Dan najlepših sanj

Česa takšnega pa še ne, osrečili so kar celo vas!

Velenje, 22. 09. 2018 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celoten Gornji Dolič je pogrešal dobrega prijatelja in dobrega človeka Vinka, ki se je pred vojno vrnil v Makedonijo in tam tudi ostal. Ustvarjalci oddaje Dan najlepših sanj so ga pripeljali v njihove objeme in tako poskrbeli za največje skupinsko presenečenje doslej.

Vaščani Gornjega Doliča iz občine Mislinja so med seboj zelo povezani. Boris: "Ljudje držimo skupaj, delamo, pomagamo drug drugemu, in se tudi skupaj poveselimo in skupaj igramo različne športne igre." Najbolj pomemben jim je nogomet z več kot 50–letno tradicijo. Igrajo ga predvsem mladi, imajo pa tudi veterane Doliča, ki se za žogo podijo že pol stoletja.

Prav njih je Peter odpeljal iz studia, kjer smo izvedeli, da manjka zelo pomemben član ekipe, Vinko. Videli ga niso že 27 let, pred vojno je namreč šel v Makedonijo, se poročil in tam tudi ostal. Vsi se ga spominjajo kot dobrega igralca, a tudi dobrega človeka. Bil je dober prijatelj, vedno nasmejan in vedno pripravljen pomagati.

Vinka sta po dolgih letih s pomočjo makedonskih policistov uspela najti Boris in njegova žena.
Vinka sta po dolgih letih s pomočjo makedonskih policistov uspela najti Boris in njegova žena. FOTO: Miro Majcen

Boris in njegova žena sta bila letos na dopustu v Makedoniji in ga poskušala najti. Ker sta bila neuspešna, sta za pomoč poprosila na tamkajšnji policijski postaji. Policisti so bili potrpežljivi in vztrajni in so ga končno uspeli priklicati po telefonu. Vinko se je sprva ustrašil, nato pa, ko je izvedel, da ga išče prijatelj iz Gornjega Doliča, peš v dežju pritekel na policijsko postajo. Srečanje je bilo zelo čustveno, jokali so tudi policisti.

Razmere v Makedoniji so težke, Vinko dela od jutra do večera, da preživi družino, in ima na leto prosta dva dneva, največ tri. Ustvarjalci oddaje so ga ujeli med delom, prodaja namreč sladkorno peno, in po prvotnem presenečenju se je začel spominjati let, ki jih je preživel v Gornjem Doliču, in tega, kako težko mu je bilo, ko je zapustil Slovenijo. Vinko: "Kot da sem ostal brez srca."

Po dolgih 27-ih letih ...
Po dolgih 27-ih letih ... FOTO: Miro Majcen

Njegovo srce je v studiu oddaje Dan Najlepših sanj spet veselo zaigralo. Ko je Vinko po 27-ih letih zagledal znane, ljube obraze, se mu je vse skupaj zdelo neresnično, kot da sanja. Vinko je samo ponavljal: "To je nemogoče." Skupaj so obujali spomine, nakar so v studio prišli veterani Doliča in čisto za konec še Rudi, njegov nekdanji delodajec, pri katerem je tudi živel in sta bila kot oče in sin. Ganjeni Vinko je sklenil: "Nemogoče je mogoče." V oddaji Dan najlepših sanj zagotovo. Oglejte si jo na VOYO.

Veselila se je cela vas!
Veselila se je cela vas! FOTO: Miro Majcen
Dan najlepših sanj
Dan najlepših sanj FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ibržnik
25. 09. 2018 10.21
+10
Presenečenje je bilo popolno. Boris kot pobudnik srečanja, veterani Doliča in vaščani so poskrbeli, da je Vinko z družino podoživel in preživel v Doliču nekaj lepih dni. Tudi nogometna tekma "starih rivalov " na zelenici je bila odigrana, nadaljevalo pa se je s športnim piknikom, ki ga je v čast Vinkove družine organiziralo športno društvo Dolič. Kako Doličani držijo skupaj se je pokazalo tudi z zelo uspešno akcijo zbiranja prostovoljnih denarnih prispevkov, ki bodo Vinku in njegovi družini za nekaj časa malo olajšali življenje. Vsota zbranih prispevkov je pokazala, da je bil Vinko res priljubljen in zgleden vaščan vsa leta bivanja v Doliču. Vinku in družini pa SREČNO in na ponovno snidenje. Doličani
DAEMONIUM
23. 09. 2018 10.22
+10
Nalimo si cistega vina, jasno kot beli dan, da ni pomembna ex yu nacionalnost in se danes brez pmisleka sprejmemo 70.000 bosanskih migrantov kot tedaj (Bog ne daj, ampak nikoli ne ves), ne maramo pa teh arabsko-afriskih vsiljivih migrantov, kjer ne gre biei za begunce niti ne za iskalce dela ampak za ljudi ki preprosto mislijo (sploh ne mores verjeti da je to res) da bodo ziveli na racun socijale zahodnih drzav, no vsaj velika vecina ima taksno percepcijo!
tashi07
23. 09. 2018 09.49
+26
Res lepo in ganljivo. Ni pomembna narodnost, vera ali barva kože; da si dober človek, je edino pomembno!
bmwgs
23. 09. 2018 09.05
+31
Ta odaja in voditelj sta lahko vzgled marsi komu ,včasih je potrebno tako malo ,da se ti izpolni največja želja sreča pa ni vse v denarju.
morituri
23. 09. 2018 22.59
+4
Upam, da so za Vinka zbrali kakšno popotnico, ker zgleda bolj bougi, pa tudi služba ni kaj dosti vredna. Čudim se, da niso pokazali kje in kako živi s svojo družino (žena, otroci), da bi mu mogoče malo pomagali.
26277
22. 09. 2018 22.50
-30
Zakaj poneumljate folk..ni potrebe.
txoxnxy
22. 09. 2018 21.41
+16
No javna uprava koliko prostih dni imate pa vi na leto ? Ne 2 ali 3 ampak kar dvetretine vsaj v šolstvu.
Cookie74
23. 09. 2018 07.05
+26
matr si pameten. Sej so ti vrata odprta. Pojdi in uzivaj kot ucitelj.