Črna kronika

Vozniku gliserja tri leta zapora

Podgorica / Ulcinj, 03. 04. 2019 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srđan Danilović, ki je v črnogorskem Ulcinju z gliserjem povzročil nesrečo, v kateri sta umrla dva slovenska državljana, je bil na prvostopenjskem sodišču obsojen na tri leta zaporne kazni. Za nesrečo naj bi bili krivi voznikovi hitri manevri, zaradi katerih je izgubil nadzor nad plovilom.

V hudi nesreči na morju v bližini hotela Otrant v črnogorskem Ulcinju na Veliki plaži sta lani poleti umrla dva slovenska državljana, mati in njen desetletni sin. Huje sta se poškodovala 13-letna hčerka in Petrit Izairij, sicer znan trener tajskega boksa in mladinski selektor in ustanovitelj Gladiator Muay Thai Gym kluba iz Črnomlja. Njuno življenje kljub težkim poškodbam ni bilo ogroženo.

Nesrečo je povzročil voznik gliserja Črnogorec Srđan Danilović, ki je vlekel napihljivo banano. Tamkajšnje sodišče mu je po poročanju časnika Delo zdaj izreklo sodbo, in sicer tri leta zaporne kazni zaradi storitve kaznivega dejanja hujšega ogrožanja varnosti javnega prometa. V to kazen mu je sodišče vštelo tudi čas, ki ga je že preživel v priporu, in sicer med 24. julijem in 17. avgustom lani.

Nesreča se je zgodila ob Veliki plaži v črnogorskem Ulcinju.
Nesreča se je zgodila ob Veliki plaži v črnogorskem Ulcinju. FOTO: AP

Policisti so Danilovića prijeli takoj po dogodku, že na prvem zaslišanju pred sodnikom pa je zavračal odgovornost za smrt dveh slovenskih državljanov in tudi za nesrečo. Trdil je, da je nastala okvara krmila, a kot so poročali črnogorski mediji, strokovnjaki ob pregledu niso zaznali nepravilnosti.

Za nesrečo naj bi bili krivi voznikovi hitri manevri, zaradi katerih je izgubil nadzor nad plovilom. Glavna obravnava se je začela v začetku novembra in tudi takrat je zatrjeval, da za nesrečo ni kriv.

Za nesrečo naj bi bili krivi voznikovi hitri manevri.
Za nesrečo naj bi bili krivi voznikovi hitri manevri. FOTO: Shutterstock

Tožilstvo je zatrjevalo, da je tistega dne ogrožal življenje štirih slovenskih državljanov, ker je ravnal v nasprotju s pravilnikom o izogibanju trčenja na morju. Želel je prehiteti turistično ladjico, ves čas pa je za seboj vlekel napihljivo banano, ki je bila 18 metrov za samim gliserjem, na njej pa sta bila slovenska turista. Med prehitevanjem je v nekem trenutku banano spravil v takšen položaj, da je ta naenkrat zavila levo, nato pa zaradi centrifugalne sile, kot piše v obtožnici, trčila v zadnji del ladje, kar je povzročilo tragično smrt slovenskih turistov, še poroča Delo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja