Črna kronika

Na tem mestu že več utopitev, vse zaradi nenadnega dviga vode

Solkan / Nova Gorica, 29. 07. 2020 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Mateja Poljšak Čuk, Ti.Š.
Komentarji
0

Znane so okoliščine utopitve desetletnega dečka, ki ga je odnesla reka Soča. Kot so sporočili novogoriški policisti, se je petčlanska družina kopala na območju kopalnih voda pri Kajak centru, ponesrečeni otrok pa je plaval v spremstvu odrasle osebe. Na območju nad starim jezom je sicer voda dokaj mirna in brez brzic. A družino je med kopanjem presenetil nenaden porast vodostaja reke. Soške elektrarne ob tem vztrajajo, da so delale po pravilih, a dejstvo je, da se je na tem območju utopilo že več oseb, vse zaradi nenadnega dviga vode.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Šekli o poteku reševanja dečka
    05:36
    Iz 24UR ZVEČER: Šekli o poteku reševanja dečka
  • Iz 24UR ZVEČER: Soča vzela življenje desetletnika
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Soča vzela življenje desetletnika
  • Iz 24UR: Tragedija na Soči
    02:56
    Iz 24UR: Tragedija na Soči
  • Iz SVETA: Miha Mihelič o tragediji na Soči
    04:02
    Iz SVETA: Miha Mihelič o tragediji na Soči
  • Iz SVETA: Voda ga je odnašala proti brzicam
    06:15
    Iz SVETA: Voda ga je odnašala proti brzicam

Včeraj smo poročali, da je v reki Soči utonil 10-letnik. Po ugotovitvah preiskovalcev nesreče se je petčlanska družina kopala nad starim jezom, ko je vodostaj reke narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odraslega, odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica. 

"Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, tok je otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije. Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in sta skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti," so zapisali.

V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši kajakaškega kluba, ki so s kajaki pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije. V iskanje in reševanje so se vključili tudi štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

Območje, kjer se je deček utopil.
Območje, kjer se je deček utopil. FOTO: PU Nova Gorica
Ob dečku je plaval njegov dedek, ko se je vodostaj reke nenadoma dvignil, saj so odprli jez. Močan tok deroče vode je dečka odnesel. Za njim so skočili družinski član in kopalca, vendar ga niso mogli dohiteti. Potapljači so ga našli čez poldrugo uro, na dnu reke, na globini med štirimi in petimi metri.

 

Potapljači njegovo truplo našli uro in pol kasneje ob slovensko-italijanski meji

Otroka so nato našli nekaj po 18. uri pod gladino v strugi reke Soče. Našel ga je član podvodne reševalne službe. Ko so ga reševalci potegnili iz vode, so takoj pričeli z oživljanjem, vendar neuspešno. Sanitarna obdukcija bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Nenadni dvigi gladine so posledica uravnavanja pretokov hidroelektrarn

Opravljen je bil ogled kraja, pri katerem se je ugotavljalo tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. ali je tam uradno kopališče."Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja pa je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok," so sporočili z novogoriške policije.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil o nesreči. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Opozorilo pred nevarnostjo utopitve v reki Soči na kopališču pri Solkanu
Opozorilo pred nevarnostjo utopitve v reki Soči na kopališču pri Solkanu FOTO: PU Nova Gorica
Pred sedmimi leti je tu utonil oče, ko je želel rešiti hčer, pred 16 leti pa estonski trener. Po besedah Andreja Šeklija iz Podvodne reševalne službe NG so se vse nesreče - v zadnjih 15 letih so se tri končale s smrtjo - v tem predelu Solkana zgodile, ko se je voda nenadno dvignila. A podobne nezgode naj bi se tam dogajale dnevno. Kot dodaja trener Kajak kluba Soške elektrarne Uroš Kodelja, postane nevarno vrtinčenje vode, ki lahko plavalca potegne pod gladino. Šekli pa še pravi, da so že pred sedmimi leti, ko je utonil oče, predlagali, da bi se nad jez namestile sirene, ki bi glasno opozarjale kopalce, da se bo voda dvignila.

Na celotnem kopalnem območju je sicer postavljenih več opozorilnih tabel z napisi, ki opozarjajo na nevarnost utopitve in nenadnega dviga gladine vode ter tudi na to, da je to kopalno območje brez reševalca iz vode, kjer se ljudje kopajo na lastno odgovornost.

Dober kilometer višje je namreč hidroelektrarna, kjer dvigajo in spuščajo zapornice in s tem regulirajo rečni tok. Na kopalnem območju se tako lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

"To je 'vozni red' in se stalno spreminja," pravi direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) Radovan Jereb. Kot dodaja, se nivo gladine vode tako tekom dneva ves čas spreminja in niha. "To je zmeraj v okviru koncesijske pogodbe in dovoljenj in soglasij," pravi.

Na tragedijo se je odzval tudi novogoriški župan Klemen Miklavič, ki bo predlagal dodatne ukrepe, ki bi opozarjali kopalce."V stik sem stopil s Soškimi elektrarnami in predlagal jim bom, da ob dvigu vodostaja, se pravi ob odprtju zapornice, dodajo opozorilni sistem, zvočni in vizualni," pravi. Tega nam ni treba, vendar smo dolžni zaradi varnosti, je prepričan. 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3