28°C

Planinki zaradi nevihte in nepoznavanja sestopne poti obtičali

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maja Korošec /
KOMENTARJI
19
Nevihte in močni nalivi so postali poletna stalnica, kar je treba upoštevati pri načrtovanju poti v hribe. V gore se odpravimo dovolj zgodaj, saj se nevihte največkrat razvijejo v popoldanskem času, ali pa podvig prestavimo na naslednji dan. Vedno pa moramo vedeti, kam točno gremo, torej pridobiti informacije o poti. Sicer se nam lahko zgodi podobno kot zamejskima Slovenkama iz Trsta, ki nista vedeli, katera je prava sestopna pot z Jezerskega sedla do koče na Ledinah, zaradi nevihte pa so ju, podhlajeni, naposled reševali gorski reševalci.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje (SPIN) smo zasledili, da včeraj zvečer planinki nista upali sestopiti z Jezerskega sedla v občini Jezersko, in sicer zaradi slabih vremenskih razmer. Zato smo poklicali načelnika Gorske reševalne službe Jezersko Primoža Šenka, ki nam je povedal, kaj se je zgodilo.

Zamejski Slovenki iz Trsta sta plezali alpinistično Centralno smer v Babi. Čeprav sta v smer vstopili zgodaj zjutraj, sta izstopili dokaj pozno, saj sta med plezanjem imeli težave z orientacijo. Na vrhu sta se odločili, da se bosta vrnili po krajši sestopni poti, ki pa je nista poznali. Tako sta zatavali do meje z Avstrijo in tam ugotovili, da morata na drugo pot. Ko sta prišli na Jezersko sedlo, sta ugotovili, da se približuje nevihta, bližala pa se je tudi noč. "Ker je na sedlu razpotje – več poti – nista vedeli, kam sestopiti, katera pot je prava. Zato sta poklicali reševalce," je opisal Šenk, ki je plezalki tudi reševal.

Ekipa GRS Jezersko je plezalki pospremila do Kranjske koče na Ledinah.
Ekipa GRS Jezersko je plezalki pospremila do Kranjske koče na Ledinah.FOTO: Primož Šenk

Na njun klic so se oglasili avstrijski gorski reševalci, zato sta dekleti potrebovali kar nekaj časa, da so se sporazumeli. V tem času se je že razbesnela nevihta in plezalki sta se umaknili v zavetje pod greben, kar je bila pravilna odločitev, je zatrdil Šenk. "Avstrijski kolegi so nas poklicali in na intervencijo smo se odpravili 15 minut po nevihti, takoj ko je bilo najhujše mimo. Ko smo prišli do njiju, je padal dež, pihal močan veter, temperature so bile nizke. Bili sta podhlajeni, zato smo jima dali topla oblačila in ju nato pospremili do Kranjske koče na Ledinah," je pojasnil Šink, ob tem pa dodal, da so tudi oskrbniki v koči poskrbeli, da sta se dekleti ogreli in tam tudi prespali.

Zgodba se je na veselje vseh končala srečno, a vedno ni in ne bo tako. Zato Primož Šenk svetuje vsem, ki se odpravljajo v gore: "Glavno je, da vemo, kam gremo. Spremljajmo vremensko napoved, sploh v poletnem času, ko so nevihte pogoste." 

A ne zgolj to. Nad 2000 metri je še vedno sneg in preobrat vremena hitro prinese nizke temperature. Zato poleg opreme za snežne razmere, ki jo moramo znati uporabljati, v nahrbtnik sodijo tudi topla oblačila. Slednja so obvezna oprema vse poletje, saj nikoli ne vemo, kdaj se v visokogorju spremeni vreme ali kje obtičimo.

Koronavirus pasica nova