Črna kronika

Že četrtič letos zagorelo v mariborski Surovini

Maribor, 06. 05. 2020 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V podjetju Surovina v Mariboru je znova zagorelo. Gasilci so prekopali smeti in pogasili žarišča, o požaru pa so obvestili tudi okoljsko inšpektorico, ki si bo, takoj ko bo to mogoče, ogledala požarišče. V Surovini so odpadki letos goreli tudi že aprila, marca in februarja.

Ob 21.11 so v Lahovi ulici v Mariboru, v podjetju Surovina, gorele smeti, piše Uprava za zaščito in reševanje. Gasilci Gasilske Brigade Maribor in Prostovoljnega gasilskega društva Brezje so ob pomoči delavcev podjetja in njihovih strojev so prekopali kup smeti in pogasili žarišča.

Požar takoj omejen, gasili približno pet ur

Kot so zapisali na spletni strani PGD Brezje, so opravili že deseto letošnjo intervencijo: "Udeležili smo se požara na smetiščih, odlagališčih v podjetju Surovina. Na intervenciji smo sodelovali s 15 gasilci in voziloma GVC 16/25 in GVM. Na intervencijo smo izvozili v treh minutah." 

Kot nam je pojasnil poveljnik GB Maribor Primož Osojnik je intervencija zaključena. "Požar je bil takoj omejen, do dveh zjutraj približno je trajalo gašenje, nato a do 6. ure zjutraj še straža," je dejal Osojnik. Na terenu je bilo 20 gasilcev s štirimi vozili. Po njegovih besedah je šlo verjetno za samovžig, vzroke pa sicer trenutno na terenu preiskuje policija. 

"Ponavadi se požar začne v samem jedru kupa smeti, zato je treba vse razkopati in zaliti. Pri tem nam pomagajo delavci podjetja z njihovimi stroji, sicer bi to bilo nemogoče," je še pojasnil. Koliko intervencij so že opravili v podjetju Surovina natančno ne ve, je pa povedal, da je bil največji požar marca, ko so gasili 32 ur, sodelovalo pa je 410 gasilcev. "Tako da je jasno, da je bil tokratni požar neprimerljiv," pravi. Po marčevskem požaru so gasilci še en mesec izvajali požarno stražo in v tistem času pogasili več novih žarišč.

Največji požar v surovini 2. marca letos.
Največji požar v surovini 2. marca letos. FOTO: Bralec

Inšpektorica bo ogled opravila takoj, ko bo mogoče

"Inšpektorica Inšpektorata za okolje in prostor je bila s strani predstavnika podjetja Surovina obveščena o požaru v obratu za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru. Zagorelo je nekaj minut čez 21. uro. Gasilci so požar že pogasili, ko bo mogoče, bo v Surovini inšpektorica opravila nadzor," pa so zapisali na okoljskem inšpektoratu.

To je sicer že četrti letošnji požar v podjetju Surovina. Gorelo je februarja, pa nato spet marca, ko je bila škoda največja, in še enkrat aprila. Največji je bil marčevski, ko je nastalo za več milijonov evrov škode. Po požaru so Tezenčani oblikovali peticijo proti onesnaževanju okolja, zaskrbljenost zaradi dodatnega onesnaženja zraka v mestu pa je ob obisku požarišča izrazil tudi mariborski župan Saša Arsenovič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
06. 05. 2020 15.38
+1
rabimo prostor za druge smeti
Mengele
06. 05. 2020 11.45
+2
Sramota, da se nič ne ukrepa..., očitno nekomu paše, da se to dogaja...
krtaksn
06. 05. 2020 11.26
+3
Da nimajo vgrajenih gasilnih sob je tud klumparija, kdo je dal uporabno dovoljenje?
veliki som
06. 05. 2020 11.26
+1
Četrtič?!?!?! Najmanj 10x je že gorelo!!! Katastrofa
rdeč alarm
06. 05. 2020 12.48
Govora je za letos. Drugače pa gori na vseh smetiščih zadnjič je na Bukovžlaku.
martinov
06. 05. 2020 10.46
+8
Nekam je treba spraviti odpadke ! Najlažje je v zrak !
Skdesni
06. 05. 2020 11.13
+5
jesenvoyo
06. 05. 2020 10.44
+13
Bo treba poleg varnostne imeti še gasilsko dežurno službo 24 ur na objektu, bo ceneje kot ti požari.