Dejstva

20 ministrov, množica reform, šest predlogov 'ukinitve' dopolnilnega zavarovanja

Ljubljana, 30. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
66

Slovensko javno zdravstvo je poskušalo rešiti že 14 vlad, 20 zdravstvenih ministrov. Zaradi naglega staranja slovenskega prebivalstva so strukturne reforme nujne, a popravki so bili do zdaj le minimalni. "Prepogosto le gasimo požare in zato ni možno izpeljati dolgoročnih sprememb," je kritičen dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab. Tekoči izdatki za zdravstvo so se lani z 8,5 odstotka, kolikor so znašali leta 2019, povečali na 10,1 odstotka BDP, a to predvsem na račun epidemije. Zdravstveni izdatki se sicer povečujejo, vendar pa še vedno ostajajo pod evropskim povprečjem. Približno 95 odstotkov odraslega prebivalstva ima ob obveznem sklenjeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki ga je neuspešno poskušalo ukiniti že šest vlad.

"Slovenija ima strukturno dober sistem, ki ga je treba posodobiti, da bo lahko odgovarjal na izzive moderne družbe. Vsa politika se načeloma strinja o pomenu osnovne zdravstvene dejavnosti, problem pa je, ko jo je treba konkretno podpreti," poudarja dekan medicinske fakultete v Ljubljani Igor Švab, ki dodaja, da pogoste spremembe na čelu ministrstva za zdravje zagotovo niso v korist temu, da bi dosegli dolgoročne cilje v zdravstvu.

odgovornost-politike

Na čelu ministrstva za zdravje se je v 14 slovenskih vladah zvrstilo kar 20 zdravstvenih ministrov, nekateri med njimi so ministrski stolček zasedali večkrat. Božidar Voljč, trenutni predsednik komisije za medicinsko etiko, je bil minister v treh vladah, ki so krojile zdravstveno politiko na začetku samostojne Slovenije. Prav tako je v treh vladah na vrhu zdravstvenega ministrstva sedel tudi Tomaž Gantar, nazadnje v trenutni vladi Janeza Janše, a je z mesta predčasno odstopil. Dušan Keber in Andrej Bručan sta bila medtem v dveh vladah. Med menjavami zdravstvenih ministrov pa so zdravstveni resor vodili tudi trije predsedniki vlad: Alenka Bratušek, Marjan Šarec, v času zadnje vlade pa tudi trenutni premier Janez Janša.

Vsi so na položaju nastopili s svojimi predlogi in načini, kako se rešiti iz zdravstvene krize. A spremembe so bile večinoma le korekcijske. "Prepogosto gasimo požare in zato ni možno izpeljati dolgoročnih sprememb," meni Švab.

Spremenljiva demografska slika medtem poudarja potrebo po strukturnih reformah. Slovenija je namreč ena od držav EU z najhitreje starajočim prebivalstvom, pri javnem financiranju zdravstvenega sistema pa se zanaša skoraj izključno na prispevke iz plač. Delež prebivalcev, ki so starejši od 65 let, znaša po podatkih Statističnega urada Slovenije že 20,7 odstotka, pričakovana življenjska doba pa je lani v Sloveniji znašala več kot 80 let. Ob tem je slovenski zdravstveni sistem precej centraliziran, ministrstvo za zdravje pa je odgovorno za zakonodajo, načrtovanje, izvajanje in urejanje na področju zdravstva.

Kot poudarja oftalmolog Matej Beltram, ki ima v Ljubljani zasebno ordinacijo, dela pa tudi v Švici, bomo imeli v Sloveniji čez 10 let petino odstotkov več starostnikov, kot jih imamo danes, čez 20 let pa že 40 odstotkov več. "Naval na zdravstveni sistem bo takšen, kot ga vidimo danes v času epidemije. Pametne države se na ta scenarij že pripravljajo," pravi. Meni pa, da se v prihodnosti razvitosti določene družbe ne bo več merilo v BDP, temveč v dostopnosti, kakovosti in razvitosti zdravstvenega sistema.

MZ: Zdravstvena reforma se po posameznih področjih izvaja stalno in postopoma

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na prenovo čaka praktično od vsega začetka, vse od leta 1992, ko je bil sprejet, modernizacije pa še vedno ni dočakal. Od takrat je sicer dobil kar 15 posodobitev, zadnjo med njimi letos aprila, a do težko pričakovane reforme zdravstvenega sistema še ni prišlo.

