Dejstva

ANALIZA: Bodo zmogli zgraditi 2. tir in 3. razvojno os?

Ljubljana, 16. 05. 2018 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
41

23 let je od Nacionalnega programa razvoja železniške infrastrukture, ki je določal, da mora biti drugi tir zgrajen do leta 2010. Leta 2018 gradnje še niti začeli niso.

O drugem tiru so volivci na referendumu v zadnjem letu odločali dvakrat. Prvič so glasovali za Zakon o drugem tiru, drugič proti njemu, a ni bil dosežen potreben kvorum za zavrnitev zakona. Vili Kovačič se bo pritožil na izid referenduma. 23 let je od Nacionalnega programa razvoja železniške infrastrukture, ki je določal, da mora biti drugi tir zgrajen do leta 2010. Leta 2018 gradnje še niti začeli niso.

Tretja razvojna os - hitra cesta do Koroške je še naprej odprto vprašanje. Civilne iniciative glasno nasprotujejo sprejetemu Državnemu prostorskemu načrtu (DPN), torej predvideni trasi -  F2-2, ker da bo kilometer te ceste najdražji v zgodovini Slovenije, potekala bo po 60 hektarjih najboljših kmetijskih zemljiščih, imela bo močan vpliv na okolje in razselila 200 družin. Tri občine - Šmartno ob Paki, Braslovče in Polzela bodo na Ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo ustavnosti Državnega prostorskega načrta za del tretje razvojne osi od Šentruperta do Velenja.

Je potemtakem začetek gradnje - zemljišča že odkupujejo - prihodnje leto in končanje do leta 2023 realno?

V Sloveniji po letu 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel, je vlada zapisala v Strategijo o alternativnih gorivih v prometnem sektorju. V Sloveniji je okoli 300 polnilnic, do leta 2030 bi jih potrebovali 22.300. Bo Sloveniji uspelo znižati toplogredne pline, kot veleva evropska direktiva? 

Odgovore na ta tri relevantna vprašanja s področja prometa smo iskali v predvolilnih programih strank.

Poudarjamo: če odgovora nismo našli v programu, ne pomeni nujno, da v stranki za to področje ne ponujajo rešitev kje drugje, ampak so stranke postavile drugačne prioritete v programu.

Analizirali smo programe parlamentarnih strank in Liste Marjana Šarca, ki jo vse javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje.
semafor_promet

DeSUS

Drugi tir: brez ukrepa

Nudili bomo podporo ključnim strateškim projektom (npr. 2. tiru). ... Prav tako bomo pospešili izgradnjo drugega tira Divača–Koper.

Tretja razvojna os: brez ukrepa

Zavzemali se bomo za ustrezne obnove, rekonstrukcije in modernizacije cestne infrastrukture po Sloveniji s poudarkom na realizaciji 3. razvojne osi.

Elektrifikacija: brez ukrepa

Zavzemali se bomo za podporo investicijam na področju razvoja trajnostne mobilnosti ...

Levica

Drugi tir: ni v programu

Tretja razvojna os: ni v programu

Elektrifikacija: brez ukrepa

Naraščajoča uporaba osebnega avtomobila pa z izpustom toplogrednih plinov in trdih delcev obremenjuje okolje in zdravje ljudi, zaseda preštevilne površine za potrebe parkiranja avtomobilov in močno obremenjuje družinske in gospodinjske proračune.

LMŠ

Drugi tir: rešitev

Izgradnja drugega tira ob predhodno opravljeni reviziji projekta, brez posebnega podjetja 2-TDK ter z novimi mehanizmi nadzora.

Tretja razvojna os: brez ukrepa

Začetek del na tretji razvojni osi.

Elektrifikacija: brez ukrepa

Zavzemanje za sodobne in čiste tehnologije ter okoljsko brezhibnost investitorjev.

