Dejstva

ANALIZA DRUGI DEL: Po boljših cestah bi vozili levi in desni

Ljubljana, 28. 03. 2022 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Neža Steiner, Špela Bezjak, Miha Plementaš
Komentarji
398

Objavljamo drugi del poglobljene analize volilnih programov. Kakšne ukrepe pripravljajo politične stranke, da bodo slovenske ceste bolj pretočne in varne? Se bo delovna doba podaljšala in kakšne pokojnine bodo v naslednjem sklicu prejemali upokojenci?

Analizo predvolilnih programov smo razdelili v dva vsebinska sklopa. V prvem smo objavili zdravstvo, gospodarstvo, energetiko z vplivi na okolje, stanovanjsko problematiko skozi prizmo mladih, šolstvo, medije, kmetijstvo in obrambo. V drugem, ki je pred vami, pa še prometno infrastrukturo, delo in socialne zadeve, izboljšanje položaja starejših, pravosodje, evropske in zunanje zadeve. 

Poudarjamo, če odgovora v posameznem volilnem programu nismo našli, to ne pomeni nujno, da v stranki ne ponujajo rešitve kje drugje. Analizirali smo programe vseh parlamentarnih strank in stranke Gibanja Svoboda, ki jo različne javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje. Na volitvah stranka Konkretno sicer nastopa v zavezništvu strank Povežimo Slovenijo, ki glede na zadnjo  javnomnenjsko anketo Mediane uživa 1,9 odstotka podpore. 

Infrastruktura, promet

infrastruktura

 

V Stranki SD se bodo zavzemali za uvedbo brezplačnega javnega potniškega prometa, medtem ko bi v stranki SAB brezplačni javni mestni in medkrajevni prevoz ponudili dijakom in študentom, brezplačno bi se v vseh mestih vozili tudi upokojenci. V Levici si bodo prizadevali za uvedbo brezplačnega železniškega potniškega prometa, vključno z brezplačno uporabo koles in IJPP vozovnic za socialno ogrožene. SDS pa obljublja sodoben in brezplačen medkrajevni javni potniški promet. 

V Gibanju Svoboda napovedujejo enotno nacionalno aplikacijo za sledenje avtobusom in vlakom, NSi pa enotno aplikacijo in vozovnico za ves javni potniški promet. 

Stališča o širitvi ljubljanske obvoznice se med strankami razlikujejo. Če stranki NSi in SAB podpirata njeno širitev, ji v Levici nasprotujejo. Prav tako nasprotujejo gradnji novih avtocestnih povezav. 

Stranka SDS bi pospešila dostopnost in razvoj letalskega sektorja in zagotovila dodatne letalske povezave s prednostnimi lokacijami. Ustanovitev slovenskega letalskega prevoznika Air Slovenia obljubljajo v SAB. 

Stranke si v svojih programih prizadevajo tudi za modernizacijo železnic. V Gibanju Svoboda in SD bodo poskrbeli, da bi večino težkega tovora do cilja pripeljali po tirih in ne po cestah. Prav tako obljubljajo hitre železniške povezave med večjimi mesti, kot so Ljubljana, Maribor in Koper. LMŠ bi zagotovil dovolj vlakov in vozni red, primerljiv z Avstrijo ali Nemčijo. V SAB bodo dokončali projekt 2. tir in pospešili začetek gradnje vzporednega tira med Divačo in Koprom. V programu obljubljajo gradnjo nove avtobusne in železniške postaje v Ljubljani, medtem ko se bodo v NSi skušali vzpostaviti povezavo letališča Jožeta Pučnika z železnico. 

SDS stavi na vlaganja v ustrezno polnilno infrastrukturo za razmah električne mobilnosti. V Gibanju Svoboda bodo spodbujali rabo alternativnih goriv. Levica bi uvedla javno neprofitno službo za souporabo avtomobilov v javni lasti, postopno bi omejevali uporabo osebnih avtomobilov. Znova bi uvedli davek na luksuzna vozila. 

