Črna kronika

Vojaški helikopter trčil v električne vode in zasilno pristal

Brestanica, 20. 05. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š., D.F., A.K.
Komentarji
436

Med urjenjem pri vaji Jadranski udar je helikopter udeležene zavezniške države Eurocopter Tiger poškodoval daljnovod Senovo–Brestanica. Nepoškodovana posadka je s helikopterjem po dogodku zasilno pristala, helikopter ima manjše poškodbe zgornjega stekla, posadko pa so rešile "škarje". Vzrok nesreče še ni znan, treba bo počakati na izsledke preiskave.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Helikopter trčil v električne vode
    04:15
    Iz SVETA: Helikopter trčil v električne vode
  • Izjava o izrednem pristanku vojaškega helikopterja
    03:10
    Izjava o izrednem pristanku vojaškega helikopterja
  • Nesreča helikopterja pri Brestanici
    00:48
    Nesreča helikopterja pri Brestanici

 

Vodja Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Ministrstva za obrambo polkovnik Mihael Klavžar je v izjavi za javnost pojasnil nekaj okoliščin izrednega pristanka vojaškega helikopterja."Zgodil se je trk z električnim daljnovodom, zaradi hujših vibracij je pilot uspešno izvedel zasilni pristanek. Tako pilot kot kopilot sta bila nepoškodovana, je pa pri tem nastala materialna škoda". 

Kot je še dodal polkovnik Mihael Klavžar, bodo javnost obvestili, ko bo več znanega o vzroku nesreče.  Helikopter je zasilno pristal potem, ko se je vaja že zaključila, ni pa še znano, ali je nesreči botroval človeški ali tehnični faktor. Treba bo še počakati na izsledke preiskave, je povedal. Kot je pojasnil, "so namreč črne skrinjice, k jim ima ta tip helikopterja,  nekompatibilne za sisteme, ki jih imamo." 

Pri Brestanici je med urjenjem pri vojaški vaji Jadranski udar helikopter Eurocopter Tiger udeležene zavezniške države (Španije) okoli 11. ure poškodoval daljnovod.

Tudi Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) poroča o nenačrtovanih motnjah, omejitvah oziroma prekinitvah oskrbe z električno energijo pri Brestanici ob 11.34.

Po trčenju v električne vode je helikopter zasilno pristal, noben član posadke ni bil poškodovan. Pristojna elektroslužba že ureja poškodovani daljnovod, so sporočili iz Slovenske vojske (SV). Na teren se je odpravila tudi komisija za preiskovanje letalskih nesreč Ministrstva RS za obrambo (MORS), pa je za STA povedal predstavnik Slovenske vojske Jani Krošl. Tam sta tudi Policija in Vojaška policija.

Helikopter je pristal na obrežju reke Save nedaleč od gradu Rajhenburg. Vitalni deli helikopterja na prvi pogled niso poškodovani, kraki in trup so po prvi oceni nepoškodovani. Vidne so le poškodbe zgornjega steklenega okna v kabini in nekaj zvite pločevine okrog njega. Posadko so najverjetneje rešile 'škarje' – zrakoplov je namreč opremljen s posebnimi rezili, ki nevarno žico v tem primeru prerežejo, še vedno pa se lahko huje poškoduje trup ali kraki letalnika. To rezilo je takoj nad oknom in je helikopter po vsej verjetnosti rešilo pred hujšim izidom. 

Za zdaj še ni jasno, kaj je povzročilo incident, glede na tip nesreče pa sklepajo, da je helikopter letel precej nizko. V podobnih nesrečah v preteklosti so jo helikopterji navadno sicer odnesli brez poškodb.

Spletni portal ePosavje navaja izpoved priče, ki pripoveduje, da se je slišal glasen pok. Helikopter naj bi zadel žice daljnovoda v bližini Gostilne Pečnik, na daljnovodu sta tudi delavca, ki popravljata škodo. Pilotu je nekje nad parkiriščem – tako njihov sogovornik – helikopter uspelo dvigniti, da ni zadel dela cestišča med mostom in križiščem z glavno cesto, nato pa je plovilo usmeril na bližnji travnik.

Oglasil se je tudi obrambni minister Matej Tonin. Sporočil je, da mu je glavni preiskovalec, polkovnik Mihael Klavžar, v telefonskem pogovoru zagotovil, da ekipa preiskovalcev na lokaciji že preiskuje vzrok incidenta. "Ko bodo znani prvi zaključki, bomo javnost o njih obvestili," je dodal Tonin.

Eurocopter Tiger, eden od dveh španskih na vaji v Sloveniji.
Eurocopter Tiger, eden od dveh španskih na vaji v Sloveniji. FOTO: Miro Majcen
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (436)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
21. 05. 2021 17.15
..hihi.. mnogi nikoli ne bi nikoli smeli dobiti vozniškega za avtoček ; izgleda pa , da eni tudi za helikopterček ne
sloZebra
21. 05. 2021 15.20
+1
To je nekaj, kar se dogaja ... ne prvič in ne zadnjič ... tudi naši so že trgali daljnovode. Tisti štrcelj, ki izgleda kakor nek zob (nad kabino / pred vsisom motorja) je namreč nož za rezanje kablov. Če bi bila stvar tako redka --- najbrž nihče nebi montiral / izumil to pripravo.
pravakritika
21. 05. 2021 13.27
+5
A krški nadebudni redarji, ki zeeeelo radi pišejo parkirne kazni starim mamam niso izstavili listka - kazni za NEPRAVILNO PARKIRANJE na zelenih površeinah oziroma smetenje v naravi?????
pravakritika
21. 05. 2021 13.25
+3
Takile NATO "zavezniki" bi lohka v primeru intervencije tudi "pomotoma" užgali ogenj po svojih!!!! Bog nas čuvaj takih vojakov!!!! .....in Tonina...
prevalanar
21. 05. 2021 11.23
+4
Vaja se bo preimenovalav Elektro udar. Menda je bila izvedena zelo uspešno saj je nuklearka Krško ostala nepoškodovana.
Amasakul
21. 05. 2021 10.56
+0
Zdaj pa pride še kmet na vrsto in to bo tožba zaradi neprijavjenega parkiranja helikoterja na privatnem zemljišču.
Bojan Bizjak 1
21. 05. 2021 10.39
+1
zanima me gospod Tonin ali vodstvo vaje ni imelo povezave z helihoptrom zadnjič ste se hvalili koliko helikoptrov boste kupili za naš denar
nestabilen
21. 05. 2021 10.13
+0
V primeru vojne bodo skoda in posledice se hujse.LOL.
VAREN
21. 05. 2021 10.12
+1
Takega blefiranja preizkovalca in laži Tonina pa še ne. Popolnoma jasno je, da je bil vzrok prenizko letenje, kar je imelo za posledico trčenje v žice daljnovoda. Tonin ti pa si le nabavi očala, da ne boš govoril, da je helikopter neoborožen. Jasno je viden mitraljez spredaj, na bojih pa nosilec raket.
Aijn Prenn
21. 05. 2021 10.01
+4
Močan stroj, da jo je tako dobro odnesel.
VAREN
21. 05. 2021 10.08
+0
Sploh ni odvisno od stroja ampak samo od nožev.
Aijn Prenn
21. 05. 2021 10.17
+1
Hvala, da si me podučil. Nisem namreč vedel, da ima helikopter nože. Upam samo, da nisi pomešal med slamoreznico in helikopterjem.
VAREN
21. 05. 2021 10.27
+0
Nihče ni vseved. Pozanimaj se še kje in mal bolj poglej fotko pa boš mogoče na zgornjem delu stekla opazil kako špico. To je to kar ti ne veš. Eni tej špici rečejo škarje.
Aijn Prenn
21. 05. 2021 10.35
+1
Dolžan sem ti zahvalo. Tega pa res nisem vedel. Zakaj pa imajo nekateri to nameščeno tako nizko. MI ima pod vitalnimi deli motorjev. Tam najbrž ni najbolj funkcionalno?
VAREN
21. 05. 2021 10.39
+2
Če žica zadane v sprednji del helikopterja ima samo dve poti dol ali gor ob steklu kabine. Da ne udari v rotor, kar bi povzročilo takojšnje strmoglavljenje, zadene v nož, ki je na zgornjem delu pred rotorjem. Nekateri helikopterji imajo enak nož še na spodnji strani kabine pred sankami. Tudi zadetek v sanke bi povzročil takojšnjo strmoglavljenje. A ta helikopter tega nima, ker ima verjetno kolesa, ki jih med letom skrije v trup in nož ni potreben.
Aijn Prenn
21. 05. 2021 10.46
+2
Te zadeve sem vedno dojemal kot antene za komunikacijo. Hvala za poduk.
numlk
21. 05. 2021 09.59
+3
