25°C

Z grožnjami in orožjem skušali prisiliti 45-letnika, naj jim izroči denar in drogo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.V. /
KOMENTARJI
15
Trije osumljenci, 43- in 38-letna moška ter 42-letna ženska, so pretekli teden v stanovanjskem bloku v Mariboru z grožnjami, fizično silo in orožjem poskušali prisiliti 45-letnega moškega, naj jim izroči denar in drogo. 45-letnik je pobegnil in poklical na pomoč, osumljenci pa so pobegnili s kraja dogodka. Policija jih je kasneje izsledila in pridržala. Za oba moška je preiskovalni sodnik že odredil pripor.

Mariborski policisti so bili pretekli četrtek, 10. septembra, v popoldanskih urah obveščeni, da je neznani moški pred eno od poslovnih stavb v Mariboru s pištolo ustrelil v zrak ter se odpeljal s kraja dogodka. 

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja so policisti in kriminalisti ugotovili, da sta dva moška, stara 43 in 38 let, ter 42-letna ženska prišli v stanovanjski blok v Mariboru in 45-letnega moškega z grožnjami, fizično silo, uporabo nevarnih predmetov in orožjem skušali prisiliti, da bi jim izročil denar in prepovedano drogo. 

45-letnik je uspel pobegniti iz stanovanja in začel klicati na pomoč, zaradi česar so vsi trije osumljenci zapustili kraj dogodka, eden izmed njih pa je zaradi zastraševanja oškodovanca pred stanovanjskim blokom s pištolo ustrelil v zrak. Nato so se skupaj odpeljali z osebnim avtomobilom. 

Osumljence je policija takoj začela iskati, vse tri so izsledili v večernih urah v bližini Maribora ter jim odvzeli prostost, sporočajo s PU Maribor. Ob prijetju so jim zasegli orožje, strelivo ter ostale nevarne predmete, ki so jih uporabili pri kaznivem dejanju. 

Zaseženo orožje in strelivo.
Zaseženo orožje in strelivo.FOTO: PU Maribor

Moška osumljenca sta v preteklosti že bila obravnavana za kazniva dejanja z elementi nasilja. 

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so moška osumljenca, zaradi utemeljenega suma poskusa storitve kaznivega dejanja ropa po 206. členu kazenskega zakonika, v soboto, 12. septembra, s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. 

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil pa so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je eden izmed osumljenih izvršil tudi kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1, zaradi česar so zoper njega podali kazensko ovadbo tudi za to kaznivo dejanje. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper oba odredil pripor.

Za kaznivo dejanje ropa je sicer zagrožena kazen zapora od treh do petnajstih let, za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva pa je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.