Dan najlepših sanj

Solze so ji tekle, še preden se je dotaknila stolpa

Velenje, 12. 10. 2018 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Irena Temlin se je na vrhu Triglava, ki ga je osvojila kljub slepoti, počutila kot zmagovalka. Uspeh pripisuje veliki želji pa tudi trmi. Da so se vzpenjali bolj počasi, pa so bili ‘krivi’ tudi drugi pohodniki.

Na Triglav se žal ne more povzpeti vsakdo. Morda zaradi strahu pred višino, morda iz zdravstvenih razlogov. Še nedolgo tega bi z gotovostjo trdili, da je tudi slepota prevelika ovira za takšen podvig. Potem pa smo v oddaji Dan najlepših sanj spoznali Ireno Temlin. Usoda je hotela, da je pri 22 letih oslepela na eno, pri 41 pa še na drugo oko. Življenje se ji je čez noč spremenilo, a Irena se je spremembam prilagodila, in če bi jo danes obiskali na domu, bi se verjetno čudili, kajti loti se vseh gospodinjskih opravil. Njena volja do polnega življenja pa jo pogosto vodi stran od štirih sten, v njej tako ljube hribe.

Nepozaben vzpon je 'zakrivila' ekipa oddaje Dan najlepših sanj.
Nepozaben vzpon je 'zakrivila' ekipa oddaje Dan najlepših sanj. FOTO: POP TV

Obvezna oprema: želja in trma

Ta teden smo lahko spremljali, kako je njena noga stopila na vrh Triglava. Ste se tudi vi spraševali, od kod je vzela pogum za takšen vzpon? Irena: "Mogoče je bila res tista želja in trma, da vem, da zmorem. Trudim se, da me slepota ne ovira v  življenju. Res poskušam živeti maksimalno, tako kot sem prej. Res je, da zdaj potrebujem več pomoči, določenih stvari sama ne morem narediti in potrebujem spremstvo. Ampak hočem dokazati sebi in drugim, da se da. Nima smisla, da človek obupa, se zapre med štiri stene, pa čaka, da bo mogoče kdo prišel. Ker prve tri mesece še kdo pride, če pa potem ni nobenega pravega odziva, ljudje nehajo hoditi. Če pa vidijo, da si pozitiven, da poskušaš živeti naprej, pa prijatelji in znanci ostanejo in te imajo radi."

Irena v varnih rokah
Irena v varnih rokah FOTO: osebni arhiv

V varnih rokah

Tudi pri vzponu na Triglav se je morala zanesti na pomoč. Za varen korak so vseskozi skrbeli izurjeni vodniki. Irena: "100-odstotno sem jim zaupala in vedela, da me bodo varno pospremili gor in dol. Ubogala sem vse, kar so mi rekli, in sploh nisem razmišljala o morebitni nevarnosti. Mislim, da bi me bilo bolj strah, če bi videla tiste prepade, ker vem, kako je." To je bil namreč njen drugi vzpon na Triglav. Prvič se je na streho Slovenije odpravila, ko je bila stara 15 let. Takrat je še videla, tokrat si je pot samo predstavljala.

Zvezdniški vzpon

Vzpon je resda trajal malce dlje, a ne samo zaradi Irenine slepote. Irena: "Gor smo šli sicer bolj počasi, ker smo se vmes ustavljali, poleg tega so ljudje, ki so se prav tako vzpenjali, prepoznali Petra Polesa, ekipo, mene in so se želeli fotografirati. To te potem malo upočasni."

Neverjetni prizori
Neverjetni prizori FOTO: osebni arhiv

Blažena na vrhu

A je vendarle dočakala trenutek, ko se je lahko dotaknila Aljaževega stolpa. Spominja se, da se je takrat počutila: "Blaženo, sploh ne znam opisati. Ko smo hodili in sem imela par metrov do stolpa, so mi rekli: 'Še par metrov, še par metrov. Meni so že kar solze tekle, še preden sem bila pri stolpu. Tisti občutek, da sem zmogla, da sem zmagala. Sama sebi sem govorila: 'Bravo, uspelo ti je, super.' Res, občutki so bili nori." Solze je posušilo veselje in Irena je od sreče ob Aljaževem stolpu zapela Reginino pesem Dan najlepših sanj. Irena: "Seveda, je bilo treba, če je bil to dan mojih sanj. Sigurno."

'Joj, mami, mene še lasje bolijo'

Irena se prav dobro spomni, kako je njeno telo predelalo prvi vzpon na Triglav, in tudi tokrat ni prav nič drugače. Irena: "Joj, vse, vse me boli. S hčero sva naslednje jutro prav jamrali, katera bo prej vstala iz postelje. Pa pravi moja hčerka: 'Joj, mami, mene še lasje bolijo.' To je logično, da imaš ‘muskelfiber’, pa tudi če imaš še toliko kondicije, boli vse. Roke, ker se držiš tistih zajl in klinov, noge sploh, ampak ta bolečina bo čez dva, tri dni pozabljena." Spomini pa bodo ostali. Irena: "Seveda, prekrasni spomini. Tudi ekipa, kapo dol, super smo se imeli. Vsi so bili luštni, že to je bil en čar."

Blažena ob Aljaževem stolpu
Blažena ob Aljaževem stolpu FOTO: POP TV

'Bistvo življenja je v tem, da ga mi znamo živeti'

Tako so ustvarjalci oddaje Dan najlepših sanj spisali novo, čudovito poglavje v Irenini neverjetni življenjski zgodbi, ki pa zagotovo ni zadnje. Irena: "Bistvo življenja je v tem, da ga mi znamo živeti, kakršno koli je, moramo ga ceniti. To je moj moto, ker se mi je življenje po slepoti zelo spremenilo, ampak to je zdaj moje življenje in ga poskušam živeti dostojno, se ne zapiram vase, poskušam povleči iz njega maksimalno, ker danes si zdrav, jutri nisi. Nikoli ne veš, kaj bo naprej, in jaz živim za ta trenutek. Vsak trenutek je zame zelo dragocen."

Nove navdihujoče zgodbe v oddaji Dan najlepših sanj že jutri ob 20. uri na POP TV.

Lahko ste zraven, ko nekomu spremenimo življenje in mu uresničimo divje sanje.

Dan najlepših sanj
Dan najlepših sanj FOTO:
Dan najlepših sanj
Dan najlepših sanj FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoooom
12. 10. 2018 11.09
+2
Nerodno a ne... ker ti pac vsak clanek preberes a ne.. in zdaj cela frka... ker ti avtomatika narekuje, da spet preberes... ti bi se pa temu malo upiral... ampak ker si pac navajen vsakic prebrat vse kar ti servirajo je tezko zdaj ustaljeni vzorec pretentati... jah nic.. razumem tvojo slabo voljo... bo pac potrebno malo samodiscipline...
DirtySanchez
12. 10. 2018 10.47
-25
pa dobro no , ta članek je bil že 2 dni nazaj objavljen, zakaj zdaj ponovno isto??? ja vemo gor je prišla slepa ….. kaj je mogoče ona nalepila tisti 2 nalepki gor na ta pleh????? če ni potem ne vem zakaj isti članek???????