V programu SNS cestnemu in železniškemu prometu ne namenjajo pozornosti, zavzemali bi se za izgradnjo še nedokončane infrastrukture. Stranka Konkretno napoveduje podporo razvoju prometne in digitalne infrastrukture ter vzpostavitvi sodobnih logističnih središč, od Sežane do Beltincev. 

Delo, socialne zadeve

delo-in-socialne-zadeve

 

V NSi se bodo zavzemali za uvedbo skrajšanega delovnega časa kot sistemskega ukrepa po avstrijskem zgledu, medtem ko bi v SD in Levici postopno uvedli 32-urni delovni teden. SAB bi družinam pomagal z uvedbo fleksibilnega delovnika in ureditvijo dela od doma. 

Stališče glede minimalne plače so zavzeli v strankah SD, Levica in SNS. V prvi obljubljajo dvig minimalne plače na najmanj 800 evrov s korekcijami plačnih razmerij. Levica podpira dvig minimalne plače na vsaj 815 evrov neto, postopoma bi jo dvignili na vsaj 1000 evrov neto. V SNS so izračunali, da bi morala minimalna plača, ki bi zaposlenemu omogočala dostojno življenje, znašati 1500 evrov. Ukrepov, kako do takšne minimalne plače priti, sicer ne ponujajo.

NSi bi zvišala nadomestilo za brezposelnost na 1785 evrov bruto. Levica bi ukinila vračanje socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Osnovni znesek denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bi s 1. januarjem 2023 dvignili na vsaj 613 evrov.

SDS bi poenostavila sistem dodeljevanja socialnih transferjev in vzpostavila preglednost. Uvedli bi dodatne dohodninske olajšave za starejše od 70 let, univerzalni otroški dodatek ter finančne spodbude za novorojenčke. Drugače razmišljajo v Gibanju Svoboda, ki bi univerzalni otroški dodatek izvzeli iz sistema socialnih transferjev. Sistem socialnih, družinskih in invalidskih transferjev bi nadomestili z enotnim socialnim sistemom. V stranki zagovarjajo univerzalni temeljni dohodek za otroke in mlade do 20. leta ter dolgotrajno brezposelne. 

V strankah SD in Gibanje Svoboda si bodo prizadevali za uvedbo pravice do odklopa od službenih komunikacijskih sredstev v prostem času.

Pokojnine

pokojnine

 

V strankah se strinjajo, da je nujno potrebna ureditev področja dolgotrajne oskrbe. V SDS napovedujejo uvedbo državne pokojnine, preglednejši pokojninski sistem in uveljavitev Zakona o dolgotrajni oskrbi. V SD in LMŠ napovedujejo ustanovitev demografskega sklada za dolgoročno financiranje pokojninske blagajne. SAB bo predlagala zakon, na podlagi katerega bi se iz demografskega sklada financirala izključno pokojninska blagajna. 

V Gibanju Svoboda bi določili najnižjo pokojnino v višini vsaj 10 odstotkov nad pragom revščine in preučili možnost uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka za upokojence z najnižjimi pokojninami. SD obljublja minimalno pokojnino 700 evrov in dodelitev varstvenega dodatka vsem s pokojninami pod pragom revščine.

Cilj DeSUS je, da bi v letu 2026 povprečna pokojnina dosegla višino najmanj 71 odstotkov v razmerju do povprečne plače. Ob tem zagovarjajo sorazmerno povečanje tudi najvišjih pokojnin. Prizadevali si bodo za uvedbo ministra za seniorje oziroma starejše. V Levici bi najnižje pokojnine dvignili na dostojno raven, zagotovljeno polno delovno dobo pa na raven minimalnih življenjskih stroškov, usklajenih z inflacijo (661,36 evra). Dvig najnižjih in zagotovljenih pokojnin bi uveljavili tudi za nazaj, za vse, ki so se že upokojili. 

NSi bo upokojencem dodelila digitalni bon za vseživljenjsko učenje, obljubljajo pa tudi 3900 dodatnih namestitev za starejše do leta 2026. Da je treba pospešiti gradnjo kapacitet za starostnike, se strinjajo tudi v DeSUS. Ob tem poudarjajo, da se v ceno domskega varstva ne bi smelo vključiti stroškov investicij zasebnih graditeljev, kar bi morala prevzeti država z ustrezno obliko intervencij. 

