Črna kronika

Za uboj in tri poskuse uboja v Krčevini 17 let in pol zapora

Ptuj, 03. 06. 2020 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janko Tomić, ki je maja leta 2018 v Krčevini pri Vurberku ubil Žana Kreslina in poskušal ubiti še tri druge osebe, bo moral v zapor za 17 let in pol. Obrambi, ki se je sklicevala na silobran, ni uspelo prepričati sodnega senata, ta je v celoti prisluhnil predlogu tožilke Klementine Prejac.

Sodni senat ptujskega sodišča je skoraj v celoti prisluhnil predlogu tožilke Klementine Prejac in Janka Tomića za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 v Krčevini pri Vurberku, ko je pred napadalci branil sina, obsodil na 17 let in pol zaporne kazni. Sodišče je prepričano, da v tragičnem dogodku ni bilo silobrana, niti prekoračenega silobrana.

Sodni senat ptujskega sodišča je skoraj v celoti prisluhnil predlogu tožilke Klementine Prejac in Janka Tomića za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 obsodil na 17 let in pol zaporne kazni.
Sodni senat ptujskega sodišča je skoraj v celoti prisluhnil predlogu tožilke Klementine Prejac in Janka Tomića za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 obsodil na 17 let in pol zaporne kazni. FOTO: 24ur.com

Sodni senat pod vodstvom Marjana Strelca je pritrdil tožilski strani, da je podanih dovolj dokazov za uboj Žana Kreslina in tri poskuse uboja na domu Tomićevih, kjer je četverica napadalcev želela obračunati z obdolženčevim sinom Žanom Tomićem.

Čeprav so ti sredi noči prišli do hiše in začeli razbijati avtomobil, nato pa skušali priti tudi do sina, bi tudi po mnenju sodišča zadoščali že streli v zrak z balkona, saj so se napadalci po njih obrnili in začeli bežati. Vendar je Tomić po strelih z balkona na četverico streljal tudi z dvorišča in to med bežanjem vseh štirih, usodni strel Kreslinu in poškodbo Kristijana Pfajferja pa je povzročil s streljanjem v hrbet.

Sodišče je ocenilo, da izvedenci psihiatrične stroke pri Tomiću niso ugotovili nobene bistveno zmanjšane prištevnosti, zato je obdolženega poslalo v zapor. "Tudi če obdolženi ni usmerjeno ciljal, je senat prepričan o obstoju krivdne oblike eventualnega naklepa," je dejal predsednik senata.

Tožilstvo je predlagalo izrek enotne kazni 18 let zapora, a mu je senat za uboj Kreslina prisodil devet let, za poskus uboja Pfajferja štiri leta in deset mesecev, za poskus uboja ostalih dveh nepoškodovanih napadalcev pa dve leti in štiri mesece oziroma dve leti zapora. Skupaj mu je sodišče določilo 17 let in pol zapora, mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti ter ga oprostilo sodnih stroškov.

Oteževalnih okoliščin sodišče ni našlo, med olajševalnimi pa je Strelec naštel poprejšnjo nekaznovanost, ravnanje v afektu, grožnje sinu v preteklosti ter dejstvo, da Tomić v dejanju ni bil agresor, pač pa je vendarle branil sina.

Medtem ko je bila tožilka s sodbo lahko zadovoljna, je zagovornik obsojenega Damijan Donko že napovedal pritožbo. Še vedno je trdno prepričan, da je sodba nepravilna in nezakonita, saj v Tomićevem dejanju nikakor ni mogoče zaznati protipravnosti. Podani so bili elementi silobrana, meni Donko in dodaja, da gre za do zdaj še neobsojenega človeka, ki je zgolj branil sinovo življenje.

"Vprašajmo se, v kakšni družbi živimo in kakšne civilizacijske norme smo ustvarili in predvsem kakšno sporočilo dajemo svojim otrokom kot starši. O tem se bo moralo povprašati tudi drugostopenjsko sodišče, še vedno pa verjamem v pravno državo in pravično sojenje," je dodal odvetnik, medtem ko je obsojeni Tomić glede na potek sojenja na prvi stopnji in vodenja dokaznega postopka ter zavrnitve dokazov pričakoval obsodilno sodbo.

Ptujsko sodišče je svojce pokojnega Kreslina in poškodovanega Pfajferja za odškodnino napotilo na pravdni postopek. Ta se je danes tudi udeležil razglasitve sodbe in dejal, da sodišče podpira pri odločitvi. Tomić naj bi namreč na njih streljal, ko so že pobegnili na cesto.

