Črna kronika

S klorom zastrupljena tudi ena odrasla oseba

Laško, 02. 11. 2010 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije otroci, ki so bili zaradi zastrupitve s klorom v laškem zdravilišču na zdravljenju v celjski bolnišnici, so že doma, četrti pa se še zdravi. S celjske policije so sporočili, da se je zastrupila tudi ena odrasla oseba, da pa nihče ni več v smrtni nevarnosti.

Otroci na bazenu - 5
Otroci na bazenu - 5 FOTO: Damjan Žibert

Trije otroci, ki so bili zaradi inhalacijske zastrupitve s klorom v bazenu zdravilišča Thermana v Laškem na zdravljenju v Splošni bolnišnici Celje, so že v domači oskrbi. Zdravstveno stanje četrtega, ki se je zdravil na Pediatrični kliniki v Ljubljani, se je izboljšalo, zdravljenje pa nadaljuje v celjski bolnišnici. Tam naj bi ostal še nekaj dni.

Po podatkih predstavnice celjske policije je bila v zdravilišču poleg štirih otrok zastrupljena tudi ena odrasla oseba.

Spomnimo, da je do povečanega izpusta klora v zunanjem rekreacijskem bazenu zdravilišča Thermana v Laškem prišlo v petek okoli poldneva, zaradi vdihavanja klora pa so bili na zdravljenje odpeljani štirje otroci, stari od štiri do 15 let.

Ker naj bi šlo za tehnične težave, je takoj stekla tehnična preiskava o vzrokih povečanega izpusta klora. Tehnično napako so sicer odpravili že v soboto in v nedeljo je zdravilišče že normalno obratovalo.

Preiskave dogodka so se takoj lotili tudi policisti celjske policijske uprave, ki preiskujejo sum povzročitve splošne nevarnosti, vendar preiskava še ni končana. Kot nam je povedala predstavnica tamkajšnje policije Milena Trbulin, še čakajo na nekatera izvedenska mnenja, kar bo trajalo še vsaj teden dni. Za sodnega izvedenca je bil sicer določen strokovnjak s področja delovanja naprav za doziranje klora v bazene, ki je tudi sodeloval pri ogledu.

V zdravilišču se iskreno opravičujejo

V laškem termalnem centru so medtem objavili izjavo za javnost, v kateri pojasnjujejo, da so takoj po nesreči preverili vse parametre tudi v ostalih bazenih in natančno pregledali delovanje celotnega sistema priprave bazenske vode, zaradi česar so tudi zaprli celoten kompleks.

Ugotovili so, da povečana koncentracija ne more povzročiti trajno škodljivih posledic, lahko pa povzroči draženje oziroma težave pri dihanju, še posebej pri otrocih in občutljivih skupinah. Zato so o tem obvestili vse obiskovalce bazena, svetovali pa so jim tudi, naj se v primeru morebitnih zdravstvenih težav z dihanjem posvetujejo s svojim zdravnikom.

