Črna kronika

FOTO: 'Policija se zgane, ko si že mrtev!'

Ljubljana, 15. 06. 2011 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodja budistične skupnosti, ki sta ga v nedeljo zvečer med sprehodom na Golovcu neznanca zabodla v prsi, je stopil pred medije. Policija me ni in me ne ščiti niti sedaj, pravi. Napadalca naj bi mu zagrozila, da se bosta vrnila.

Lama Shenpen Rinpoche je bil danes odpuščen z intenzivne nege.
Lama Shenpen Rinpoche je bil danes odpuščen z intenzivne nege. FOTO: Blaž Garbajs
"Med sprehodom na Golovcu sta me napadla dva moška, eden od njiju me je zabodel,“ je danes pred kliničnim centrom nedeljske dogodke opisoval vodja budistične skupnosti Shenpen Rinpoche. "K sreči mi je orožje prebodlo desno in ne levo pljučno krilo, zato sem verjetno preživel,“ je dejal in dodal, da je njegova prijateljica preprečila drugemu moškemu, ki je medtem segel po strelnem orožju,"da bi dokončal, kar sta nameravala storiti“. Ko sta odhajala, naj bi po njegovih besedah zagrozila, da se bosta kmalu vrnila.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so bili v nedeljo okoli 21.35 obveščeni o napadu na moškega, in sicer na Poti na Golovec v Ljubljani. Zaenkrat ima policija  informacije, da sta napadalca stara od 30 do 40 let in visoka od 170 do 180 centimetrov, v času napada pa sta bila oblečena v temnejša oblačila.

Lama: Poklicala sta me po imenu

Lama je prepričan, da je bil napad nameren in premišljen, saj ga je eden od napadalcev pred tem celo poklical po imenu, moška pa da sta mu morala slediti že vso pot od njegovega doma, saj se na Golovec odpravi zelo redko.

'Policisti se zganejo, ko si že mrtev!'

Rinpoche je ob tem izrazil izjemno razočaranje nad delovanjem slovenske policije. "V zadnjih mesecih smo prejeli več konkretnih groženj, ki smo jih takoj prijavili policiji, toda ti niso ukrenili prav nič. Pravzaprav naših besed niso vzeli resno. Po vsem sodeč, se zganejo samo, ko si že mrtev,“ je dejal in izpostavil tudi nenavadno oceno policije, ki je dejanje označila za kaznivo dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe. "Res je, da še vedno diham, toda čeprav je rana majhna, bi bila usodna, če bi bila na pravem mestu. Zato gre za poskus umora!“ je prepričan.

Nerazumljivo se mu zdi tudi to, da mu policija ni zagotovila nobene zaščite. "Nekoga zabodejo, zločinca odideta, prej pa še glasno rečeta, da se bosta vrnila, kljub temu pa lahko vsakdo vstopi v bolnišnico. Še več, vstopi lahko v sobo, kjer se zdravi napadeni,“ pravi. To naj bi bil tudi razlog, da je po tem, ko so ga izpustili iz intenzivnega oddelka, odšel na zdravljenje drugam.

Shenpen Rinpoche - 7
Shenpen Rinpoche - 7 FOTO: Blaž Garbajs
Kdo stoji za dogodkom?

Na vprašanje, kdo stoji za tem dogodkom, budistični voditelj odgovarja, da napad ni bil versko obarvan, prav tako pa temu po njegovem mnenju ni botrovala nestrpnost do manjšin. "Lahko ugibamo, vendar najprej morajo pristojni opraviti preiskavo,“ je dejal. "Vem, da mnogokrat dvigujem prah, ker naravnost in odkrito spregovorim o tem, kar vidim. Vendar do danes prav nič od tega ne opravičuje poskusa, da se me spravi s sveta,“ je še dodal.

Po njegovem mnenju pa je dejstvo, da se kriminal razrašča, vse manj presenetljivo. Kot pravi, na to ni imuna niti Slovenija, "kjer kapitalizem in pohlep razjedata družbo kot rak“.

