Dejstva

Oglaševanje Slovenske vojske, vredno 1,2 milijona evrov, je poslovna skrivnost

Ljubljana, 23. 07. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
173

4,8 milijona evrov so vlada in ministrstva lani in letos porabili za oglaševanje. Oglaševali so cepljenje proti covidu-19, aplikacijo Ostani zdrav, gozdni bonton, zdravo prehranjevanje, Slovensko vojsko in medgeneracijsko sodelovanje. Večino projektov oglašujejo tudi v medijih, ki imajo zanemarljiv doseg gledalcev oziroma bralcev. Še več, v primeru Slovenske vojske ne želijo razkriti, kje projekt oglašujejo, in se skrivajo za poslovno skrivnostjo. Preverili smo, katere projekte so oglaševali in kje ter na osnovi katerih kriterijev so izbirali medije. Kam torej odteka oglaševalski denar?

Cepljenje, Skrbno z gozdom in Vsi zmagujemo, če sodelujemo so le nekateri projekti, ki jih je vlada oziroma ministrstva oglaševala v medijih z manjšim dosegom. Posledično za projekte ne sliši skoraj nihče, čeprav je denimo oglaševanje cepljenja ključnega pomena v boju z epidemijo. Mar ne gre v takšnih primerih za odtekanje oglaševalskega denarja? Tako je bilo pri promociji cepljenja, za katero je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) namenil 56 tisoč evrov. Rezultat je 36,9-odstotna precepljenost, kar je precej daleč od 60-odstotne precepljenosti, kot je določeno v vladni strategiji. Poanalize medijskega zakupa pa Ukom kot naročnik cepljenja ni opravil. O tem smo obširno pisali v spodnjem članku.

Kmetijsko in obrambno ministrstvo ter ministrstvo za delo so tri ministrstva, ki so v letih 2020 in 2021 za oglaševanje namenila največ denarja. Ministrstvo za obrambo oglašuje Slovensko vojsko za 1,2 milijona evrov, ministrstvo za delo in kmetijsko ministrstvo imata več različnih projektov. Vsi zmagujemo, če sodelujemo je medgeneracijski projekt ministrstva za delo, za katerega bodo namenili največ sredstev za oglaševanje – vreden je 1,2 milijona evra, trajal pa bo do leta 2022. Na kmetijskem ministrstvu imajo tri večje projekte: Skrbno z gozdom, promocija lokalnega sadja in promocija ekološke sheme. Pri vsakem projektu bodo oglaševanju namenili okoli 400 tisoč evrov. 

Pri oglaševalskih projektih ministrstev posel pogosto dobi agencija Pristop v lasti Pristop skupine, ki je prek podjetja Imo Invest v lasti Primoža Pusarja, Aleša Raspeta, Saše Dimitrievskega, Ule Spindler in Aljoše Bagola. Po podatkih javne baze Erar je Pristop za državne posle s proračunskimi porabniki do danes prejel 11,6 milijona evrov. Samo v času sedanje vlade je Pristop zaslužil 2 milijona evrov, največ od ministrstva za obrambo (1 milijonov evrov) in za delo (213.283 evrov) ter od ministrstva za kmetijstvo (168.207 evrov) in gospodarskega ministrstva (71.577 evrov). 

Na drugi strani nekatera ministrstva oglaševanju niso namenila nobenih sredstev ali pa so oglaševali po že vzpostavljenih kanalih. To velja za notranje, pravosodno ministrstvo in za zunanje zadeve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oglaševanje Slovenske vojske za 1,2 milijona evrov je poslovna skrivnost

Ministrstvo za obrambo je februarja 2020 podpisalo okvirni sporazum s skupino Pristop, Pristop Media in Renderspace v višini 1,2 milijona evra za oglaševanje Slovenske vojske. Razpis bo trajal do konca prihodnjega leta. A ministrstvo za obrambo sploh ne ve, kje oglašuje Slovensko vojsko. Še več, naročnik Pristop je oglaševanje Slovenske vojske označil za poslovno skrivnost, pojasnjujejo na ministrstvu.

mnz-citat

Ker se torej skrivajo za poslovno skrivnostjo, smo informacije, ki so v javnem interesu, zahtevali po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Na vprašanje, zakaj Slovensko vojsko oglašujejo tajno, v Pristopu niso odgovorili. 

*Po objavi članka na Pristopu pojasnjujejo, da vso zunanjo komunikacijo vedno označijo kot poslovno skrivnost. V primeru slovenske vojske so po pozivu informacijske pooblaščenke in po naročilu ministrstva za obrambo, oznako o poslovni skrivnosti umaknili. Na vprašanje, če držijo navedbe ministrstva, da nimajo podatkov koliko denarja Pristop namenja posameznemu mediju, so odgovorili, da "so vse aktivnosti vodene usklajeno in s soglasjem naročnika. Menimo, da je tu prišlo do napačnega razumevanja okoliščin." Za vnovičen odziv smo prosili ministrstvo za obrambo.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je bila oglaševalska kampanja namenjena ciljnim skupinam, ki jih je določila agencija Pristop. Oglas se je predvajal tudi na spletni portal Nova24TV – njeni lastniki so blizu stranki SDS. Oglase vojske pod sloganom 'Enotni' je bilo mogoče zaslediti tudi na portalu domovina.je, ki ga ureja zavod Iskreni – med njegovimi lastniki je bil nekaj časa sedanji minister za delo Janez Cigler Kralj.

Oglasi o požarih, potresih in naravnih nesrečah pa za Mors niso poslovna skrivnost

Ni vsako oglaševanje ministrstva za obrambo poslovna skrivnost – drugo oglaševanje vojaške službe je javni podatek. Leta 2020 so na ministrstvu okoli 40 tisoč evrov porabili za drugo oglaševanje vojaške službe in skoraj enak znesek nameravajo porabiti tudi letos. Oglašujejo na mestnih avtobusih, na različnih lokalnih in komercialnih radiih, na družbenih omrežjih in z veleplakati na javnih mestih, v športnih dvoranah. 

Ni vsako oglaševanje ministrstva za obrambo poslovna skrivnost, drugo oglaševanje vojaške službe je javni podatek.
Ni vsako oglaševanje ministrstva za obrambo poslovna skrivnost, drugo oglaševanje vojaške službe je javni podatek. FOTO: Dejstva

Poleg tega oglašujejo požarno varnost na področju dela Uprave RS za zaščito, kar tudi ni poslovna skrivnost. Lani so v ta namen namenili 75.526 evrov, letos pa bodo predvidoma porabili več sredstev - 89.670 evrov. Preko televizij, radiev, spletnega oglaševanja, na avtobusih in v tiskanih medijih, bodo oglaševali preprečevanje požarov, ozaveščali o potresih, varnem kopanju, požarni varnosti, nevarnosti ognja, o preventivi pred naravnimi nesrečami. Za televizijsko oglaševanje bodo odšteli 25 tisoč evrov, največ (10.000 tisoč evrov) za TV spot Po potresu lahko tudi zagori, ki ga bodo predvajali na javni RTV Slovenija ter komercialnih Pop TV in Kanal A, Planet Tv ter Novi24TV. 

TV spot o ozaveščanju prebivalcev o preventivnem ravnanju ob naravnih in drugih nesrečah pa bodo predvajali samo na Nova24TV, na nobeni drugi televiziji ali mediju. Za to bodo Novi24TV plačali 3.500 evrov.

Ministrstvo za delo: oglaševanje v medijih, kjer ni predvideno

Ministstrstvo za delo je maja letos objavilo razpis za dvoletni projekt Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, komunikacijsko kampanjo za zmanjševanje oziroma odpravljanje medgeneracijskih stereotipov in spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja na delovnem mestu. Posel v višini 1.179.179 evrov je prav tako dobila agencija Pristop. Projekt je 80 odstotno sofinanciran z evropskimi sredstvi, teh je 943.343 evrov, slovenska udeležba znaša 235.835 evrov. Ko smo ministrstvo prosili za podatek, koliko so namenili za oglaševanje, so nam sporočili, da so lani stroški projekta znašali 380.482 evrov, letos predvidoma 333.368 evrov. Toda, v stroške so poleg medijskega zakupa vključeni administrstativni ter drugi stroški (predstave za dijake, spletni portal, nagrada MEGA...). Na ministrstvu pojasnjujejo, da bodo šele na koncu projekta - torej čez dve leti - vedeli koliko so namenili za oglaševanje v medijih.

