Črna kronika

Plod po splavu živel še dva dni

Rossano, 29. 04. 2010 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Plod, ki so ga zdravniki po opravljenem splavu v 22. tednu nosečnosti pustili zavitega v rjuhe, je preživel. Našli so ga zjutraj, vendar je kljub zdravniški oskrbi naslednjega dne umrl.

Ultrazvok v nosečnosti-ročica
Ultrazvok v nosečnosti-ročica FOTO: iStockphoto

22 tednov star plod, ki je preživel splav, nato pa umrl na oddelku intenzivne nege, je v Italiji, kjer ima cerkev močno vlogo, znova sprožil polemike o legalnosti splavov.

Italijanka se je za splav odločila po nasvetu zdravnikov. Na ultrazvočnem pregledu so namreč ugotovili, da bi bil otrok po rojstvu invalid. Toda plod je prekinitev nosečnosti preživel. To je 20 ur po posegu odkril bolnišnični duhovnik Antonio Martello, ki je prišel, da bi molil ob trupelcu. Deček, ki je bil skupaj s popkovnico zavit v rjuho, se je namreč premikal. Duhovnik je nemudoma poklical zdravnike, ki so otročka premestili na intenzivni oddelek bolnišnice, a je kasneje klub zdravniški oskrbi preminil.

Italijanska policija primer preiskuje, saj morajo po zakonu zdravniki plodu, ki preživi splav, pomagati. Italijanska ministrica za zdravje Eugenia Roccella je sporočila, da bodo v bolnišnici izvedli inšpekcijski pregled.