V SAB bi uzakonili pogrebnino za vse zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju. 

Evropske in zunanje zadeve

evropske-in-zunanje-zadeve

 

 V SDS napovedujejo uresničitev akcijskih načrtov za širitev EU na države Zahodnega Balkana in vzhodne soseščine EU in krepitev sodelovanja s sosedi, državami Srednje Evrope, Evropske unije, Nata in OECD. Širitev EU na Zahodni Balkan podpirajo tudi v NSi, SD, SAB. 

NSi se bo zavzemala za boljše varovanje zunanjih meja EU, ustanovili bi sprejemne centre za migrante na zunanjih mejah. V SD so prepričani, da bi morala EU sankcionirati kršiteljice vladavine prava, Slovenija pa bi morala odstraniti žico na meji s Hrvaško. Enako bi storili tudi v Levici. SNS bi tehnične ovire na meji odstranil šele, ko bo Hrvaška vstopila v območje Schengna. V stranki sicer zagovarjajo izstop iz Evropske unije in Nata, povezovali pa bi se z drugimi slovanskimi narodi. 

Levica bi beguncem olajšala pridobitev statusa begunca. Izvajali bi politiko podeljevanja azilov vsem pomoči potrebnim. 

V LMŠ bi se zavzemali za konsistentno slovensko zunanjo politiko, saj je za mednarodni ugled države izjemnega pomena, da poglavitne zunanjepolitične usmeritve vodi usklajeno ter v skladu z zakonodajo in strategijami, sprejetimi v državnem zboru.

DeSUS in Konkretno v svojih programih ne navajata ukrepov na področju evropske oziroma zunanje politike. V Gibanju Svoboda pa so zapisali, da si bodo prizadevali za okrepitev vloge Slovenije v alpsko-jadransko-podonavskem prostoru in Mediteranu. Podprli bi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024–2025. 

Pravosodje

pravosodje

 

Stranke na področju pravosodja ponujajo različne ukrepe. Stranka NSi se bo zavzemala za pravosodni sistem po zgledu Avstrije in Nemčije in digitalizacijo sodstva, za kar bodo poskrbeli tudi v SAB. Zagovarjajo razbremenitev Ustavnega sodišča in prednostno obravnavo najhujših kaznivih dejanj. V SD bodo preučili možnost uvedbe specializiranih sodišč in pristopili k reševanju posebne obremenjenosti posameznih vrst sodišč. 

Stranka DeSUS zagovarja strožje kazni za uporabo javnega denarja v nasprotju s predpisi, vključno z odvzemom premoženja, ustvarjenega s takimi dejanji. Predlagali bodo uvedbo finančne policije. V SAB bodo vztrajali pri uvedbi obveznega preferenčnega glasu na volitvah, obljubljajo tudi začetek gradnje nove sodne palače. 

V SDS bi vzpostavili pravno in pravično sodstvo, ki državljanov ne deli na prvorazredne in drugorazredne. Obljubljajo, da bo po formuli 6+3+3 vsak prišel do pravice na sodišču v največ enem letu. V LMŠ bi spremenili Zakon o kazenskem postopku, da bi se izognili zastaranju in omogočili večjo učinkovitost pregona organiziranega, gospodarskega in bančnega kriminala ter korupcije.

V SNS bi skrajšali zastaralni rok, torej rok, ki ga imajo tožilstvo, sodišče in policija na voljo od storjenega dejanja do podane sodbe. V Gibanju Svoboda so za krepitev vloge predsednika države, ki bi prevzel imenovanje sodnikov, dali pa bi mu tudi možnost ustavnega veta. Pravnomočno obsojenim za naklepna in "zavržena" kazniva dejanja bi prepovedali kandidaturo za javne funkcije, pri hujših kaznivih dejanjih bi odpravili imuniteto poslancev. Župane bi po novem lahko odpoklicali, referendumsko pravico pa razširili – tudi za odločanje o spremembah ustave. 

