Črna kronika

Vsi poškodovani rudarji iz Premogovnika Velenje že v domači oskrbi

Velenje, 05. 09. 2019 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P. / STA / Ti.Š.
Komentarji
6

V velenjskem premogovniku se je v jami Preloge zgodila nesreča, v kateri se je poškodovalo 11 rudarjev. Vsi so že v domači oskrbi. Nesreča se je zgodila zaradi mehanske okvare na kolesu viseče dizelske lokomotive, ki rudarje vozi do jamskega delovišča. Ob okvari se je avtomatsko sprožila zasilna zavora, zaradi česar so se kompozicije silovito zaustavile.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zlomilo se je eno od koles
    02:10
    Iz SVETA: Zlomilo se je eno od koles
  • Iz 24UR: Rudarji že v domači oskrbi
    03:15
    Iz 24UR: Rudarji že v domači oskrbi
V nesreči se je poškodovalo 11 rudarjev.
V nesreči se je poškodovalo 11 rudarjev. FOTO: Bobo

Včeraj se je v Premogovniku Velenje nekaj po 14. uri v jami Preloge zgodila delovna nesreča, v kateri se je poškodovalo 11 rudarjev. Osem so jih prepeljali v celjsko, tri pa v slovenjgraško bolnišnico. Utrpeli so le lažje poškodbe oziroma udarce, zato so jih v večernih urah vse odpustili iz bolnišnice v domačo oskrbo.

Nesreča se je zgodila zaradi mehanske okvare na kolesu viseče dizelske lokomotive. Ob okvari se je samodejno sprožila zasilna zavora, zaradi česar so se kompozicije silovito zaustavile, del kompozicije je zanihal, pri tem pa so se rudarji poškodovali. V Premogovniku so pojasnili, da se je nesreča zgodila pri prevozu zaposlenih na jamska delovišča na začetku druge izmene.

Več o svetu pod zemljo si lahko preberete tukaj.

Na kraju nesreče so bili tudi delavci z odkopa, ki so že po dogodku lahko nemoteno nadaljevali z delom. "Ob dogodku se je znova pokazalo, da imamo v Premogovniku Velenje dobro urejen sistem obveščanja, saj so pristojne službe - od dežurnega Premogovnika Velenje, vodje reševanja, nadzornikov, prisotnih zaposlenih na površini do pravočasne zdravniške oskrbe - nemudoma odreagirale in pomagale poškodovanim," so sporočili iz premogovnika. Dodali so, da gmotna škoda v nesreči ni nastala.

Rudarska inšpekcija končala preiskavo nesreče, ugotovitve še niso znane

O dogodku so nemudoma obvestili rudarsko inšpekcijo, ki je še včeraj pozno zvečer opravljala preiskavo na kraju dogodka. Preiskavo so že končali, ugotovitve pa še niso znane, saj morajo preučiti vse okoliščine.

Gmotna škoda v nesreči ni nastala, so sporočili iz Premogovnika Velenje.
Gmotna škoda v nesreči ni nastala, so sporočili iz Premogovnika Velenje. FOTO: Bobo

Na Inšpektoratu RS za infrastrukturo so navedli, da inšpekcijski postopek še ni končan, saj jim mora Premogovnik Velenje dostaviti še dodatno dokumentacijo in dokazila. Zatem bo rudarska inšpektorica izdelala pisno mnenje o vzrokih nesreče, predvidoma do konca tega meseca.

Novinarka oddaje 24UR Zvečer Maja Kos se je sinoči v Velenju pogovarjala z Dragom Kolarjem, zaposlenim v Premogovniku, ki je takoj, ko je izvedel za nesrečo, zaskrbljen prihitel na kraj dogodka, saj se je zbal, da je bil med poškodovanimi tudi njegov sin. "Seveda te skrbi za otroka, čeprav sem pravi čas dobil informacijo, da naj ne bi bil zraven," je povedal Kolar. "Ampak to so fantje, ljudje, ki jih poznam, skrbi me za vsakega, ne samo za mojega sina. Takšno je življenje in delo rudarjev – nevarno, težko," je sklenil.

Dodali so še, da je inšpektorica v sredo takoj na mestu nesreče začela z raziskavo okoliščin dogodka. Zakon o rudarstvu namreč določa, da mora rudarski inšpektor v primeru smrtne ali skupinske nesreče v rudniku takoj na mestu pričeti z raziskavo okoliščin, odrediti ukrepe za zavarovanje dokazov in ukrepe varnostne narave ter izdelati pisno mnenje o vzrokih nesreče.

Odkop premoga sicer poteka že od sredinega popoldneva.

Predsednik Sindikata pridobivanja energetskih surovin v Premogovniku Velenje Simon Lamot pa je ocenil, da so delovni pogoji zaradi narave dela v rudniku težki. Glede sredine nesreče pa dodaja, da ni šlo za klasično nesrečo in da nanjo niso vplivali delovni pogoji.

Na vprašanje, kako je poskrbljeno za varnost in zdravje pri delu, je Lamot odgovoril, da se vodstvo rudnika trudi vpeljati v delo vse, kar je moč dobiti na trgu, od senzorike do različnih merilnikov. "Res nas oskrbujejo z najboljšo tehnologijo, a ker gre za delo pod zemljo, se pogoji zelo hitro spreminjajo," je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
07. 09. 2019 08.03
+1
Spet šlamastika, ki mora najti odgovor. A na razlago je znova padla megla, da je verjetno nikoli ne bomo videli, ne slišali, radi meglene gostote. Naj gredo vsi, ki so odgovorni za ta pogrom za en teden delat v rudnik in kot krti riti pod zemljo. Po tem ne bodo videli svetlobe, pač pa Pekel. Ni zastonj pozdrav rudarjev...#SREČNO
Pikanajlonca
05. 09. 2019 11.00
-4
Odpade jim pecikel, pol pogona, maček ne zgrabi 11. poškodovanih ti pa pravijo, da imajo dober sistem obveščanja (( če je ostalo katastrofa spet en prispevek po sistemu Operacija uspela pacient umrl..
obožeobože
05. 09. 2019 10.07
+29
Dobro! Samo da ni hujšega!
RamzesII
05. 09. 2019 09.56
-21
A ta premogovnik še obratuje. Dolgo ni bilo nič o njem.
Periot222
05. 09. 2019 09.53
+5
Vodilni v rudniku zelo uspesno prikrivajo nesrece!