Črna kronika

Voznik v krožišču ima prednost!

Maribor, 05. 02. 2008 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je izdal zloženko, s katero želijo opozoriti na pravilno vožnjo v krožiščih.

V Mariboru so izdali preventivno zloženko o tem, kako pravilno voziti v krožnih krožiščih.
V Mariboru so izdali preventivno zloženko o tem, kako pravilno voziti v krožnih krožiščih. FOTO: PU Maribor

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor je v sodelovanju z direkcijo za ceste in PU Maribor izdal zloženko, s katero želijo udeležence v prometu dodatno seznaniti s pravilno vožnjo v krožnih križiščih. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil avtor zloženke Gabrijel Strnad, je ta izšla v 4000 izvodih.

Strnad, sicer inšpektor Policijske uprave Maribor, je povedal, da so se za izdajo zloženke odločili kljub temu, da krožna križišča niso posebej problematična z vidika zagotavljanja prometne varnosti. Po njegovih besedah se policisti še vedno srečujejo s pomanjkljivim znanjem voznikov v krožiščih, kar je po njegovem tudi posledica tega, da so se ta pojavila šele v zadnjem času.

Leta 2003 se je v krožnih križiščih na območju PU Maribor zgodilo 17 prometnih nesreč, štiri leta pozneje pa kar 79, vendar je to po Strnadovih besedah predvsem posledica tega, da se je število takšnih križišč v tem času precej povečalo. V omenjenih primerih je šlo v glavnem za gmotno škodo, nekaj pa je bilo tudi nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami.

V Mariboru je bilo v zadnjih letih zgrajenih več kot 15 krožnih križišč, s tem pa se njihova gradnja še ni ustavila. Vodja urada za komunalo, promet, okolje in prostor na MOM David Polutnik je povedal, da nameravajo v naslednjih dveh do treh letih postaviti še vsaj sedem krožišč, kar pa je velik finančni zalogaj, saj vsako v povprečju stane okoli milijona evrov.


Namestnik predsednika sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Andrej Borkovič je pojasnil nekatera najpomembnejša dejstva, ko se voznik znajde v krožnem križišču. Po njegovem je najpomembnejše pravilo, da ima voznik v krožišču vselej prednost pred tistim, ki se vanj šele vključuje, slednjemu pa pri tem ni treba vklopiti smerne utripalke. Uporaba slednje je potrebna pri izhodu iz križišča, prav tako pa je pomembno pravočasno razvrščanje v krožišču.

