Dejstva

ANALIZA: Bo politika še naprej imenovala sodnike?

Ljubljana, 15. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
49

Zakaj je zaupanje v sodstvo in pravno državo nizko, če pa sodnih zaostankov ni več in se trajanje postopkov skrajšuje?

Nezaupanje se ne meri le z raziskavami javnega mnenja, ampak tudi s številom pritožb na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki jih je iz Slovenije precej več kot iz drugih držav. Od 353 sodb, ki so jih v Strasbourgu obravnavali po letu 1993, so kršitve ugotovili v 329 primerih: največkrat zaradi neučinkovitega pravnega varstva in dolgotrajnih postopkov, v zadnjih treh letih pa v zvezi s pravico do poštenega sojenja, piše v novem poročilu Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Nekdanja predsednica sodniškega društva Janja Roblek poleg tega pravi, da je Slovenija edina država v Evropi, kjer sodnika voli politično telo – Državni zbor. Povsod drugod jih voli bodisi sodni svet, bodisi imenuje predsednik države na predlog sodnega sveta. Kakšne rešitve za večjo učinkovitost, neodvisnost in ugled sodstva nam pred volitvami ponujajo stranke?

Poudarjamo: če odgovora nismo našli v programu, ne pomeni nujno, da v stranki za to področje ne ponujajo rešitev kje drugje, ampak so stranke postavile drugačne prioritete v programu.

Analizirali smo programe parlamentarnih strank in Liste Marjana Šarca, ki jo vse javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje.
semafor_sodstvo

DeSUS

Skrajšanje sodnih postopkov: rešitev

Zagotovili (bomo) pogoje za racionalizacijo postopkov in preprečevali njihovo zavlačevanje ter postopkovno zakonodajo spremenili tako, da bodo začete obravnave tekle brez presledka do razsodbe. Predlagali (bomo) ustanovitev poravnalnih svetov na občinah – za razreševanje lažjih sporov, kot so medsosedski spori, razžalitve in podobno – saj bi tako razbremenili sodišča, ki sedaj odločajo o manj pomembnih zadevah, ki ne vplivajo na varnost v družbi. V sodnih postopkih si bomo prizadevali za poenostavitev procesnih postopkov, zlasti odstranitev vseh rešitev, ki ne omogočajo hitrega in učinkovitega sodnega odločanja.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: ni v programu

Učinkovitost sodstva: rešitev

Zaradi premalo učinkovitega pravosodnega sistema pri iskanju odgovornosti za nastanek bančne luknje si bomo prizadevali za uveljavitev Zakona o prepovedi opravljanja dolžnosti v upravah in nadzornih svetih državnih družb. Povečali (bomo) neodvisnost sodne veje oblasti, vendar bo sodstvo moralo določiti kriterije napredovanj sodnikov in kriterije za prenehanje funkcije sodnika v primeru nestrokovnosti ter nesposobnosti. Zagotovili (bomo) popolno samostojnost tožilstev in podporo pri preganjanju kriminala, še posebej gospodarskega, znotraj tožilstva pa uveljavili enake kriterije strokovnosti kot pri sodnikih.

Levica

Skrajšanje sodnih postopkov: ni v programu

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: brez ukrepa

Zagotovili bomo (politično) neodvisno sodstvo (trenutni sistem imenovanja najvišjih funkcij omogoča politično kupčkanje in sprejemanje gnilih kompromisov).

Učinkovitost sodstva: rešitev

Optimizirali (bomo) postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora s poudarkom na obrnjenem dokaznem bremenu. Zagotovili (bomo), da so sodišča dostopna vsem, ki so jim kršene pravice (vključno z boljšo dostopnostjo do ustavnega sodišča, kjer je vedno težje izkazati pravni interes in vedno lažje političnega). Uvedli (bomo) strožje in bolj zavezujoče določbe za odgovarjanje z lastnim premoženjem v primerih gospodarske kriminalitete. Prenovili (bomo) sistem preprečevanja korupcije in zagotovili ponovno vzpostavitev učinkovite in neodvisne Komisije za preprečevanje korupcije.