Je pa Slovenija v tem času na področju zdravstva objavila več deset resolucij in nacionalnih programov. Le v zadnjih desetih letih lahko naštejemo vsaj devet resolucij ali strategij na področju zdravstva.

Zdravstvena politika
Zdravstvena politika FOTO: Dejstva

Ministrstvo za zdravje ocenjuje, "da se zdravstvena reforma po posameznih področjih izvaja stalno in postopoma, ključne smeri in področja pa opredeljuje Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva". Ta hip zdravstvo ureja 31 zakonov, med njimi tudi Zakon o zdravstveni dejavnosti, Zakon o lekarniški dejavnosti, Zakon o zdravilih, Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov ... "Kot najtežji del reformnih ukrepov pa ostaja sprememba zakona, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, katere osnovni cilj je dolgoročno zagotoviti vzdržen sistem, ki bo ob demografskih trendih, razvojnih zahtevah in zdravstvenih potrebah ljudem zagotavljal pravičen dostop do zdravstvenih storitev ob ohranjanju in izboljševanju kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev," pravijo na ministrstvu.

Prvi poskus 'ukinitve' dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že pred 18 leti

Eden prvih večjih predlogov zdravstvene reforme po letu 1992, ko so s sprejetimi zakoni ustvarili podlago za uvedbo sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja, se je pojavil v času vlade Antona Ropa in ministrovanja Dušana Kebra leta 2003. Takrat je ministrstvo objavilo belo knjigo in namero, da z združitvijo obveznega zavarovanja in prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga zaradi pomanjkanja finančnih sredstev v zdravstvenem sistemu sicer uvedli leta 1999, doseže večjo solidarnost. Plačevanje premij bi namreč nadomestili z zvišanjem prispevnih stopenj, s čimer bi se zagotovilo plačevanje za zdravstvo glede na višino dohodka.

Velik argument za sprejetje bele knjige je bil, da se je ZZZS tudi takrat soočal z izgubo, zavarovalnice pa so imele dobičke, ki bi lahko pretežni del te izgube pokrile. A še preden bi prišlo do kakšnih konkretnih sprememb, je Kebru potekel mandat.

V času prve Janševe vlade leta 2005 je z novo reformo poskušal in tudi uspel minister Andrej Bručan. Dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje (DPZZ) so opredelili kot javni interes, določili, da morajo biti premije enake za vse zavarovance posameznih zavarovalnic, vpeljali izravnalne sheme, ukinili starostne rezervacije.

Zdravstveni minister Dorjan Marušič je leta 2011, v času Pahorjeve vlade, pripravil dokument nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020, v katerem so določili tudi, da se za pokrivanje košarice zdravstvenih pravic poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja uvede splošna participacija. V ospredje je znova prišel predlog o preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja v obvezno oz. odprava doplačil, kar bi zahtevalo zvišanje prispevnih stopenj. Ponovili so se tudi argumenti za in proti iz leta 2003, podoben pa je bil tudi zaključek, saj se teorija tudi tokrat ni prevesila v prakso.

360 tisoč evrov za 'celovito' analizo slovenskega zdravstvenega sistema

Ministrica Milojka Kolar Celarc je leta 2016 napovedala celovito analizo slovenskega zdravstvenega sistema. Pri njej je sodelovalo 60 domačih in 20 tujih strokovnjakov, zanjo pa so plačali 360 tisoč evrov. Svetovna zdravstvena organizacija je skozi analizo slovensko zdravstvo ocenila kot dobro, a ob tem izpostavila predvsem težave pri financiranju.

Glede reševanja problematike DPZZ so na koncu predlagali štiri rešitve: boljša regulacija in nadzor nad DPZZ z uvedbo minimalnega škodnega količnika ter okrepitvijo sistema izravnalnih shem, zbiranje sredstev DPZZ z javno obvezno dajatvijo namesto s premijami, opuščanje doplačil, kar bi pomenilo krčenje košarice, ter predlog, kjer se odnos med obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem ne bi spremenil.

Za konkretnejšo presojo pa so izpostavili, da bi bila potrebna še podrobnejša analiza. "360 tisoč evrov vredna analiza, ki ni ponudila ničesar novega, eden od predlogov pa je bil celo, naj se ne spremeni nič. Pričakovala sem vsaj regulacijo DPZZ, a zgodilo se ni nič," je kritična profesorica na Ekonomski fakulteti Ljubljana, ki poučuje ekonomiko zdravstva, Petra Došenović Bonča.