V stranki Levica medtem zagovarjajo zniževanje zapornih kazni in odpravo dosmrtnega zapora. Spodbujajo resocializacijo storilcev in storilk in ne podpirajo gradnje dodatnih zaporov. 

Pasica dejstva volitve
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
31. 03. 2022 08.22
+1
Res je grozljivo gledati kako nas je trenutna oblast kot narod razklala..ne gre vec samo za nase in vase ter leve in desne ampak gre tudi po komentarjih sodeč za odkrito mrznjo med drugace mislecimi. Takega razkola in polarizacije v slovenski druzbi se nismo doziveli. Res zalostno kam smo padli in to na racun enega samega cloveka ki ze 30 let unicuje in rusi Slovenijo pod pretvezo domoljubja., seveda s podporo izdajalcev lastnih volilcev.
ZIPPO
28. 03. 2022 21.04
+2
Tako kot je napisal spodaj Tuco salamanca, nujna je tehnična vlada, nujno sprejeti zakone kar se tiče najmanjšega suma korupcije, ustanoviti nadzorno skupino, ki bo ves čas v sodelovanju z raziskovalnimi novinarji imela nadzor nad korupcijo, zamenjati popolnoma vse vodilne v državnih podjetjih, vključno z najmanjšimi šefi, in še in še. Korupcija v Sloveniji odnese 3.5 milijarde. Ne vem a se sploh ljudje zavedate koliko je 3.5 milijarde in kaj bi bilo lahko vse urejeno v tej naši mali državi? UREJENO BI BILO VSE! Vsi te obrazi, ki jih bomo gledali na predvolilnih soočenjih....
Kuki12
28. 03. 2022 21.00
+0
Roko na srce. Toliko, kot je po Sloveniji gradbišč sedaj, jih komiji niso imeli v dvajsetih letih. Največ so porabili za projekte in NVO-je. Razlika je očitna. Eni govorijo, sedanja vlada pa dela.
reakcionar
28. 03. 2022 20.22
+0
Volitve se bližajo. JJ kuha čorbo prihajajoči vladi. Samo začini jim Janez!
PomisliNaSonce
28. 03. 2022 19.55
+0
No letos Vesna omenja ukinitev dodatnega...pred vsakimi volitvami se en najde. Realno pa imajo vsi program zelene preobrazbe na račun državljanov v mislih...s tem da ga bodo šli še volit na lastne stroške...
dakoto
28. 03. 2022 19.48
-1
Povedano krajše:vsi skupaj smo bleferji in mlatimo prazno slamo... Janko Sirotanko za tebe se ne bo nič spremenilo...
Vidmax.com
28. 03. 2022 19.47
+6
Uživajmo dokler še lahko, po 24 se začne tisti pravi pekel iz katerega se ne bomo pobrali nikoli več. Kot pravi pregovor: "vse lepo se enkrat konča". In ne pravim da je JJ brezmadežen, a vsekakor veliko manj kot vsi tisti prihajajoči demoni in volkovi v volčjih oblekah.
slayer2
28. 03. 2022 19.44
+1
Zakaj še ostalih strank ne provomirate?,vedno ene in iste,pa ni čudno da je folk čist utopičen!!!
Pipi Strel legenda
28. 03. 2022 19.30
+3
Na Alenko 👩‍🦰 ne smemo pozabiti ,da nas bo lahko še naprej reševala..
PomisliNaSonce
28. 03. 2022 19.27
-2
Namesto da bi nam kenslali položnico za dodatno dobimo še eno za oskrbo na stara leta...pa davek ba uporabo lastne nepremičnine. To je verjetno ne glede koga se voki
sebe..
28. 03. 2022 19.32
+5
No, levičarji so jasno izrazili svoj namen, da bi vsem, ki imajo stanovanja tako velika, da jih sesajo več kot 15 min, te stanovanja nacionalizirali (poslanec Levice - Luka Kordiš). Slabše kot to že ne more biti - razen če zelo površno sesate.