Zaupanje v sodstvo in pravno državo je v Sloveniji zelo nizko.
Zaupanje v sodstvo in pravno državo je v Sloveniji zelo nizko. FOTO: Thinkstock

LMŠ

Skrajšanje sodnih postopkov: brez ukrepa

Povečanje odgovornosti sodnikov in tožilcev za napačne in prepočasne odločitve. Učinkovito odpravljanje sodnih zaostankov. Zagotovitev transparentnosti sodb in odločitev konkretnih sodnikov.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: rešitev

Zagovarjamo ustavno pristojnost predsednika Republike Slovenje, da v sodelovanju s Sodnim svetom imenuje sodnike Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Učinkovitost sodstva: rešitev

Združitev potencialov za pregon gospodarskega kriminala in korupcije z novoustanovljeno Finančno policijo.

NSi

Skrajšanje sodnih postopkov: rešitev

Sodnike bomo razbremenili odvečnega administriranja. Sodnikov bi bilo manj, vendar pa bi vsak sodnik imel na voljo strokovno pravno-raziskovalno osebje. V vseh postopkih bomo podpirali koncentracijo uradnih dejanj, več vsebinskega obravnavanja na drugi (pritožbeni) stopnji, zmanjšanje obremenitev vrhovnega sodišča, ki naj predvsem skrbi za enotno prakso sodišč in uvedbo ter strogo spoštovanje okvirnih rokov za odločanje.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: rešitev

NSi bo predlagala spremembe, ki bodo preprečile vtis in očitke, da gre za organ (Ustavno sodišče), ki je postavljen in odloča po političnih interesih. Reforma sestave Sodnega sveta s spremembo ustave mora izravnati pomanjkanje demokratične legitimnosti pri predlaganju sodnikov v imenovanje državnemu zboru in pri odločanju o njihovem napredovanju. Sodniki, ki imajo v večini v Sodnem svetu, dejansko skozi predlagalno funkcijo, imenujejo sami sebe, kar je potrebno spremeniti z ustrezno spremembo ustave.

Učinkovitost sodstva: rešitev

Zagotovili bomo učinkovitejše izvajanje zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in ustreznega dela zakona o davčnem postopku. Zagotovili bomo enostaven in pregleden elektronski dostop strokovne in laične javnosti do sodb vseh slovenskih sodišč. Reformirali bomo mrežo sodišč /.../. Zapletene določbe o vročanju in zagotavljanju navzočnosti strank ter neučinkovita praksa sodišč v zvezi s tem omogočajo, da se posamezniki lahko učinkovito izogibajo kazenskemu pregonu oziroma ga zavlačujejo. Nobenih zastaranj postopkov, v razvpitih primerih pa nujna hitra obravnava politikov in gospodarstvenikov v podjetjih v državni lasti. Potrebno je uveljavljati odgovornosti za zamude in kršitve procesnih rokov, ki zavezujejo sodnike, čeprav so instrukcijski.

SAB

Skrajšanje sodnih postopkov: brez ukrepa

Postopno bomo zmanjševali število sodnikov in drugih pravosodnih funkcionarjev s sočasnim povečanjem njihovih plač pa v pravosodje uvedli nujno konkurenčnost.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: ni v programu

Učinkovitost sodstva: rešitev

Spodbujali bomo strokovni razvoj pravosodja, vecja ucinkovitost in kakovost sojenja. Zahtevali bomo ucinkovitejši pregon gospodarskega in organiziranega kriminala. Spodbujali bomo alternativne oblike reševanja sporov, zlasti mediacije – predvsem med gospodarskimi subjekti.

Je eden izmer razlogov, zakaj je zaupanje v slovensko sodstvo nizko, tudi vpletenost politike pri imenovanju sodnikov?
Je eden izmer razlogov, zakaj je zaupanje v slovensko sodstvo nizko, tudi vpletenost politike pri imenovanju sodnikov? FOTO: iStock

SD

Skrajšanje sodnih postopkov: rešitev

Zmanjšali bomo število sodnikov, jim povišali dodatek na nezdružljivost in povečali število tistih, ki bodo v pomoč sodnikom pri njihovem delu. Vsebinsko zaključevanje postopkov na pritožbeni ravni. Aktivno promoviranje in spodbujanje alternativnih oblik reševanja sporov. Strokovno-kadrovsko okrepiti »podhranjena« področja sodno zapriseženih cenilcev, izvedencev in tolmačev.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: ni v programu

Učinkovitost sodstva: brez ukrepa

Ukrepi za odpravo posameznih procesnih »zlorab« in zavlačevanj v postopkih.