Predlogi različnih košaric in zgledovanje po Nizozemski

Nove reformne predloge so leta 2013 podale tudi Zdravniška zbornica, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS), Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije ter Slovensko zdravniško društvo, ki so predstavili oblikovanje dveh košaric zdravstvenih dobrin.

Košarica A naj bi vključevala storitve, ki bi jih ZZZS plačeval neposredno izvajalcem, košarica B pa tiste, ki jih izvajalcu iz lastnega žepa ali prek dodatnega zdravstvenega zavarovanja plača bolnik. Pri slednjem bi ZZZS bolniku ali nosilcu njegovega dodatnega zavarovanja povrnil izdatek, a le do standardizirane priznane cene.

Zavarovalnice pa so predlagale tudi zgledovanje po ureditvi Nizozemske. ZZZS naj bi se tako preoblikoval v državno agencijo za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo, ta pa naj bi kolektivno zbrane vire razdeljevala med zasebne zdravstvene zavarovalnice. Te bi tako prevzele izvajanje obveznega pogodbenega zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstvena kartica ZZZS.
Zdravstvena kartica ZZZS. FOTO: POP TV

Še en predlog reforme je v sodelovanju z zdravstvenimi organizacijami podala ljubljanska ekonomska fakulteta, ki je prav tako predlagala uvedbo košarice A in B. Storitve iz košarice A bi glede na razpoložljiva sredstva, zbrana s prispevki, financiral ZZZS, košarico B pa bi z zbranimi premijami financirale zdravstvene zavarovalnice, pri čemer bi bila tako nabor storitev kot premija ustrezno regulirana.

Leta 2017 pa je predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju načrtoval, da bi namesto doplačil uvedli nadomestila. V predlogu sprememb so bili podani tudi ustrezni ukrepi za "diverzifikacijo" finančnih virov oz. večjo udeležbo proračuna pri financiranju zdravstva, vendar se razprava po splošnih volitvah in oblikovanju nove vlade ni nadaljevala.

Dopolnilno zavarovanje je pomemben vir sredstev, ki so namenjena zdravstvenim storitvam

Tudi po naštetih predlogih ni prišlo do nobene spremembe. V času Šarčeve vlade so oblikovali modro knjigo standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov. V njej so oblikovali okvirje pričakovanega obsega dela, ki ga je zdravnik po posameznih delovnih mestih oziroma specializacijah dolžan opraviti v polnem delovnem času. Prav tako pa se je v ospredje znova vrnil tudi predlog o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je, tako kot v preteklosti, znova padel.

Na ministrstvu za zdravje medtem poudarjajo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje pomeni pomemben vir sredstev, ki so namenjena zdravstvenim storitvam. "Zato ga ni možno zgolj ukiniti, temveč ga je smiselno preoblikovati, nadgraditi ali nadomestiti z novim virom. Tudi prejšnje vlade so se zavedale tega dejstva, zato zgolj ukinitev, brez dodatnih ukrepov na področju virov financiranja in drugih ukrepov, povezanih s sistemom zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, ni bila s strani ministrstva nikoli predlagana," ob tem poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Za 'brezplačno' zdravstveno storitev potrebno dopolnilno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji razdeljeno na dva dela: obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Osnova je obvezno zavarovanje, ki pa ne krije polne vrednosti zdravstvenih storitev v celoti, dopolnilno zavarovanje pa ga dopolnjuje. Čeprav je, kot poudarja Došenović Bonča, DPZZ že vrsto let kamen spotike slovenske zdravstvene politike, pa je v Sloveniji sestavni del zdravstvenega zavarovanja.

Obvezno zavarovanje v povprečju krije okoli 70 odstotkov stroškov zdravljenja, dopolnilno zavarovanje pa okoli 30 odstotkov stroškov zdravljenja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje.