oglasevanje-ministrstva-za-delo

In kje konkretno oglašujejo medgeneracijski projekt? Z ministrstva so nam poslali, da se je projekt oglaševal na televizijah z nacionalnim dosegom Pop TV (129x), Kanal A (60x), CAS Media (1.525x), Fox life (866x), Planet TV (563x), Nova24TV (39x) in Idea TV (26x). Oglaševalo se je tudi v spletnih medijih Mojaleta.si, Sta, Si21.com, Vzajemnost.si in Siol.net ter v tiskalnih medijih City life, City magazine, ABC Zdravja, Večer, Super 50, Bodi Eko in Svobodna Vipavska. Je bilo pa prvotno oglaševanje predvideno nekoliko drugače, oglaševati so nameravali na Pro Plus, Antenna TV SL, Fox Networks Group, CAS media, ASPN. Ključna razlika? Oglaševanje na Novi24TV in Idea TV ni bilo predvideno, vendar so se medgeneracijski oglasi tudi tam predvajali. Kot pravijo na ministrstvu za delo, javni razpis ni določal konkretnih medijev, zato je Pristop pred začetkom medijske kampanje pripravil predvideni načrt, ki pa se je do same izvedbe spreminjal. Na ministrstvu so nam nekoliko nejasno pojasnili zakaj se je načrt spreminjal, šlo naj bi za spremembe v medijski krajini kot posledica epidemije. 

copy-mnd-citat

Končni seznam medijev, kjer se medgeneracijski projekt oglašuje, bo znan šele po koncu projekt 2022, dodajajo na ministrstvu. 

Projekt Očka v akciji oglaševali v medijih z nacionalnim dosegom

Ministrstva pogosto pri oglaševanju navajajo, da oglašujejo v medijih z nacionalnim dosegom. Kako ta nacionalni doseg definirajo, ni jasno, velikokrat se tukaj znajdejo televizije in spletni portali, ki med seboj nimajo primerljivega dosega. Ministrstvo za delo od leta 2014 izvaja projekt Očka v akciji, ki je 80 odstotkov sofinanciran preko EU programa za enakost, pravice in državljanstvo. Oglaševalsko kampanjo do konca leta 2020 izvaja agencija Nicha. 

Agencija se je samostojno dogovarjala za zakup oglasnega prostora za predvajanje TV spota. V odgovoru so nam z ministrstva pojasnili, da je bil v javnem naročilu za ta projekt pogoj, da morajo televizije, kjer se TV spot oglašuje imeti nacionalni doseg. Zato se je oglaševalo na treh glavnih programih javne televizije, POP TV in Kanal A, tematskih TV postajah Brio, Kino, FOX, CAS media ter na televizijah TV3 in Planet TV. Med televizijami z nacionalnim dosegom pa nikjer ne zasledimo Nove24TV. Kot smo videli je bila pri medgeneracijskem projektu istega ministrstva Nova24TV uvrščena med televizije z nacionalnim dosegom. Si ministrstva nacionalni doseg interpretirajo kakor jim ustreza? Je izbira televizij odvisna od agencij ali od naročnika - v tem primeru ministrstva za delo?

Oglaševanje 'Skrbno z gozdom' po principu vsem enako

 Skrbno z gozdom, promocija sadja in ekoloških shem so stroškovno največji projekti za oglaševanje na ministrstvu za kmetijstvo. Ministrstvo za kmetijstvo oglašuje projekt Skrbno z gozdom, o obnašanju v gozdu oziroma o gozdnem bontonu. Ministrstvo je samo neposredno zakupilo medijski prostor in se odločilo za poseben sistem delitve oglaševalskega denarja. Oglasni spot je pripravilo podjetje Rubikon GRAL, spletne pasice pa podjetje Studio Ajd. Televizijski oglas se je predvajal na javni TV Slovenija, Pro Plusu, Planet TV, TV3 in Nova24TV. Vzporedno je potekalo oziroma še poteka oglaševanje s pasicami in PR članki na portalih MMC, siol.net, 24ur, Žurnal24 in Nova24TV.

