Dejstva

ANALIZA: Kdo ima zdravilo za slovensko zdravstvo?

Ljubljana, 14. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Marovt / Miha Plementaš / Špela Bezjak
Komentarji
81

Čakalne dobe, dopolnilno zdravstveno zavarovanje in javno ali zasebno zdravstvo so relevantna vprašanja. Odgovore nanje smo iskali v programih strank.

V mandatu vlade Mira Cerarja so se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje čakalne dobe nad dopustno mejo podaljšale za trikrat: septembra 2014 je nad dopustno mejo čakalo 7.824 ljudi, aprila 2018 se je število čakajočih povečalo na 25.562. Kljub načelni podpori v koaliciji je propadla ideja o zdravstveni reformi, s katero bi - med drugim - ukinili dopolnilno zavarovanje, kjer se na leto nabere 470 milijonov evrov. Kako bi jih nadomestili? Pomembno vprašanje - ne le v tej vladi - je tudi razmejitev javnega in zasebnega zdravstva: kako urediti sistem, da bo dostopen, hkrati pa bo deloval?

Odgovore na ta tri relevantna vprašanja s področja zdravstva smo iskali v predvolilnih programih strank.

Poudarjamo: če odgovora nismo našli v programu, ne pomeni nujno, da v stranki za to področje ne ponujajo rešitev kje drugje, ampak so stranke postavile drugačne prioritete v programu.

 

Analizirali smo programe parlamentarnih strank in Liste Marjana Šarca, ki jo vse javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje.
semafor_zdravstvo

DeSUS

Čakalne dobe: brez ukrepa

Osnovni problemi zdravstva v Republiki Sloveniji so omejitev dostopa do pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za manj premožne, dopuščanje hkratnega dela zaposlenih v javnem in zasebnem zdravstvu, pomanjkljiv nadzor nad kakovostjo zdravstvenih storitev in nezadosten nadzor nad porabo javnih sredstev. Posledice so nedopustno dolge čakalne dobe, ki pa predstavljajo zgolj vrh ledene gore.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: rešitev

Podali bomo predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki manj premožnim prebivalcem ovira dostop do pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in zaradi visokih obratovalnih stroškov zasebnih zavarovalnic predstavlja tudi zelo neučinkovito porabo zdravstvenega denarja.

Javno ali zasebno zdravstvo: rešitev

Javni zdravstveni sistem mora ohraniti prevladujoči položaj in temeljiti na pravičnem financiranju. Zagovarjali in zavzemali se bomo za sistem, v katerem zasebniki s koncesijo izvajajo javna pooblastila na krajevno odročnih območjih oziroma tam, kjer javne zdravstvene institucije teh storitev ne zmorejo opravljati.

Levica

Čakalne dobe: brez ukrepa

Zdravstvene delavce bomo spodbujali, da dodatno delo za plačilo opravijo v javnih zavodih, koncesionarje pa, da se vrnejo v javni sistem.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: rešitev

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bomo nadomestili s solidarnostno dajatvijo.

Javno ali zasebno zdravstvo: rešitev

Ustavili bomo podeljevanje koncesij in prepovedali dopolnilno delo v zasebnem sektorju zdravnikom, zaposlenim v javnem sektorju.

Dolge čakalne vrste so v nekaterih primerih usodne.
Dolge čakalne vrste so v nekaterih primerih usodne. FOTO: iStock

LMŠ

Čakalne dobe: brez ukrepa

Skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu z učinkovitejšo porabo sredstev ter boljšo organizacijo in izrabo obstoječih kapacitet.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: ni v programu

Javno ali zasebno zdravstvo: brez ukrepa

Prenova javnega zdravstvenega sistema, ki bo zagotavljal stabilno financiranje ter kakovostno in varno zdravstveno oskrbo ter jasna ločitev med javnim in zasebnim.

NSi

Čakalne dobe: rešitev

Konkurenca tako med izvajalci kot med zavarovalnicami ustvarja pritisk na krajšanje čakalnih dob. Čakalne dobe se bodo zaradi konkurence zmanjšale oziroma tudi v finančnem interesu zavarovalnic in izvajalcev bo, da nedopustno dolgih čakalnih dob ni.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: rešitev

5,24 % prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje iz bruto plače (prispevek delojemalca) je namenjen tudi spremembi načina plačevanja (dopolnilnega) zdravstvenega zavarovanja sedanjih in bodočih upokojencev po sedanjih predpisih, ki bi vplačevali 5,24 % od svoje pokojnine, namesto sedanjega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki se ukine.

Javno ali zasebno zdravstvo: rešitev

Da si lahko zasebni izvajalci in javni zavodi med seboj konkurirajo, je potrebno preoblikovanje javnih zavodov /.../ po načelu gospodarskih družb. Koncesije dopolnjujejo javno zdravstvo /.../ Potrebno je okrepiti nadzor nad podeljevanjem in izvajanjem.

