Tujina

Ameriški elektorji potrdili zmago Bidna, uradna bo šele januarja

New York, 14. 12. 2020 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
120

538 ameriških elektorjev je oddalo svoje glasove in potrdilo zmagi demokrata Joeja Bidna. Vrhovno sodišče je v petek namreč zatrlo zadnje poskuse tabora Donalda Trumpa, da bi s sodnimi postopki preobrnil rezultate predsedniških volitev. Ob zborovanju elektorjev pa so bile znova v ospredju pobude, da je skrajni čas za modernejši način izbiranja predsednika.

Elektorji ameriških zveznih držav in prestolnice Washington so pričakovano potrdili volilno zmago demokrata Josepha Bidna nad republikancem Donaldom Trumpom. Dobil je 306 glasov, potreboval bi jih 270. Preko magične meje ga je popeljalo 55 elektorskih glasov iz Kalifornije, ki je na vsakih volitvah od leta 1992 podprla kandidata demokratske stranke.  

Izvoljeni predsednik Joe Biden (desno) in podpredsenica Kamala Harris bosta po napovedih danes dobila glasove 306 elektorjev.
Izvoljeni predsednik Joe Biden (desno) in podpredsenica Kamala Harris bosta po napovedih danes dobila glasove 306 elektorjev. FOTO: AP

Unikaten sistem, ki je v prizadevanju, da bi preprečil krivice, povzročil nove

Bizarni ameriški volilni sistem, ki je nastal kot presek prizadevanj ustanovnih očetov in sužnjelastniških držav za vpliv na izbiranje predsednika države, elektorske glasove vedno prešteje na ponedeljek, ki pride po drugi sredi v decembru. Če bi bile ZDA neposredna demokracija, kjer je predsednik izvoljen neposredno z glasovi volivcev, bi Trump izgubil že volitve leta 2016, ko jih je Hillary Clinton dobila skoraj tri milijone več. Štiri leta kasneje ga je Biden premagal za krepkih sedem milijonov, toda na koncu šteje le podpora 538 elektorjev (vsaka zvezna država jih ima toliko, kot ima skupaj poslancev in senatorjev, tri elektorje imenuje tudi prestolnica Washington). Prizadevanja Trumpove kampanje, da bi z več kot petdesetimi neuspešnimi tožbami preobrnila rezultate, ob čemer pa je predsednik tudi pritiskal na lokalne voditelje, naj imenujejo njemu naklonjene elektorje, so v središče pozornosti znova postavila ameriški mehanizem za izbiranje stanovalca Bele hiše.

Ameriška ustava ne določa, kako naj zvezne države določijo elektorje, tako da ima vsaka svoj proces. Skozi zgodovino se je oblikovala praksa, da jih v mnogih izvolijo na zborovanju vsake posamezne stranke, ponekod jih še vedno izbere strankarsko vodstvo. Nabor zmagovalne stranke je nato uradno potrjen za vlogo elektorjev. Lahko se sicer zgodi, da si elektorji premislijo in nato na glasovanju podprejo koga drugega, toda primeri takšnih nezvestnikov so zelo redki, od leta 1804 so jih doslej našteli 85, kar pomeni le 0,4 odstotka vseh od takrat oddanih elektorskih glasov. Kljub temu so nekatere zvezne države z zakonom določile, da morajo elektorji obvezno podpreti kandidata stranke, ki jih je imenovala. Letošnja zborovanja bodo drugačna tudi zaradi pandemije – potekala bodo v večjih prostorih, kjer bodo lažje upoštevali minimalno medsebojno razdaljo. V Vermontu se bodo zbrali ob 10. uri zjutraj po lokalnem času, na Havajih šele devet ur kasneje. 

Znana imena

Dogajanje v vseh petdesetih zveznih državah bo zelo podobno, delegati so oddali papirnate glasovnice za predsednika in podpredsednika, nato podpisali šest potrdil o rezultatu. Eno prejme podpredsednik Mike Pence kot uradni vodja senata, eno lokalno sodišče, po dva izvoda pa vrh zvezne države in arhiv ZDA. Uradno bodo seštevek potrdili 6. januarja, ko bo Pence na skupni seji poslanskega doma in senata odprl prispelo pošto in glasno prebral rezultate. To bo tudi zadnja priložnost za Trumpove lojaliste, da dokažejo svojo zvestobo vodji in ugovarjajo izidom elektorskega glasovanja. Redko uporabljen postopek je nekakšna zadnja varovalka volilnega procesa, a se je doslej vsak tak poskus hitro izpel, saj ni dobil podpore večine v domovih zveznega kongresa.