Protestni shod v Parižljah leta 2016.
Protestni shod v Parižljah leta 2016. FOTO: Jana Ujčič

NSi

Drugi tir: rešitev

Na dokončno odločitev o primerni rešitvi za drugi tir mora vplivati predvsem cena investicije, ki naj v primeru izgradnje drugega tira ne znaša več kot 35 milijonov evrov/km zgrajene železnice. V kolikor ne moremo zagotoviti racionalne izgradnje drugega tira ali dvotirne železnice, je potrebno proučiti alternativno možnost izgradnje križa hitre železnice s terminali na slovenski meji, ga povezati z Luko Koper ter na ta način razširiti luške kapacitete, ne da bi povečevali število pomolov.

Tretja razvojna os: ni v programu

Elektrifikacija: brez ukrepa

V Sloveniji z vsakodnevno vožnjo avtomobilov v ozračje spustimo približno četrtino vseh toplogrednih plinov, ki jih proizvedemo. /…/ Množična uporaba električnih avtomobilov je za Slovenijo trenutno prava rešitev, saj je izpust toplogrednih plinov pri električnih vozilih v prometnem sektorju ničeln. /…/ Za celostno razogljičenje družbe bo sočasno z uvajanjem električnih avtomobilov potrebno pospešeno večati tudi delež OVE. … Električni avtomobili bodo učinkovito in obvladljivo vključeni v distribucijsko omrežje električne energije le, če bodo njihovi uporabniki postali aktivni odjemalci. Samo tako bodo namreč baterije električnih avtomobilov lahko služile kot hranilniki energije in stabilizatorji omrežja ter hkrati postali del avtomatiziranega upravljanja porabe energije v gospodinjstvih.

SAB

Drugi tir: brez ukrepa

2. tir, finančna revizija projekta in izgradnja dveh tirov med Divačo in Koprom.

Tretja razvojna os: brez ukrepa

Začetek gradnje 3. razvojne osi - povezave od Koroške do Bele krajine z izgradnjo tunela pod Gorjanci.

Elektrifikacija: brez ukrepa

Spodbujali bomo uporabo električnih vozil, da znižamo raven škodljivih emisij.

SD

Drugi tir: brez ukrepa

Pospešili bomo izgradnjo in obnovo infrastrukture (2. tir med Divačo in Koprom).

Tretja razvojna os: brez ukrepa

Pospešili bomo izgradnjo in obnovo infrastrukture (razvojne osi 3, 3 a).

Elektrifikacija: brez ukrepa

Spodbujali bomo nakup toplotnih črpalk in električnih vozil.

Avtomobili z notranjim izgorevanjem proizvajajo okolju škodljive izpušne pline.
Avtomobili z notranjim izgorevanjem proizvajajo okolju škodljive izpušne pline. FOTO: iStock

SDS

Drugi tir: rešitev

Najkasneje v šestih mesecih po prisegi vlade izbira cenovno najbolj optimalne variante dvotirne proge in priprava predloga modernizacije na ostalem delu koridorja, sprememba DPN, gradnja bo trajala največ štiri leta, na delu trase, kjer ni potreben DPN, se bo gradnja pričela takoj po potrditvi najbolj optimalne variante.  

Tretja razvojna os: brez ukrepa

Na podlagi Strategije razvoja prometa in Nacionalnega programa razvoja prometa v RS bo pripravljen operativni načrt izvedbe; vzporedno preverjene posamezne umestitve infrastrukture na področju prometa v prostor (3. razvojna os).

Elektrifikacija: brez ukrepa

EU sredstva, ki so na voljo v obdobju 2014–2020, so na področju prometa prednostno namenjena razvoju jedrnega prometnega omrežja s poudarkom na razvoju celostnega, visokokakovostnega in interoperabilnega železniškega sistema, multimodalnosti, trajnostni mobilnosti in izboljšanju povezanosti regionalne mobilnosti z vseevropskim prometnim omrežjem. Ponavljajo se zamude pri črpanju sredstev, podobno kot v času Pahorjeve vlade. Očitno bo ena prvih nalog prihodnje vlade … pospešitev črpanja EU sredstev na področju infrastrukture.

SMC

Drugi tir: brez ukrepa

Drugi tir Koper–Divača.

Tretja razvojna os: brez ukrepa

Tretja os.

Elektrifikacija: brez ukrepa

Nadaljnja izgradnja pametnih omrežij za učinkovitejše upravljanje s porabo energije, vpliv na račun in manjši ogljični odtis.

Nadaljevanje jutri: gospodarstvo

Kako pripraviti gospodarstvo na naslednjo krizo? Kako - če sploh - privabiti tuje investitorje in z njimi znanje in delovna mesta? Je treba davek na dobiček podjetij zvišati ali znižati? Kako zmanjšati birokracijo, povezano s podjetništvom? Odgovore na vprašanja smo poiskali v volilnih programih strank.

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
17. 05. 2018 16.07
Večinoma brez nekih vsebinskih programov vse skupaj. SDS izstopa pozitivno, vendar sem skeptičen, ker je zadnjo vlado 1 leta kljub krizi namesto gospodarstva raje čas rabila za štetje kosti in ukvarjanje z zgodovino 2ww in komunizma. Spet večinoma prodajan je megle za mandat pri koritu...?
DarjoL
16. 05. 2018 18.34
+2
Daleč najboljši program ima SDS (če primerjamo s strankami, ki sploh imajo program)! Na volitvah si želim, da volimo za normalne stranke, da bomo lahko po dolgem času imeli dobro, močno vlado.
tali?ni tom
16. 05. 2018 20.09
+1
in,verjetno jih bom volil ,če le ne bojo preveč smetili z drugo vojno in farji! janez bi bil glavni , upam da to dojema da ni spregel z premaganimi leta 91! takraAT BI BIL NEODVISEN IN BI BIL ŠE DANES PREDSEDNIK TAKO PA SE JE Z..... VEČINI DRŽAVLJANOV!škoda!ker ni glih nesposoben,le zaveden!
milerto
16. 05. 2018 21.31
+2
Se strinjam, se mi pa zdi, da je tudi Janša nehal s preteklostjo in govori predvsem o prihodnosti, je pa prav, da se vseeno pove in opozarna, kdo je kaj zasral in kdo ima čez mafijo, ki nam vlada že predolgo.
JApajaDAja
16. 05. 2018 13.47
+3
če svečkarska sekta prevzame novo vlado bo drugi tir stal več ,kot, da bi bil iz čistega zlata! sž je politično odlagališče in baza svečkarjev!
sodelujem
16. 05. 2018 17.49
-1
Kaj pa ostali??Sam parfum iz čistilne....
tali?ni tom
16. 05. 2018 20.07
+6
ne maram sds pa vendar,ne more stati več! italijani nardijo za tak dnar 117 kilometrov hitre železnice,tile bi pa 26 kilometrov! nekaj ne štima!
Prototip
16. 05. 2018 12.41
+11
V Sloveniji po letu 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel, je vlada zapisala v Strategijo,,,,,,,,Če se bo torej nadaljevala strategija kot ob drugem tiru,se bomo lahko brez skrbi vozili do leta 2150,kar pa za večino nas,ne bo več problematično,,,,,
oježeš
16. 05. 2018 12.31
+8
S štirimi besedami: To je pač Slovenija!
ecnarf
16. 05. 2018 12.24
+5
Kako naj gradimo če se OPPN sprejema tudi po 10 let,primer občina severno od Kranja ga je nazadnje sprejela 2010 leta
ecnarf
16. 05. 2018 12.22
+22
Rusi so naredili 20 km most čez morje v dveh letih ,mi paše papirjev ne pripravimo v tem času
JurijLovsin
16. 05. 2018 12.29
+14
ecnarf
16. 05. 2018 12.19
+2
Pripravit denar ,gradijo in načrtujejo pa naj severni sosedje ki to znajo in ne mi in balkanci ,ker nismo sposobi tega naredit brez podražitev in zapletov .Lep primer je Magna ki bo narejena v enem letu z papirji vred,se pa gradi z avstrijsko kontrolo in denarjem.
oježeš
16. 05. 2018 12.38
+8