Televizijski oglas se je predvajal na javni TV Slovenija, Pro Plusu, Planet TV, TV3 in Nova24TV. Vzporedno je potekalo oziroma še poteka oglaševanje s pasicami in PR članki na portalih MMC, siol.net, 24ur, Žurnal24 in Nova24TV.
Televizijski oglas se je predvajal na javni TV Slovenija, Pro Plusu, Planet TV, TV3 in Nova24TV. Vzporedno je potekalo oziroma še poteka oglaševanje s pasicami in PR članki na portalih MMC, siol.net, 24ur, Žurnal24 in Nova24TV. FOTO:
Se je pa seznam medijev, kjer so oglaševali gozdni bonton, v letih 2020 in 2021 nekoliko spremenil. Med televizijami so v letu 2021 po novem oglaševali tudi na TV3 in Nova24TV. Med spletnimi portali se je med prejemnike za oglaševanje na novo uvrstila Nova24TV. 

Skupno bo ministrstvo za letošnje oglaševanje Skrbno z gozdom namenilo 366.000 evrov. Vsaka omenjena televizijska hiša oziroma spletni portal bo prejel enak znesek, ne glede na doseg gledalcev oziroma bralcev, 48.800 evrov za televizije in 24.400 evrov za spletne portale. Lestvica dosega spletnih portalov, ki jo pripravlja Moss, je javno dostopna, že en pogled nanjo pa pokaže, da imajo spletni portali zelo različne dosege bralcev. 24ur.com je sicer uvrščen pa prvo mesto z 61 odstotnim dosegom bralcev. 

oglasevanje-ministrstva-za-kmetijstvo

Pristop pa dobiva posle tudi na kmetijskem ministrstvu. Marca letos je ministrstvo objavilo razpis za komunikacijsko strategijo in kreativno idejo za promocijo mesa v višini 81.316 evrov. Dva meseca kasneje je ministrstvo objavilo naročilo za zakup medijskega prostora za meso, kdo je prejel naročilo za medijski zakup v višini 340.000 evrov, še ni znano, razpis je še v teku. Agencija Pristop pa je prejela še eno naročilo ministrstva - naročilo male vrednosti za oglaševanje lokalnega ribištva za 458.492 evrov. Kje konkretno se bo oglaševalo nam iz ministrstva niso posredovali, saj bo agencija Pristop v roku treh tednov po podpisu pogodbe šele konkretno navedla, na katerih televizijskih in radijskih postajah ter časopisih se bo kampanja oglaševala. 

Ministrstvo za zdravje s podatki o oglaševanju zavaja

Z ministrstva so sporočili, da so lani in letos oglaševali samo akcijo za preprečevanje širjenja covida-19 v višini 26.671,5 evrov in dober tek Slovenija, kjer so nagovarjali mlade in njihove starše k bolj zdravi prehrani, za to pa nameravajo letos potrošiti 36.000 evrov. 

Nenavadno se nam je zdelo, da ena glavnih zdravstvenih institucij v času epidemije, ne bi oglaševala tudi cepljenja. Po ponovnem povpraševanju, so nam le poslali, da so v letošnjem letu izvedli dve javni naročili male vrednosti za TV in radio oglas za promocijo cepljenja. TV oglas v višini 19.276 evrov so naročili pri družbi Herman&partnerji, za oglasni prostor na Radio 1 še niso prejeli računa, naročilnica je znašala 15.738 evrov. Da je posel prejela družba Herman&partnerji so nam poslali šele, ko smo jih opozorili najavno dostopne transakcije, da so junija letos sklenili posel z omenjeno družbo za oglaševanje. Doslej je družba Herman&partnerji za oglaševalske storitve prejela 22.936 evrov. Kot zatrjujejo na ministrstvu, ostalih pogodb neposredno za oglaševanje cepljenja nimajo. 

