Črna kronika

Zaradi eksplozije v Melaminu ovadili štiri fizične in eno pravno osebo

Kočevje, 22. 02. 2023 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, A.K.
Komentarji
0

Ljubljanski kriminalisti so zaključili zahtevno kriminalistično preiskavo eksplozije in požara v Kočevju, ki se je zgodila maja lani. Zaradi nesreče, v kateri je umrlo sedem ljudi, več je bilo poškodovanih, so policisti zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti zdaj ovadili štiri fizične in eno pravno osebo. Melamin je medtem sporočil, da o zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih uradno kot stranka v postopku niso bili obveščeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preiskava v Melaminu zaključena
    03:35
    Iz 24UR: Preiskava v Melaminu zaključena
  • Ugotovitve preiskave
    03:10
    Ugotovitve preiskave

Z ogledom kraja dejanja, ki ga je vodila preiskovalna sodnica z Okrožnega sodišča v Ljubljani, in nadaljnjo kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je bila na območje tovarne s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije in posledično požara.

V okviru kriminalistične preiskave so sicer ugotovili več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Ugotovili pa so tudi vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev  ter nastalo posledico.

Posledice eksplozije.
Posledice eksplozije. FOTO: Damjan Žibert
Iz Melamina so nam sporočili, da o zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih niso bili obveščeni, neuradnih informacij pa da ne morejo komentirati.

"Ugotovitev izhaja iz sumov, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih," so sporočili s PU Ljubljana. Posledica tega je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato so zoper štiri fizične in eno pravno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let, in povzročitve splošne nevarnosti, za kar se storilce kaznuje z zaporom do petih let, na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo.

STA je sicer uspelo pridobiti naznanilo kaznivega dejanja, ki ga je na novomeško tožilstvo v zvezi z Melaminom septembra lani vložil Inšpektorat RS za delo. V kolikšnem delu se naznanilo prekriva z vloženo ovadbo policije, ni znano, je pa v njej inšpektorat obremenil štiri fizične osebe - direktorja Srečka Štefaniča, direktorja poslovne enote kemična industrija v Melaminu Damjana Murna ter še dva druga zaposlena v podjetju.

Štefaniču inšpektorat med drugim očita, da ni določil odgovornosti odgovornih oseb za izvajanje nadzora nad opravljanjem varnega dela, da ni ustrezno ocenil primernosti uvedenih varnostnih ukrepov, ki bi preprečili, da bi delavec prečrpal napačno snov v rezervoar z epiklorohidrinom, in da ni določil postopka izvajanja notranjega nadzora nad spoštovanjem ukrepov za varno delo. Murnu pa inšpektorji med drugim očitajo, da ni zagotovil ustreznega vodenja procesa prečrpavanja epiklorohidrina, ker ni zagotovil, da bi bilo v postopek odobritve prečrpavanja vključenih več delavcev.

Zaradi posledic dogodka je umrlo sedem oseb. Pet jih je umrlo na kraju nesreče (trije so bili državljani Slovenije, dva pa Bosne in Hercegovine), dve osebi pa sta nekaj dni kasneje umrli na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (državljana Slovenije in Makedonije).

Lažje poškodovanih je bilo takrat tudi 32 oseb, ki so bile v času incidenta v neposredni okolici objekta. Te osebe so utrpele lažje opekline ali pa so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

Melamin: O zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih uradno nismo bili obveščeni

S podjetja so sporočili, da o zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih uradno kot stranka v postopku niso obveščeni. Zato zaključka preiskave ne morejo komentirati. "Prav tako kot nismo komentirali poteka preiskave v zadnjih mesecih," so dejali.

Pričakujejo sicer, da bodo kot stranka v postopku s strani preiskovalcev prejeli uradna obvestila o zaključku in rezultatih preiskave, "saj gre za občutljivo temo, ki je brez prejetja uradnih informacij ne moremo komentirati".

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Valter Zrinski je sicer dejal, da so bile ovadene osebe vabljene na razgovor, ki so ga z njimi tudi opravili, da pa sicer dokumentov o ovadbi ne pošiljajo. "Nimamo takšne prakse," je dejal.