Saj ni problem v gradnji. Problem je v foušiji, nategovanju in medsebojnem prerekanju kdo je bolj pameten. Pa še, katera stranka je bolj komu naklonjena. Pritožbe rešiti v dveh mesecih, brez možnosti ponovne pritožbe. Mislim, da kar je državnega pomena, bi morali vse papirje urediti v največ 1 letu, nato pa začeti graditi in zgraditi kvalitetno v najkrajšem času. Ker pa so na položaju samo nestrokovni ljudje, katerim se vse skupaj fučka in le gledajo kje bo kdo čim več potegnil v svoj žep, je pa tako kot je. Nihče od politikov in tistih, ki o pomembnih stvareh odločajo ni državotvoren in ne dela v skupno korist. Vsak mesec pa pobaše brez sramu osebni dohodek za katerega ve, da ga ni zaslužil. Pa naj stranke pred volitvami še bolj lažejo, ko pridejo na položaje je kvečjemu po vsakih volitvah slabše. Stari problemi se ne rešujejo, nastaja pa kup novih.
brank1
16. 05. 2018 11.43
+5
Vilija poslat v ustanovo v katero spada.
METKA102
16. 05. 2018 10.04
+7
Vsi bi radi dobre povezave, železniške in cestne, a kaj ko nihče ne mara niti ene niti druge v svoji bližini. Vsaka varianta, pa če jih naredijo 100, nekoga moti. Kar spomnite se na škofjeloško obvoznico, ki so jo umeščali v prostor okrog 40 let. In ves ta čas so tovornjaki in ves prevoz hrumeli skozi mesto in po klancu v ožino proti Poljanski dolini. In, če bi sešteli vse stroške teh variant, bi se verjetno tudi cena te obvoznice povzpela v nebo.
murate
16. 05. 2018 11.53
+7
sedaj bi nasprotnike te obvoznice vprašal kaj se je tako slabega naredilo,da je trajalo 40 let
oježeš
16. 05. 2018 12.42
+4
Enako bi rekli kot Vili. V svojem sem uspel, drugo me ne zanima! Tudi nepotrebnih žrtev ne, važno, da doseže svoj zastavljeni cilj, kar je pač slovenska folklora. Nagajam čim dalj, da bom lahko dolgo užival in predstavljen v vseh medijih.
avehar
16. 05. 2018 10.01
+0
Levaki spet brez ukrepov TIPIČNO! Samo to jih zanima, da pridejo na oblast in da preprečijo JJ zmago.
ptuj?anM
16. 05. 2018 09.59
+17
Živim v kraju ob železniški progi Koper - Lendava in redno čakam na zapornicah. Moje mnenje je nekaj drugačno od vseh ostalih, ki komentirate. Mislim, da poterebujemo 2. tir ampak naj se istočasno gradi zraven še tretji. Torej dva nova tira Koper Divača. Ampak .... Kako je pa z transportom naprej. V mislih imam del proge skozi Zasavje kjer se vlaki premikajo z hitrostjo kot pred 200 leti. Naše železnice so tako zastarele, da bi potrebovali celoten sistem popolnoma nov. Enako kot to počnejo naši severni sosednje, ki gradijo najsodobnejšo povezavo med CCG in Italjanskima lukama Trst in Benetke. Ali je pol sploh smiselno graditi 2. tir ?!
theGenius
16. 05. 2018 09.52
+0
Spet SDS &NSi edina z rešitvijo. Kaj Leve stranke sploh imajo program?
ANTI JANŠA
16. 05. 2018 09.39
+4
Pa dajte mir pa tega Vilija v umo bolnico pa naj gre Slovenija naprej ne pa da se vse stopa.. kaj pa je miljarda nic proti temu kaksno sramoto nam ta star cepin dela...
murate
16. 05. 2018 11.54
+1
anti a ti misliš tisto milijardo,ki jo bo ukradel dragonja in ekipa
medo90
16. 05. 2018 09.30
+3
Admin briše. Aneksi se ze pisejo
olimpija35
16. 05. 2018 09.20
+5
3 razvojna os bi mogli potegni to kočevja in ne samo do bele krajine..plus železnico isto...zelo mali krak loči kočevje in belo krajino a ni omembe vredne ceste
medo90
16. 05. 2018 09.31
+3
Nismo tega vredni v Kočevju. So že minusi