Skoraj vsak prebivalec Slovenije je zajet v sistemu enotnega obveznega zavarovanja (več kot 99 odstotkov), a kot izpostavlja poročilo EU o stanju zdravja v Sloveniji v letu 2019, ima ob tem približno 95 odstotkov prebivalstva sklenjeno tudi dopolnilno zavarovanje. Število zavarovanih oseb je 31. decembra 2020 znašalo 2.129.755 in se je v primerjavi z letom 2019 nekoliko zmanjšalo (za 0,2 odstotka). V število zavarovancev so bili všteti tudi tujci, ki se izobražujejo v Sloveniji, in osebe, ki so zaposlene pri tujem nosilcu zavarovanja, a imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo leta 1993 uvedeno zaradi potrebe po dodatnem denarju v zdravstvu. Sprva je ZZZS zbiral tako osnovno kot dopolnilno zavarovanje, nato pa je bila leta 1999 ustanovljena prostovoljna zavarovalnica Vzajemna, na katero je zavod prenesel vsa prostovoljna zavarovanja. Kasneje sta se za zbiranje prostovoljnih zavarovanj odločili še zavarovalnici Triglav in Adriatic Slovenica, slednja se je leta 2020 združila z zavarovalnico Generali.

primerjava_cen_dopolnilnega_zavarovanja

Ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so v preteklosti sicer ostro nasprotovale tudi zavarovalnice, ki to storitev izvajajo. Navajale so ključnost in nepogrešljivost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje namreč krije le del stroškov – v povprečju okoli 30 odstotkov vrednosti celotne storitve. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa poskrbi še za preostalih 70 odstotkov vrednosti.

Zavarovalnice kot vzporedni zdravstveni sistem

Tretje zavarovanje, ki ga poznamo v Sloveniji, pa je dodatno oz. nadstandardno zdravstveno zavarovanje, katerega ključna prednost je predvsem hitrejši dostop do zdravnika specialista.

"Zadnja leta se zavarovalnice ne borijo več tako močno proti ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. Usmerile so se namreč v razvijanje dodatnih zavarovanj, saj so ljudje vse bolj pripravljeni vlagati v to," razlaga Došenović Bonča, ki priznava, da gre tu sicer za majhen trg, a da intenzivno gradijo predvsem na razvoju kolektivnih zavarovanj. "Našle so novo pot, novo nišo in tako si zdaj gradijo nov trg. Dejstvo je, da se tržno zdravstvo v Sloveniji stihijsko razvija v veliki meri ravno zaradi slabosti javnega zdravstvenega sistema."

Financiranje javnega zdravstva
Financiranje javnega zdravstva FOTO: 24ur.com

"Če javni zdravstveni sistem ne deluje dobro, pride do razvoja vzporednega zdravstvenega sistema. Žal so trenutne razmere takšne, da odpirajo vrata tudi tej možnosti," pravi profesorica, ki sicer zdravstva ne deli na javno in zasebno, temveč na javno in tržno zdravstvo.

Ob tem poudarja, da se pogosto izrablja tudi pojem univerzalno zdravstvo: "V košarici ne more biti zajeto vse, saj so finance omejene. Treba je opredeliti, kje so glede na vložke tudi najboljši izkoristki. Nekatere cenejše storitve, ki si jih lažje privoščimo, bi bilo treba izvzeti iz zdravstvene košarice ter s tem omogočiti, da so na voljo kompleksne storitve." Sicer se zgodijo primeri, ko zdravstveno zavarovanje pokrije manjše zdravstvene težave, v primeru resnejših dogodkov pa bolniki na obravnavo čakajo tudi po več let.

Denar ne more rešiti vseh težav

Čeprav je epidemija naredila veliko slabega, pa je za zdravstvo prinesla tudi nekaj dobrega. "Z zmanjšanjem gospodarske stabilnosti bo vsaj srednjeročno vplivala tudi na zagotavljanje javnofinančnih virov za zdravstvo," pravijo na ZZZS.

Damjan Kos z ZZZS opozarja, da imamo premalo zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja ter da so bila v preteklosti vlaganja države v prostore in opremo "izrazito premajhna". "To se najhitreje opazi pri več kot 50 let starih stavbah slovenskih bolnišnic in iztrošeni medicinski opremi. Še posebej pa velja omeniti tudi neustrezno načrtovanje kadrov v zdravstvu," pravi. Na dotrajano opremo opozarjajo tudi v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Pravijo, da smo imeli že pred 10 leti v slovenskih bolnišnicah 67-odstotno odpisanost opreme ter da je ta delež v letu 2020 že presegel 80 odstotkov.

Poslanci so medtem včeraj z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon, ki ga je vložila vlada, za investicije namenja okoli dve milijardi evrov, med drugim pa predvideva naložbe v Univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

Ministrstvo za zdravje sicer izvaja 44 investicijskih projektov, za katere načrtuje več kot 536 milijonov evrov. Le v letošnjem letu bo za realizacijo projektov namenjenih več kot 64 milijonov evrov proračunskih in drugih sredstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave tudi ne more rešiti širjenje zasebnih zavarovanj, "ki večinoma koristijo iste omejene vire v zdravstvu", pravi Kos, ki ob tem poudarja, da problema pomanjkanja zdravnikov ne morejo rešiti le denar brez dodatnih kadrov ali pa zasebniki, ki razpolagajo z zadostnimi viri.

