Črna kronika

Znane podrobnosti incidenta na kaninski sedežnici: deklico zadela v hrbet

Bovec, 17. 02. 2020 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / V.L. / Ti.Š.
Komentarji
185

Znanih je več podrobnosti dogodka na Kaninu, kjer je s sedežnice Prevala obvisela sedemletna deklica. Izkazalo se je, da jo je sedežnica zadela v hrbet, potem pa jo je obrnilo na desni bok. Držala se je za hrbtišče sedežnice, njeni mami in bratu pa je deklico uspelo potegniti nazaj. Policisti dogodek preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

V četrtek se je na smučišču Kanin pripetil izredni dogodek na sedežnici Prevala.
V četrtek se je na smučišču Kanin pripetil izredni dogodek na sedežnici Prevala. FOTO: iStock

V četrtek, 13. februarja, je s kaninske sedežnice Prevala obvisela sedemletna deklica s Hrvaške.

Člani družine iz Hrvaške so smučali na smučišču Kanin. 47-letna mama, 13-letni sin in sedemletna hči so se okoli 13. ure s sedežnico, namenjeno štirim ljudem, peljali na vrh proge Prevala. Mama je sedela skrajno levo, desno poleg nje je sedel sin, ob njem je sedela sedemletnica, na skrajnem desnem delu sedežnice pa ni bilo nikogar, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Nova Gorica.

Deklico sedežnica pri vstopu zadela v spodnji del hrbta

Sedežnica se je po nekaj metrih vožnje le zaustavila - in to manj kot 10 metrov nad varovalnimi mrežami, ki se nahajajo ob koncu proge Prevala. Družina s sedežnico tako ni prečila smučišča. Na srečo je mami in bratu deklico uspelo potegniti nazaj na sedež.

Ko so vstopili na sedežnico, ni bilo v bližini nobenega delavca, ki bi jim sedežnico podal, ampak se je nahajal v hiški poleg sedežnice. Ker je sedemletnica še majhna, ji sedežnica ni pripeljala pravilno pod noge, temveč jo je zadela nekoliko višje. Sedežnica je peljala nato naprej proti vrhu proge Prevala. Pri tem je deklico obrnilo preko desnega boka nazaj, v nasprotno smer vožnje sedežnice. Sedišče sedežnice je bilo v višini njenega prsnega koša, noge pa so ji visele navzdol. Z rokama se je
držala za hrbtišče sedežnice.

Varovala jim zaradi dogodka ni uspelo spustiti, s kričanjem so opozorili pristojne

Pri tem člani družine niso imeli niti časa da bi zapiralo oziroma varovalo sedežnice spustili navzdol. 47-letna mama je začela kričati, zatem pa je začel vpiti tudi moški, ki je sedel na sedežnici pred njimi in ki je opazil nastalo situacijo.

S kričanjem so tako opozorili pristojne, da so ti približno 10 metrov nad varovalnimi mrežami ustavili sedežnico. Mama je hčerko preko ramen sina z desno roko držala za bundo da ni padla, 13-letnik pa je sestro prijel za bundo in jo pomagal dvigniti. Po slabi minuti sta deklico dvignila na sedežnico.

Deklico je pri tem obrnilo na desni bok, sedišče je imela v višini prsnega koša, držala pa se je za hrbtišče sedežnice.
Deklico je pri tem obrnilo na desni bok, sedišče je imela v višini prsnega koša, držala pa se je za hrbtišče sedežnice. FOTO: iStock

S PU Nova Gorica so sporočili, da dogodek preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po navodilih pristojnega državnega tožilstva. Primer obravnavajo policisti PP Bovec.

Na Inšpektoratu RS za infrastrukturo (IRSI) pa so za 24ur.com pojasnili, da je o dogodku pristojnega inšpektorja za žičniške naprave in smučišča obvestil tako upravljavec javnega zavoda Sončni Kanin, kot PP Bovec. Ob tem pojasnjujejo, da inšpektor za žičniške naprave in smučišča ni pristojen za preiskavo nesreč, vsekakor pa opravljen inšpekcijski nadzor in njegove ugotovitve pomagajo policiji pri raziskavi nesreče in dogodkov. "Zaradi omenjenega inšpektor za žičniške naprave in smučišča skupaj s policijo v kratkem načrtuje inšpekcijski nadzor omenjene sedežnice v skladu s svojimi pristojnostmi," so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
18. 02. 2020 12.57
-1
Najbolje je, da se človek zapre v svojo čumnato in ne hodi ven. Vedno več je nevarnosti, ki prežijo na nas, tako rekoč za vsakim vogalom. Naj jih obelodanim samo nekaj: streljanje sokrajanov, vinjena gorenjska voznica, uhajanje plina, padci s sedežnic #saj ni res....pa je
qwerty99
17. 02. 2020 21.42
+9
Se pravi, da mama sploh ni bila ob svoji sedemletni hčerki, da bi ji lahko pomagala, da se usede na sedežnico. To je totalno neodgovorno. Sedežnice so dizajnirane za odrasle ljudi, ne za sedemletnike in majhne otroke je treba pogostokrat dvigniti, da se sploh lahko gor usedejo. Očitno je bila pamet mame na dopustu ...
krnekilojz
18. 02. 2020 11.48
-10
aja? jaz pa mislim, da je krivda na delavcu, ki je v kučici pil šnops in kadil namesto, da bi pomagal otroku na sedežnico! Zato je delavec tam!
LLORT
18. 02. 2020 20.48
+4
Vedno je starš odgovoren oz. tista oseba s katero gre otrok na smučišče. Ne palamudi nekaj po svoje, kot je omenjeno zgoraj, dizajn je tak pa se lahko po trepalnicah mečeš.
vicente
17. 02. 2020 21.15
+4
ti sedezi neusmiljeno mlatijo ce nisi vesc in nimas zadaj dovolj visokega pancerje dobis vsak udarec direkt ce si odrasel o otrocih ni da bi govoril
f1boristeam
17. 02. 2020 20.46
+14
zastarele in prehitre sedeznice.samo grabijo nic ne vlagajo
whatelse
17. 02. 2020 20.25
+21
Smo imeli primer, ko smo prišli na sedežnico, ki je bila za malega še prehitra. Nas je žičničar na to opozoril in odsvetoval, kar smo seveda upoštevali, saj je bila v prvi vrsti pomembna varnost otroka.
whatelse
17. 02. 2020 20.23
+24
Starši smo odgovorni za tako male otroke. Mi smo našemu, dokler se ni navadil jit gor in dol sam, pomagali. Ga malo dvignili, da se je usedel in ga držali, ko je moral it dol. Pa še vedno ga kontroliramo in ga opozarjamo, da bo vse kot mora bit, dokler ne bo 100% navajen.
marzo
17. 02. 2020 20.08
+3
V kratkem bo inšpektor na stroške davkoplačevalcev smučal na Kaninu....
tomi.passion@gmail.com
17. 02. 2020 19.37
+58
Oprostite, ampak ne morem kaj, da ne bi napisal naslednje. Pri svojih skoraj pol stoletja, prihajam iz časov, kjer so te iste sedežnice, žičnice, gondole....obstajale točno takšne kot so danes, verjetno celo slabše, pa ni bilo pol toliko incidentov. Družba postaja popolnoma bedasta, pomehkužena, nezreli ljudje imajo otroke, ki so razvajeni, zasvojeni zgolj z buljenjem v telefone in samo, da jim nekdo reče nekaj, kar jih užali, doživijo čustveni propad. Potem pa ni čudno, da se smrkavci ne znajo obnašati, se afnajo, enkrat pade na rit v sneg in je že tragedija.Mislim, katastrofa....marsikdo danes ne ve več niti tega, katerega spola je in na kater cekret mora. To pa je prinesla snowflake ideologija skrajne levice.
nogutsnoglorry
17. 02. 2020 20.03
+8
Isto se je dogajal, sam niso pol povsod po časopisih vlekl. Danes so sedežnice veliko hitrejše kot včasih, zato je tudi več nesreč. Da ne govorim koliko več ljudi je na smučišču, včasih so vsi stali v vrsti. Pravtako so avti hitrejši, tako da ljudje na smučišča pridejo od vsepovsod, tudi od tam kjer nikoli ne sneži.
nogutsnoglorry
17. 02. 2020 20.10
+3
problem je tudi, ker levi obtožujejo desne, desni pa leve, tako da so na koncu vsi krivi, in zaradi tega nihče ne odgovarja, ker ni več pomemben posameznik marveč je pomembno ali si levi ali si desni. Tako se brezspolni levičarji ter nadčloveški desničarji borbajo v neskončnost. Ni pa zdravega ravnovesja.
