Črna kronika

Podlesek usoden za moža in ženo

Lubljana, 06. 04. 2018 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
An.V./STA/S.S.
Komentarji
0

Sezona nabiranja čemaža se je šele začela, a sta zaradi zastrupitve s čemažu podobnim podleskom umrli že dve osebi. Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. V 24 do 72 urah po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pazljivo pri nabiranju rastlin
    04:26
    Iz 24UR ZVEČER: Pazljivo pri nabiranju rastlin
  • Snov v podlesku hitro povroči slabost in bruhanje
    00:44
    Snov v podlesku hitro povroči slabost in bruhanje
  • Protistrup zaenkrat še testirajo
    00:44
    Protistrup zaenkrat še testirajo
  • Usodne že majhne količine jesenskega podleska
    00:22
    Usodne že majhne količine jesenskega podleska
  • Iz SVETA: Dve smrtni žrtvi zaradi zastrupitve s podleskom
    02:04
    Iz SVETA: Dve smrtni žrtvi zaradi zastrupitve s podleskom
  • Iz 24UR: Kako razlikovati čemaž in podlesek?
    03:02
    Iz 24UR: Kako razlikovati čemaž in podlesek?

Na previdnost pri nabiranju čemaža je opozoril Miran Brvar, vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na UKC Ljubljana. 

Sezona nabiranja čemaža in zastrupitev se je ravnokar začela, a sta dve osebi že umrli, je dejal Brvar. Skupaj s čemažem sta namreč zaužila podlesek. Osebi - mož in žena - sta se zastrupila v ponedeljek popoldne, ponoči sta se zatekla po pomoč v UKC Ljubljana. V četrtek zvečer je najprej umrla žena, v petek pa še mož.

''Od leta 2000 smo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 takšnih bolnikov in trije so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren."

Zadnjo smrtno žrtev so sicer zabeležili leta 2014. 

''Od leta 2015 smo v sklopu  24-urne toksikološke službe prejeli še 34 klicev zdravnikov iz cele Slovenije, ki so obravnavali bolnike zaradi suma na zastrupitev z jesenskim podleskom, ker so imeli prebavne težave,'' je povedal. 

List podleska je enakomerno širok in ozko suličast (na sliki zgoraj). Na sliki spodaj je čemaž.
List podleska je enakomerno širok in ozko suličast (na sliki zgoraj). Na sliki spodaj je čemaž. FOTO: Klinični center Ljubljana

Protistrupa zaenkrat še ni

Dve rastlinici podleska sta že lahko usodni, oziroma od deset do 50 gramov.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. V 24 do 72 urah po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se nato po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih jim izpadejo še lasje in dlake.

Posebnega zdravljenja in protistrupa zaenkrat ni. Bolniki pridejo po pomoč med hudo slabostjo, kar je že precej pozno. Dobro je, da pridejo v bolnišnico takoj, s sabo pa prinesejo ostanke rastlin.

V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino zdravniki priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti.

Nabiralcem, ki čemaža ne poznajo, Brvar svetuje, naj ga ne nabirajo, saj "ne bodo imeli od tega nobene koristi, ne bodo nič bolj zdravi ali dlje živeli".

Čemaž ali divji česen je priljubljena rastlina.
Čemaž ali divji česen je priljubljena rastlina. FOTO: Thinkstock

Čemaž lahko zamenjamo tudi s čmeriko

Zastrupitve s čmeriko niso smrtne, bolniki bruhajo, lahko imajo motnje vida, včasih izgubijo tudi zavest. Možne pa so poškodbe zaradi poslabšane motorike.

V zadnjih letih so zdravili 30 bolnikov, trije pa so umrli. Vsi, ki preživijo, posledic načeloma ne čutijo.

Do zamenjave lahko pride tudi s šmarnico, vendar v Slovneniji takega primera ne beležimo.

Nabiranje brez pravega poznavanja rastlin je lahko usodno

Tudi biotehnologinja Mateja Vončina je v magistrski nalogi pisala o neželenih učinkih uporabe zdravilnih rastlin. Ugotavlja, da ljudje povečini zmotno menijo, da so samonikle rastline varne za uporabo, ker izvirajo iz narave. A mnoge rastline so lahko strupene ali škodljive in nabiranje rastlin brez potrebnega usposabljanja je lahko nevarno, opozarja.

Vončina pojasnjuje, zakaj prihaja do zamenjav. Namreč jesenski podlesek tako kot čemaž zgodaj spomladi požene liste in pogosto rasteta skupaj. Čemažev list ima izrazit vonj po česnu, medtem ko list podleska rahlo smrdi. Listi čemaža so vedno svetlo zeleni, listi podleska so temno zeleni. Čemaž cveti spomladi, podlesek jeseni. Listi čemaža po cvetenju propadejo, listi podleska so vidni še dolgo v poletje. Čebulica čemaža je bela, drobna in ima duh po česnu. Čebulica podleska je temna, dosti večja od čemaževe in smrdi, je opisala ključne razlike.

Odmerek, večji od 0,8 miligrama na kilogram, povzroči smrt

Jesenski podlesek raste na vlažnih travnikih in gozdovih po vsej Sloveniji. Jeseni ima žafranu podoben cvet, plodovi nastanejo spomladi prihodnje leto, ko se tudi razvijejo ozki in mesnati listi, dolgi do 40 centimetrov. Med listi se razvijejo zelene glavice. Vsi njegovi deli so strupeni, najmočnejša strupa sta kolhicin in demekolcin, strupena pa je že voda s šopkom jesenskega podleska. Vsebuje od 0,1 do 0,6 odstotka kolhicina. Odmerek manjši od 0,5 miligrama na kilogram telesne teže povzroči prebavne težave. Pri odmerkih večjih od 0,8 miligrama na kilogram bolniki običajno umrejo. Zastrupitve so težke in lahko usodne, ker se znaki pojavijo šele po nekaj urah, v nekaterih primerih tudi po enem dnevu.

Jesenski podlesek
Jesenski podlesek FOTO: Vodja Centra za zastrupitve Miran Brvar

Podlesek pogosto raste med čemažem

Po besedah Helene Šircelj z Biotehnične fakultete so večkrat zamenjave, ker nabiralci požanjejo cele površine s čemažem in zajamejo tudi liste čmerike in jesenskega podleska, ki rasteta med čemažem. Zato je bistveno pogostejša zamenjava s podleskom, ki zelo pogosto raste med čemažem, kot s precej bolj podobno šmarnico, ki ponavadi ne raste med čemažem in odžene liste pozneje kot čemaž.

Še več o nasvetih si lahko preberete tukaj. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1