PomisliNaSonce
28. 03. 2022 19.44
+1
Po volitvah ne bo ovir pretiranih in bo marsikej sprejeto kar z roko v roki. Vsak ima levo in desno...firma v tem primeru država pa z manj preživela ne bo. Samo več pa več...zato se tud dodatnega ni ukinilo nikoli. Predstaev za javnost so, inter pa realen od nobenga ki ima 5 jurju na mesec v parlamentu
Pipi Strel legenda
28. 03. 2022 19.26
-6
Glas za Marjana Lmš je glas za dobre stvari..👗
Kuki12
28. 03. 2022 21.04
+0
Telegram, pust in šale z njim so minile. Ti pa si za hece. Serpentinšek je samo še za v cirkus.
zibertmi
28. 03. 2022 19.15
+0
na tv mediju se objavlja novice iz necenzuriranega medija,v komentarju ni dovoljeno
funkytown
28. 03. 2022 19.13
+2
Me pa zanima zakaj si nobena stranka ne upa napovedati uzakonitve obveznega potrdila o nekaznovanosti za poslance in vse višje funkcionarje v državi? Ali se torej mislijo razni arestanti in lopovi še dolgo svaljkati po parlamentu
sebe..
28. 03. 2022 19.14
+0
Na neznanem kraju, ob neznanem času, neznana vsebina ... Če se vam to zdi zadosten pogoj za obsodbo nekoga, se lahko preselite v Rusijo k vašim somišljenikom. Sodba takrat ni šla niti na višje sodišče, ker je bilo jasno, da bi padla.
slim386
28. 03. 2022 19.19
-1
Sodba ni šla naprej ker se nekdo izogiba sodni pošti. Ne bluzi svečkar
Zmaga Ukrajini ...
28. 03. 2022 19.21
+0
sebe., bil je PRAVNOMOČNO obsojen, če veš kaj to pomeni! Bile so izrabljene vse instance. Ustavno sodišče ga je dobesedno iz zapora potegnilo v parlament.
sebe..
28. 03. 2022 19.23
+0
Kako svečkar? A ni Janša komunist? Kako sedaj, a je katoliški komunist? Vi pa ste svojega denarja vredni, levičarji. Dvigovanje pošte nima nobene veze s tisto sodbo brez dokazov, ki jo očitate nekomu.
sebe..
28. 03. 2022 19.24
+4
@Mesečev sij: Bile so izrabljene vse instance, in še ni bilo dovolj dokazov, da bi ga obsodili. Ampak vam je bližje ruski režim?
Zmaga Ukrajini ...
28. 03. 2022 19.56
-1
sebe,... ne smeši se. Še enkrat - PRAVNOMOČNO je bil obsojen, to pomeni, da je tudi rok pravnomočnosti NA VIŠJEM - PRITOŽBENEM sodišču že potekel, oz. je to že odločilo in torej na SODBO Okrožnega sodišča v Ljubljani ni bilo več pritožbe. Matoz je pač potem na Ustavnem sodišču zahteval začasno zadržanje, ker naj bi nastale "nepopravljive posledice", če bo arestant še naprej v arestu. Ustavno sodišče SE NI VSEBINSKO spuščalo v razsodbe splošnih sodišč. Ne vem zakaj "ruski",... meni je bolj všeč avstrijski način, kjer znajo sankcionirati lopove. Mimogrede, Riedl - prav tako vpleten v korupcijske posle Patrie, je odsedel za zapahi.
funkytown
28. 03. 2022 19.12
+0
Nujna je tehnična vlada, da spiše zakonodajo na novo, brez vseh lukenj, ki so si jih nastavili politiki v zadnjih 30-ih letih, ter jih vse ki so se po samoosvojitvi ukvarjali z politiko , brez izjem, postaviti pred sodišče. Šele, ko bodo končani vsi procesi, bomo mogoče spet pripravljeni na nove volitve. Brez lustracije se iz tega dreka ne bomo izvlekli, ampak potonili v diktaturo.
slim386
28. 03. 2022 19.20
-4