V New Yorku sta zmago Bidna potrdila Hillary in Bill Clinton.
V New Yorku sta zmago Bidna potrdila Hillary in Bill Clinton. FOTO: Profimedia

Med elektorji je nekaj znanih imen – v New Yorku sta za Bidna glasovala Hillary in Bill Clinton. V Georgii Stacy Abrams, nekdanja lokalna poslanka, ki je pred dvema letoma tesno izgubila volitve za guvernerko, a nato z uspešno kampanjo pridobila toliko novih demokratskih volivcev, da ji pripisujejo največ zaslug za Bidnovo tesno zmago v nekdaj republikanski zvezni državi. Trumpa je podprla guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, ki je ena od elektork svoje konservativne zvezne države. Večinoma pa bodo to običajni državljani, kot je 19-letni Tamon Hamlet, ki je na Floridi podprl Trumpa, je pa moral pred tem njegov 14 let star avto zdržati triurno vožnjo iz Houstona v Austin, saj je študent politologije premlad, da bi najel vozilo brez visokih zavarovalnih premij. 

Večina bi neposredne volitve

Zborovanja elektorjev znova spremljajo pozivi, naj ZDA ukinejo zastarel in za mnoge nepravičen način izbiranja predsednika. Septembrska raziskave agencije Gallup je pokazala, da 61 odstotkov odraslih Američanov podpira neposredne predsedniške volitve. Ni presenetljivo, da so sedanjemu sistemu še posebej nenaklonjeni demokrati (za neposredne volitve jih je 89 odstotkov), saj so njihovi kandidati samo v tem stoletju že dvakrat ostali praznih rok, čeprav so zbrali več glasov od tekmeca. Zato se seveda 77 odstotkov republikancev zavzema, da bi sedanji sistem ohranili. "Brez elektorjev bodo vse izvolila velika mesta," je skrbi konservativnega podeželja ubesedila 73-letna Judy Eledge. Za upokojeno ravnateljico je dve uri dolg let čez zamrznjeno tundro, da bi kot aljaška elektorka podprla Trumpa.

Lokalni poslanec demokratov v Virginiji Mark Levin sistem elektorjev označuje za "grdo staro zmešnjavo, ki bi se je morali že zdavnaj znebiti".
Lokalni poslanec demokratov v Virginiji Mark Levin sistem elektorjev označuje za "grdo staro zmešnjavo, ki bi se je morali že zdavnaj znebiti". FOTO: AP

Lokalni poslanec demokratov v Virginiji Mark Levin je povsem drugačnega mnenja. "Gre za grdo staro zmešnjavo, ki bi se je morali že zdavnaj znebiti," je prepričan. Tako mu je uspelo čez poslanski dom kongresa Virginije spraviti zakon, po katerem bi se ta zvezna država pridružila pobudi za nacionalne splošne volitve. Gre za bistro obvoznico, s katero se njeni avtorji skušajo izogniti izjemno težavnemu in zapletenemu spreminjanju ameriške ustave. Pobuda skuša prepričati posamezne zvezne države, naj sprejmejo zakon, po katerem bodo svoje elektorske glasove avtomatsko namenile kandidatu, ki je zbral največ podpore na ravni celotnih ZDA. Doslej je k njemu pristopilo petnajst zveznih držav in prestolnica, ki imajo skupaj 196 elektorjev, v zakone pa je vključeno določilo, da začnejo veljati, ko bo pobudo sprejelo toliko držav, da bo število njihovih elektorjev doseglo 270. Ker jih je toliko potrebnih za zmago na predsedniških volitvah, bi to pomenilo, da so ZDA posredno dobile neposredni volilni sistem.

