Slovenija

Zaradi korupcije v zdravstvu bosta dva policista ostala brez dela, trije prejeli opomin pred redno odpovedjo

Ljubljana, 27. 10. 2016 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V korupcijski aferi v UKC Ljubljana je kaznivih dejanj osumljenih 14 fizičnih in dve pravni osebi. Med osumljenimi so posredniki, dajalci nagrad oziroma daril in njihovi prejemniki, med katerimi so trije zdravniki. Vpleteni so tudi policisti. Preiskovalci so odredili izredni strokovni nadzor nad delom Letalske policijske enote.

11. oktobra so ljubljanski kriminalisti izvajali zaključno akcijo v povezavi s sumi korupcijskih kaznivih dejanj, ki so se nanašala na preskakovanje čakalnih vrst pri zdravstvenih storitvah in na zaposlovanje v zdravstvu.

45 ljubljanskih kriminalistov in policistov je opravilo 18 hišnih preiskav, pri katerih so bili zaseženi predmeti in listine, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Istočasno so kriminalisti opravili tudi večje število razgovorov in zaslišanj. Enega osumljenca so pridržali, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil hišni pripor.

Začelo se je že sredi leta 2015

Omenjena kriminalistična preiskava se je pričela sredi leta 2015, ko so bile pridobljene prve informacije o sumu korupcije pri zaposlovanju v zdravstvu, v nadaljevanju pa tudi v povezavi z opravljanjem zdravstvenih storitev. V predkazenskem postopku so kriminalisti zbirali obvestila, dokazne predmete in listine, pri čemer  so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

V predkazenskem postopku so se potrdili sumi storitve 23 korupcijskih kaznivih dejanj, med katerimi so kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.

Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni osebi.

Preiskava je pokazala, da so posamezniki, ki delujejo v zdravstvu, omogočali v zameno za protiusluge preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah, kot so pregledi ali operacije.

Delovali so preko posrednika, ki je izkoriščal dobro poznavanje   sistema izvajanja zdravstvenih storitev in poznavanje posameznikov znotraj tega sistema. Tovrstne storitve so se opravljale v zameno za denar, različne usluge in materialne dobrine, ki so znašale od nekaj sto do več tisoč evrov.

Med osumljenimi so posredniki, dajalci nagrad oziroma daril in njihovi prejemniki, med katerimi so trije zdravniki.

Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora, za  kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje  pa kazen do štirih let zapora.

Glede na to, da je bila v preiskavi pridobljena velika količina dokaznih predmetov in dokumentacije, predkazenski postopek na policiji še poteka.

Vpleteni tudi policisti

Podkupovanje zdravnika
Podkupovanje zdravnika FOTO: Thinkstock
Glavni osumljenec v tej aferi je Uroš Smiljić, vanjo pa je vpleten tudi Robert Sušanj, ki do izbruha afere veljal za vzornega uslužbenca policije. Slednji naj bi se sicer po neuradnih podatkih odločil, da prosi za posredovanje, saj naj bi za rakom zbolel njegov član družine.

Na podlagi ugotovitev ljubljanskih kriminalistov, da so tudi policisti osumljeni korupcijskih kaznivih dejanj, so na Generalni policijski upravi uvedli notranjevarnostno preiskavo.

Za pet policistov, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, so preiskovalci vsa zbrana obvestila, dokazne predmete in listine odstopili oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu.

Predstavnik policije Drago Menegalija je poudaril, da podrobnosti o poteku preiskave ne morejo posredovati javnosti, ker sume teh kaznivih dejanj obravnava posebni oddelek, so pa v stiku z njimi.

V okviru delovnopravnih postopkov so zaradi dejstva, ker imajo kršitve vse znake kaznivega dejanja in zaradi naklepnih hujših  kršitev pogodbe o zaposlitvi in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, zoper dva uslužbenca policije uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Hkrati jima je bil izdan tudi sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne  odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Javnemu uslužbencu se za čas prepovedi opravljanja dela odvzame orožje in službena izkaznica ter onemogoči dostop do evidenc in prekličejo se vsa gesla za dostop do baz podatkov, ki jih uporablja policija.

