Črna kronika

Z ukradenimi bančnimi karticami kupoval računalniško opremo na spletu

Nova Gorica, 25. 05. 2021 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

40-letnik je v spletnih trgovinah na območju Slovenije kupoval različne računalniške izdelke, ki jih je plačeval s karticami tujih imetnikov. Pošiljke je prejemal na različne naslove, pri tem pa uporabljal lažna imena. A policistov ni preslepil, saj so ga izsledili in kazensko ovadili.

Novogoriški kriminalisti so skupaj s kriminalisti GPU zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi z zlorabami plačilnih kartic na spletu in na tožilstvo kazensko ovadili 40-letnega moškega, državljana Ruske federacije, ki začasno biva na območju Slovenije, so sporočili s PU Nova Gorica. Moški je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj uporabe ponarejenega plačilnega sredstva, napada na informacijski sistem in zlorabe osebnih podatkov, so dodali.

Novogoriški kriminalisti so predkazenski postopek sicer začeli v začetku letošnjega leta, in sicer na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic večkrat kupil računalniško opremo. Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je storilec zlorabil več plačilnih kartic tujih imetnikov iz različnih držav, med drugim iz Vietnama, Kolumbije, Indonezije, Avstralije, ter na več spletnih prodajnih mestih v Sloveniji kupil različne izdelke. Te je prejemal na različne naslove na območju PU Ljubljana, pri tem pa je uporabljal lažna imena. Na ta način si je pridobil večjo protipravno premoženjsko korist v obliki tehničnih izdelkov ter obenem oškodoval spletne trgovce in banke. 

Kriminalisti so z izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj identificirali osumljenca, pri katerem so opravili hišno preiskavo, v kateri so našli in zasegli naročene izdelke ter spletno komunikacijo. 

Spletni goljufi so zelo iznajdljivi, opozarjajo policisti.
Spletni goljufi so zelo iznajdljivi, opozarjajo policisti. FOTO: Shutterstock

Ob omenjenem primeru novogoriški policisti opozarjajo na previdnost na internetu, "saj so spletni goljufi zelo iznajdljivi". Internet je namreč postal neznansko privlačen za spletne kriminalce, ki v mnogih primerih z umetelnimi zvijačami in obljubami vzamejo denar ali pridobijo finančno informacijo. Sodobni spletni kriminalci so namreč čedalje bolj inovativni in jih je vse težje odkriti, saj bodo storili vse, da se dokopljejo do denarja ali bančnih podatkov.

Policisti zato v izogib morebitnemu oškodovanju občanom svetujejo zadržanost do naključnih poslov in neznanih oseb, saj ljudje velikokrat sprejmejo ponudbo, ker se jim zdi vabljiva. "Šele kasneje, ko preverijo okoliščine, posumijo, da so bili ogoljufani. Z namenom preprečevanja teh dejanj občanom svetujemo, naj ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov in ne nakazujejo denarja ali plačujejo računov, če niso prepričani v verodostojnost osebe na drugi strani. Številne spletne storitve in aktivnosti nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več podatkov o sebi, uporabniki pa se pogosto ne zavedajo dovolj, da lahko te podatke nekdo zlorabi za svoje koristi," opozarjajo policisti in dodajajo, da moramo biti še posebej previdni pri ravnanju z osebnimi podatki, kot so osebno ime, naslov bivanja, telefonska številka, bančni računi, rojstni podatki in e-poštni naslovi.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondoid
25. 05. 2021 14.44
+2
Bančni strokovnjak na začasnem delu v Sloveniji😅
dej no
25. 05. 2021 12.24
+2
kako je vedel kam priti ?
Erin Straus
25. 05. 2021 12.19
+0
škoda kam se zapravlja davkoplačevalski denar,za kurje tatove❗kaj pa tistim ki so pokradli milijone in odpisali milijone❓ slednji se vozijo z avti nad 200K
FRC-H
25. 05. 2021 14.07
+5
Nobenega zapravljanja ni. Vse tatove je treba zapreti.