Črna kronika

Zakonca zaradi zastrupitve pristala v bolnišnici

Nova Gorica, 07. 12. 2020 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V naselje Grgarske Ravne so v nedeljo poklicali reševalce, saj sta se zakonca, sicer državljana Nemčije, zastrupila z ogljikovim monoksidom. Ko so reševalci prišli, je bila ženska še pri zavesti, moški pa ne. Oba so odpeljali v šempetrsko bolnišnico na zdravljenje.

V nedeljo zvečer, malo po 22. uri, so novogoriške policiste obvestili o najverjetnejši zastrupitvi z ogljikovim monoksidom dveh tujih državljanov na območju naselja Grgarske Ravne v Mestni občini Nova Gorica. Reševalci so zakoncema, državljanoma Nemčije (61-letni ženski in 66-letnemu moškemu), nudili prvo pomoč, nato pa so ju odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Pred prihodom reševalcev je 61-letnica na pomoč poklicala njunega prijatelja in soseda, ki je prišel na kraj dogodka in takoj poklical na pomoč pristojne v zdravstveni ustanovi. Ko so ti prišli, je bila ženska pri zavesti, moški pa v nezavesti.

Po prvih zbranih podatkih sta imela v spodnjem prostoru starejše hiše delujoč agregat za proizvajanje električne energije. Na kraju pa so novogoriški poklicni gasilci izmerili tudi visoko vrednost delcev ogljikovega monoksida in ugotovili, da je bila ta vrednost presežena za več kot trikrat od običajne vrednosti. Zaradi tega so morali stanovanjski objekt prezračiti. 

Novogoriški policisti tudi danes nadaljujejo z opravljanjem ogleda kraja dogodka, da bi ugotovili vse okoliščine glede zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Ogljikov monoksid je nevaren plin, ki ga ne zaznamo s svojimi čutili (fotografija je simbolična).
Ogljikov monoksid je nevaren plin, ki ga ne zaznamo s svojimi čutili (fotografija je simbolična). FOTO: Thinkstock

Policija vsako leto med ogrevalno sezono obravnava nekaj primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Zastrupitev se najpogosteje pojavi zaradi nepravilnega ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja. Za preprečevanje nesreč s plinskimi gorilniki in drugimi grelnimi telesi je zato pomembno njihovo dobro in redno vzdrževanje ter ustrezno zračenje prostorov. Bodimo pozorni na požarno varnost in na nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Pri obeh nevarnostih je ključnega pomena pravilna vgradnja in pravilno vzdrževanje kurilnih naprav.

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi (tj. snovi, ki vsebujejo npr. ogljik). To so fosilna goriva, kot npr. bencin, zemeljski plin, kurilno olje, propan, premog, drva itd. Ob nezadostni količini kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Je izjemno strupen plin, ki je še posebej nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Je brez vonja, barve in okusa. Že zelo majhna količina ogljikovega oksida v zraku (0,4 vol %) je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem.

Če pride do zastrupitve s CO ali CO2 (ogljikov dioksid), je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru (več preventivnih nasvetov na spletni strani Policije).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.