Poleg omenjenih izrednih odpovedi so zoper tri uslužbence policije podali predlog za izdajo opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi hujše kršitve pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, kršitev pa ima tudi vse znake kaznivega dejanja.

Glavne kršitve uslužbencev policije so v tem, da so več osebam omogočili polete s policijskim helikopterjem v zameno za protiusluge (omogočanje preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah …). S tem so uslužbenci policije osumljeni storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in  tudi kršitev navodil za uporabo policijskih helikopterjev, pravilnika o plovnosti, letalskih operacijah, letalskem osebju ter določenih  pravil letenja policijskih in carinskih zrakoplovov, pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, navodil delodajalca in internih aktov policije.

Preiskovalci so odredili izredni strokovni nadzor nad delom Letalske policijske enote. Strokovni nadzor bo v skladu s pravili za izvajanje nadzorov opravljen na področjih upravnega in finančnega poslovanja, organizacijskih in kadrovskih zadev, pritožb, notranje varnosti in drugih. Po opravljenem strokovnem nadzoru bodo glede na ugotovitve generalnemu direktorju predlagani ustrezni ukrepi.

Poleg teh ukrepov je bil tudi vodja Letalske policijske enote začasno za šest mesecev premeščen na drugo delovno mesto. Letalsko enoto policije trenutno po pooblastilu vodi dosedanji pomočnik vodje Letalske policijske enote, je še sporočil Menegalija, ki je za konec dodal, da se notranjevarnostna  preiskava nadaljuje, pričakujejo pa, da bodo delovnopravni in organizacijski ukrepi še sledili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helvecijaner
27. 10. 2016 19.59
+8
A je Zemljarič Masleši tako naročil ?????
felix58
27. 10. 2016 19.12
+3
Raptorrrrrrrrr
27. 10. 2016 17.42
+27
zakaj policaji ....... če bi veljali enaki kriteriji za vse bi moralo več kot pol slovenije igubiti službo
mertseger
27. 10. 2016 17.27
+36
Policisti bodo leteli zdravniki ki so prejemali podkupnino pa ne?.
Erin Straus
27. 10. 2016 17.43
+5
točno tak, ker zdravnike rabimo bolj! in seveda treba je dodati , da bomo obdržali seveda tiste sa večom stopnjom izobrazbe!!!
helvecijaner
27. 10. 2016 20.05
+2
Bolj izobražene pa izbira Udbo fosilna mafija.
TolstojV
27. 10. 2016 17.05
+8
Prav imaš Lotmerzanec!
TolstojV
27. 10. 2016 17.03
+16
Po 6 mesecih bo vodja letalske službe lepo premeščen nazaj na svoje delovno mesto in nič drugega. A male ribe policaji pa bodo zgubili službe tako je to, čeprav riba smrdi pri glavi.
lotmerzanec
27. 10. 2016 16.47
+38
Čakalne vrste sploh niso pomembne saj čakajo Slovenci!! Tujcem ni potrebno čakati njim je vse takoj zagotovljeno!! Samo poglejte kako so v zdravstvu ponosni,da je Somalijka brez zapletov rodila!! Polek je bila celotna zdravniška ekipa,če pa rodi Slovenka pa sestra ne upa zbuditi gospoda doktora!! SRAMOTA je biti Slovenec!! Dobri smo le za plačevanje prispevkov,če pa kaj rabimo pa to moramo zopet plačati žal tudi z podkupnino!! Naša država je totalno gnila zato me sploh nebi čudilo,če bi propadla!!
ToJeToZaZdaj
27. 10. 2016 16.51
-16
bondjanez
27. 10. 2016 16.57
-6
Ma daj nehaj. Imam 2 otroka in o porodnicarjih samo najboljse.