Pri tem je medijem brez težav priznal, da sta dva od četverice odšla obračunat z Žanom Tomićem, dva pa sta čakala na cesti. Pri tem naj bi s sabo imela kuhinjski nožek, s katerim sta predrla gumo. Malo manj zgovoren je bil o tem, zakaj so prišli k Tomićevim, je pa zavrnil ugibanja, da so bili za svoje delo plačani in poslani. "Pomagal sem samo prijatelju," je še dodal Pfajfer, ki je, tako kot ostala dva, že pred časom odslužil kazen zaradi nasilništva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
04. 06. 2020 18.17
usmerjeno ciljal ? mislim da vem kaj pomeni a vseeno kdo mi razloži ta pojem. nasprotje tega pojma v strelstvu je verjetno " neusmerjeno ciljanje " ?
DeadBull
04. 06. 2020 15.17
+1
Zdaj bodo svojci še tožili.
DeadBull
04. 06. 2020 15.08
+14
V vsaki normalni družbi je dom nedotakljiv, varnost bližnjih nesporna pravica. Le v Sloveniji je potrebno napadalcem postreči s pijačo in jedačo. To sojenje je potrebno do potankosti raziskat, ne bi me čudilo, da je sodnik prejel kako nagrado za svojo sodbo.
DeadBull
04. 06. 2020 15.07
+8
Tole sodstvo v Sloveniji mi res ni več jasno. Očitno jih ne skrbi njihova podoba v javnosti. Toliko napak, kolikor se bo našlo v tem procesu, se še dolgo ne bo.
Dado57
04. 06. 2020 08.35
+10
Res bi si človek želel,da bi tisti ,ki pišejo takšne zakone,doživeli v živo nekaj podobnega. Lahko pa da veljajo različni zakoni za takšna dejanja. Ja ,krivosodstvo v vsej veličini in skorumpiranosti. Sramota
Nikolajev
04. 06. 2020 08.31
+14
Slovenija ni država. Če bi bila država, bi imela pravično pravosodje.
Nikolajev
04. 06. 2020 08.27
+8
To je sodišče levičarjev.
Nikolajev
04. 06. 2020 08.26
+16
ZDA : Če vstopite v tujo hišo nasilňo, ima lastnik pravico braniti svoje življenje in življenje drugih in svoje premoženje. Ima pravico, da tudi strelja in če koga ubije je to samoobramba. ...... V sloveniji je drugače, roparja ne smeš poškodovati, sicer greš v zapor.
Rothschild1
03. 06. 2020 21.37
+20
In kaj pomeni ta sodba? S to sodbo bodo preziveli huligani dobili krila. Sin pred njimi nikoli ne bo varen. Kdo je Marjan Strelec, ki je vodil sodni senat??? Ta clovek zasluzi dosmrten zapor. Sramota od "cloveka".
ni_mi_vse_eno
03. 06. 2020 21.04
+12
Sodniki, tako kot sodite, tako se vam bo zgodilo. Vse zato, da se znebite strahu in rastete v spoznanju.
ni_mi_vse_eno
03. 06. 2020 20.58
+28
Tipi so prišli na njegov dom, polomili vozilo, vlomili v hišo, potem jih je pa on ustrelil. V ZDA bi to gladko padlo na sodišču. V sloveniji pa, če te kdo hoče ubiti na domu, potem se vsedi in čakaj, da te ubije. Potem bo prišla policija in 24 ur bo napisal novico.
Rothschild1
03. 06. 2020 21.31
+16
Bolano. V kaksni drzavi zivimo??? Nase krivosodstvo je potrebno resetirati
Darko32
03. 06. 2020 20.00
+26
Ta primer samo kaže kako ščiti kriminal sodnija in sodniki. Namreč nedopustno je, da prideš k nekom in ga napadeš na njegovem pragu in celo umoriš. Potem pa ko ti to početje prepreči oškodovanec in se brani z vsemi sredstvi pa so ti frajerji žrtve. Vsak pameten Slovenec bi rešil natanko tako, kot je on, saj z POLICAJI si res ne moreš pomagati, ker je v njihovem interesu, da je čimveč kriminala, da lahko opravičijo svoje službe. Zato ta primer kaže vso sliko kakšna stopnja korupcije je pri nas. Na PTUJU pa se že ve, da so sodniki in drugi kot ena organizirana kriminalna združba.
DR.Fejsbuk
03. 06. 2020 15.55
+6
nekaj me bega; ko so pričeli razbijati okoli njegove hiše, zakaj ni poklical policije, ali, zakaj niso prišli, če je bil klic storjen......
Leviizgubljeni
03. 06. 2020 16.11
+25
Ker ni imel casa. V 20 minitah ali v 1 uri sele bi policisti prisli in takrat bi bil on ali sin mrtev.
Leviizgubljeni
03. 06. 2020 16.12
+15