883x100 Dejstva Zgodba
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucijakorupcijafasizem
30. 08. 2021 15.49
+1
glede nato da je nato podal oceno,da se ne znajo pomikati po koridorji z izjemo specialnih sil risov je preveč denarja šlo za marketing in premalo za zvišanje plač.
uporabnica portala
23. 07. 2021 21.56
+5
KPK in Računsko sodišče naj takoj raziščejo zadevo. Skregano z zdravo pametjo je, da se zadeva pometa pod poslovno skrivnost.
Marleneroya
23. 08. 2021 14.20
-1
Računsko sodišče rdeča partijska gniloba je samo v Sloveniji tega nikjer na svetu ne poznajo, to je spet zraslo na FDV ju mentalno zaostali valilnici rdečih polžev.
čevapgpt
23. 07. 2021 21.04
+3
bo bagola fajn ocuril drzavo.
proofreader
23. 07. 2021 21.07
-1
proofreader
23. 07. 2021 19.41
-3
Kdo pa plačuje anticepilsko propagando?
dej no
29. 07. 2021 18.39
+3
kje pa ?? tukaj na tem portalu ni zaslediti niti ni nobenega soočanja za in proti kaj šele propaganda samo proti. je pa res, da je obratno.
proofreader
23. 07. 2021 19.34
+1
Zakaj STA dvojno zaračunava novice za katere ji država nakaže dva milijona?
aaeedda
25. 07. 2021 13.38
+1
Prosim za dokaz, da država daje 2 milijona STA.
proofreader
23. 07. 2021 19.33
-2
Zanimivo da dobijo tudi mediji ki promovirajo antimaskerje in dvome v cepljenje.
dej no
29. 07. 2021 18.40
+2
bogam
23. 07. 2021 19.28
+5
Neka stvar se naredi netransparentna samo z enim razlogom. Vprašanje je samo, kdo je kradel in koliko je pokradel.
123soba
23. 07. 2021 19.27
+5
Kot da bi imeli milijone evrov ki ležijo na cesti. Res dokazujejo kakšne bud.. e imamo na vseh pomembnih položajih...
dej no
29. 07. 2021 18.42
+1
budal niso. za svojo rit znajo poskrbeti. glej višina plače katero prejemajo.
dante
23. 07. 2021 12.54
+8
Lepo je zapravljat denar, ki ni tvoj. Vse to bo javni dolg z manjšimi prihodki raje, hvala Ti Janez
marston
23. 07. 2021 12.21
+4
mamici od ministra
mr.poper
23. 07. 2021 12.14
+11
Kako se krade je poslovna skrivnost --Državljani moramo zapisat za vsak cent od zdaj naprej bo poslovna skrivnost Kaj se pa ta garnitura gre ostaneš odprtih ust.
brezvode
23. 07. 2021 11.58
+11
Kraja pod pretvezo
Sputnik8
23. 07. 2021 11.50
-10
Na tem mediju lažejo na veliko. Še vreme so se zlagali. Vročinski val zunaj pa 24 stopinj???
dron
23. 07. 2021 12.42
+6
Mustache
23. 07. 2021 11.42
+13
Drzava z proracunskim denarjem nikakor ne sme imeti poslovne skrivnosti...
proofreader
23. 07. 2021 19.35
+4
ervirus
23. 07. 2021 11.27
+3
Recepta sene razkriva.zaprta kuhna doo
turojen
23. 07. 2021 11.26
+16
To je vse kraja našega denarja pri belem dnevu in pika.
Silvo Falež
23. 07. 2021 11.24
-5
Plače in status vojakov je Tonin končno porihtal. Tako da ne lapajte. Oglasuje pa pač tako kot vse prejšnje vlade.
JOCR1255
23. 07. 2021 11.40
+7
Silvo ce spadaš med 🐑potem bodi na nori24 in ne med normalnimi ljudmi.
Sputnik8
23. 07. 2021 11.51
-7
Normalnimi ha ha ha .. Zasvojeni s pravljicami in obljubami ter krivdo prelagati na druge. To je vodilo levih vernikov.
MaticMato
23. 07. 2021 11.10
-5
Tukaj gre očitno za pogodbo, ki jo je v casu leve vlade sklenil Karl Viktor Erjavec. Damir Č. zavaja in laže.
vlahov
23. 07. 2021 11.09
+9
Če bi ta denar namenili za plače navadnih vojakov brez vodnikov itn... Bi imeli dovolj vojske !!!! Ne pozabimo , da rabimo vojsko . Ne samo 50 - 100 vojakov in 400 oficirjev .
ervirus
23. 07. 2021 11.30
+7
Oficirjev.eden zna pisat drugi brati tretji ma psa davejo kam
motorka57
23. 07. 2021 10.39
+6
....leglo vsega mogočega!