 

Požar v Melaminu
Požar v Melaminu FOTO: Luka Kotnik

So pa zagotovili, da v Melaminu od samega začetka preiskav izrednega dogodka tvorno sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami in lokalno skupnostjo ter predajajo vso potrebno dokumentacijo in informacije.

"Po izrednem dogodku smo sprejeli sklep, da na trenutni lokaciji zaradi zagotavljanja varnosti ne načrtujemo ponovne vzpostavitve dela proizvodnje, ki za svoje delovanje uporablja epiklorhidrin," so sporočili. Trenutno sicer v podjetju obratuje približno 50 odstotkov proizvodnje. Dodajajo, da so aktivno pristopili tudi k iskanju nove lokacije za selitev dela proizvodnje.

V sklopu rekonstrukcije podjetja po izrednem dogodku smo uvedli tudi naslednje tehnične in organizacijske izboljšave:

 

Tehnične izboljšave

- Izpopolnitev računalniških procesov za nadzor pri delu in pri pretakanju nevarnih snovi (več nivojsko preverjanje in potrjevanje delovnih nalog).

- Uporaba unikatnih mehansko kodiranih cevnih priključkov na pretakališču, s katerimi preprečujejo možnost napačnega priklopa.

- Nadgraditev in izpopolnitev nadzornega sistema avtomatiziranih procesov, ki jih uporabljamo pri delu z nevarnimi snovmi.

- Integracija poslovnega in proizvodnega računalniškega sistema, ki sledi dobavam različnih surovin in preprečuje napake na strani prevoznikov ali dobaviteljev.

- V začetku leta 2023 načrtujemo nadgraditev postopka avtomatske identifikacije nevarnih snovi z RAMAN spektroskopijo. Ta bo preprečila napake dobavitelja oz. nesreče v primeru, da ena cisterna pripelje dve različni tekočini v istem prekatu, ki se ne mešata.  

 

Organizacijske izboljšave  

- Uvedba dodatnih postopkov za identifikacijo snovi, ki zmanjšujejo možnost napake na strani dobavitelja.  

- Izpopolnitev sistema planiranja dobav surovin, potrjevanja plana in internega obveščanja.  

- Uvedba več nivojskega potrjevanja delovnih nalog pri prečrpavanju surovin v skladiščne rezervoarje z dodatno kontrolo nadzora pri postopku prečrpavanja nevarnih snovi. 

Na naša vprašanja pa so se odzvali tudi na kočevski občini, kjer pravijo, da so zadovoljni, da je preiskava Policije zaključena. "Upamo, da se bližamo epilogu te tragične nesreče, ki je terjala sedem življenj. Zaupamo v pravno državo in delovanje pristojnih institucij, zato pričakujemo, da bodo odgovorni za ugotovljene nepravilnosti in posledice tudi ustrezno odgovarjali, o tem pa bo seveda na podlagi podanih kazenskih ovadb izdalo odločitev in sodbo sodišče," so dejali.

Ob tem tudi upajo in pričakujejo, da bodo izsledki preiskave pripomogli tudi k temu, da se takšna nesreča ne zgodi nikoli in nikjer več. Občina Kočevje je sicer po nesreči na pobudo javnosti in nato tudi podjetja samega pristopila k iskanju nove ustrezne lokacije za preselitev nevarnega proizvodnega dela podjetja izven mesta oziroma na lokacijo dovolj oddaljeno od naselij. V delu lokalne skupnosti pa je bilo po nesreči pričakovano zaznano tudi nezaupanje do delovanja podjetja, zato je bila ustanovljena posebna komisija za spremljanja aktivnosti podjetja Melamin, ki vključuje predstavnike javnosti, Občinskega sveta, Občine in podjetja.

"Doslej je bil Melamin eden največjih zaposlovalcev na Kočevskem z več kot 60-letno prisotnostjo v lokalni skupnosti," so še dodali, poslovanja podjetja pa da sicer ne morejo komentirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja