Črna kronika

'Ne smemo dovoliti, da bi cesta prevladala nad pravno državo'

Ljubljana, 17. 06. 2019 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.V./ U.Z./ STA
Komentarji
675

V poslanskih skupinah so enotni v ostrih obsodbah napada na mariborsko sodnico. Poslanci med drugim ocenjujejo, da gre za napad na pravno državo, prav tako pa je slišati očitke, da je k temu pripomogla tudi sama politika. Pristojne organe so pozvali k čimprejšnji obravnavi nasilnega dogodka in ustreznim ukrepom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sodniki se pri delu dnevno soočajo z grožnjami
    02:54
    Iz 24UR: Sodniki se pri delu dnevno soočajo z grožnjami
  • Iz SVETA: Ničelna toleranca do nasilja
    05:14
    Iz SVETA: Ničelna toleranca do nasilja

Policija še naprej preiskuje sum poskusa umora sodnice Daniele Ružič, ki so jo napadli v nedeljo ponoči pred njeno hišo v okolici Maribora. Mariborski kriminalisti še iščejo napadalca oziroma napadalce, tudi o motivu za napad še ne morejo govoriti, so pa potrdili, da sodnica ni več v smrtni nevarnosti.

Predsednik republike Borut Pahor je napad obsodil in pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo in javnosti sporočijo izsledke. "Obsojam napad, skrbi me in pričakujem, da bodo pristojni raziskali in ugotovili, kdo je bil storilec in s kakšnim motivom," je dejal. "V vsakem primeru, naj je motiv tak ali drugačen, obsojam ta fizični zelo grob napad na človeško življenje," je poudaril. Če bi se izkazalo, da je motiv za napad povezan z opravljanjem sodniške funkcije, je po njegovih besedah potrebno - tako kot bi se to izkazalo v primeru opravljanja novinarske funkcije ali drugih za javnost in družbo pomembnih poslanstev - še toliko bolj primerno ukrepati zato, da to ne bi postalo sprejemljivo obnašanje. Smo varna družba in varna družba moramo tudi ostati, je prepričan Pahor. "Vsi ki imamo različna poslanstva, jih moramo opravljati brez tega, da smo deležni verbalnega ali fizičnega nasilja. Vsi ljudje smo dolžni ravnati tako, da ne ogrožamo dostojanstva, kaj šele življenja drugih ljudi," je poudaril predsednik republike. "Vsi vedo za moja načelna stališča glede potrebe po strpnosti, sožitju, po izogibanju slehernemu nasilju, verbalnemu in fizičnemu," je poudaril Pahor ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je napad označil za obžalovanja vreden dogodek. Fizično nasilje je popolnoma nesprejemljiva praksa, je poudaril ob robu seje DZ. Sodno vejo oblasti je po njegovih besedah treba jemati kot neodvisno, odločitve sodišč pa spoštovati, pa če so nam všeč ali ne. Ker preiskava še ni zaključena, Šarec težko komentira okoliščine napada. Sodnici, ki je sodila tudi v nekaterih odmevnih primerih, sicer želi čimprejšnje okrevanje in vrnitev na delovno mesto.

Sodnico Danielo Ružič so počakali pred hišo in jo napadli s predmetom.
Sodnico Danielo Ružič so počakali pred hišo in jo napadli s predmetom. FOTO: 24ur.com

Na Državnem odvetništvu RS so zapisali, da ne gre samo za napad na pravno državo in neodvisnost sodstva, ampak tudi dejanje, ki je "povsem v nasprotju z vsemi civilizacijskimi prizadevanji, med katerimi je spoštovanje človekovega življenja in dostojanstva na prvem mestu". Kot je zapisal generalni državni odvetnik Jurij Groznik, napad na sodnico najostreje obsojajo, zato tudi upajo, da bodo organi pregona dogodek čim prej raziskali. "Državne odvetnice in državni odvetniki se ob tem nesprejemljivem dogodku sprašujemo, koliko je povezan z dogodki v zadnjih letih, ko se bolj ali manj vsem, ki smo vpeti v delo pravosodja, odvzemata verodostojnost in integriteta. Gre za dejanje, ki bi ga morala najostreje obsoditi tako oblast kot celotna družba," je zapisal. Sodnici je zaželel čimprejšnje okrevanje, družini pa izrekel vso podporo.

Šokirani so tudi v Odvetniški zbornici Slovenije. "Odvetniška zbornica Slovenije je šokirana in zgrožena nad brutalnim napadom na sodnico Danielo Ružič. Napad na človekovo življenje in telo je nesprejemljiv in ga je treba vselej resno obravnavati. V kolikor je grozljiv dogodek posledica opravljanja sodniškega dela, pomeni tudi napad na celoten pravosodni sistem. Nezadovoljstvo nad odločitvami ali delom vseh deležnikov v pravosodju, ne sme nikoli prerasti v verbalni ali celo fizični napad nad njimi. Kakšno koli nasilje zahteva ničelno toleranco. Sodnici želimo čim hitrejše okrevanje," je sporočil predsednik Roman Završek.

Brutalen napad je obsodil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Sodnici želi hitro okrevanje, organe pregona pa poziva, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da storilce čim prej identificirajo in ta "nezaslišani" dogodek raziščejo. Varuh pričakuje tudi hiter sodni epilog.

"Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti," pa je v sporočilu zapisal mariborski župan Saša Arsenovič. Kot je dodal, sodnici stojijo ob strani in ji izražajo vso podporo.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je po napadu ostro obsodila vsakršno nasilje, fizično in verbalno. Po njeni oceni ta primer še posebej kaže, kako odgovorno je delo sodnikov, ki nenazadnje odločajo o usodi posameznikov in gospodarskih družb. Sodnikom je treba priznati ustrezni status v družbi, je poudarila ministrica. Po njenih besedah je vsako nasilje obsojanja vredno. "Odzivi javnosti žal kažejo na visoko toleranco tako do verbalnih kot fizičnih napadov. Kot družba bi se morali vprašati, kam smo prišli in zakaj se te stvari vse pogosteje dogajajo," je še dejala.

Predsednik DZ in SD Dejan Židan je zapisal, da dogodek ostro obsoja in ga vidi kot napad na celoten pravosodni sistem in na vrednote, na katerih je z Ustavo utemeljena Republika Slovenija. "Prav ta zagotavlja neodvisno in nepristransko sojenje. Fizični napad na sodnico ali sodnika ne dopušča svobodnega odločanja sodnikov na podlagi ustave in zakonov in lahko pomeni pritisk na sodno vejo oblasti, ki je garant za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin," je zapisal in dodal, da se morajo ob takih dogodkih tudi poslanci v DZ ustaviti in pomisliti, kako sami prispevajo k spoštovanju pravosodnega sistema in kakšen vzgled dajejo z delovanjem državljankam in državljanom. "Narediti je potrebno vse, da bomo začeli družbena vprašanja reševati na spoštljiv in argumentiran način ter prepustiti sodni veji oblasti, da opravi svoje delo samostojno, strokovno in brez pritiskov."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik DS Alojz Kovšca je na omrežju Twitter zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. "Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati. Ne smemo dovoliti zastraševanja sodnikov. Sodnici želim hitrega okrevanja in poguma po vrnitvi na delovno mesto. Zakon in pravica sta nad silo," je zapisal.

Za poslansko skupino LMŠ je vsakršno fizično nasilje v družbi nesprejemljivo, zato brutalen napad na sodnico ostro obsojajo in ji želijo uspešno okrevanje. Od pristojnih organov pričakujejo ustrezno in hitro ukrepanje

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na Twitterju zapisal, da sta pravna država in neodvisno sodstvo ključna temelja za demokratičnost in trajnostni razvoj naše družbe. "Zato sem šokiran nad grozljivim napadom na okrožno sodnico v Mariboru in dogodek najostreje obsojam, sodnici pa želim čimprejšnje okrevanje. Pričakujem, da bodo pristojni organi opravili svojo vlogo. Pot do (svojega) prava in pravice mora ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja," je navedel Cerar, sicer pravnik in profesor na ljubljanski pravni fakulteti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslancem SMC se napad zdi skrajno sprevržen, je dejal vodja poslanske skupine Igor Zorčič. "Ne moremo pa se izogniti občutku, da tudi politika prispeva k tovrstnim dejanjem," je dejal. K temu po njegovih besedah prispeva vsakdo, ki delo sodišč in sodnikov interpretira na poenostavljen način ter jih obsoja, da si tako nabira politične točke.

