Dejstva

17 bolnišnic prejelo navodila za hitre antigenske teste, uporablja jih 10

Ljubljana, 20. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
93

Več testiranja, več odkritih okužb na novi koronavirus, hitrejša zajezitev epidemije covida-19. Kapacitete in število zaposlenih v petih laboratorijih, ki analizirajo vzorce, so omejeni. Analiza okoli šest tisoč PCR-testov dnevno, ki velja za zlati standard, je za zdaj zgornja meja zmogljivosti. So rešitev čedalje zanesljivejši hitri antigenski testi? Bolnišnice so že prejele navodila strokovne komisije ministrstva za zdravje za hitre teste, kdaj so primerni in za koga. 10 bolnišnic jih že uporablja oziroma preizkuša ali pa bodo začele v tem tednu, UKC Ljubljana jih na javnem razpisu kupuje za 2,34 milijona evrov in jih je pretekli konec tedna že uporabljal na urgenci.

Bodo hitri antigenski testi zamenjali zlati standard, molekularne PCR-teste? Bolnišnice so že prejele strokovna priporočila od ministrstva za zdravje.

Na trgu je že preko 800 testov za diagnostiko covida-19, med njimi je največ molekularnih testov, sledijo testi za določanje specifičnih protiteles. Najmanj, okoli 30, je antigenskih testov. 

Tudi v Sloveniji so na voljo vse tri skupine testov. Zlati standard je molekularni PCR-test,  za katerega je potreben nosno-žrelni bris, enako kot pri hitrih antigenskih testih, ki so precej manj zanesljivi, tretja skupina pa so testi za protitelesa oziroma serološki testi, ki pokažejo, ali ste bili okuženi z virusom. 

tri-skupine-testov

V petek je 17 bolnišnic – UKC Ljubljana, UKC Maribor, 11 splošnih bolnišnic, Bolnišnica Topolšica, Onkološki inštitut, Psihiatrična bolnišnica Idrija in Ortopedska bolnišnica Valdoltra – prejelo dopis ministrstva za zdravje s 'Strokovnimi priporočili za uporabo hitrega antigenskega testa za SARS-CoV-2', ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom doc. dr. Viktorije Tomič, vodje Laboratorija za respiratorno mikrobiologijo Klinike Golnik.

Ob večjih potrebah po diagnostiki okužb s SARS-CoV-2 je postala PCR-diagnostika v mnogih državah težavna, zato se je razvoj usmeril v hitre in cenejše diagnostične teste, ki zaznavajo antigene, specifične za SARS-CoV-2, zapiše v priporočila strokovna komisija. Glavna namena sta dva: opozoriti na preudarno izbiro, ko se odločamo med testi, ki so na voljo, ter zagotoviti ustrezno interpretacijo hitrih antigenskih testov. "Za zanesljivo diagnozo okužbe s SARS-CoV-2 je zlati standard še vedno PCR, ki ga uporabljamo tudi za razrešitev nejasnih rezultatov hitrih antigenskih testov in v primerih negativnega hitrega antigenskega testa ob utemeljenem kliničnem ali epidemiološkem sumu na covid-19."

"Kljub tem pričakovanim pomanjkljivostim hitrih antigenskih testov bi lahko te teste koristno uporabili pri obravnavi pacientov, pri javno-zdravstvenih odločitvah in nadzoru nad covidom-19, če jih izvedemo in odčitamo strokovno korektno." Strokovna priporočila za uporabo hitrega antigenskega testa za SARS-CoV-2

Tudi za hitri antigenski test je potreben bris iz zgornjih dihal, ki se nanese na testni listič in nato pokaže rezultat že po 10 do 30 minutah z uporabo posebnega aparata (čitalca) ali brez njega. Hitri antigenski testi so enostavni za izvedbo, rezultati pa so hitri, so pa precej manj zanesljivi od PCR-testov: opravljene raziskave navajajo občutljivost do 94 odstotkov, specifičnost je še vedno visoka, višja od 97 odstotkov.