Pristojni medtem še zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine dogodka, o ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo.

Shenpen Rinpoche - 5
Shenpen Rinpoche - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Gulič: Napad verjetno ni versko motiviran

O napadu so bili v ponedeljek obveščeni tudi na uradu za verske skupnosti. Direktor urada Aleš Gulič je za 24ur.com dejal, da se je z Rinpochejem po napadu tudi že pogovarjal in pravi, da je vodja omenjene budistične skupnosti zaradi dogodka žalosten.

Gulič sicer pravi, da so budisti v Sloveniji dobro sprejeti in bi bilo težko verjetno, da bi bil napad versko motiviran.

Islamska skupnost napad obsoja

V islamski skupnosti so z zaskrbljenostjo sprejeli informacijo o napadu neznancev na Rinpocheja. "V Islamski skupnosti v RS obsojamo napad na predstavnika budistične skupnosti
in pričakujemo od pristojnih organov, da ustrezno ukrepajo in zaščitijo predstavnike vseh verskih skupnosti
,“ so sporočili.

Dodali so, da obsojajo vsakršno nasilje, še posebej v družbi, v kateri živimo. "Novice, kot je ta, nas lahko skrbijo, vendar nas ne smejo ustrašiti,“ so prepričani v islamski skupnosti. Rinpocheju so zaželeli hitro okrevanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hgoring
17. 06. 2011 09.38
miličniki,žene vam dregajo
Basti Runner
16. 06. 2011 17.51
Se je ulilo kot zneba !!! Iz vseh strani je padalo.... Vas vabim...vljudno da obiščete "Ivan Kramberger in še kdo...vsi smo mi Iveki !!!" <==vse o čemur imate pravico vedeti..ja v google vtipkajte pa bo
odkimasin
16. 06. 2011 17.33
+2
Pošteni ljudje se ob 21.35 zvečer ne sprehajamo po Golovcu. Vse skupi mi je mal sunmljivo. Po moje kakšna mutna posla, zdej so ga pa kako napadli! Drugač mi pa tip sploh ne zgleda kot kakšen Buda!
bnam 2707
16. 06. 2011 15.58
+0
Kaj bo naša policija .Njim je važno,da kasira brezvezne prekrške.Včeraj me je ustavil za varnostni pas in to na tak način,da se človek vpraša ali gre za preventivo ali za cuzanje. Odpel sem se 100 m pred križiščem,da sem vzel iz žepa vžigalnik,ki je sedaj vreden 120 EVR.Oni so se peljali v nasprotni smeri in videli,da nisem pripet.Ko so šli mimo sem se nazaj pripel policaji pa so obrnili avto na cesti kakih 100 m stran brez modrih luči in se odpeljali za mano,me dohiteli , ko sem zavil levo na drugo cesto kakih sto m od križišča in povedali svoje. Zapisnika nisem hotel podpisati,ker sem zahteval da v zapisnik vnesejo mojo pripombo,da so me ustavili,ko sem bil pripetin prevozil križišče in vozil kakih 100 m že po drugi cesti ter da so sami bili v prekršku,ker so obrnili na cesti brez rotirajočih modrih luči.Te so prižgali šele,ko so me dohiteli.Potem so mi hoteli vsiliti še,da ne uporabljam luči,kar pa sem kategorično zavrnil,saj so bile luči ves čas bile prižgane. Tako je to pri nas.hudičevo nujana vožnaj je to bila za policaje.
Berstuk
16. 06. 2011 10.42
-1
Pa sej nismo normalni...
dednidol
16. 06. 2011 09.06
+0