To poudarja tudi Došenović Bonča. "Vlaganje v infrastrukturo je pomembno, potrebujemo moderno in sodobno opremo, vendar pa zgolj to ne bo rešilo težave pomanjkanja zdravnikov in medicinskih sester. Če se bo vlagalo v izgradnjo nove infrastrukture, bo treba priskrbeti tudi dodaten kader, ki bo nove kapacitete zapolnil. Ob tem pa se je treba zavedati, da bodo novi izdatki nujni za vzdrževanje novih prostorov ter za tekoče financiranje dejavnosti, ki se bodo v teh prostorih izvajale," pravi in dodaja, da če bodo denar vlagali v "nadomestne investicije", ne bo težav.

Da rešitev ni v denarju, meni tudi Beltram. "Če vozite star avto, ki ima potraten motor, potem več bencina, več denarja ni dobra rešitev. Spremeniti moramo motor, ta sistem in ga narediti bolj dinamičnega, bolj učinkovitega," slikovito ponazori.

"Na podlagi evropskih sredstev, ki so dobra stran epidemije in evropskih kriznih mehanizmov, smo zdaj končno pristopili tudi k arhitekturnim načrtom za dograditev potrebnih novih prostorov medicinske fakultete," še pravi Kos.

Vse od leta 2006 se javni izdatki za zdravstvo počasi povečujejo, a vseeno ostajajo pod povprečjem Evropske unije. Lani so za zdravstvo namenili največji delež državnega BDP do zdaj. Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so namreč tekoči izdatki za zdravstvo v lanskem letu znašali dobrih 10,1 odstotka BDP, medtem ko je leto pred tem ta delež znašal 8,5 odstotka. V statistične podatke je zajeto tako državno vlaganje kot prostovoljni izdatki v zdravstvo (plačila iz žepa in dopolnilnega zavarovanja).

V letu 2020 se bili izdatki za zdravstvo, povezani z obvladovanjem epidemije covida-19, večinoma pokriti iz državnega proračuna. A Došenović Bonča opozarja, da je treba te podatke gledati v kontekstu z zunanjim dogajanjem. Kot pravi, je treba tukaj izpostaviti dejstvo, da se je država soočala s krizo. "V času gospodarske krize BDP pade, izdatki za javno zdravstvo pa ostanejo stabilni. Na prvi pogled tako izgleda, kot da so se izdatki za zdravstvo resnično povečali, vendar pa so v resnici ostali stabilni." Kot razlaga, je bil večji BDP v letu 2020 predvsem posledica epidemije in ne dolgoročnega sistematičnega povečanja virov financiranja zdravstva.

delez_bdp_slo_zdravstvu_sistemu

Povečanje izdatkov v času epidemije se je pokazalo tudi pri plačah zaposlenih v javnih zavodih in pri drugih izvajalcih javnih služb s področja zdravstva. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo namreč v preteklem letu izplačanih dobrih 270 milijonov evrov dodatkov, kar je za več kot 204 odstotke več kot pri plačah za leto 2019. Takrat so dodatki znašali 89 milijonov evrov.

Nova vlaganja in razporejanje denarja

Vlada je junija sprejela tri pomembne predloge zakonov: o dolgotrajni oskrbi, o investicijah in o nujnih ukrepih v zdravstvu. Z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki ureja začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19, so pogoje za določitev odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti spremenili tako, da tri- do petletne izkušnje niso več pogoj, s čimer so omogočili, da lahko vsak zdravnik specialist postane odgovorni nosilec. Zakon ob tem ureja tudi javni razpis za skrajševanje čakalnih dob in ukrep začasnega prenosa programa ter uvaja dodatek za specializacijo iz družinske medicine.

23. julija je nato ministrstvo za zdravje objavilo razpis za skrajševanje čakalnih dob, katerega okvirna vrednost znaša 20 milijonov evrov. Na razpis so se skladno z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu prijavili tako javni zavodi kot koncesionarji in čisti zasebniki, vendar pa bodo imeli pri izboru prednost javni izvajalci. Razpis bo izvedlo 62 izvajalcev, ki bodo v letošnjem in naslednjem letu skupaj ponudili 18.963 storitev.

Kot smo poročali že v prispevku o dolgih čakalnih dobah, bo največ storitev izvedla Splošna bolnišnica Novo mesto, skupaj 453 storitev za 2,8 milijona evrov, sledi UKC Ljubljana, ki bo za 2,2 milijona izvedel 1251 storitev, na tretjem mestu pa je zasebni MD Medicina, ki bo za opravljene storitve prejel 1,4 milijona evrov. 

Prav tako je bila sprejeta tudi zakonodaja glede koriščenja treh dni bolniške odsotnosti brez obiska osebnega zdravnika in zagotovitve dodatnih sredstev za stabilno financiranje zdravstvenega sistema.

Kot poudarja zdravstveni minister Janez Poklukar, so v tem trenutku nujne tiste spremembe, ki so že izvedene oz. ki so že nakazane z interventnim zakonom ter s koraki, ki so jih naredili na področju kadrov. Že v začetku leta so namreč povečali število vpisnih mest v izobraževalnih ustanovah na področju zdravstva, tako višjih in visokih šolah kot tudi na obeh univerzah v Ljubljani in Mariboru. "Pišemo tudi novo strategijo za primarno zdravstvo, za katero verjamem, da bo luč sveta ugledala še do konca leta," pravi Poklukar, ki dodaja, da bo strategija podlaga za razvoj primarnega zdravstva v naslednjih letih.

Ministrstvo ob tem dodaja, da delajo tudi na težko pričakovani prenovi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in povečanju stopnje precepljenosti prebivalcev. Tu pa sta tudi noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti in Zakona o zdravniški službi. "Slednja prinaša predvsem spremembe v pripravništvu na področju zdravstvene nege in zdravstvene službe," pravi minister.

Stroka premalo vključena v načrtovanje osnovne zdravstvene dejavnosti

Da zdravniki pri političnih odločitvah ne igrajo nobene vloge, pove dekan ljubljanske medicinske fakultete. Glavno težavo vidi v tem, da je interesov posameznih skupin, še preden se izoblikujejo strokovno konsistentni predlogi, preveč. "Načrtovanje zdravstvenega sistema je zahteven proces, ki terja za to usposobljene strokovnjake, ki jih v Sloveniji imamo in jih ne izkoristimo dovolj. Če ne zaupamo domačim strokovnjakom, si lahko pomagamo s tujimi."

