Dan najlepših sanj

Neverjetna življenjska zgodba, več kot 40 let ni videla sestre

Velenje, 10. 11. 2018 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Marija Dormiš Ribarsky je otroštvo preživela brez očeta, ko je bila stara 12 let, je izgubila še mamo. Kruta usoda je ločila njo in njeno sestro Ano, nazadnje sta se videli pred več kot štirimi desetletji. Ekipa oddaje Dan najlepših sanj je poskrbela za ganljivo združitev.

Marija Dormiš Ribarsky je po rodu Slovakinja, rodila pa se je v Vojvodini. Kljub temu, da njena družina ni živela v izobilju, je imela lepo mladost. Njen oče se je odselil v Nemčijo, zaradi česar je njena mama trpela, zaradi nezavidljive situacije sta postali še bolj povezani. A ko je bila stara 12 let, je njena mama umrla. Marijin stric po materini strani je zato k sebi vzel njo, njen stric po očetovi strani je skrbel za brata, sestra Ana je ostala pri babici. Bratje in sestre so se še naprej družili, pri 15-ih letih pa je spoznala svojega bodočega moža, ki je iz Slovenije prišel na delo. Zaljubila sta se na prvi pogled in se hitro poročila. Mož jo je pripeljal v Slovenijo, a je redno hodila na obiske v Bački Petrovac. Ko je dobila sina, je izgubila stike s svojo sestro Ano, ki jo je oče skupaj z bratom Samuelom dal pripeljati v Nemčijo.

Marija nas je razorožila s svojo simpatičnostjo.
Marija nas je razorožila s svojo simpatičnostjo. FOTO: Miro Majcen

Ana je povedala, da je nazadnje obiskala Bački Petrovac, ko je bila sama stara 15 let. Takrat sta se s sestro nazadnje videli. Pri 18-ih je spoznala svojega moža, ameriškega vojaka, in se je preselila v Ameriko. Sicer je poskušala priti v stik s svojo družino, a ni imela telefonske številke in ni vedela, kje živijo. Nato je izbruhnila vojna, takrat ni vedela, kaj se dogaja z njenima bratom in sestro, spraševala se je, ali sta sploh živa. Do njiju je poskušala priti v stik s pomočjo oglasa na internetu, ki ga je videl sorodnik, in končno sta se lahko slišali in videli preko Skypa. Ker pa je skrbela za sina in vnuka, stroški za letalske karte pa so visoki, Ana ni mogla priti v Slovenijo. Tudi Marija bi si želela iti v Ameriko, a takšno potovanje ni poceni. Ekipa oddaje Dan najlepših sanj je obema uresničila srčno željo in po več kot štirih desetletjih sta si lahko znova padli objem. Zdaj se bosta lahko skupaj odpravili v ljubi Bački Petrovac in obujali lepe spomine.

Sestri sta se videli po štirih desetletjih
Sestri sta se videli po štirih desetletjih FOTO: Miro Majcen
Dan najlepših sanj
Dan najlepših sanj FOTO:
Dan najlepših sanj
Dan najlepših sanj FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
11. 11. 2018 08.18
+14
Traparija! Če bi hoteli, bi se lahko že zdavnaj srečali!
Karantanija
10. 11. 2018 21.58
+23
Ne razumem najbolj, da mora miniti kar štirideset let ....
Militos
11. 11. 2018 07.32
-11
magnetka
11. 11. 2018 10.19
+2
Ana ni ohranila niti svojega jezika. Še vedno obstajajo pisma, če ne bi pozabila tudi naslova od sorodnikov. Lahko bi če bi hoteli.