marzo
17. 02. 2020 20.13
+11
Še bolj zgleda naša družba bebasta, ko jo gledam iz Avstrije. Žičničar tu sedi v kabini in mu še na misel ne pride, da bi otrokom podajal sidra. In ob tem se ne boji, da bo ovaden zaradi povzročitve splošne nevarnosti
whatelse
17. 02. 2020 20.30
+10
Se strinjam s tabo. Moj božček, moj je pa priden pa tega sigurno ni naredu, Nikol nič kriv. Za vsako praskico in kihec k dohtarju... Dejte no, nehat otroke v vato zavijat. V tem dotičnem primeru ne razumem mame... Mala bi mogla sedet med njo in bratom, ne pa posvoje. Tako zagotov lahko poskrbiš, da bo otrok varn.
NotMe
17. 02. 2020 18.58
+24
Sedežnice niso neki bavbav,z otroci se furikamo odkar sta shodila, pozimi in poleti. Je pa res, da moraš vnaprej premisliti, kako boš otroka dvignil, se posedel, zaprl varovalo. Žičničarji so tam, ampak imajo za ahtat tudi druge stvari, čitalce kart, mreže, niso skoz z prstom na rdečem gumbu.
Koronavirusovec
17. 02. 2020 18.00
-12
otroci nimajo kaj delat na sedežnicah, da se nam odraslim potem sedežnica konstantno ustavlja ker otroci ne morajo varno priti na sedežnice
whatelse
17. 02. 2020 20.19
+3
Pol pa bodi doma.... Kaj naj čakamo, da bo otrok polnoleten, pol boš pa kaj rekel? Kje je mel ta stare, da ga niso prej na sedežnico navadili. Pa še to... V letošnji sezoni, sem vidla dva, ki sta prepozno dvignila varovalo s tem da se je en še z smučmi zapletel vanj. Pa nista bila otroka, ampak dva odrasla moška, zaradi katerih so ustavili sedežnico.?
Spark
17. 02. 2020 17.40
-1
Še dobro,da je ostala v zraku,kmalu se boste tam vozili po tleh,kot se je že zgodilo,sreča,da so bile kabine prazne.!!
mojcd
17. 02. 2020 17.33
+19
Jaz mislim da bojo sole se zadnji rep med noge stisnile inzahtevale podpis starsa da gre otrok na njihovo odgovornost v solo v naravi ali pa ne gre...
caspera1
17. 02. 2020 16.56
+46
Jaz nisem bog ve kaj smučar. Temu primerno me vse te naprave na smučiščih vedno kam zadanejo. Ne poznam konkretnega primera, ampak odgovornost je tudi na uporabnikih. Mogoče se pa mama ob hčerini nerodnosti ni najbolje znašla? Da se preusmeri pozornost je najbolje obtožit nekoga tretjega?
vicente
17. 02. 2020 16.36
-1
in sedaj pridemo do srzi problema,kateri smucarki je zicnicar gledal kam da tega takoj ni videl????
mmickica
17. 02. 2020 15.19
+45
In v zvezi s cim je sum kriminalnega dejanja pri vsem tem?
sophie25
17. 02. 2020 15.56
+16
Mogoče to, da žičničar ni takoj ustavil sedežnice, ko je videl, da se je pripetila nesreča?
gutej
17. 02. 2020 15.58
+23
Nekdo mora biti vedno pri vstopu, da v primeru zapleta sedežnico takoj ustavi. Nerodnosti pri vstopanju sploh niso redke. Pri otrocih pa še toliko bolj. Če se da se pri otrocih tudi upočasni sedežnica , če nima tekočega traka.
bcan99
17. 02. 2020 14.52
+32
Če bi se deklica velikosti cca 135cm ujela za hrbtišče sedeža, kako je pol visela? Tukaj smrdi po eni veliki drami.
krtaksn
17. 02. 2020 14.21
-1
Veliko nas je. Ti pa na kavcu. In?
krtaksn
17. 02. 2020 14.19
-12
Cisto preprodto je
krtaksn
17. 02. 2020 14.21
-11
Cist preprodto se to lahko zgodi, napaka je zicnicarja in pa deklice oz starsev da ji niso rekli naj se takoj spusti, ko pa visis na sedeznici pa ni prijetno. Splet nestecnih okoliscin.
kakamujo
17. 02. 2020 14.15
-44
Kdo sploh se smuca na predpotopnem kaninu
mojcd
17. 02. 2020 14.15
+1
Ok z drugega portala je veliko bolj jasno. Namrec tunposete da jo je obrnilo na bok! V resnici pa jonke v boku obrnilo za 180!!! Velika razlika Ker je sedežnica smučarko zadela v del hrbta, je deklico prek desnega boka obrnilo v nasprotno smer vožnje. Sedišče štirisedežnice je bilo v višini njenega prsnega koša, noge pa so ji ves čas v zraku visele navzdol. Sedemletnica se je z obema rokama držala za hrbtišče sedežnice in se tako obdržala na napravi.