"Hitri antigenski testi bodo dali dobre rezultate pri pacientih z visokim virusnim bremenom, kar je navadno pri pacientih v predsimptomatski in zgodnji simptomatski fazi bolezni, prvih 5 do 7 dni bolezni. Pri pacientih, ki jih obravnavamo po 7. dnevu bolezni od začetka obolenja, je večja verjetnost lažno negativnega rezultata. Kljub tem pričakovanim pomanjkljivostim hitrih antigenskih testov bi lahko te teste koristno uporabili pri obravnavi pacientov, pri javno-zdravstvenih odločitvah in nadzoru nad covidom-19, če jih izvedemo in odčitamo strokovno korektno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na trgu je že več kot 30 antigenskih hitrih testov, katere uporabiti?

Če je za zanesljiv molekularni PCR-test potrebnih od 4 do 5 ur, je rezultat hitrih antigenskih testov kakšnih 15-krat hitrejši. Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik  je jasna: takšnih testov, ki bi imeli najboljše analitične zmogljivosti in bi bili hkrati hitri, še nimamo. "Laboratoriji v Sloveniji molekularno preiskavo na prisotnost virusa SARS-CoV-2 še vedno izvedemo znotraj 24 ur in beležimo enega najboljših pretočnih časov v mednarodnem prostoru."

Na trgu je že več kot 30 hitrih antigenskih testov z oznako CE-IVD, zato se je o tem, katere teste bomo preverjali in kako jih bomo uporabljali, treba odločiti na nacionalnem nivoju in se nasloniti na raziskave, ki potekajo v zmogljivejših okoljih, poudarja Žohar Čretnikova. 

"Preverjanja so še v teku in za zdaj razen navedb proizvajalcev in preverjanja v lastnih laboratorijih nimamo podatkov o njihovi zanesljivosti. Njihove analitske sposobnosti so slabše od molekularnih testov in pri prav vseh je tveganje za lažno pozitivne in lažno negativne rezultate večje."

Analiza 17 bolnišnic, hitre antigenske teste jih ima 10

Vsem 17 bolnišnicam, ki so prejela priporočila strokovne komisije za hitre antigenske teste ministrstva za zdravje, smo posredovali konkretna vprašanja, ali jih uporabljajo, od kdaj, za koga, ali so zanesljivi in koliko stanejo. V tabeli si lahko natančno ogledate, kje in kako. Odgovorilo je 16 bolnišnic. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

*Iz SB Trbovlje so sporočili, da začenjajo uporabljati hitre antigenske teste v tem tednu, tako jih skupaj uporablja že 11 bolnišnic.

V bolnišničnem laboratoriju Klinike Golnik hitrih antigenskih testov še ne uporabljajo rutinsko, trenutno jih preizkušajo vzporedno s PCR-testi. Doslej so testirali le 10 bolnikov, da bi ugotovili njihovo zanesljivost, občutljivost in uporabnost v nekem segmentu diagnostike, pojasni Tomičeva. "Ker ima Klinika Golnik svoj mikrobiološki laboratorij, bo naša diagnostika še naprej delovala v večinskem deležu s pomočjo PCR-testov, ki so precej bolj občutljivi kot hitri antigenski testi v različnih kliničnih in epidemioloških razmerah, rezultat PCR-testa pa je na voljo v eni do treh urah. Ker trenutno mikrobiološki laboratorij nima dežurstev, bi hitri antigenski test na naši kliniki morda lahko pomagali zdravnikom pri odločanju v nočnem času, če bi se znašli v situaciji, ko ne bi mogli počakati nekaj ur na prihod analitikov in izvedbo PCR -testov, vse postelje v sivi coni pa bi bile zasedene."

Tako kot na Golniku jih preizkušajo še v UKC Maribor, na Jesenicah, v Novem mestu, na Ptuju, v Topolšici, na Onkološkem inštitutu, predvidoma bodo  ta teden začeli tudi v Brežicah in Murski Soboti, v Izoli pa, ko bo končan javni razpis. 

V UKC Ljubljana so od začetka julija, ko so začeli validacijo, opravili že več kot 300 testov, njihova zanesljivost pa je od 90- do 95-odstotna. Pretekli konec tedna so jih tako že začeli uporabljati na urgenci po protokolu, pojasni infektologinja doc. dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. 

Doc. dr. Mateja Logar iz UKC Ljubljana pojasni, da so pretekli konec tedna po treh mesecih in pol validacije že uporabili hitre antigenske teste na urgenci.
Doc. dr. Mateja Logar iz UKC Ljubljana pojasni, da so pretekli konec tedna po treh mesecih in pol validacije že uporabili hitre antigenske teste na urgenci. FOTO:

Ključni so testi z največjo mogočo občutljivostjo, da ne bi zgrešili nobene pozitivne osebe ali dobili lažno pozitivnih rezultatov, opozarjajo na NLZOH. 

"Zaradi lažno pozitivnega rezultata lahko osebo, ki nima bolezni, zdravimo med resnično pozitivnimi in jo izpostavimo do mere, ko lahko zboli in tudi umre.  Zaradi lažno negativnega rezultata pa osebe, ki ima bolezen, nismo pravilno prepoznali, gibanje ji ne bo omejeno, zdravili jo bomo med negativnimi in povzročili vdor v tako imenovano belo cono z vsemi posledicami, kot so okužbe kontaktov, izločanje zdravstvenih delavcev iz delovnega procesa in celo zaprtje oddelkov in ustanov."

1200 hitrih testov kupili za vseh osem Centrov starejših Deos, rezultati zanesljivi 

V osmih Centrih starejših Deos so se odločili za nakup hitrih testov; od 1200 so jih do sedaj uporabili okrog 30, pove Irena Vincek, glavna direktorica Deosa. "Glede na do sedaj dobljene rezultate so bili hitri testi zanesljivi."

Vinckova ob tem poudari, da vsa testiranja v vseh centrih Deos potekajo v sodelovanju z domskimi zdravniki in z lokalnimi epidemiologi, testiranja pa izvaja usposobljeno zdravstveno osebje.

"Hitri testi pomenijo dodatno pomoč in predvsem hitro informacijo ob prvem stiku z okuženim. Poleg tega vedno izvedemo tudi redne teste, na izvide katerih pa čakamo tudi več ur, lahko tudi ves dan, kar pa v primeru, da bi bil test pozitiven, poveča tveganje prenosa okužbe na celoten center."

 V zadnjih dveh mesecih je bilo testiranih okrog 50 zaposlenih in 150 stanovalcev iz vseh osmih centrov skupaj. "Hitre teste se uporablja samo kot dodatno informacijo za hitro ukrepanje, še vedno so nato tako zaposleni kot tudi stanovalci napoteni na redno testiranje z izvidi iz Mikrobiološkega inštituta."

Na trgu je že več kot 30 antigenskih hitrih testov.
Na trgu je že več kot 30 antigenskih hitrih testov. FOTO: Shutterstock

Cene v Sloveniji za hitri antigenski test? Od sedem do 40 evrov, cene pa zaradi izjemnega povpraševanja rastejo

Cene hitrih antigenskih testov se gibljejo med sedmimi in 40 evri. Iz Jesenic sporočajo, da so test plačali 40 evrov, na Onkološkem inštitutu precej manj, dobrih sedem evrov. V UKC Ljubljana jih zdaj preizkušajo, po testnem obdobju se bodo z distributerjem dogovorili tudi za plačilo, predvidevajo pa, da bo cena za test okoli 30 evrov. Sicer pa prav zdaj za eno leto kupujejo hitre antigenske teste v višini 2,34 milijona evrov, kar naj bi pomenilo vsaj 200 testov na dan, odvisno od ponudb, pojasnijo v UKC Ljubljana.

Če smo bili v prvem valu priča vojni za maske, se lahko zgodi, da bomo v drugem  priča vojni za teste. 

Slovenija se tudi tu težko primerja s tujino, pravijo naši sogovorniki, denimo z Nemčijo in Italijo, kjer teste kupujejo v milijonih. Ob tem ne gre pozabiti, da proizvodnja kakovostnejših hitrih antigenskih testov ne sledi povpraševanju, zato cene rastejo. Test Sofia, na primer, ki ga uporabljajo v UKC Ljubljana, UKC Maribor, na Jesenicah in v Novem mestu, se je v kratkem času podražil za dobrih deset evrov. Rochev test, ki ga uporablja Onkološki inštitut, stane dobrih sedem evrov, Abbottov pet evrov. 

Če smo bili v prvem valu priča vojni za maske, se lahko zgodi, da bomo v drugem priča vojni za teste. V družbi Roche, ki ponuja celotni spekter diagnostičnih rešitev za testiranje na virus SARS-CoV-2, poudarjajo, da so zaradi zagotavljanja največje možne količine testov in drugih produktov za obvladovanje epidemije "pospešili globalno proizvodnjo, vzpostavili neprekinjeno delo in se povezali tudi z zunanjimi partnerji. Ne glede na prizadevanja pa lahko na vrhuncu katere koli kritične zdravstvene situacije potrebe presegajo proizvodne zmožnosti."

Vse Rocheve diagnostične rešitve, cen katerih ne razkrivajo, so slovenskemu trgu in pacientom na voljo istočasno kot v drugih državah EU, trdijo v družbi. "Laboratoriji, ki za testiranje na virus SARS-CoV-2 uporabljajo naše rešitve, so začeli uporabljati že obstoječo laboratorijsko opremo oziroma analizatorje. Zaradi namena povečanja števila testiranj so nekateri laboratoriji morali razširiti svoje zmogljivosti testiranja z dodatno opremo oziroma analizatorji."

Kje je Slovenija v primerjavi s tujino? V Avstriji jih preizkušajo, v Italiji jih vlada kupuje pet milijonov 

AVSTRIJA

Hitre antigenske teste so v Avstriji pred kratkim dodali v testno strategijo kot sredstvo za izključitev diagnoze. "Preskusi se bodo izvajali, kadar obstaja sum na okužbo s SARS-CoV-2", pozitivne rezultate pa je treba potrditi s PCR-testom", pojasnjuje Nina Bauregger z avstrijskega ministrstva za socialne zadeve, zdravje, nego in varstvo potrošnikov. V prihodnosti bodo antigenske teste uporabljali za obsežne preglede, na primer v izobraževalnem sektorju. 

ITALIJA

V Italiji so jih avgusta uporabljali v pristaniščih in na letališčih za pregled potnikov, ki so se vračali s turističnih območij in iz držav, za katere obstaja tveganje za covid-19. Te iste teste uporabljajo tudi že v šolah. Na javnem razpisu pa italijanska vlada kupuje pet milijonov hitrih antigenskih testov ali 50 tisoč na mesec; za posel se poteguje kar 35 podjetij.

NEMČIJA

Nemčija je že zagotovila 9 milijonov antigenskih testov na mesec za ceno približno 5 evrov na test. Z njimi bi teoretično zajeli več kot 10 odstotkov prebivalstva. Od sredine oktobra bodo lahko domovi za ostarele in bolnišnice uporabljali hitre antigenske teste za redno testiranje osebja, obiskovalcev, bolnikov in prebivalcev, pojasnjuje Parissa Hajebi in nemškega ministrstva za zdravje. Za ustanove, vključno z domovi za ostarele, je na voljo do 20 testov na mesec. Financiranje je zagotovljeno iz likvidnostne rezerve zdravstvene blagajne, v primeru negovalnih ustanov za starejše pa prek skladov zdravstvenega zavarovanja. Navkljub temu pa tudi v Nemčiji molekularni PCR-test ostaja zlati standard, antigenski test je treba uporabiti kot alternativo le, če PCR-testa ni mogoče opraviti pravočasno.