SDS

Skrajšanje sodnih postopkov: rešitev

Višja sodišča in Vrhovno sodišče bodo morala odločiti v zadevi in ne vračati v ponovno sojenje. Sojenja bomo časovno omejili na 6 mesecev na prvi stopnji, 3 mesece na drugi stopnji in 3 mesece na Vrhovnem sodišču. V Sloveniji imamo opravka z mestoma po nepotrebnem zapleteno procesno zakonodajo, ki sledi ideji, da morajo biti postopki čim bolj natančno opisani do najmanjših detajlov. Takšna procesna določila zagotovo vplivajo na učinkovitost in hitrost sojenja /.../. Zato bomo zagotovili čim prejšnji sprejem novega Zakona o predkazenskem postopku.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: ni v programu

Učinkovitost sodstva: rešitev

Vzpostavili bomo javnost vseh sodnih vpisnikov in javnost sodnih postopkov. Vzpostavili bomo sistem javne objave vseh zastaranih zadev s poimenskim seznamom sodnikov, ki bi morali, pa niso uspeli postopka pripeljati do konca. Dejstvo je, da sodstvo, davčna uprava, Urad za preprečevanje pranja denarja in drugi organi pri zaplembi premoženja niso učinkoviti. Po vzoru Irske in nekaterih drugih držav bomo ustrezno spremenili zakonodajo in s tem zagotovili večjo učinkovitost na tem področju.

SMC

Skrajšanje sodnih postopkov: ni v programu

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov: ni v programu

Učinkovitost sodstva: brez ukrepa

Nadaljevanje boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Nadaljevanje jutri: promet

Izgradnja drugega tira in tretje razvojne osi sta v zadnjih letih pereči temi na področju prometa. Pomemben razmislek v prihodnosti pa je tudi e-mobilnost  Odgovore na ta tri relevantna vprašanja smo iskali v predvolilnih programih strank.