Berem spodnje komentarje. 90% je nastrojenih proti vojski. In mislim, da so to taki, ki niti ne vejo kaj je vojska. Da ne govorim kako sposoben človek moraš biti za vojaškega pilota. Napake se dogajajo povsod in kapo dol pilotoma, da sta trezno reagirala in stroj spravila varno na tla. In niti ne vem zakaj tolčete po njiju, saj vendarle ne veste kaj se je dogajalo pred trkom. Lahko da je bila tehnična napaka in sta izgubila višino. Ne veste in ne pametujte. Raziskava bo pokazala. Kar se tiče naše vojske je pa glavni problem v vladi in ministrstvu in sami člani vojske nimajo nič s tem. Vsi ste pametni kolk dnarja gre za vojsko, po drugi strani se pa delate norca da nismo sposobni imet vsaj par nadzvočnih letal. Ja vse stane veste, tudi vzdrževanje ipd.
VAREN
21. 05. 2021 10.11
+0
Ko letiš prenizko in se zaletiš je za javnost vse dobro. Tudi da se pokvari letalnik. A iz predpisane višine leta ne padeš kar direktno pred žice, na tvojo žalost. Napake pa je treba samo priznat pa ni težav. Ne pa da vojaški preizkovalec nesreče že v prvem stavku namiguje na vse drugo kot na pilotovo napako. Tega v civilnem letalstvu ni.
Space Voyager
21. 05. 2021 10.12
+1
V Sloveniji se izvaja izjemno protivojaško kampanjo. "Samo stroški", "itak nas čuvajo drugi", "danes ne more biti več vojne" in podobne neumnosti. Ne samo neumnosti, gre za zavajanje za pridobivanje političnih točk na račun narodne varnosti. Težava je, če imaš npr. politično stranko, kjer povprečna starost tudi frontmena kaže, da je bil leta 91 v plenicah. Kdor misli, da smo trajno varni, se ne zaveda sveta okoli sebe.
numlk
21. 05. 2021 10.25
+2
Žic in kandelabrov je pri nas na pretek, in če zaideš v težave boš kjerkoli hitro naletel na žice. Glede na pilotovo nepoznavanje terena močno dvomim da je letel nalašč tako nizko.
borjac
21. 05. 2021 09.23
+0
Jadranski električni udar, mogoče pa je letel tako nizko ker je iskal Toninov kamionček.
picolin
21. 05. 2021 08.45
+0
hvala bogu da se je tako koncalo kot se je . v teh zelezniskih dalnovodih je 3000 voltov da o kw ne govorimo . lahko bi jih vse ocvrlo ce bi se helikopter ,ko je udaril v zice dotaknil tudi tal. eni litijski prebivalci se se sigurno spomnite kaj se je zgodilo z ucencem ki mu je copic z katerim so barvali stebre zelezniskih dalnovodov prisel v stik z zico v kateri je 3000 v za moc v kw ne vem .tistega ucenca je baje tako zazgalo da je zgledal v velikosti otroka .zato je imela posatka tukaj veliko sreco da niso prisli v stik z zemljo z propelerjem
FRC-H
21. 05. 2021 10.41
+1
Zaleteli so se v daljnovod 110KV, ne v žel. mrežo.
CIGU MIGU
21. 05. 2021 08.42
+1
temu se reče prepotentnost pilota,poznam avijacijo do potankosti,kdor leti,,pr zemlji je heroj,,
picolin
21. 05. 2021 08.47
+2
ce je vdevek tvoj tudi v resnici pol si vsem podkovan
Gutenberg
21. 05. 2021 08.34
+1
Če mislite, da so vaši komentarji duhoviti, ste v zmoti.
Space Voyager
21. 05. 2021 08.30
+2
Kako absurdno politično debato ste razvili iz nesreče helikopterja. Narod je nor.
marko1310
21. 05. 2021 08.26
-1
Ta mularija,pa se špilali fračami,enoga sneli
revolucija_mb
21. 05. 2021 08.08
-3
Vse prodat, ljudje naj gredo delat družbeno koristno delo, denar pa razdelit ljudem ki so garali za državo vso življenje.
Smešno
21. 05. 2021 08.00
+3
Brez panike. Še dobr se je končalo. Lahko bi po nesreči padel na Krški “lonec”, potem bi nam pravzares zmanjkalo štroma..
Kekec 007
20. 05. 2021 21.49
+0
A je bil Majhenič tudi prisoten na vaji? Brez strela bi porazili vse sovražnike, ko bi ga videli in zvedli da je sekretar za nacionalno varnost bi umrli od smeha.