Cene hitrih antigenskih testov v Sloveniji se gibljejo med sedmimi in 40 evri.
Cene hitrih antigenskih testov v Sloveniji se gibljejo med sedmimi in 40 evri. FOTO: Shutterstock

Evropska komisija (EK) je 17. septembra skupaj z Evropskim centrom za nalezljive bolezni (ECDC) objavila priporočila za skupni pristop k testiranju v Evropski uniji (EU). V Belgiji jih uporabljajo za diagnozo pod pogojem, da negativni rezultat testa potrdi PCR-test. Devet drugih držav razmišlja o uporabi antigenskih testov, zapiše EK, odvisno od ocen uspešnosti, ali pa že izvajajo pilote za preučevanje hitrih antigenskih testov. V Španiji poteka študija o potrditvi testov antigena v dveh bolnišnicah v Madridu, druge pa to načrtujejo. Velika Britanija sprejema pozitiven rezultat za izvajanje karantenskih ukrepov, medtem ko v 13 drugih državah rezultatov antigenskih testov še niso sprejeli zaradi pomislekov o njihovi zanesljivosti.

PCR-teste analizira pet mikrobioloških laboratorijev z izpostavami 

Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) z lokacijami laboratorijev v Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Kopru, Ljubljani in Murski Soboti ter Kliniki Golnik sta se zdaj pridružila še dva bolnišnična mikrobiološka laboratorija – SB Nova Gorica in SB Slovenj Gradec –, da bi lahko analizirali vse brise, ki jih prejmejo. Bolnišnični laboratoriji testirajo v manjšem obsegu, IMI pa dela tudi ponoči. V laboratorijih NLZOH so s testi na koronavirus začeli že 2. februarja, doslej so jih opravili 129.528, pove direktorica Tjaša Žohar Čretnik.

Koliko analiz klasičnih molekularnih PCR-testov, ki veljajo za zlati standard, so dnevno sposobni opraviti, ne da bi prihajalo do zastojev, kot denimo v ZDA, pa na Nizozemskem? Žohar Čretnikova pojasni, da ob ustrezni zalogi reagentov, ki jo ustvarjajo tako slovenski dobavitelji kot laboratoriji sami, pričakujejo, da do zastoja testiranja ne bo prišlo. "Laboratoriji se sproti prilagajamo potrebam glede na epidemiološko situacijo in potrebam naročnikov v posameznih delih Slovenije. Če je bil naš limit pred tremi tedni 2000 vzorcev, je danes 3500 vzorcev in z različnimi ukrepi ga nenehno povečujemo.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. Teste analizirajo v laboratorijih na 7 lokacijah: v Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Kopru, Ljubljani in Murski Soboti.
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. Teste analizirajo v laboratorijih na 7 lokacijah: v Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Kopru, Ljubljani in Murski Soboti. FOTO: NLZOH

Navkljub temu pa omejitve so, saj so aktivirani vsi mikrobiološki laboratoriji v državi, ki so za to usposobljeni in imajo vse pogoje. To pomeni, da imajo zaposlenega vodjo – zdravnika specialista klinične mikrobiologije – mimogrede, v državi jih je le okoli 50, in veljavno dovoljenje ministrstva za zdravje, ki se obnavlja vsakih pet let po natančnem pregledu in presoji tričlanske komisije, pojasni vodja mikrobiološkega laboratorija na Golniku, doc. dr. Tomič. 

Proces je tehnično zahteven ter zahteva visoko usposobljene in natančne zaposlene. Na diagnostiki covida-19 v NLZOH trenutno dela najmanj 70 sodelavcev dnevno. V laboratoriju na IMI-ju vzorce analizira okoli 30 ljudi dnevno, večino vzorcev obdelajo čim bližje kraju, kjer je bil vzorec odvzet, v regionalnih laboratorijih. 

Ob nemoteni dobavi hitrih PCR-testov v zadostnih količinah bi lahko v laboratoriju Klinike Golnik, kjer diagnostiko opravljajo vse od začetka epidemije, teoretično naredili do 200 testov dnevno, skupaj torej 2097 brisov. V kratkem bodo kapaciteto precej povečali, ker bodo odpravili ozko grlo pri izolaciji nukleinskih kislin iz vzorcev, poudari dr. Tomič. V laboratoriju štirje analitiki delajo tako na diagnostiki covida-19 kot na ostali redni diagnostiki, enako na obeh področjih dela Tomičeva kot zdravnica specialistka klinične mikrobiologije, ki skrbi še za zelo pomembno področje preprečevanje bolnišničnih okužb.

Doslej z molekularnim PCR-testom testiranih 290 tisoč ljudi

Slovenija je s testiranjem začela 27. januarja. Doslej (do 18. 10. 2020) je bilo skupaj testiranih 290.811 ljudi. V zadnjih 14 dneh so občutno povečali število testiranj. Iz spodnjega grafa Covid-19 sledilnika je hkrati jasno razvidno, da ob povečanem številu testiranj, v povprečju med 4000 in 4500 na dan, narašča tudi delež pozitivnih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kje smo s testiranji v primerjavi z Evropsko unijo? Slovenija se giblje nekje na sredini, vrstni red držav se dnevno spreminja, na spletni strani Our World in Data z nekajdnevnim zamikom dopolnjujejo podatke, a pomemben je trend. Izjemno veliko testirajo v Luksemburgu, povprečje sedmih dni je skoraj 10 ljudi na tisoč prebivalcev, na Danskem pa skoraj sedem ljudi. V Sloveniji je tedensko povprečje na 1000 prebivalcev več kot dva človeka na tisoč prebivalcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 5 dneh testirali 9 milijonov prebivalcev kitajskega mesta Čingdao 

Jutri o cenah PCR-testiranj. Smo res najdražji v Evropi? Pišemo o zgodbi s testiranja v Luksemburgu. Kaj pomeni nov izdatek za proračune športnih klubov? So testi na protitelesa, če ste bili v stiku z virusom, torej sploh smiselni? Stroka svari: ne kupujte testov za samotestiranje, ki jih lahko kupite na spletu, saj niso zanesljivi.

Da je ključ do zajezitve epidemije prav testiranje, potrjujejo Kitajci z nam nepredstavljivimi številkami. V mestu Čingdao so v samo petih dneh testirali celotno mesto, to je več kot devet milijonov prebivalcev. Za serijsko testiranje so se odločili po tem, ko so odkrili, da je 12 primerov okužb povezanih z eno od tamkajšnjih bolnišnic, v kateri so zdravili paciente, okužene z novim koronavirusom, ki so prišli iz tujine.

Kitajska ima ob enormni proizvodnji aparatov, testov za molekularno PCR-testiranje, tudi obsežne zmogljivosti za hitro testiranje, saj država ostaja v visoki pripravljenosti, potem ko se je januarja novi koronavirus prvič pojavil v osrednjem mestu Wuhan.

883x100 Dejstva Zgodba
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
20. 10. 2020 21.33
Kmalu bo za vse obvezen test covid apriori plusX . Brez možnosti veta . Nakar sledi cepivo poimenovano 》 vice versa od covid rešitve 《 . Vsi srečni in zadovoljni . Kreatorji in histeriki . Razen ...
lolek1111
20. 10. 2020 21.25
+1
5 eur stane Siemensov, ostalo je provizija
exdetektiv
20. 10. 2020 21.03
-1
KONVOJ VOJAŠKIH TRANSPORTERJEV S ČRNIMI TRAKOVI
Periot222
20. 10. 2020 20.20
+1
Jansevi placanci!
Vangaro Design
20. 10. 2020 17.52
+2
Dr. Senčar je ravnokar pometla z dr. Bregantovo. 👊🏼BAM! Bravo dr. Senčar, vsa čast za pogum!
BLACKWATER blacklist
20. 10. 2020 17.50
+1
zelo sem vesel ker nas je 2 miliona x4
Saloreich
20. 10. 2020 17.00
+4
Medtem pa testni centri samevajo.. 🙂
Forum 21
20. 10. 2020 12.59
-1
Nikakor ne verjamem v teste za covid.,nikakor.Ni varjante da se me preprica.Ni mozno. Ze sami proizvajalci testou so lepo podali da to ni to kar nam politiki bucke prodajajo.
Cmrlj3
20. 10. 2020 14.22
+7
Noben proizvajalec testov ni rekel, da testi ne delujejo. To je nekdo napisal nekje na internetu na podlagi iz konteksta vzete izjave sedaj pa vsi temu verjamete, ne da bi sploh preverili, če je to res ali ne.
arctic
20. 10. 2020 18.57
+1
To je razlika med stroko in kavc strokonjaki. Stroka sledi znanosti in potem poisce zakljucek ki ustreza. Kavc komentator zacne z zakljuckom in potem isce dejstva izvzeta iz konteksta, ki naj bi podprla njegovo tezo.
trolololol
20. 10. 2020 21.19
Kaj pol komentiraš sploh, če si že v osnovi povedal da se te ne da premaknit. Bejž pa ramzišli še zmer po svoje, če nisi prpravlen met pogovora o tem.
oježeš
20. 10. 2020 12.35
+3
Me pa prav zanima kje najdejo toliko ljudi da se testirajo, ko beremo koliko jih je proti in delajo anti propagando.
AlenkinaBratovš?ina
20. 10. 2020 13.03
-1
eno je pisanje po netu, deugo je lajf. ko zaprejo fitnese in telovadnice se je treba na drug način izpihat
nikhrast
20. 10. 2020 17.27
-3
Ponekod še na delo ne moreš če ne prineseš dokaz za negativen test.
testosteron
20. 10. 2020 12.12
+6
..folk - dajte si pogledati izjavo izumitelja PCR testov za kaj so sploh namenjeni . ..saj ni tako težko namesto na FB ali TikToku malo pregledati po internetu za takšne podatke,...
Jak Tobim
20. 10. 2020 12.38
+7
ne vem kam pravzaprav pes taco moli - ni pretežko imate prav. v primeru našega virusa se pcr namenja za zaznavo virusne RNK (ribonukleinske kisline) v vzorcu, ki ga z brisom pridobimo v nosni votlini. palčko, ki jo pri tem uporabimo po vzorčenju hranimo v ustreznem mediju, sledi predpriprava vzorca in sama instrumentalna analiza. v principu spojine v vzorcu denanturiramo na temperaturi, ki ohrani virusno RNK. dodamo vse potrebne reagente za pomnoževanje, najprej prepis iz RNK v DNK. Slednjo v večih zaporednih ciklih opravi aparatura (hkrati poteka analiza večih vzorcev na predpripravljenih ustreznih ploščah) pod določenim temperaturnim programom. .skratka gre za specifično in občutljivo metodo, ki zazna res majhne količine prisotne virusne RNK. Edino v tem grmu tiči zajec - ne vemo ali zaznamo viabilni virus ali neviabilnega (test ni diagnostični, je presejalni). izjemno in hkrati zelo, zelo koristno orodje za spremljanje epidemije. sam pcr-ja nisem nikoli v praksi uporabljal, zato je tale poenostavljeni opis stvar spomina, vse ostalo je dejansko zelo verodostojno mogoče najti na spletu v minutki - potem pa si vzeti časi in material poslušati ali prebrati -to traja malo dlje sploh, če je znanje molekularne biologije močno zarjavelo ali pomanjkljivo. ampak, z vsem je tako - boljše ko je orodje večja je možnost manipulacij s tem zakaj uporabljaš oz. bolje zakaj uporabiš rezultate, ki jih pridobiš s sodobno tehnologijo. testiranja s prc so v današnji pandemiji super - kaj, ko številke lahko fahidiotizem ali oblastiželjnost izrabi.