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
17. 05. 2018 14.49
+1
Vse je narejeno po meri levih in tistih vmes. Pa naj bo to sodišče ali zdravstvo. Koga bi torej morali voliti? Jasno, desne, je pa tudi res, da so jim levi že prej zmetali polena pod noge - ko bodo prišli na oblast, bodo za javnost ugotovili, da je preveč denarja pokradenega, kar je tudi res, bodo pa verjetno sledile predčasne volitve. Vse po zaslugi ovc, ki še vedno skrbijo za pokojninski sklad borcev NOB - nekaterih tedaj še v genitalijah ni bilo!
Transformerji
17. 05. 2018 17.18
+1
Dejstvo je TO: NAŠ sodni sistem NI NEODVISEN! Torej je tudi naša ustava ničvredna!
Transformerji
17. 05. 2018 12.58
+1
Nezaupanje je zaradi tega, ker tisti, glavni, ki so pokradli državo (banke) sploh ne pridejo do sodišča. Zaradi korupcije pa lovite male ribe!
dragan krstic
16. 05. 2018 12.31
+2
Če bodo zmagali ta rdeči bo še vedno politika nastavljala sodnike, če pa zmaga desnica bo pa sodnike imenovala opozicija. Mislim da je to najbolj demokratično.
ni_mi_vse_eno
15. 05. 2018 19.36
+2
Sodišče izgubilo ogromno oporok, odgovarjal ni nihče --- etc. Primerov nedela, slabega dela in namernega zavlačevanja kolikor hočeš. Le zakaj bi delal, če dobiš za nedelo ravno tako plačo. Saj moraš biti neumen, da delaš kljub temu.
ni_mi_vse_eno
15. 05. 2018 19.34
+5
Problem ni, kdo imenuje sodnike. Problem je trajen mandat. Nobene odgovornosti, nobenih posledic za nedelo. Preprodajalce kokaina spustili, ker se po letu in pol sojenje sploh ni začelo, odgovarjal pa nihče.
tirolec
15. 05. 2018 19.29
+6
Sodni veji oblasti odvzeti trajni mandat in jim naložiti odgovornost! Pika!
PredsednikPepe
16. 05. 2018 10.27
Točno tako. TZrajni mandat je potuha za nedelo in za nestrokovnost. Politika pri iemnivanju sodnikov nima kaj iskati. Najbolj neumna (pa ena izmed mnogih neumnosti) Pahorja je izjava, da mora biti Ustavno sodišče politično uravnoteženo!!!! Potem pa ustavni sodniki GLASUJEJO, kaj je v skladu z ustavo, in kaj ne. Je v skladu ali ni v skladu, se odloči, vsak pameten to takoj vidi. Ne pa, da se glasiuje. Potem pa še kdo napiše ločeno mnenje. Kdo je tu normalen?
Antropozofija
15. 05. 2018 18.19
+4
Kako naj povečajo učinkovitost sodstva, če ni skrajšanja sodnih postopkov in izločitev politike iz sodstva. Vse stranke spet držijo figo v žepu. Spet se ne bo spremenilo popolnoma nič.
frako
15. 05. 2018 19.34
+1
11.) Vzpostavitev pravne države, v kateri bodo veljali Ustava in zakoni, ki bodo napisani v dobrobit državljanom in ne zgolj v njihovo omejevanje Zedinjena slovenija
Jani.
15. 05. 2018 18.18
+3
''Nekdanja predsednica sodniškega društva Janja Roblek poleg tega pravi, da je Slovenija edina država v Evropi, kjer sodnika voli politično telo – Državni zbor. '' Lepo zapisano 24 ur. Tole pa gledamo že vsaj 21 let. Zadnji, zadnji čas, da se pošteno preseka leve.
frako
15. 05. 2018 17.57
+1
Fer plej bi blo da bi jih kar volili, in seveda s omejenim mandatom. seveda individualne kanditure brez podpore ali članstva v strankah, pa seveda sam taki k so s foha lahko kaniderajo. Prav tako bi se mogl tožilce volt.
marac83
15. 05. 2018 17.34
-2
Se vidi, da je naročnik (plačnik) članka NSi.
Die einemaister
15. 05. 2018 17.30
+3
mah, za postsocialistične države je to itak folkklora, rezultati so pa na dlani, daleč za povprečjem al pa celo podpovprečjem zahodne evrope, razen za SFRJ elito seveda
JApajaDAja
15. 05. 2018 17.07
+2
krajšanje postopkov-po statistiki, ne pomeni kvalitetnejše sojenje...tu je problem!
ooResnicA
15. 05. 2018 16.31
+11
....dokler sudije nebodo odgovarjale z lastnim premoženjem ne bo nič bulš.....
VSEZNALECno1
15. 05. 2018 15.58
+8
SMC in SD in DESUS so glih dolgoročno zafural ...niso dali nobenih sistemskih rešitev, zgubili smo 4 leta časa...problem bodo penzije., konkurenčnost gospodarstva, v naprej porazdeljena poraba in upravičenja....grozno...za njih je lahko le slaboumen, ali osel ki gre petkrat na led....
JApajaDAja
15. 05. 2018 17.09
+3
kar se sodstva tiče...po vsemu videnem in napisanem, je sd najbolj blokiral klemenčiča!
avehar
15. 05. 2018 15.29
+15
SDS vedno z rešitvami za vsako področje. Se vidi da jim je mar za ljudi!
izpolni polje vzdevek
15. 05. 2018 15.22
+9
NSI mi je vedno bolj všeč.
MGub
15. 05. 2018 15.21
+6
Kdo ponuja rešitve? Konkretne rešitve?? SDS!
izpolni polje vzdevek
15. 05. 2018 15.21
ooResnicA
15. 05. 2018 15.20
+6
.....dokler nebodo toti odgovarjali za slabo delo nebo nič bulš.....
TolstojV
15. 05. 2018 15.01
+9
Ukiniti trajni mandat ukiniti sodni svet tam sedijo tisti kadija te tuži kadija ti sudi v glavnem kolegi in odgovornost sodnikov za slabo sojenje oz. sodbe. Večja prisotnost javnosti.