Včasih pa se podobne zgodbe kljub napačni zdravniški presoji srečno končajo ...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misses
30. 04. 2010 15.49
NikkiRawrr... se strinjam, umor je prav tako pobijanje živali za hrano, krzno, itd. Pač tega ne morš spregledat, zdj sma zato kr smo višje razvita pa lahkov klavnicah pobijam živali. In pa seveda ko pravijo humano pobijanje, hah, kakšno pobijanje je humano...kot pravijo Supersoul connection v svoji pesmi...tihi metki v glavo, to je smrt, k tud boli...
Puppupapa
30. 04. 2010 15.37
-1
SPLAV dragi moji ekstremisti je skoraj da ne še edina selekcija, ki je človek še ni zaobšel. predstavljajte si, da bi se rodil čisto vsak otrok in preživel... na svetu bi nas blo še več...in več težko tako ali drugače prizadetih ljudi... že tko nas je preveč in se bomo zadušil v svojem lastnem govnu.... KJE JE NARAVNA SELEKCIJA?!
hovdec
30. 04. 2010 15.13
+1
SPLAV JE UMOR !!!
PurpleSkyline
30. 04. 2010 14.18
-1
če vam je splav umor...ka je pa potem pobijanje živali za krzno in hrano? tudi one so živa bitja ki čutijo in se zavedajo okolice....
hudateta
30. 04. 2010 11.41
+1
Kaj je tehtni razlog za ubijanje otroka? Malokatera družina v resnici jamra, da jim je nevzdržno, ker imajo npr. invalidnega otroka. Ja težko je tem družinam, vendar bodo po večini povedali, da jim kljub vsemu ni žal, da so ga obdržali. Malokdo pa ve, kako je hudo po splavu, 20 let po splavu - kakšne so psihične motnje celo življenje, kakšne so lahko fizične posledice - ženske se nočejo pozanimati prej, kasneje pa marsikatera išče pomoč v ustanovah a la 'Polje'. Sploh pa je tako, da je velika večina splavov narejenih zaradi mladoletnosti staršev, ker ni partnerja, zaradi finančne in stanovanjske situacije, zaradi postave (poznam primer!!!), zaradi ležernosti ... ne pa zaradi zdravja otroka ali staršev.
-Katy-
30. 04. 2010 10.25
-1
hudateta - to si tko napisala ko da bi po moje vse invalide pobil. nasprotno, občudujem ljudi, ki skrbijo za kakorkoli bolne. in ne zagovarjam splava brez tehtnih razlogov. je pa dejstvo, da marsikatera prekinjena nosečnost prikrajša dolgoletne bolečine tako samemu otroku kot celi družini! ni nujno da sem tule jaz tista kruta.
DarthRevan
30. 04. 2010 10.15
picajzel 30.04.2010, 08:32 -2 Pa še to za zagovornike splava, če bi bili njihovi starši istih misli kot so oni, bi bili sedaj splavljeni... -------------------------- Ja in? Jaz se ne bi sekiral.
picajzel
30. 04. 2010 10.07
Imela sem tri otroke enega za drugim, živeli smo v dveh prostorih - v mansardi hiše moževih staršev - na 25 kvadratih. Pralni stroj je pral trikrat na dan, plenice si se sušile tudi v kuhinji, kjer sem imela pod stropom razpete vrvice, da smo bili kot pod kapniki, hudo je bilo predvsem pozimi. Otroci so se zelo hitro morali navaditi na kahlico. Za vrtec pa je šla cela moja plača, ko sem prosila za znižanje, bi morala prinesti potrdila krajevne skupnosti, socialne delavke in še koga, da stradamo. Kupljenih oblekic, razen spodnjega perila niso poznali - šivala in pletla sem - tako so tudi ti otroci zrasli brez kakršnekoli države in ponosna sem na njih. Pa še to, niso bili vsi planirani, samo eden...
8arik
30. 04. 2010 10.00
+1
Ta clanek je sporocilo vsem (ni jih malo), ki pravijo zarodku "neki skupek celic" ipd. Ta clanek dokazuje, da splav JE umor! Mimogrede, tudi nama so na ginekoloski (LJ) povedali "tega otroka pa ja ne mislita obdrzati". Rodil se nama je popolnoma zdrav in zivahen fantek, ki nama je v nepopisno veselje! Podobno so na ginekoloski "narobe svetovali" ze marsikateremu znancu ali znancu od znanca, ene 5 tovrstnih zgodb poznam. V nasi drzavi so mnogi mocni in vplivni lobiji, nazalost tudi "splavni kobi". Zamislite se vsi zagrizeni podpiralci umora s splavom.
hudateta
30. 04. 2010 09.39
+1
Ja nesnaga je pred vsakim pragom, samo pri nas smo (preko napak) pošlihtali o spoštovanju človeškega življenja. Nimam pa čistega avta, nimam vedno sproti pomite posode in oblačil po zadnji modi, ker sem v službi in si urice po službi vzamem za otroka ne pa za šoping, kavico in pranje avta.
hudateta
30. 04. 2010 09.30
+1
Katy: nekdo se zaleti in poškoduje možgane in (baje) se ne zaveda samega sebe. Ga bomu tudi kar ubili?
hudateta
30. 04. 2010 09.28
+1
kokoro: sem bila noseča in sem bila soočena in sem rodila in imam punčko in zajokam vsakič, ko pomislim, da bi otročku nekdo odtrgal rokico pa nogico pa glavico, da bi jo bolelo, ... Mamina žlahta sprejema v rejo otroke, ki so invalidni ali duševno prizadeti in pravi, da imajo čudovito življenje z njimi. Ni je strah odgovornosti in dela - to je tisto, kar marsikomu manjka. Finančno pa ... dajte no povedat: se pravi, nimam denarja in sem noseča, torej grem splavit. Potem pa imam službo in vse 'pošlihtano', dobim otroka. Nato se meni in partnerju situacija obrne in izgubiva službo, denar. Greva lahko ubit otroka, da bo nama lepše? Koliko je razlike, če je otrok v trebuhu ali pa izven njega?
oggy
30. 04. 2010 09.20
Ljudje nehajte se parit če se ne znate zaščitit! Ker je zelo kruto male otročičke pobijat!
oggy
30. 04. 2010 09.18
Do poroke na roke!!!
kokoro
30. 04. 2010 08.50
-1
Vsi lahko pametujete vse povrek, kakor hočete, ampak slav je osebna odločitev svake posameznice in posameznika. Vsak ima svoje razloge, zakaj se odloči za splav. Lahko se delate pametne in mislite, da bi vi na njihovem mestu naredili drugače, ampak v resnici NIMATE POJMA, kaj bi naredili. Dokler nisi soočen z dejstvom, ne veš, česa si zmožen in česa ne, zato ne obsojajte drugih. Raje počistite pred lastnim pragom. Vsi imate tam polno nesnage. VSI, rez izjeme. Tudi ti hudateta.
picajzel
30. 04. 2010 08.32
Pa še to za zagovornike splava, če bi bili njihovi starši istih misli kot so oni, bi bili sedaj splavljeni... Mogoče pa ženske niso dovolj osveščene... otroka lahko dajo v rejo in imajo z njim redne stike ali v skrajnem primeru v posvojitev, kar je tudi zelo težko, vendar je lažje živeti s tem kot pa, da plod svojega telesa umoriš. VEST je tista kazen, ki ji ljudje ne moremo uiti...
-Katy-
30. 04. 2010 08.28
-1
kak ste vsi pametni! me zanima kolk od vas bi dejansko obdržalo otroka če bi vedli da se nikol v življenju ne bo zavedal samega sebe? da bi bil celo življenje odvisn od vas?? mogoče ste poštudiral kak je tut finančn zalogaj skrbet za tako bolnega otroka??? seveda svaka čast tistim, ki se vseeno odločjo obdržat otoka, ampak se mi ne zdi fer da obsojate tiste, ki sami presodijo, da ne bi zmogli.
trdoleska
30. 04. 2010 08.28
A ni načeloma plod pri nespontanem splavu še živ, če delajo splav s tem namenom, da bi plod, zarodek ali bitjece ne živel-o. Če bi živel, potem ne vem, čemu delajo splav. sej rodil bi se itak po naravni poti. Nikjer pa ne piše, da bi splav morebiti izničil invalidnost.
hudateta
30. 04. 2010 08.15
+1
Ah in ja ... prijateljski par je pričakoval 1. otroka. Šla sta na nuhalno, kjer so jima povedali, da ima otrok Downov sindrom. Otrok je zdrav kot riba, zdaj je star 3 leta in bo dobil bratca/sestrico - za tega otroka niso šli na pregled nuhalne svetline. Le zakaj? Prijatelja se še vedno žreta, ker sta sploh razmišljala o splavu.
hudateta
30. 04. 2010 08.07
Zadnja možnost Lena18 je lahko dati otroka v rejo.