Tehnično napako, ki je povzročila povečanje dezinfekcijskega sredstva v bazenu, so odkrili in odpravili, skupaj s pooblaščenimi strokovnjaki pa so tudi pregledali in preizkusili vso strojno opremo in varnostne elemente, so še sporočili iz zdravilišča, kjer so se vsem prizadetim in vsem obiskovalcem za neljubi dogodek iskreno opravičili.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
03. 11. 2010 08.45
Sunny08, seveda se tudi v Egiptu lahko zgodi kaj neprijetnega, na primer srečaš v istem hotelu slovensko Nefretete znano iz tega portala.
unheilig
03. 11. 2010 08.30
kopališče je super, sicer kar mrzlo, pa tudi varnost s strani redarjev je povprečna: v nadzorni sobi reševalcev imajo nameščen drog, kjer dvigujejo trup - trenirajo mišice:)) noro, ko vidiš kaj takega...
69moob
03. 11. 2010 08.18
čudim se da do takšnih stvari ni prišlo prej...klor je ZELO strupen plin, ki so ga v 1. svetovni vojnu uporabljali na bojiščih, kjer je imela njegova uporaba velik psihološki učinek na moralo vojakov....
WikiX
02. 11. 2010 22.32
carpe_diem_ 02.11.2010, 14:50 ? Le kako si uspel ignorirati vse moje lahko preverljive navedbe, da si začutil tako usmiljenje ob mojem domnevnem trpljenju, ki ga lahko povzroča le življenje pod vlado v senci ali kako naj razumem tvoj sočutni komentar. Prav si ugotovil, takoj ko bom začutil, da sem postal pomembnejši od tega, kar se dogaja v resnici, se bom skril med ostale "bedake" in pazil, da me ne opazijo. Zdravilišče v Laškem je bilo postavljeno z visoko precenjenimi javnimi sredstvi, vodi ga tajna policija, ki upravlja z občino od maja 1945 naprej, gradil ga je Vegrad, pomagali so jim Senicatovi meceni oziroma notranje ministrstvo njegove praktikantke, nesposobni tajni policaj, direktor Thermane se menjava v kakšnih desetih vodilnih funkcijah po občini in državi, novi medicinsko turistični objekti razpadajo sami od sebe povsod po okolici, denarja za odplačevanje kreditov ni oziroma se reprogramirajo ali spreminjajo iz družbenega premoženja v lastniške deleže, vladajoča stranka SLS jim je odobrila nedovoljene posege v priobalni pas reke, načrtovali so tudi naš vstop v NATO in urejali finance MORS, nihče od vodilnih mož v občini ne more dokazovati izvora svojega investicijskega kapitala, razen vlakovskih kompozicij aluminija, ki so ga prodajali potem, ko so ga prej kupovali še kot jugoslavani v Nemčiji ter s tem podpirali osamosvojitev oziroma denacionalizacijo, večina občanov molči in dobro živi od delnic skupine pivovarne, eni in isti ljudje so tako prijatelji od čebelarja kot od Kučana in imajo doživljenske funkcije na oblasti v demokraciji, popolnoma so nesposobni, da bi bili kaznovani, ljudje pa so zboleli in umirajo zaradi domnevnih napak v sistemu, ki je narejen tako, da takšnih napak ne more biti in ne kažejo nobenega sočutja do trpljenja nedolžnih zbolelih žrtev, ki so celo majhni otroci, niti se ne sekirajo pretiroma za kakšnih 10.000 človeških ostankov iz Barbare, ki jih želijo punuditi kot del turistične ponudbe, kjer med temi živimi grobovi teče njihova voda, ki jo prodajajo celi Sloveniji kot kvalitetno pivo, sokove in druge zvarke iz arom, ki jih dela bivši direktor Pivovarne in želita investirati v podobne objekte, skupaj z bivšim direktorjem, ki je bil tudi direktor Gorenja, vsi managerji leta, ki so zapravili milijarde, da meje ne omenjamo. Kaj praviš, kaj delajo šele z ostalimi, za katere se ne ve? Šrota, ki živi malo nad tem bazenom sem že omenil? Sveta nam ni treba reševati, ljudje pa si lahko med seboj pomagamo, zdrava pamet nas nič ne stane, ene stvari lahko rešujemo skupaj, osebne (r)evolucije pa vsak sam zase.
Alja Janžekovi?
02. 11. 2010 21.47
vse kaj se je zgodilo boste objavili? jas sem se tudi zastrupila s klorom ne v vodi ampak ko sem ga vdihnila in nisem mogla dihat pa še na intenzivno sem šla pa niso objavili? haha
Sunny08
02. 11. 2010 18.20
volek....v Egiptu se ti pa nič ne more zgoditi?
MrBass
02. 11. 2010 15.49
* lažnjiva.... Ob 15:30 so še vedno spuščali ljudi v kopališče šele ob 16:30 so začeli prazniti kopališče... Igrali so se z zdravjem vseh gostov na kopališču... Upam res, da jih čaka poštena odškodnina.....
volek
02. 11. 2010 15.18
Jaz grem raje v Egipt, je ceneje.
carpe_diem_
02. 11. 2010 14.50
KomentarX, ti se mi kar smiliš. Razberem, da živiš v senci nekoga... Očitno si prepričan, da si nepomemben in ne veš, kako bi postal pomemben, na tem forumu pa vse veš... Kdaj boš rešil svet?
Tonček Balonček
02. 11. 2010 14.43
Hvala lepa za takšne toplice, kjer morajo vodo klorirati!
WikiX
02. 11. 2010 14.32
Kevi86 02.11.2010, 12:48 Izgubljen življenjski čas, morebitna invalidna ovira ali celo odpoved organa in smrt so napake, ki se pač dogajajo in zadostuje opravičilo? Ker da zagotovo ni bilo namerno? Nekateri "zbolijo", nekateri pa se le slabo počutijo... Poznam človeka iz Laškega, ki je imel par dni vročino in se je počutil omotičnega, v obraz je zgledal zabuhel, zato se je oglasil v Zdravstveni dom. Zdravnica ga je na hitro pogledala in mu predpisala močne antibiotike, ker da ima neko infekcijo. Po dobrem tednu dni se mu je stanje še poslabšalo, ves čas je imel tudi hude glavobole, dokler ga niso odpeljali na urgenco in ugotovili odpoved ledvic. Po več letih dialize, so mu trasplantirali organ in za silo živi naprej. Zdravnica se je pač zmotila, kot se lahko vsak, čeprav gre človek navadno na posvet le k zdravniku. Sicer pa gre za popolnoma nepomembnega človeka, ki se tudi druži zle z ostalimi s popolnoma nepomembnimi ljudmi, zato menda ni take panike.
radovednaaaa
02. 11. 2010 14.22
zdravilišče laško je eno boljših zato gremo na to da se dogaja tudi najboljšim in ker se zelo dobri bodo poskrbeli da do tega nebo več prišlo laško je zakon
mastablasta
02. 11. 2010 14.08
lahkmo bi namestili dodatne senzorje za klor, če tisti na črpalki odpovejo na primer.
Kevi86
02. 11. 2010 12.48
Men je thermana oz. wellnes park Laško še vedno všeč, in me ta spodrslaj nebo odvrnu od obiskov. Vsakemu se lahko zgodi kakšna napaka, važno da se iz njih vsi nekaj naučijo.
pixna
02. 11. 2010 12.11
Vse kar je dobrega v novem delu Thermane so tobogani, česar stari del nima. Ostalo pa ... stvar posameznika.
Ramzess
02. 11. 2010 11.21
Trije so že doma, četrti pa ne, zakaj ne, verjetno so posredi še druge težave.
kalašnik
02. 11. 2010 11.16
lepa reklama za zdravilišče