Podpiram lustracijo... 99% sđsa odpade kot gnila hruška
no-future
28. 03. 2022 19.10
+0
Tukaj gor so eni bistri in pametni. Je treba it na ulico pred parlament in ce treba zakurit parlament. Jaz sem že imel opecene oci od janshevega dejanja pred kratkim. Vem pa da velika večina tukaj gor samo pametuje in naklada nimajo pa nečesa med nogami da bi se če treba zaratili proti lopovom.
mjda12
28. 03. 2022 19.00
-2
angelcek janez doni mi rublje
mjda12
28. 03. 2022 19.00
-1
mjda12
28. 03. 2022 18.58
+0
gremo na cesto ampak nocem politikov v kleti temvec na povrsju podpiram javno drzavlansko vojno pred svetovno vsaj v miru lahko zakljucimo internativo za vselej ima nas vise veruj
Zmaga Ukrajini ...
28. 03. 2022 18.48
+1
Me pa zanima zakaj si nobena stranka ne upa napovedati uzakonitve obveznega potrdila o nekaznovanosti za poslance in vse višje funkcionarje v državi? Ali se torej mislijo razni arestanti in lopovi še dolgo svaljkati po parlamentu?
mjda12
28. 03. 2022 18.51
+4
zato ker js ze 22 let potrebujem to potrdilo za zaposlitve al drzavo mi davke pobira kaznjenec
mjda12
28. 03. 2022 18.51
+1
bojer
28. 03. 2022 18.54
+4
"Fajn" bi bilo to o čemer razmišljaš. Meni bi bolj ustrezalo, da nekdo, ki je v kazenskem postopku ali ki je bil kdajkoli v koruptivnem postoku, ne more nikoli sodelovati pri vodenjun dtržave.
mjda12
28. 03. 2022 18.54
+4
ja toj pa isto onsodnik tebe pa mene pelje lulat docim jj pognoji da korupcija lahko uspeva kot se nikoli
sebe..
28. 03. 2022 18.55
+0
Na neznanem kraju, ob neznanem času, neznana vsebina ... Če se vam to zdi zadosten pogoj za obsodbo nekoga, se lahko preselite v Rusijo k vašim somišljenikom. Sodba takrat ni šla niti na višje sodišče, ker je bilo jasno, da bi padla.
Bratomil
28. 03. 2022 18.55
-2
Bo treba na referendum v režiji punc iz 8. marca za kaj takšnega, kot tudi za vse ostale pomembne zadeve, ki nas še čakajo.
mjda12
28. 03. 2022 18.57
-2
beri lobcek brat jansev brat srec do 2009 vse crne gradnje legalizira lahko pa kaaaaj ste debiliii folk a res nben be viiid
Zmaga Ukrajini ...
28. 03. 2022 18.58
-1
Po mojem velika večina Slovencev tako misli,... izvoljena večina pa ravna ravno nasprotno. Takoj volim tistega, ki si bo upal urediti to vprašanje.
mjda12
28. 03. 2022 18.47
-1
js mislim da v slovenski 30letni praksi se je pa koncno pokazalo daaa bi lepse bilo zivljenje brez slovenskih oligarhih na celu ze 30 let ista dva imena kradeta dj vojnoooo pleeeeaaaasssssssssseeeeee
bojer
28. 03. 2022 18.42
+2
Čisto preprosto, Svoboda, LMŠ, SD in to bi bilo povsem dovolj. Svoboda, napredno poslovno razmišljanje s finančno, prehrambeno in ekonomsko neodvisnostjo, LMŠ, regulator nekoruptivnosti in SD, socialna varnost.
Zmaga Ukrajini ...
28. 03. 2022 18.44
+1
Ja, to bi bilo res videti še najbolj obetavno.
mjda12
28. 03. 2022 18.45
-3
kwa ti glumis prid vn zeeeeee eeeeeenkrat pa poveeeeej
bojer
28. 03. 2022 18.47
-1
Mjda, jaz sem vselej zunaj, "tolk, da veš".
Vidmax.com
28. 03. 2022 19.44
+1
bojer mafijci, rdečkaji in komunajzarji nas lahko še rešijo? No sej ljudje ne se čudit da smo tako globoko.