omega _v6
27. 10. 2016 17.02
+18
bondjanez Ne bo držalo!! Jaz sem skoraj oba izgubil zsto,ker sestra ni upala zbuditi zdravika!!
bondjanez
27. 10. 2016 17.07
+1
Mi je zal. Jaz imam samo dobre izkusnje v Lj.
omega _v6
27. 10. 2016 17.08
+13
bondjanez Jaz pa v MS zelo slabe!! Doktor se je pisal Kos!!
bondjanez
27. 10. 2016 17.11
+7
Itak so pa dohterji tam za okras. Porodnicarke obvladajo vse. Samo vcasih mora nekdo dat komando. Jaz sem pri,porodih videl zdravnika samo enkrat. Vse ostalo pa porodnicarke. Vsa cast.
bondjanez
27. 10. 2016 17.13
+7
Mi je res zal. To bi naj bil najbolj poseben dogodek v zivljenju. Ampak upam da ste v redu ;-))
omega _v6
27. 10. 2016 17.20
+10
japanac69 Nobeden ni zahteval,da jo dajo na čakalno vrsto!! Vendar je po pisanju medijev bila prisotna CELOTNA zdravniška ekipa seveda se to zgodi ZELO redko!! V bolnišnici bo ostala 10 dni seveda Slovenke odpuščajo po 3-5 dneh zaradi VARČEVANJA!! Pomisli ta Somalijka je potovala z nekom vendar jo je ta "nekdo" v največji stiski zapustil in nadaljeval tihotapsko pot brez nje!! Se ti zavedaš kakšen je to "človek",ki zapusti takšno žensko in nadaljuje pobeg??
bondjanez
27. 10. 2016 17.25
+5
Pa baje ima doma ze dva otroka. Kaksna mama jih pusti??
bondjanez
27. 10. 2016 17.33
+14
Pa se bolj me moti to , da so se morali moski odstraniti. Bezis v Evropo in zahtevas da se obnasamo po tvojih merilih. Jaz se n Dubaiu se zene ne upam drzat za roko , kaj sele kaksen poljub. Prisla si k nam na ples in plesi po nase. Doma pa po svoje.
korintos23
27. 10. 2016 17.49
-3
lotmeržanec, pri tvojem porodu je najbrž bil zraven veterinar!
korintos23
27. 10. 2016 17.50
-4
bondjanez
27. 10. 2016 18.03
+3
Skoda komentarja. Teb ni pomoci. Nismo vsi otroci tukaj.
Laki je malo nervozan
27. 10. 2016 18.09
-1
omega _v6
27. 10. 2016 18.10
+4
korintos23 Se ti takšno žaljenje zdi normalno?? Kako lahko napišeš,da je pri porodu nekomu bil prisoten veterinar?? Seveda ti si star komunist vam pa je dovoljeno vse zato pa smo tukaj v dreku do vratu!!
omega _v6
27. 10. 2016 18.17
+7
bondjanez Ja takšni zanikrni ljudje so to!! Sedaj bo v Slovenijo privlekla še ostale družinske člane,ki bodo živeli na naš račun medtem ko je 54000 slovenskih otrok na pragu revščine!! Taka država katera skrbi za tujce domačini pa so lačni nima prihodnosti!! Kako naj slovenski najstnik spoštuje državo,ki mu ni nudila nič niti toplega obroka dnevno!!
bondjanez
27. 10. 2016 18.28
+5
ho?emVšolo
27. 10. 2016 16.47
+5
Zanimivo, da vodja oddelka helikopterske enote, ki je tudi bil neposredno soudelezen pri korupciji, bo le premeščen za 6 mesecev v drug oddelek. Vzgled pa tak!
bondjanez
27. 10. 2016 16.44
+21
Ce bi moj sorodnik zbolel za rakom bi naredil isto. Vi pa ne bi, postenjaki.
bondjanez
27. 10. 2016 16.46
+15
Japajade. Vi bi gledali svojega otroka ki je obsojen na smrt zaradi cakalnih vrst. Japajade. Lahko je druge obsojat.
omega _v6
27. 10. 2016 16.53
+16
bondjanez Če bi tvoj sorodnik zbolel za rakom je DOLŽNOST našega zdravstva,da ga TAKOJ prične zdraviti BREZ podkupovanja!!
bondjanez
27. 10. 2016 16.58
+13
optimist11
27. 10. 2016 16.23
+29
In kdo bo ostal brez službe oz. šel v zapor zaradi TEŠ 6 Naje..jo ga stalno kurji tatovi.
leond1
27. 10. 2016 16.14
+12
šušalja isti kot zemlja rič