila odklenjena z kljucem ,,taki drogerasi obvestijo MACKE ki dokoncajo posel ,, v jugi tega ni bilo vse barabe so bile takoj polovljene in dobili so res VZGOJNO kazen danes pa sodisca take se nagradijo z odskodnino za motenje zasebnosti in ker tisti cas niso mogli opravljati posla ,,zato pa se ni bil oropan noben sodnik ..baraba barabi dela uslugo
iwilliwillhacku
26. 12. 2017 16.08
+7
no ja jst kolesa sploh nimam ker sem iz ljubljane =D brezveze sploh kupit kolo pri nas,... če ga že maš ga moreš met pa nase prklenenga... kolega iz naselja ga je mel v svoji sobi za radiator priklenjenega... pa so mu ga odpejali... so ulomili samo zaradi kolesa... nič druzga niso vzeli... pol ti je jasno da so to vrjetno celo prjatli nardil...
razocarani
27. 12. 2017 12.29
+1
tudi to je mozno tako kolo stane okoli 2 tisocaka in ga je izjemno lahko prodati to ke kar dena r ze za rabljan avto ,,,kolo pac nima registracije ,,,,,sem pa preprican da je imalze kupca ko sem se prvic z njim zapeljal me je tat videl in ga prodal se predno ga je ukradel
Brabus
26. 12. 2017 12.45
+36
Kaj moramo vse narediti zaradi teh barab, edino braniti se pa ne smemo, ker je baraba potem zaščitena z vseh strani.
razocarani
26. 12. 2017 15.11
+17
to je to da pa ga malo premasiras bos se odskodnino placalce pa je drogeras ti dosodijo dozivljensko vzdrzevanje ,,,,,ja samo pri nas so barabe tako zascitene ,,,v ameriki ga lahko mirne duse pocis ce ga zalotis v svoji bajti ,,,
GlavniModerator
26. 12. 2017 11.48
+2
edini dnevi, ko skrajno levi delajo nocne
razocarani
26. 12. 2017 15.12
+1
kako pa ti vec ,,a si tudi ti takooooo levi