Pasica dejstva nejavno zdravstvo

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
01. 10. 2021 10.09
+5
Poleg obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja moramo še vse doplačat iz lastnega žepa. Jaz plačam 480 eur/leto za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Porabim 130 eur/letno za zdravila, ki jih še doplačam sama, ostanek je pa za solidarnost in bogve za koga. In koliko nas je takih odkar dopolnilno zdravstveno zavarovanje obstaja. Denar redno doteka na račune zdravstvenih zavarovalnic, ki naj bi delovale neprofitno. Ja, ja... Sej vemo. In še s prstom jim ni treba miniti, ker je obvezno. Ubogi ljudje, ki si tega stroška ne morejo privoščiti. In veliko je takih. 🙄
Vikigrom
01. 10. 2021 08.07
+5
Če bi vrnili vse kar so do danes pokradli bi bilo za vse zadosti, in še vstali bi.
xcom73
30. 09. 2021 17.24
+9
Tukaj neke zelo velike logike ni... Vsaj zame, za nekatere, ki poznamo sistem in se borimo Zase!!!! Če bi VSI bojkotirali dopolnilni zdravstveno zavarovanje od Jakličevi diktaturi bi bilo ok... Mi smo, drugi niste hoteli... Če bi.... Bi bilo danes zdravstvo stabilno.... Tako pa ni... Politika ve ,kjer se lahko pere denar in to z pridom izkorišča.... Mogoče kaj več o tem že zame pokojni zdravstveni minister >Pokljukar mafija
JohannDoe
30. 09. 2021 16.55
+6
Molzi, molzi.... ko postane čudno, kregaj z belimi in rdečlimi, potem kregaj z cepljenimi in necepljenimi itd. Psi ala žvižgači in posamezni zdravniki lajajo, belčki in rdečki, cepljenčki, necepljenčki in ostali debilčki in nesrečniki se jim pa smejijo in tečejo novi krog dalje.
Amasakul
30. 09. 2021 14.36
+8
slovensko javno zdravstvo je poskušalo rešiti že 14 vlad, 20 zdravstvenih ministrov. SRAMOTA !!!
ajnat1
30. 09. 2021 12.54
+20
kaj mi rabijo vsa klinčeva zavarovanja,če ne morem do dohtarja ...razen popoldne,ko ga financiram privat
xcom73
30. 09. 2021 17.25
123soba
30. 09. 2021 12.39
+18
Nič pa ne pišete, da gre denar iz dodatnega zavarovanja za sponzorstva slovenskih klubov in športnikov, za svetovanje brez potrebe, za zapravljanje vseh možnih in nepotrebnih odvetnikov, sejnin, bajnih plač v zavarovalnicah. Polovico denarja sploh ne pride v zdravstvo....
Banion
30. 09. 2021 11.50
+0
Če se politika ne bi toliko vtikal av javno zdravstvo, ne popuščala dohtarejm bi verjetno to zdravstvo delovalo čisto normalno
kr--en
30. 09. 2021 17.07
+0
Zdravstvo bolnikom! (Dohtarji nimajo pojma!)
Pomnim
30. 09. 2021 10.48
+17
Ne vem zakaj, a se samo meni zdi, da politika nekako noče videti, da neka dejavnost ne more biti hkrati v dobro ljudi in ob tem polniti žepe požrešnežev.
Ramzess
30. 09. 2021 10.42
+3
Košarice dobrin, zdravstvo se gre trgovino, sicer nič novega, le malo bolj jasno, to je privat zdravstvo.
Fakeprofil
30. 09. 2021 10.28
+14
Ni vse tako črno kot ste prikazali. Mnogi zdravniki so se kvalitetno okoristili v tem sistemu. Odprli so privat klinike, iz javnega v zasebno so potegnili najdonosnejše programe. Edini v Sloveniji so zaposleni v javnem zdravstvu, služijo pa v zasebnem. Del drobtin so zdravniki namenili tudi medicinskim sestram (kar kaže na veliko dobroto zdravnikov) itd. Okoristili so se tudi dobavitelji opreme. V dogovoru z MZ se je na veliko kupovala zelo draga medicinska oprema, pa čeprav marsikatera čaka v skladiščih ali pa je minimalno izkoriščena. Prav tako so vodstva bogato plačevala zunanje strokovnjake, sebi pa bogate dodatke, ker bili uspešni pri najemu. Potem, veliko se je zaposlilo nezaposljivih prijateljev, strankarskih kolegov, družinskih članov. Zaslužki na račun čakalnih vrst. Pozitivnih zgodb za posameznike je zelo veliko, samo pozanimati se je treba.
Pomnim
30. 09. 2021 10.49
+8
Problem niso nikoli posamezniki. Problem je sistem in tisti, ki sistem vodijo in upravljajo.
Walter Pravicek
30. 09. 2021 12.40
+5
VSE JE ČISTA IN GOLA RESNICA!HALO KOMISIJA BO KAJ NADZORA?
simeoni
30. 09. 2021 10.25
+6
Najprej je treba posekati vse lovke ala Marčič,DimnikZemljarič,in firme v Sloveniji, ki dobavljajo medicinsko opremo bolnšnicam , zdr.domovom itd. Ne vidim pa heroja, ki bi to presekal in tako bo ostalo naprej, dokler ne bo vse skupaj propadlo, ker je že na poti do tega trenutka.