SAB

Čakalne dobe: brez ukrepa

Ljudem bomo zagotovili zdravstvene storitve brez dolgotrajnega čakanja.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: rešitev

Spodbujali bomo razvoj zavarovalniškega trga za zagotavljanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Javno ali zasebno zdravstvo: brez ukrepa

Učinkovito javno zdravstvo, dostopno vsem pod enakimi pogoji, brez dolgih čakalnih dob in vrst.

Kakšna bo prihodnost slovenskega zdravstva?
Kakšna bo prihodnost slovenskega zdravstva? FOTO: Thinkstock

SD

Čakalne dobe: brez ukrepa

Napovedujemo radikalen program za odpravo čakalnih vrst.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: rešitev

Z družbenim dogovorom bomo zakonsko določili osnovno košarico pravic zdravstvenih storitev, ki bodo v celoti zagotovljene iz javnih sredstev, to je iz sredstev obveznega zavarovanja ter poskrbeli za zagotovitev drugih virov za vse storitve, ki niso v košarici.

Javno ali zasebno zdravstvo: brez ukrepa

Vse spremembe pri prenovi zdravstvenega sistema morajo spodbujati krepitev osnovnega zdravstvenega varstva in prizadevanja, da se v okviru sistema javnega zdravstvenega varstva organizirajo vse potrebne storitve.

SDS

Čakalne dobe: rešitev

Vzpostavitev pravega konkurenčnega okolja med zavarovalnico in pogodbenimi izvajalci bo vodilo v skrajšanje čakalnih dob zaradi učinkovitejšega načina dela, hkrati pa se bodo storitve na državni ravni pocenile.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: rešitev

Prostovoljna zdravstvena zavarovanja se preoblikujejo v Obvezna dopolnilna zdravstvena zavarovanja, z zavarovanci sklepajo police zdravstvenega zavarovanja za storitve iz košarice B.

Javno ali zasebno zdravstvo: rešitev

Sedanji javni zdravstveni zavodi (tudi lekarne) se /.../ preoblikujejo v »gospodarske družbe splošnega pomena« (SGEI) in postanejo organizacijsko ter finančno samostojni /.../. Izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje (določi jih zakon), se enakopravno potegujejo za mesto v mreži in za pogodbe z zavarovalnicami za izvajanje razpisanih programov zdravstvenih storitev.

SMC

Čakalne dobe: brez ukrepa

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: brez ukrepa

V zdravi Sloveniji vsi državljani in državljanke uživamo pravice javnega zdravstva.

Javno ali zasebno zdravstvo: brez ukrepa

Za solidarno javno zdravstvo.

Urgenca.
Urgenca. FOTO: Miro Majcen

Nadaljevanje jutri: sodstvo

V predvolilnih programih strank smo iskali odgovore na vprašanja v povezavi s skrajšanjem sodnih postopkov, izločitvijo politike pri imenovanju sodnikov in učinkovitosti sodstva.

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
17. 05. 2018 17.44
+2
Naše zdravstvo je primer, kot trk dveh planetov: mi imamo trk med socialistično in kapitalistično državo. Tudi vse ostalo tudi deluje tako....
ROMELS
17. 05. 2018 13.36
+7
Najboljše zdravilo za slovensko politiko in zdravstvo je šiba božja.
PeterLoncic
17. 05. 2018 12.34
Vsi enaki, vsi revni!
ROMELS
17. 05. 2018 13.37
+3
pravica5
17. 05. 2018 12.28
+1
SMC brez ukrepov :))) in kdo jih bo še volil ??
pravica5
17. 05. 2018 12.25
+0
ve se kdo ima rešitve "SDS" ;) za lepši jutri.
slajagoda
16. 05. 2018 08.35
+5
Zdravilo ima tisti, ki bo naredil konec korupciji v zdravstvu.
dragan krstic
17. 05. 2018 08.33
+2
slajagoda, SD, Desus sploh pa SMC so že pokazali kako so odpravljali korupcijo v zdravstvu. SD in Desus sta bili od 2008 v vseh vladah pa nista storili nič pa ne samo glede korupcije. A zdaj pa bodo, torej sta 10 let spali v levih vladah?
glava2
15. 05. 2018 13.48
+4
samo malo, cerar trdi , da je vse v redu in čakalne dobe porihtane, vi (24ur) navajate, da so se potrojile!!! KDO ZDAJ LAŽE?
ivan.z Doba
15. 05. 2018 18.57
+1
slajagoda
15. 05. 2018 10.29
+5
Sramota, da so čakalne dobe na onkološkem oddelku!!
resslovenka
15. 05. 2018 10.02
+6
V novi vladi naj bo prioriteta urediti rak rano naše države tj. Zdravstvo . Ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje in preusmeriti sredstva v namen reševanja ljudi. Tak "sfuzlan " sitem, kot ga imamo v zdravstvu pri nas je netransparenten in škodljiv. V bistvu se ne ve kdo pije, kdo plača pa. Človek se zgrozi, v kakšni državi živimo. Sprememba je nujna!
zabar1000
15. 05. 2018 10.01
+7
Ko je začela Alenka Godec preiskovati zdravstvo so ji začeli groziti, potem vemo kakšen kriminal se dogaja notri. Ampak zadevi se bo prišlo do dna!!
Apostol1
14. 05. 2018 22.22
+4
Ko poslušam kakšne plače prejemajo ,razni nadzorniki , svetovalci in še malo morje je teh glist po Sloveniji , tudi župane in njihove zaposlene semle štejem oziroma vse tiste občine ki so nastale po 60-tih občinah kolikor smo jih imeli prej, no in dokler bomo vse to prenašali vključno z ljudmi kot je Vili Kovačič ,ki izsiljuje državo z referendumi in tako dalje in tako dalje in dokler bo vse to tudi zdravila za korupcijo v zdravstvu ne bo , ker to je samo odsev celotne skorumpirane naše družbe
MKII
16. 05. 2018 13.21
+2
To ni še nič. Najjači bluze ranti so svetovalci svetovalcem!!
theGenius
14. 05. 2018 21.35
+8
Kaj pa Desne stranke nimajo najboljše? Vsak, ki je bil na uvodnem predavanju Ekonomije 1 na Fakulteti, ve da so Ekonomski programi Desnih strank vedno najbolj koristni za gospodarstvo, rast plač itd. Volivci seveda veliko raje volijo glede na Bombončke, ki jim levo-sredinske stranke nudijo(dvig socialne pomoči itd). Od vseh volivcev seveda ne moreš pričakovati, da bodo podkovani v gospodarstvu, zdarvstvu, pravu. Zato pa sem za to, da se na TV povabi Ekonomiste in naj oni povedo, katera stanka ima najboljši program - Stavim se da 95% reče SDS|NSi. Že samo dejstvo, da je bila pod Janševo vlado 2004-08 največja rast plač v zgodovini Slovenije(7.8%) in prav tako največja rast pokojnin, bi moralo prepričati volivce, vendar je izgubil veliko podpore pri aferi Patria. Tudi sam vem, da veliko ljudi g. Janši še danes ne verjame, ker enostavno nimajo časa da bi se o aferi pozanimali, ampak upam da bo na koncu zmagala zdrava pamet in bo zmagala desna stranka in ne nekompetentni župan, s ničelnimi izkušnjami vodenja država in državne politike.
frako
14. 05. 2018 21.16
+1
Tramp ma zdravilo, pravi da so v ameriki zdravila tko draga ker druge socialistične države zastopajo velike zavarovalnice ki imajo tako veliko pogajalsko moč. Tko da se kr prpraute da bodo pritiski s amerike pr nas podražl zdravila.
NA LEVO ni OK
14. 05. 2018 20.05
+5
Politika je res odgovorna za porazno stanje, so pa "beli bogovi" lakomni in koruptivni, drugače se to ne bi dogajalo. Politika omogoča, " beli bogovi" kradejo, potem pa dajo malo nazaj politikom. Vsi zadovoljni razen bolnikov. Samo krast tako velike zneske, brez podpore raznih stricev v politiki in izven nje , ni mogoče.
resenik
14. 05. 2018 19.47
+1
pravr ljudi na pravo mesto strokovnjake,ki bodo gledali za splošno dobro pacijentov
ivan.z Doba
14. 05. 2018 19.07
+7
Dokler imajo zavarovalnice dobiček na račun dodatnega zavarovanja, ni zdravila za zdravstvo. In je ni (bilo) stranke, ki bi naredila red!
theGenius
14. 05. 2018 21.10
+2
@Ivan.z.Doba: Desnica: NSi, SDS se zavzemata za ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
ivan.z Doba
15. 05. 2018 18.59
+2
Desnica se je zavzemala za popolno privatizacijo zdravstva. Omaš dovolj denarja?
avehar
14. 05. 2018 16.33
+14
Najbolj razdelan in konkreten program ima stranka SDS.
ivan.z Doba
14. 05. 2018 19.10
-1
Popolna privatizacija, ki jo zagovarja sekta, je bedarija! Če bo treba storitve plačevati, ne bo vrst, saj si bodo to privoščili samo bogati. Prav tako šolstvo. Očitno ne poznaš programa sekte.
theGenius
14. 05. 2018 21.11
+5
@Ivan.z.Doba: Mislim, da si nisi prebral programa: SDS nikakor ne zagovarja popolne privatizacije, ampak možnost obiska tudi pri zasebnem zdravniku.
avehar
14. 05. 2018 16.31
+8
Edini stranki, ki imata ukrep za zmanjšanje čakalnih vrst sta SDS in Nsi! Vsem drugim je vseeno če ljudje prej umrejo preden pridejo na vrsto!
karolinakarolina
14. 05. 2018 15.28
+8
Skrajni čas za spremembe ! Naj nastopi desnica in naredi red.
Izkos
14. 05. 2018 15.17
+12
Tu se lepo vidi kdo ima program in kdo ga nima. Desne stranke so za vsa področja sestavili program in se ga bodo tudi držali, če jim bomo dali to priložnost. Medtem, ko imajo leve stranke le eno točko v ˝programu˝ - SDS ne sme zmagati.