Reagiral je v paniki. Ampak ptujski sodniki so crkobralci. Lahko si vaak precita, kak so to sodniski crkobralci na Slovenskem. O tem je obsirno pisal tudi g. Vinko Gorenak.
Darko32
03. 06. 2020 20.06
+18
Van Halen Vem za primer, ko je človek opazil storilca, kateri je hotel zastrupiti več ljudi. Poklical je POLICIJO in prišli so natanko 3 ure po dogodku. Storilec pa se je skril. Potem pa so naredili več škode kot koristi in še zasegli niso predmetov, katere je uporabil pri početju. Kasneje pa se je ta storilec predstavljal kot žrtev na sodišču in celo podal kazensko prijavo zoper očividca, ker ga je zalotil. Sodniki so ga vprašali kaj je delal z škropilnico in zakaj je to počenjal, pa ni znal odgovoriti. Tisti, ki je videl to početje je pravi, da so ga kaznovali in ni upal poklicati tega, k iga je videl na sodnijo. Policaji pa so celo sodelovali pri skrivanju dokazov. Ko mi je človek to pravil mu nisem verjel, dokler mi ni pokazal. Zato pravim, da na POLICAJE se očitno ne moreš zanesti, saj bi drugače bil ta tip že na stalnem naslovu pri matildi.
Freshmaker1986
04. 06. 2020 09.36
+7
Van Halen, pa ti ne veš zakaj je naša policija? Za kontrolo v prometu, za pihat dat, za radare nastavlat...
DR.Fejsbuk
04. 06. 2020 13.52
+1
EEgon
03. 06. 2020 15.24
+24
Kaj lahko sklepamo iz takšnih sodb. Da na sodišču NI pravice. Zato se bo kot marsikje po svetu povečalo število izvensodno rešenih zadev, kot npr. krvno maščevanje! Ali to želi SLO sodstvo, vendar potem ne bodo nasankali tudi državni sodniki, tožilci in Poicija. Ne pozabite kako to poteka na B.Vzhodu, kjer skoraj ni sporov na sodišču, ker nihče ne prijavlja oškodovanja temveč se stvar odvije za 4 stenami. Ali je to res višek komunističnega sodišča? Ali res želimo živeti v takšni državi?
Pravicnik 17
03. 06. 2020 15.06
+46
Najbol sporno je to, da nekdo brez vozniske, pijan ko mamba povozi zensko do smrti pred otrokom pobegne z kraja nesrece in dobi 5 let zapora. Tocno ta primer se je zgodil pri nam. Nekdo ko pa brani svojega sina ko pridejo 4 frajeri kar na dom pa dobi 17 let. On nebi ubil nobenega, ce noben nebi prisel na dom z kakim koli namenom in mislin da je to sramota za slovensko sodstvo in totalno nemoralno.!! Najbolse da bi pocako da mu sina pretepejo do smrti in bi mogoce mel olajsevalne okoliscine. SRAMOTA za slovensko sodstvo...
Edvin
03. 06. 2020 15.16
+23
Kaj pričakujete od Ptujskega sodišča ? Pravično sojenje ? Kje te vi živite ? Zdaj se bodo kumunjare poskrili ko pridejo na sojenje PP pertnina, Glazar.....
Freshmaker1986
04. 06. 2020 09.38
+4
edvinedvin
03. 06. 2020 14.34
+29
Sodnik Strelec ki je razdodil zgodbo prihana iz podeželja tam ko je vlite po njivah dosti gnojšnice in ni čudno da je sodil zgodbi v kateri smrdi. Braniš svojega otroka, ki in družino, ki ti jo napadejo psihopati, in greš v včorko za 17 let, te veš kako smrdi ozadje. Spomnimo se primera umora podjetnika Klinca, za katerega je bil osumljen in obsojen bivši policist Volgemut. Ta sodnik Strelec je ga sodil brez dokazov, potem pa mu je sodba padla na viešjem sodišcu in zadevo je prijelo sodišče v M. Soboti in ga oprostilo. Ptujsko sodišče je okuženo z sodniki iz sistema SFRJ, kateri že imajo duh britifu. Držimo pesti da sodba pade in da možakar odkoraka domov.
Darko32
03. 06. 2020 20.09
+17
Zato pravim, da je potrebno sodnikom ensotavno odvzeti trajni mandat in v kolikor je bil v bivšem sistemu pa mu prepovedati delovanje v sodstvu. Ta primer očitno smrdi po sistemski korupciji v sodstvu in tudi na POLICIJI. Očitno je, da so maheri ponarejanja in izvajanja kriminala.
IKOSS
03. 06. 2020 14.20
+31