Volčja večerja

Pristop Virginije, kjer mora zakon podpreti še senat, bi prinesel 13 dodatnih elektorjev. Podobno velja za Arizono, Arkansas, Maine, Michigan, Minnesoto, Nevado, Severno Karolino in Oklahomo – v vseh teh je zakon že podprla ena od dveh zbornic v lokalnih kongresih. Vsi skupaj imajo 88 elektorjev, kar pomeni, da bi prekoračili magično mejo 270. Toda republikanci v šestih od njih nadzirajo eno ali obe zbornici, celo v Nevadi, kjer imajo demokrati v rokah tako kongres kot vlado, je pristop k pobudi zelo težaven. Demokrati v kongresu so lani zakon podprli, a ga je nato guverner Steve Sisolak zavrnil z vetom, saj bi po njegovih besedah "zasenčil vlogo majhnih držav, kot je Nevada, v nacionalni volilni tekmi". To prevedeno v razumljiv jezik pomeni, da je Nevada ena od ključnih volilnih držav, zato se vanjo zliva denar kampanj za oglase, predsedniški kandidati pa prihajajo na zborovanja. Glasovi komaj treh milijonov Nevadcev imajo tako veliko večjo težo kot v 40-milijonski Kaliforniji, ki zanesljivo voli demokrate.

Demokratski guverner Nevade Steve Sisolak je lani preprečil zakon svojih strankarskih kolegov, s katerim bi Nevada pristopila k pobudi za neposredne predsedniške volitve.
Demokratski guverner Nevade Steve Sisolak je lani preprečil zakon svojih strankarskih kolegov, s katerim bi Nevada pristopila k pobudi za neposredne predsedniške volitve. FOTO: AP