Kot je še dodal Borkovič, imajo krožišča kljub nekaterim manjšim slabostim, veliko več prednosti. Med njimi je naštel zlasti večjo pretočnost, manj strupenih izpustov in hrupa, manj čelnih trkov, možnost križanja več cest, kot najpomembnejše pa je omenil predvsem umirjanje prometa.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buhaa
11. 02. 2008 17.07
Te letake bi morali razdeliti predvsem babicam, katere se v krožnega zapeljejo s kolesom in še pri tem držijo levo roko, ko se peljejo v krog. Kolesarske steze pa sploh ne opazijo..grr
nintendo64@email.si
07. 02. 2008 14.07
gumza007: ni prepovedano, povzroča pa tak voznik veliko zmede. Tega v tujini ne vidiš ravno pogosto. sanjabistra: mene so v Parizu v vsakem krožišču odnesli iz krožišča v nepravem izhodu. Se pač zgodi. Pa sem šel vedno prav. civitasstain: dokaz vse večje neumnosti Slovencev (in Evropejcev na sploh, v ZDA krožišč ni) je sploh gradnja krožišč. Večinoma jih gradijo tam, kjer ljudje niso dojeli pomena besede STOP. Pa tudi pravila desnega pravzaprav ni več. So rajši vsepovsod znake postavili, da je mir pred idiotizmom.
LiuMb
07. 02. 2008 13.53
Krožišča sama po sebi niso nobena noviteta, poznajo jih že od približno 1850, ko so jih prvič preiskusili v Franciji:-)..haha... Žal je tako, da še tisti, ki poznamo prvaila vožnje, slej ko prej obupamo, ko vdimo, da bolj kot po pravilih, vozis tako, da ne razbiješ avta. LP
bmw_
07. 02. 2008 08.18
ko gres v krozisce ne rabs smerokaza k gres vn ga noben ne da ceprov bi blo zlo fajn da ne cakas tm k en kreten drgac ne pa najbl preprots krizisce to sam en folk je pac smotan...
orangensaft
07. 02. 2008 07.05
pozabljate pa tudi na naslednje: veliko ljudi da desni smerokaz, ko se zapelje v krožišče, ko gre iz njega pa ne. kje je tu logika? ko se zapelješ v krožišče je tam tako ali tako obvezna smer, če je izhodov več in če so si blizu skupaj, zna pa bit že kar problem pri izvozu. in po moje se na ta način zgodi tudi največ nesreč.
solex
06. 02. 2008 18.07
Nintendo: ni treba skozi križišče 10, pač pa ne 100 in naravnost kot "metek". Pri tem pa prehiteti kakšne 3 ali 4 avtomobile.... Če v krožišče med Kranjem in Brnikom zapeljete iz smeri Voklo, po desnem pasu in želite izvoziti za Šenčur, vam upam trditi da vas bo vsak voznik ki Iz Kranja prihaja po levem pasu, dobesedno odnesel na izvoz za Brnik. Kar pa se tujine tiče, posebej angleških krožišč (po levi), je za večino "desničarjev" na začetku prava dogodivščina...
maktub
06. 02. 2008 09.41
Mislim, da bi mogli to osvojit že med opravljanjem izpita, ampak očitno so se sami izdal, da je dost šenkanih :) Je pa res da folk stoji k lipov bog pred krožnim in se ne upa spelat.
gospakatja
06. 02. 2008 08.31
hoj! kar je res je res- čeprav sem tudi sama že pustila abrahama za sabo, moram priznati, da ga na krožiščih najbolj "biksa" starejša generacija. mogoče zato, ker so ji krožišča noviteta ( zrastla so v zadnjih letih, v naših učnih letih jih ni bilo), mogoče zato, ker se je "desno pravilo" že usidralo v podzavesti. skratka, tudi jaz navijam za "testno vožnjo" po nekem določenem letu. ne zdi se mi logično, da se mladim, zdravim in reakijsko hitrim voznikom toliko teži, medtem ko počasni, artritični in na pol slepi "starejši občani" tako zlahka dobimo "žegen" za nadaljno vožnjo.
gumza
06. 02. 2008 08.06
s tem da se voziš po zunanjem pasu ne kršiš pravil. edino če je puna črta pol za izhod, kot je to ponekod v mariboru. drugač pa ni prepovedano se pelat po zunanjem pasu. je pa pogojno prepovedan izhod iz krožišča iz notranjega pasa..
civitasstain@gmail.com
06. 02. 2008 02.05
Smo mi Slovenci postal res tak zatrapan narod, da zdaj še krožnega prometa ne obvladamo. Inteligenca pri Slovencih že tako upada? Morbit pojemo preveč pesticidov pri uvoženemu sadju in zelenjavi, ki vlpliva na naše možgane?
jackoo
05. 02. 2008 21.40
Kdo se pa sploh drži pravil v rondoju.. HAHA!
nintendo64@email.si