Odzvali so se tudi v največji opozicijski stranki. "Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico. Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere," je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. Mariborski poslanec SDS in podpredsednik odbora za pravosodje Dejan Kaloh pa je na istem družbenem omrežju najostreje obsodil "zločinski, strahopeten in zavržni napad na mariborsko sodnico". "To je napad na pravno državo in na človeško življenje! Storilce čim prej spraviti pred roko pravice," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi v SD so poudarili, da je nasilje nad komerkoli nesprejemljivo. Podpredsednik SD in minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da se mora država odzvati "do maksimuma pooblastil". "Za takšna dejanja ni opravičila, zahtevajo ostro obsodbo vseh! Sodnici in njenim najbližjim želim veliko moči in poguma," je na Twitterju zapisala podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

"Mislim, da je to še eden v vrsti dokazov, da se sovražne besede lahko hitro prelevijo v dejanja, in še ena od pobud, da moramo ostreje urediti določbe glede sovražnega govora," je dejal koordinator Levice Luka Mesec.

V NSi so na Twitterju zapisali, da je "zahrbten napad na sodnico v demokratični državi nesprejemljiv in zahteva takojšen odziv organov pregona". "Gre za grožnjo temeljnim vrednotam demokracije, svobode in pravne države. V NSi napad ostro obsojamo in upamo, da bodo storilce našli in jim sodili," so zapisali. "Ustrahovanje in povračilni ukrepi so v vsakem primeru nesprejemljivi, to je znak za alarm. Gre za grožnjo pravnemu redu in temu se moramo upreti. Zdaj ali nikoli," je na Twitterju zapisal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

"Kar se je zgodilo, je nedopustno," je dejal predsednik SNS in vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič Plemeniti. "Nikakor ne smemo dovoliti, da bi cesta prevladala nad pravno državo," je opozoril. Ocenjuje, da je to odziv ljudi, ki jim je prekipelo zaradi selektivnega dela slovenskih pravosodnih organov. Kot je spomnil, že dlje časa opozarja, da lahko pride do česa takega zaradi načina dela, kjer se "sodi po imenu in ne po zakonu".