včeraj sem nepremičninski agenciji dal za prodajat bajto. ko bo prodana pa samo gasa na Sardinijo,od tam bom v sožitju z ostalimi v miru bogu kradel dneve in od časa do časa z google rešpetlinom pošpegal v zapacano Slovenijo. pošljem kartico
KLIPAN71
16. 06. 2011 08.03
-1
Fašistična država Slovenija.
color
16. 06. 2011 07.23
-1
zverine na golovcu.... vam lama pa zelim cimprejsnje okrevanje
Sh00t3r
16. 06. 2011 06.42
+1
Pa ste spet naredil šov a? Če lami kaj ne paše, gre lama lahko na drug pašnik...
Diabolick
16. 06. 2011 02.54
Budistične vere ne poznam in tudi nimam nič proti Budistom mi pa nekaj tukaj ni jasno. Ne vem za kaj se sploh dejansko gre in kaj bi budisti radi dosegli. Namreč mi iz tega veliko zadev popolnoma ni jasno in omenim samo tole: Tega budista naj bi zabodli.V redu bi še šlo vendar mi je zadeva nekako čudna in sumljiva,ker rana popolnoma ni bila nevarna je majhna kot sem razumel. Potem pravi,da sta ga zabodla in mu grozila,da se bosta vrnila.Če sta ga hotela ubiti bi ga ubila in mu ne bi grozila češ da se bosta vrnila.Ne vem vse skupaj mi izgleda kot da bi se zabodel sam in hotel s tem doseči ne vem kaj pač namerava.
HighIQ
16. 06. 2011 01.05
na koncu se je pa sprehodu do stavb, mogu je mal zapozirat
Strelja?ko
16. 06. 2011 00.45
Na žalost se svetu blazni... politika, spolna usmerjenost, vera, zakoni niso za vsazga... Svet se ločuje... tle se ne da nič nardit.
tsdafsdfsfgjhtz
16. 06. 2011 00.07
zdele jebila finančna kriza aktualna.....počakte zdele, da vidite tole psihično krizo. Nisem čist sigurn a jo povzroča e-coli al kaj, ampak je močna...
Jimi1
15. 06. 2011 23.45
Izgleda, da luna nekatere res močno daje....
Jimi1
15. 06. 2011 23.44
+1
Zanimivo ! Tudi meni je danes z hudimi poškodbami grozil sosed, ki je pred časom samovoljno premaknil mejnike, pa jih noče vrniti na staro mesto.... Do danes se me je vsaj izogibal, da mu nisem mogel težiti za povrnitev starega stanja.....
Apele
15. 06. 2011 23.37
Po tvoje naj clovek ne bi smel iti na osvezujoc vecerni sprehod v stvarstvo narave, eh,..
Stanislav Žerjav
15. 06. 2011 23.33
Halo! Kaj je pa ta lahko komu naredu? Ti so pa ja najbolj miroljubna sorta. Res ne štekam. Edino, kar mi na misel pride je lahko kakšna love story. Je kresnu kakšno napačno deklino. Je pa prav scary zadne dni v Slo. Pucanje, klanje, tepež in take viže. Folku se očitno čist meša od te krize!? Mediji (KanalA)pa seveda zadeve še senzacionalistično, zadirčno podajajo in s tem šizofreno plat naroda še bolj vlečejo na plano. :(
123_Zoke_vec_ni
15. 06. 2011 23.23
+1
KAJ JE DELAL OB DEVETIH ZVEČER V GOZDU NA GOLOCU ?????
sandi101
15. 06. 2011 23.21
Kaj druzga so pa pričakovali od slovenskih policistov, ki ne znajo druzga kot lovit male ribe in pisat kazni! Policijska država v zakulisju zgrešene Kresalove ...
mac4_m
15. 06. 2011 23.12
mare.florida15.06.2011, 20:2313 Dokler ni ogrožen politik,se ne bo nič spremenilo. pahorjev bombaš se niti do ljubljane ni pripeljal..Za določene ljudi je zaščita povsem drugačna.. In človek je tudi dobil 13 let... za posedovanje orožja, kar počne praktično pol fužin...