05. 02. 2008 17.53
sanjabistra: ja verjetno ne bomo zdaj čez vsako krožišče peljali 10. Moralo bi biti, da na zunanjem delu krožišča nimaš prednosti (kot je ponekod v Franciji). V tem primeru bi se bili ljudje prisiljeni naučiti voziti prav. Sedaj pa nekdo, ki gre ven na 3.izhodu, pelje ves čas po zunanjem delu krožišča in blokira vse vstope. V primeru, da na zunanjem ni prednosti, bi lahko vsakdo, ki gre na prvem izhodu ven, kar zapeljal v krožišče. Je pa se prav zabavno npr. vozit po Avstraliji, kjer nisem nikoli opazil, da bi kdorkoli vozil narobe in promet tudi v večpasovnih krožiščih poteka popolnoma gladko in z zelo velikimi brzinami, v primerjavi z našimi.
solex
05. 02. 2008 17.38
Največji problem krožišč je po mojem divjanje skozi krožišča z več voznimi pasovi. Posebno tam kjer voznik izstopa nasproti vstopnem priključku. Vozijo čim bolj naravnost preko voznih pasov in čimhitreje.
gumza
05. 02. 2008 15.56
samson00 po kaki logiki bi mogo met notranji prednost?... te nebi nič dosegli z krožišči.. ker bi zunanji pas stal, vsi bi pa divjali po notranjem.. KROŽIŠČE.... torej to pomeni da lahko KROŽIŠ.. in mislim da nea tolko cajta zgubiš če se pač še pelaš en krog...
eBuddy
05. 02. 2008 14.30
voznik na notranjem pasu krožišča bi moral imeti prednost pred zunanjim.
bunza
05. 02. 2008 14.27
Zato pa bi bilo pametno uvesti na vsake 10 let osvežilno testno vožnjo - seveda obvezno in zastonj. Če smo pa glih že pri tomačevem, mi je pa kak mesec nazaj gospod okoli 50 priletel vzvratno, saj je zgrešil izhod. Očitno je zgrešil tudi pomen krožnega križišča.
Sebastjan Medved
05. 02. 2008 14.23
razumem da se težje prilagajajo novim stvarem v prometu, problem je tukaj v državi. mladim omejujeo vse živo, medtem ko se lahko starejši vozijo, pa čeprav napol slepi, motoriko pa so že izgubil v jugoslaviji. nimam nič proti starim, ampak proti državi ki to omogoča. če mora mladi voznik plačevati več za zavarovanje naj še starejši in naj ne podaljšujejo vozniških v nedogled, ker so ravno tako problematična kategorija. mogoče nebi bilo napačno da bi morali vsi na ene 5let ponovno v aš in opravljat izpitno vožnjo(ne celotne procedure) le vožnjo in zdravniški pregled.
Ramzess
05. 02. 2008 14.15
Bear987654321 se strinjam, vendar ne razumem zakaj je tako težko slediti prometu, ki teče le v eno smer in je potem takem logično kako stvari tečejo v rondoju. Pa ne misli, da je tvoja izkušnja z 'dedkom' kaj posebnega, pred nedavnim, je na teh straneh bil članek o nekem gospodu, ki je rondo zamenjal za avtocesto, več ur se je vozil po njem v krog, sicer menda ponoči, pa vendar, prepričan, da je na avtocesti, v kar je tudi skušal prepričati može v modrem, ki so ga uspeli ustaviti. Ugotovili so tudi, da je bil gospod prekomerno alkoholiziran, skratka pošteno pijan. Ni vse v zmotljivosti. Res pa je posledica zmotljivosti tudi v množičnem razrastu cestnih rondojev v relativnem kratku času, in ljudje, ki jih prej leta ali nikoli niso poznali, so se morali v kratkem času naučiti pravil vožnje v rondoju, ki v osnovi niso nič posebnega, smer je le ena, desna, pa vendar delajo nekateri prav laične napake. Ko pa poči in ali kdo umre, pa niso seveda nič krivi, oni so se zgolj samo zmotili, a takrat je za zmote že prepozno, potrebno je prevzeti odgovorno in poravnati zasluženo kazen.
Darko Vernik
05. 02. 2008 14.01
pojdite na VARNA VOZNJA:COM
Sebastjan Medved
05. 02. 2008 13.57
bi bilo lepo če bi to zloženko poleg naslednjih pokojnin priložili, mogoče mi pa ne bo več treba bremzat v tomačevskem rondoju, zaradi starega gospoda in gospe ker ne vesta da se lahko v krožišče zapelje le v levo stran. to se mi je namreč zgodilo ravno prejšni teden, da ne omenjam se je gospod še želel kregati, češ da nimam kaj po njegovem pasu vozit(bil sem namreč na notranjem) nikakor pa ni razumel da je to krožno križišče. in je mirno odpeljal naprej do izvoza za smelt. še dobro da ni kaj počilo.