Iz SAB pa so sporočili, da so kot edina stranka, ki jo vodi ženska, zaradi napada na mariborsko sodnico še posebej pretreseni. "Absolutno obsojamo to sprevrženo in nagnusno dejanje in vsako nasilje nad ženskami nasploh," so navedli. Ne glede na to, ali je poskus umora povezan z delom brutalno pretepene ali ne, v SAB pričakujejo, da bodo organi pregona z vso vnemo iskali in tudi našli napadalca (ali napadalce).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (675)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
22. 06. 2019 19.32
+1
Najprej naj naši politiki upoštevajo US in tako dajo vzgled nam državljanom. Če pa oni ne upoštevajo sodb US zakaj bi mi morali upoštevati navadna sodišča?
Voluhar7
19. 06. 2019 12.49
Sama država je to naredila oz bila naročnik....
Jimi1
18. 06. 2019 16.13
+2
Med pravno in "pravniško"ugrabljeno državo je VELIKA RAZLIKA ! Ko pravo zgolj še služi pravnikom in lopovom za ropanje naroda se je za zamisliti nad stanjem ! Po doživetem v sodstvu sem samo še eden, ki se na trenutni sistem požvižgam in si mislim "vsaka rit pride enkrat na skret !"... Tudi ta kleptokracija skupaj z njenimi birići bo nekega dne padla, po tem pa bo prišlo "nestabilno stanje" poprave krivic, ter vzpostavljanja bolj pravičnega in bolj poštenega družbenega reda.... Seveda LOPOVI cvilijo ob vsakršnem ekcesu, ki napeljuje na možnost , da bo barabine pravica enkrat le dosegla... Tudi okupatorjem v 2 ww ni bilo všeč, ko so začeli po grbah dobivati njihovi sodelavci, zaposleni v upravi in podobnih inštitutih njihove države na okupiranih območjih....
lahunin
18. 06. 2019 13.21
+0
KO MACKI STOPIS NA REP ZAMJAVKA NAJ POGLEDAJO SVOJE DELO BIROKRATI NAJ POGLEDAJO V AVSTRIJO KAJ JE DEMOKRACIJA PRAVICA
RUGIEVIT
18. 06. 2019 13.02
+10
Pravno državo so spodnesli skorumpirani politiki in njihovi sodniki! Ulica bo vrnila pravico v državo!!!!!!
Upornik999
19. 06. 2019 20.20
Petur
18. 06. 2019 11.15
+3
Ko se kriminalca obsodi si mora to tudi zapomniti,ne pa da se ga samo bojece rajca,in mu dovoli nadalnje delovanje.ne smejo vsakemu odvetniku popustit,ampak kako mizo tudi zlomit in ne samo bojece po nji tolct.ona sama verjetno ve od kod to,ni tu posteljne konkurentke.
En procent
18. 06. 2019 10.43
-4
Kako prijaviš sovražni govor na Članek?
MilošObili?Srbin
18. 06. 2019 10.19
+10
Ko bi tako pretepli kakega navadnjaka bo rekli temu napad v tem primeru gre pa za poskus umora!?!?!?!? Pravna drzava obstaja samo za elito, za nas pa sojenja ki trajajo tudi 20 let in vec?!?!?!?!? Je to pravna drzava? Minimalec ki ne zadosca za prezivetje??? Je to pravna drzava....stanovanja za mlade?? Jansa in njegovi lopovski pajdasi,ki ne grejo v zapor ampak ob zapor!?!?!?! Roke polomt je edino prav, upam da bo primerov vec!
sredin?ar
18. 06. 2019 09.39
+9
Neke kontrole nad cesto glih nimate, glede nato da vam nacotajo sodnico čisto mimogrede...
Nimasmisla
18. 06. 2019 09.16
+3
kolikor razumem je sama hodila okrog ali je kateri hodila v zelje
ooResnicA
18. 06. 2019 09.08
+14
....kolikokrat pretepejo kakega normalnega džavljana pa nič ne pišejo po novicah......
beauceron
18. 06. 2019 08.34
+15
Boga gospa, ampak bogi tudi vsi k se sedej javljajo itd.ko se bojo javljali ko bo Franc tako pretepel Micko takrat bomo pravna država, pa ne mi se razlagati razen floskule, da smo vsi enaki v Sloveniji sigurno NE
janez Kovač 1
18. 06. 2019 08.23
+20
Za visoke funkcionarje so navadni ljudje ulica.
hoalo
18. 06. 2019 07.37
-3
Zgrožen sem nad enimi kakšne pišete in se naslajate nad nesrečo drugih, sram nas mora biti kam je naša družba prišla. Neglede komu se to zgodi je to vredno vsega obsojanja, ne glede kaj je vzrok...., sram vas naj bo kateri blatite kogar koli za njegovim hrbtom in anonimno....postali smo brezčutna družba, slabši od živali, nesreča drugih vas osrečuje in napaja ne vem z čim vse, pokvarjenci
scipio
18. 06. 2019 08.19
+7
Ista dežela je pred 80 leti rodila Šarha in sinove, zdaj pa takle...
Leviizgubljeni
18. 06. 2019 11.10
+0
Maja Kajza
18. 06. 2019 07.35
+21
veste kaj, resnica je, da je z osamosvojitvijo umrla tudi pravna drzava in rojeva se zakon ulice ! Vse ostalo so finese .
scipio
18. 06. 2019 08.25
+10
Maš kar prav. Za demokracijo mora biti narod zrel, državotvoren. V nasprotnem iz diktature pade direktno v anarhijo. Elementi tega dogajanja so pri nas vseprisotni, tole s sodnico je nov žebelj v krsto slovenske države nordijskega tipa, druge švice in kar je teh floskul. Dejstvo je tudi, da nas je tistih, ki smo orenk, malo.
Principat
18. 06. 2019 07.29
+15
ko imaš moč , pozicijo , podporo , diploma , si vsekakor več od navadnega človeka , tako da še zmeraj so eni bolj zaščiteni kot drugi ,, ,, obsojam v vsakem primeru , ampak razlika obstaja
poter888
18. 06. 2019 09.26
+7
hotchilipoper
18. 06. 2019 07.27
+17
Draga vlada,če boš tako ravnala z lastnim ljudstvom,se bo prav to zgodilo.
01xxy
18. 06. 2019 07.17
+12
A če notorični lopov žali sodišča, je pa v redu? Ker ga rešujejo ustavni sodniki? Je zato v redu? Kdo torej ruši pravni sistem v Sloveniji? Ustavni sodniki kot podporniki lopova ali lopov?
kolbek460
17. 06. 2019 21.58
+3
Ko bom velik bom sodnik in bom jaz sodil janezu če se prej ne stegne !!!!
kolbek460
17. 06. 2019 21.48
+4
¸Kralj je gol !!!!!!!!!