Walter Pravicek
30. 09. 2021 12.41
+2
MARČIĆ NITI SLIK Z JANŠO NOČE GLEDATI V PORTALIH!A MI JIH ŽE IMAMO!
enkve
30. 09. 2021 10.07
+12
V prejšnjem sistemu ni bilo dopolnilnega zavarovanja, no tudi čakalnih vrst ni bilo v nobenem segmentu zdravstva, splošni zdravnik je obvladal vse tudi manjšo rano je znal zašiti ali odstraniti stržen tura, globoko zadrto trsko itd, danes je splošni zdravnik kot portir v velikem podjetju, ko sprašuješ kje je kakšna pisarna in te portir napoti, današnji zdravnik pa za vsako malenkost napiše napotnico, ki ima v večini primerov nekaj mesecev čakanja ali pa takojšni tretman samo za plačilo in tako imaš na izbiro, čakati 4 mesece na UZ ali dati 100€ in pridite jutri in tako je pri večini napotnic, zakaj plačujemo dodatno je nerešljiva uganka v bistvu je preprosto rešljiva, desetine milijonov gre zavarovalnicam in čeprav je zdravstveno zavarovanje neprofitna dejavnost zavarovalnice beležijo največje dobičke ravno iz tega.
Nimasmisla
30. 09. 2021 10.05
+2
Pa naj povečajo plače in penzije za 35 evrov
Milan Pugelj 1
30. 09. 2021 09.48
+11
Dokler bo politiki to odgovarjalo bo tako ostalo
VoxP
30. 09. 2021 09.35
+12
bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla in bla bla bla bla bla še za naslednjih 10, 20,30, ..........let.
vezuv_
30. 09. 2021 09.29
+15
Če ukinejo dodatno zavarovanje, to pomeni samo povečanje osnovnega zavarovanja, ki ga plačujemo od bruto plače. S.p.-jevci v celotnem znesku, drugi zaposleni delno sami , delno delodajalec. Zdravijo te pa preko telefona ali e- pošte. V sloveniji zdravnik sprejme samo zdrave ljudi, bolani pa se naj jahajo kokr vejo in znajo - skregano z zdravo pametjo, še bolj s Hipokratovo zaprisego.
visoki
30. 09. 2021 09.32
-13
vezuv_
30. 09. 2021 09.42
+10
Očitno v času korone nikoli nisi bil pri zdravniku, kar pa zadeva plačevanja, pa si poglej svojo plačilno listo, pa boš videl, da govorim resnico. S.p.-jevec za ZZ (zdravstveno zavarovanje) za minimalno plačo plačuje natanko 149,79 evrov (to je 13,45 % od bruto plače) + dodatno zavarovanje. Si upaš zapisati, koliko % trga tebi tvoj delodajalec?
spomenko vadunec
30. 09. 2021 09.55
+2
Ramzess
30. 09. 2021 10.44
+3
"Če ukinejo dodatno zavarovanje" Nam bodo morali vrniti ves vplačan denar, kar nismo porabili in tega ni malo.
flojdi
30. 09. 2021 17.28
+1
BalalajkaGTI
30. 09. 2021 09.18
+11
Na raznoraznih kongresih... Pa razvrat.. in razmerane sobe...
BalalajkaGTI
30. 09. 2021 09.19
+10
Kva mislte da je un zdravnik k je prnesu korono... Lizal štango... Na smučišču?
spomenko vadunec
30. 09. 2021 09.17
+10
Zdravstvo je treba locit. 1.Zavarovanje javno in privat 2. Odvzeti zdravnikom vse koncesije. Nic vec dela v javnem in hkrati v privaten sektorju. To klice po korupciji. In so to zdravniki tudi naredili. Skorumpirali zdravstvo. 3. Javno zdravstvo mora vlagati v Kader iz tujine. Dejstvo je da kadra ni. 4. Dodeliti privatne koncesije in ti zdravniki delajo na bazi privat zavarovalnic ali samoplacnisko. Ni veliko znanosti o reformaciji zdravstva..🤔🤔🤔
Fakeprofil
30. 09. 2021 10.34
+3
Vse bi se strinjal, razen 3.točke. Kadra je dovolj ali celo preveč (ko bi ločil javno zasebno). Problem je, da so neorganizirani (organizirani za sp) in, da zavarovalnica ne plača več programa. Čakalne vrste so zaradi zavarovalnice in ne zaradi kadra. Zakaj ni čakalnih vrst v zasebnih ambulantah, pa delajo isti ljudje?
spomenko vadunec
30. 09. 2021 13.08
+1
Vem da sistem jaz postavim v pol leta...podrobnosti ne poznam a znam brati😂😂😂😂😂😂 Razgnati moras in jih pustiti brez dohodkov....mislis da v nemciji zasluzi zdravnik kot v slo???? Sem jim pomagal place😂😂😂😂😂😂 Ce bi bili mlajsi gredo delat v slovenijo😂😂😂😂😂 Govoril o povprecnih zdravnikih. Artz und Oberarzt.... specijalisti za dolocene stvari so placani seveda uuuuuuu.....do 20000 Brutto...to je 10000 neto
1005
30. 09. 2021 09.16
+15
V 30 letih nismo imeli enga zdravstvenega ministra z hrbtenico ki bi udaril po mizi. Preveč je denarja v igri. Pokvarjeno do konca. Tako si milijone,za otroke pa zbiramo zamaške. Kje mi živimo? Lep dan v upanju da vsaj na ustavnem sodišču vse pade.
kr--en
30. 09. 2021 17.11