Ob sedanji delitvi na republikansko podeželje in demokratska urbana območja prvo nima nikakršnega interesa uveljaviti izbiro večine, pa takšna ideološka razdeljenost ni bila vedno vklesana v kamen. V času predsedovanja Baracka Obame je denimo republikanski senat v New Yorku podprl pobudo, a so jo nato zavrnili v demokratskem poslanskem domu. Tudi če bo pobudi nacionalne splošne volitve uspelo zbrati venček držav z 270 elektorji, bodo zagovorniki elektorskega sistema verjetno s tožbo skušali izničiti doseženo. Pri tem se bodo sklicevali na ustavno določilo, da mora pogodbe med zveznimi državami odobriti kongres. Podporniki pobude se tolažijo, da je vrhovno sodišče že razsodilo, da podpora kongresa ni nujna za vse meddržavne dogovore. Hkrati skušajo za pobudo zagreti tudi zvezne poslance in senatorje. Toda ta hip so konservativne politične sile odločno proti spremembam, parlament Južne Dakote je celo uradno obsodil pobudo. Po besedah tamkajšnje poslanke Tine Mulally, ki je predlagala obsodbo, bi bile neposredne volitve predsednika za majhne zvezne države kot "pogovor dveh volkov in ovce, kaj bo za večerjo".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
16. 12. 2020 10.53
+1
tukaj pisete nekaj ma so ze dejstva katera vas spravljajo v lazi. Kamala je se vedno na dveh stolckih. ce sploh veste za kaj se gre. zgleda da nekaj se dogaja okoli Bidna in ne laufa kot treba. kuhate drzavljansko vojno zgleda. sele potem bo za pisat aaaa . nadaljujte nadaljujte. shranjujemo vase clanke no worry.
Mich Diam
15. 12. 2020 12.58
+1
..... pastir Ivan pa v jok, kako bo zdaj čestital, hohohoho!
Nimasmisla
15. 12. 2020 10.29
če gledam ameriške predsednike ta je pa res najšipkejši po konstrukciji
Uporabnik1095190
15. 12. 2020 10.20
Mislim,da bo do polovice mandata Biden omagal in bo posle prevzela Kamala. Verjetno bodo potem politično korektni in "mirni" protestniki končno zadovoljni,ko bodo imeli črnko za predsednico.
Perivnik
15. 12. 2020 10.07
-1
Uf, kakšen starček, Biden. Kakšen šele bo, ko mu mandat poteče. Noro, kdo ga je volil! Kaj ti ljudje mislijo! Zagotovo nič. Nekdo jim je opral "glavo", od znotraj seveda. VODIL JIH BO ČISTO NEKDO DRUG.
AlenkinaBratovš?ina
15. 12. 2020 10.13
+2
njegov bivši protikandidat je v cvetu mladosti, 3 leta mlajši
B good
15. 12. 2020 09.00
-1
Ve bo Ytump zmagal bi ze ulice gorele.Se vidi kdo je nasilen v drzavi.In taki sedaj vodijo? ugfgg
AlenkinaBratovš?ina
15. 12. 2020 10.15
+1
tebi je tole trump narekoval? covfefe dobiva upgrade?
Ka pa mislis
15. 12. 2020 08.58
Na noritv pise da je kramp zmagal. aja sj res, saj mu je ivan grozni cestital, in tako mora tudi biti.
Samo gasssss...
15. 12. 2020 08.53
+1
Če bo dočakal uradne🙄🤔
RudiFeler
15. 12. 2020 08.50
+1
Ovce,a je Trump že zmagal? 😂😂😂😂😂😂🐑🐑🐑🐑
japk
15. 12. 2020 08.40
+4
... ali je ono že čestitali bidnu , ali nam še vedno dela sramoto ... ? ...
Ka pa mislis
15. 12. 2020 08.59
Ono se krega po twiterju z ostalimi politiki
PrettyBird
15. 12. 2020 08.31
"Uradno bodo seštevek potrdili 6. januarja, ko bo Pence na skupni seji poslanskega doma in senata odprl prispelo pošto in glasno prebral rezultate." Tole bo pa za gledat, kokice in coca cola zraven.
BobbyP
15. 12. 2020 08.27
-2
Še malo pa bo tale dementni starček spet širil ameriško svobodo in demokracijo po svetu. Juhu. 🥱
seeuinhell
15. 12. 2020 08.23
+6
Twito je dovolil da Biden zmaga??? ;)
Škrinca
15. 12. 2020 08.22
-3
jaz pa kar razumem trumpa, kakšna bolečina mora biti ko te premaga en dementnež
Zabukovnik Silvester
15. 12. 2020 08.20
-2
Itak bo umrl preden bo zavladav kot treba...
Nimasmisla
15. 12. 2020 08.07
+1
ma bolani ste s temi ameri
ValterUdovernik
14. 12. 2020 20.08
+13
Zakaj elektorji potrjujejo zmago Bidna, če pa je Janša čestital Trumpu?
Ka pa mislis
15. 12. 2020 09.00
WolfeWoof
14. 12. 2020 19.05
+5
Tu dol vedno nekej o nekašnem ropotu pa pokanju pa to ampak lejte še 4 tedne in boste lahko samo ropotali doma z vilcami po vaših zobeh ko vam Trupek odide papa.
Alexandra Blaži
14. 12. 2020 18.53
-14
Ne vem s kje vam informacije o elektorskih glasovih :D Glede na to da se odvija vojna na ameriških tleh s Kitajci in ta cepiva so namenjena pobijanju elite. Lepo zavajate narod z lažmi. Nikjer ni govora o integraciji Kitajske na evropska tla. Mediji po svetu pišejo o kitajskih agentih/vohunih in podkupovanju ljudi na vplivnih mestih, tudi pri nas. Elektorski glasovi se bodo šteli šele 06.01.2021. Pa srečno še naprej z laganjem :D
bozohr
15. 12. 2020 08.21
+4
PrettyBird
15. 12. 2020 08.25
+2
Cepiva so namenjena pobijanju elite? A niste teoretiki se vceraj pisali, da naj bi nameravala elita s cepivom izvesti depopulacijo?
PrettyBird
15. 12. 2020 08.25
+3
Verjetno si se malo zgubila pri prevodu iz angleščine...
simc167
15. 12. 2020 08.32
+4
morfo
15. 12. 2020 08.34
-1
Tukaj bi pa lahko naš JJ dal navodilo Pencu. "Ne odpiraj pisma" namreč ko bo Pence 6.1. odprl pismo in oznanil odločitev elektorjev.😂😂😂😂
samuray1
14. 12. 2020 18.07
-12
Če bo Bidnovo češ zmago potrdil vojni zločinec in pedofil Billy CliCton ,potem smo lahko sigurni da bo nočna mora zajahala svobodnomiselne in seveda od Amerike šibkejše države.