S stališča pravičnosti, bi morali za smrt pajdaša ter poškodbe drugega, pravno so-odgovarjati vsi člani skupne, ki so v napadu sodelovali, saj so bili sostorilci. Smrt osebe, v tem primeru ene izmed njih, je bila namreč neposredna posledica protipravnega ravnanja vsakega člana celotne skupine. Tak pristop k vrednotenju njihovega kaznivega dejanja, bi imel tudi ustrezno močan odvračalni učinek tudi na morebitne bodoče junake, ki so »le pomagali prijatelju«.
Edvin
03. 06. 2020 15.45
-7
IKOSS
03. 06. 2020 17.02
+14
Kaznovanje storilcev je sicer iz vrste razlogov pomemben, nikakor pa najpomembnejši element. To je ustvariti okoliščine, kjer se družbeno neproblematičen posameznik ne bo znašel v vlogi žrtve! V kolikor proti napadalcem ne bi ukrepal oče napadenega, potem bi bila prisojna kazen zanje docela nepomembna. Sin bi bil tedaj kaj lahko tudi mrtev, ali telesno poškodovan. Sistem mora na eni strani deprivilegirati tiste posameznike, ki ravnajo na družbeno problematičen način ter ob tem privilegirati ravnanje tistih, ki so družbeno neproblematični. V kolikor v tem primeru oče ne bi ravnal docela izven razumnih okvirov (primer, napadalce pobil po tem, ko bi se spopad že davno končal, ali jih nemara s tem namenom pričakal na njihovem domu), v nobenem primeru ni šlo za prekoračitev silobrana! Za smrt in poškodbo so soodgovorni štirje napadalci (saj je to posledica njihovega ravnanja) in bi jih moralo tožilstvo preganjati tudi zaradi teh dveh kaznivih dejanj.
HiddenThief2
03. 06. 2020 17.06
-7
vsi so ze odsluzili kazen, stvar se je zgodila sredi 2018.
Darko32
03. 06. 2020 20.15
+15
IKOSS Točno to kar praviš. Grem morit k nekmo. Mojo namero recimo prepreči oseba, katara me je zalotila pri početju. Me nalomi in poškoduje. Po logiki sodišča je ta oseba kriva, ker je kriminalno dejanje bilo preprečeno. Kriv je tisti, k iprvi izvrši napad in če nasprotnik uporabi silobran in v tem prieru proti štirim osebam ne more biti kriv. Tukaj pa očitno gre za organizirano kriminalno delovnaje na sodniji.
Leviizgubljeni
03. 06. 2020 14.16
+13
Je treba vedet da so eni sodniki v sena zdravljeni alkoholiki, en je zdravljen paranoik , k rad stisne pismo, pri 65 letih pa so ti sodniki zreli ze za kar nekaj let penzije. Ptujsko sodisce so itak predlani nameravali zapreti, pa so stari komunisti to preprecili, SD jn Zeleni.
deathbite
03. 06. 2020 14.13
+29
Možakar je branil svoj dom, ki so ga napadli nepoklicani. Naj bi pustil, da pretepejo ali celo ubijejo sina? Res, da ni bilo treba ubiti bedaka.....Kar so iskali, to so dobili. Kazen je vsekakor neprimerna.
IKOSS
03. 06. 2020 14.36
+11
V primeru obrabe se NIKOLI NE IZVAJA ukrepov z namenom NEKOGA POŠKODVATI, ali mu celo VZETI ŽIVLJENJE! (v tem primeru bi šlo za maščevanje in obrambo). Ukrepi pri obrambi se vedno izvajajo z namenom, da se PREPREČI NEIZBEŽEN NAPAD napadalca, če iz okoliščin jasno izhaja, da bo do tega prišlo, oziroma PREPREČI NADALJEVANJE NAPADA napadalca. Seveda so lahko ob tem uporabljeni tudi ukrepi, ki resno ogrozijo zdravje ali življenje napadalca! Kje je torej razlika? V tem, da je poškodba, ali celo smrt napadalca, vedno posledica in ne cilj tistega, ki se brani! Zakonodaja postavlja le pravne okvirje, razsojanje pa terja tudi interpretacijo dogodkov. In ravno v tem segmentu sodni organi (tožilstvo in sodišče) marsikdaj ne ravnajo dovolj strokovno.
HiddenThief2
03. 06. 2020 16.59
+4
med tem, ko si pisal svojo bedarije, so že trikrat zaklali sina.
Darko32
03. 06. 2020 20.18
+15
IKOSS Točno to, kar poraviš. Ponoči te 4 napadejo in veš, da imaš izbiro obrambo ali smrt. Pa ljudje božji vsi bi se borili kot levi in uporabil ivsa sredstva, da ostanete živi. Napadalci pa so si sami krivi, če so šli izvajat kriminalno dejanje.
Jure Kacicnik
03. 06. 2020 13.59
+22
Krivosodje, bo treba peciklat da se to bando pravniško odpusti.....