AlenkinaBratovš?ina
20. 10. 2020 13.06
+0
si si prebral? torej ali r-pcr test zazna virus sars cov-2 ali ne? ga
Cmrlj3
20. 10. 2020 14.30
+2
Test zazna prisotnost dela RNK, ki je značilna izključno za (v tem primeru) SARS-CoV-2. Lahko so virusi mrtvi, ne da se preko testa točno določiti količine, se pa da sklepati. Če kašljaš, imaš povišano temperaturo IN dokazano prisotnost virusnih delcev potem se lahko z visoko verjetnostjo trdi, da si okužen s tem virusom. Da si fasal covid.
CIGU MIGU
20. 10. 2020 11.39
+6
ali ima že kdo števec okuženih,ker se bojim,da jih je več kot prebivalstva
robespierre16
20. 10. 2020 11.21
+5
še tega ne veste,kako bi testirali...in raja nej vam poj kej verjame...
Škrinca
20. 10. 2020 11.06
+0
če bi v sloveniji uvedli da se lahko sam testiraš bi bili samo lenuhi pozitivni.......
Periot222
20. 10. 2020 10.54
+1
Te nagravzne slike vrtanja po nosu si montirajte v vase moz...e!!!!!!!
Uporabnik479631
20. 10. 2020 11.14
+0
Z veseljem pricakujemo vaso inovacijo, ki bo odvzem brisa omogocila elegantneje.
GRoman
20. 10. 2020 11.25
+1
User1063544
20. 10. 2020 12.20
+4
ssirca: Pride novi test, anal-stick: Samo se naprej nagneš....
amedeo
20. 10. 2020 10.13
+3
Tukaj nekaj ne štima 6000 testov/dan, na rezultate se čaka 5-6 ur ali imamo res 80 laboratorijev z po 30 zaposlenimi, ki delajo 24/7???
Uporabnik479631
20. 10. 2020 11.13
+0
GRoman
20. 10. 2020 11.25
+0
Jak Tobim
20. 10. 2020 12.40
+2
instrumentalan analiza - ne testira se vsak vzorec posebej - gre, verjamite gre. ni več nobena veleznanost to.
PSIHOTERAPEVT
20. 10. 2020 10.09
+0
Evo jih.. hi tri testi :), sploh ne bom bral.
Domendo
20. 10. 2020 09.24
+4
Že ime hitri anti genski testi vam pove, da vam jemljejo DNK vzorce in vnašajo v sistem. Ko bo nov svetovni red že dobro izpopolnjen in boste naprimer na javnih površinah pljunili na tla ali bodo našli kakšno svinjarijo, da je nekdo pijan bruhal na ulici bodo naredili test in vas bodo v sistemu našli in vam napisali kazen. To velja bolj za leve paciente. Ta desne bodo pa testiral kako so se v preteklosti parili med sabo in s kom so si v sorodu. Vse vas bodo sortirali in vas na podlagi daljnih prednikov ocenili ali imate kriminalne gene. Zato ni dobro, da kradete in s tem svoje otroke označujete v rang lopovov. Študije pravijo, da kdor je delaven in pošten bodo tudi potomci v veliki meri šli po tej poti. Kdor pa krade, in ima lopovske, lažljive in fašistične motnje pa se to zapiše v gensko zasnovo otrok. Ni nujno da bo vsak šel po poti kriminala.... ampak bo dovolj da takih v prihodnosti noben nebo zaposloval v državnih službah in kje drugje. Še je kar precej dela ampak bo.
pravica5
20. 10. 2020 11.11
+0
Domendo
20. 10. 2020 11.24
+1
Je razlika med čordičem in vladnimi lopovi pa če si to priznaš ali ne. Čordič bo kaznovan vladni lopovi bodo pa kradli naprej in jim noben nebo mogel odvzeti premoženja ki ga bodo znosili v tujino. Razumeš? Zato so pa razveljavili zakon kjer lahko država odvzame do 70% neptrijavljenega premoženja. Bogi ste v glavah da se primerjate z Čordičem in vsemi protestniki ki vsi skypaj nimajo toliko premoženja kot so ga lopovi iz vlade pokradli.
RamzesII
20. 10. 2020 16.27
"Že ime hitri anti genski testi vam pove, da vam jemljejo DNK vzorce in vnašajo v sistem." Vsem so že vzeli kri, ničkolikokrat, tako da take baze podatkov gotovo že obstajajo.
nemo1
20. 10. 2020 09.15
+2
Pravijo da se bo vsak državljan lahko sam testiral in to je edino pametno
Rožice cvetijo
20. 10. 2020 09.13
+4
Približno pred tednom dni sem prebral, da bodo Italijani v roku 2 tednov lansirali hitre teste za domačo uporabo. Če se dobro spomnim, je to izjavil ital. podpredsednik.Zakaj pri nas ni nič slišati o tem?
nemo1
20. 10. 2020 09.12
+0
Pa naj te teste pošljejo na dom pa se testiramo vsi
RamzesII
20. 10. 2020 16.28