slajagoda
16. 05. 2018 08.15
+14
Zgradili bodo 2. tir in 3.razvojno os ampak za kakšen denar??
prašek
16. 05. 2018 08.54
+3
Pašteta545
16. 05. 2018 09.10
-1
Enega za projekt, dva tebi, tri meni. Enega za projekt, dva...
brabusednet
16. 05. 2018 08.11
+24
Za drugi tir je treba postavit zakon,ki ga morajo podpisati vsi vodilni in odgovorni.Če se ugotovi bilo,kakšna korupcija sledi zapor 30 let brez pomilostitve in zaplemba vsega premoženja.Pa da vidimo,če si kdo upa,kaj ukrast.
arapayma
16. 05. 2018 08.54
+11
Točno tako...strogi nadzor za vsak porabljen €, sankcije za krupcijo maksimalne...ampak kaj, ko je pa v Sloveniji kaj takšnega neizvedljivo ..🤔
JurijLovsin
16. 05. 2018 09.02
+6
o tem pa lahko samo sanjamo, tudi strogi nadzor nebi mogel mimo korupcije :D
macro
16. 05. 2018 09.09
+3
Ustanovit tud skupino,ki bo nadzorovala skupino proti korupciji in nato še eno, ki nadzoruje to skupino... In nad njimi skupino...
jesenvoyo
16. 05. 2018 08.06
+5
Koroška povsem nebistven del Slovenije lahko o kakršni koli boljši povezavi s Slovenijo samo sanja. Toliko bolj žalostno za samo Koroško je še to, kako se sami Korošci ne strinjajo z graditvijo hitre ceste in bo prerekanje samo še dodatno zavleklo na veselje ostalih povezovalni projekt. Glede elektrifikacije prometa pa tako kot vse kar se dogaja pri nas, najslabše se piše tistim, ki so finančno šibki, ker za prehod na električni pogon vozila je potreben velik denar, torej tisti ki bo imel denar, ga bodo še subvencionirali. Kako bo pa z tranzitnim prometom, ki je aktivnejši od domačih vozil, bodo ti verjetno še naprej smradili ozračje po Sloveniji. Glede drugega tira ne bi komentiral, navsezadnje bi lahko apetite o megalomanskih tovorih razmislili malo drugače, da je pametneje dvigniti kvaliteto storitev, zmanjšati tonažo in prevoz slabo plačanega prevoza. Sicer pa, je luka dovolj velika za domačo gospodarstvo, kateremu lahko zagotavlja vse potrebno, zakaj bi morali hlapčevati in služiti na račun preobremenjevanja kapacitet za tujce. Strah da nas bo tranzit na veliko obšel ima velike oči, ker pametne sosednja države ne bodo dovolile kar tako pretiranega transporta na račun degradacije okolja, še manj pa na račun uničevanja infrastruktur, kjer se že danes vidi na cestnem prometu, ko pri nas tuji prevozniki prevažajo brez bistvenih omejitev čez državo. Korošci so se skozi zgodovino zaman trudili glede domovine, ki jih je in jih še zapostavlja pri vsem, Zmago bo seveda kot že nekaj krat morda edini spet veliko obljubljal, narediti pa tako če bi hotel ne bo uspel v okolju, kjer enotne podpore ne bo našel niti na Koroški.
Shaniac
16. 05. 2018 09.17
+6
Korosci smo ze enotni, proti cesti protestirajo obcine in obcani, ki ze zivijo ob avtocesti, pri nas pa se ljudje se zmeraj ubijajo po teh koridorjih.
mastablasta
16. 05. 2018 07.51
+13
ti razni načrti, ko se potem nič ne gradi, nas tudi ogromno stanejo. prvovrstna "kmetijska zemlja" nič ne koristi, če je tako ali tako nihče ne uporablja. trasa naj bi šla po obronku doline in le v manjšem delu po dolini, da s elahko priključi na avtocesto. problem je , ker avtocesta ni logično narejena. lahko bi tudi ta šla ob robu doline/kotline, ne pa po sredini. rimljani so vedeli kje gradit.