Črna kronika

Močno je počilo in se pokadilo: najprej udarilo v lipo, nato v 48-letnika

Koper, 28. 07. 2019 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
0

Najprej je močno počilo, potem pa se je pokadilo, so prebivalci vasi Bonini opisali udar strele, ki je zahtevala življenje njihovega sovaščana. Strela je udarila v 48-letnega domačina, ki je pred hišo na žaru pripravljal kosilo. Kljub takojšnji pomoči bližnjih in reševalcev je moški umrl. Ob nevihiti je zato potrebno takoj poiskati zatočišče, saj je lahko ta tudi smrtno nevarna.

Nevidna tančica žalovanja je danes visela nad vasjo Bonini, saj so vaščani izgubili dobrega soseda in sovaščana. Pravijo, da so imeli pokojnega 48-letnika vsi radi.

Med peko mesa ga je zadela strela

O nevihti, ki se je razbesnela nad Koprom, domačini pravijo, da so nebo razsvetljevale številne strele ter da je neprestano grmelo. "Ves čas je grmelo, vse naokoli je streljalo," je povedal domačin Florijan Nežič. Dejal je, da je, ko je privezoval psa in zapiral kokoši, strela udarila tako močno, da ga je skoraj vrglo na tla.

Le nekaj metrov od njegove hiše pa je na tla res vrglo njegovega soseda, ki naj bi ravno takrat pod drevesi na žaru pekel meso. Kakor pravijo sosedje, je strela najprej udarila v lipo in potem v moškega, ki je pod njo pripravljal kosilo.

Zaradi silovitega udarca strele ga je Florijana Nežiča skoraj vrglo na tla.
Zaradi silovitega udarca strele ga je Florijana Nežiča skoraj vrglo na tla. FOTO: Shutterstock

Na pomoč so takoj priskočili sosedje in ga začeli oživljati, kmalu pa so se jim pridružili tudi reševalci. "Oseba je ležala nezavestna, potrdili smo tudi srčni zastoj," je povedal specialist urgentne medicine Matej Rubelli Furman in dodal, da so takoj nadaljevali s postopki oživljanja, a po približno pol ure le odnehali. "Smatrali smo, da so bile poškodbe nezdružljive z življenjem," je pojasnil Rubelli Furman.

Slovenija med državami z največjo gostoto strel

Vendar pa tokrat ni bilo prvič, da je strela udarila prav pri tej hiši. Pred leti jim je tako zrušila dimnik. Na tem področju po izračunih udarijo na leto kar štiri strele na kvadratni kilometer.

V času nevihte si je potrebno poiskati varno zatočišče in se, če se le da, izogniti nevihti.
V času nevihte si je potrebno poiskati varno zatočišče in se, če se le da, izogniti nevihti. FOTO: Dreamstime

Slovenija spada v Evropi med države z največjo gostoto strel. Pred leti so jih našteli skoraj 100.000 na leto, zato Rubelli Furman opozarja, da si je v času nevihte potrebno poiskati varno zatočišče. "Ključnega pomena je to, da se izognemo nevihti, da si poiščemo neko zatočišče v hiši," je poudaril.

Na svetu zaradi strele umre 24.000 ljudi na leto, 240.000 pa jih je poškodovanih. V Sloveniji imamo le tri do štiri primere na leto, ko je strela vzrok poškodb ali smrti. A kljub temu, da je verjetnost, da strela udari naravnost v človeka, majhna, previdnost nikoli ni odveč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja