Dejstva

ANALIZA: Nasvidenje v naslednji krizi

Ljubljana, 17. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
170

Leta 2017, ob močni gospodarski rasti, je bilo po še nepopolnih podatkih Banke Slovenije tujih investicij za 13,4 milijarde evrov, kar je le dobrih 500 milijonov ali slabe štiri odstotke več kot leto prej.

Slovenijo je Mednarodni inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) iz Lozane na lestvici konkurenčnosti uvrstil na 43. mesto med 63 državami. Med deseterico smo se uvrstili le po cenah, na 50. ali slabše mesto pa so nas uvrstili na področjih zaposlovanja, davkov, trga dela, financ, vrednot pri poslovanju in tujih investicij. Leta 2017, ob močni gospodarski rasti torej, je bilo po še nepopolnih podatkih Banke Slovenije tujih investicij za 13,4 milijarde evrov, kar je le dobrih 500 milijonov ali slabe štiri odstotke več kot leto prej. Po podatkih OECD je delež tujih investicij v slovenskem gospodarstvu še vedno precej pod povprečjem te skupine držav. Kako torej pripraviti gospodarstvo na naslednjo krizo? Kako - če sploh - privabiti tuje investitorje in z njimi znanje in delovna mesta? Je treba davek na dobiček podjetij zvišati ali znižati? Kako zmanjšati birokracijo, povezano s podjetništvom? Stranke so se v svojih volilnih programih tega lotile takole.

Poudarjamo: če odgovora nismo našli v programu, ne pomeni nujno, da v stranki za to področje ne ponujajo rešitev kje drugje, ampak so stranke postavile drugačne prioritete v programu.

Analizirali smo programe parlamentarnih strank in Liste Marjana Šarca, ki jo vse javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje.
semafor_gospodarstvo

DeSUS

Davčna bremenitev podjetij: rešitev

Prizadevali si bomo za davčno politiko, ki bo spodbujala podjetništvo in povečala disciplino pri pobiranju davkov ter prispevkov. Uveljavili bomo davčne olajšave za tehnološke posodobitve industrije in za vlaganja v izobraževanje zaposlenih. Uveljavili bomo davčne oprostitve za novoustanovljena podjetja. Uveljavili bomo davčne oprostitve kot stimulacije gospodarstvu za nova delovna mesta, za zaposlovanje brezposelnih in starejših od 50 let.

Debirokratizacija: brez ukrepa

Zavzemali se bomo za poenostavitev plačil prispevkov z zbirnimi stopnjami in poenostavitev oddaje računovodskih poročil na enem mestu. 

Tuje investicije: brez ukrepa

V DeSUS si bomo prizadevali, da bodo aktivnosti Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za gospodarstvo ter pristojnih agencij v prihodnje v večji meri usklajene in proaktivno naravnane k spremljanju potreb izvoznega gospodarstva; predvsem v podporo in pomoč pri odpiranju novih trgov, pridobivanju novih kupcev in strateških partnerjev ter pridobivanju tujih naložb.

Gradbeništvo bomo spodbujali z izgradnjo potrebne državne infrastrukture, zlasti na področjih varovanja pred naravnimi nesrečami, revitalizacije naravnega okolja ter prometa in energetike, ki se bo financirala z udeležbo tujega kapitala.

Levica

Davčna bremenitev podjetij: rešitev

Dohodke od kapitala bomo vključili v skupno osnovo za dohodnino in jih pravično obdavčili po naraščajoči davčni stopnji. Določitev skupne evropske minimalne stopnje davka na dobiček pravnih oseb. Dobiček podjetij bomo spet obdavčili po stopnji 25 % in s tem povečali prihodke za vsaj 270 milijonov evrov na leto. Uvedli bomo pribitek na vse transakcije v davčne oaze, ki bo prihodek Republike Slovenije. (Za pravičen prehod v brezogljično družbo) bo vzpostavljen sklad, ki bo financiran iz dobičkov in obdavčitve energetskih in drugih podjetij, ki uporabljajo fosilne vire energije. Prenova Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU) ter Zakona o udeležbi delavcev pri dobičku (ZUDDob).

Debirokratizacija: brez ukrepa

Borili se bomo proti trendom prekarizacije, birokratizacije in povečevanja delovnih obremenitev zaposlenih.

Tuje investicije: brez ukrepa

Ob pomanjkanju vizije za razvoj se politika vse bolj usmerja k privabljanju tujega kapitala, ki v Sloveniji vidi priložnost za selitev okoljsko škodljive, umazane industrije in za izkoriščanje vse večjega vira osiromašene in pravno in sindikalno nezaščitene delovne sile. /.../ Kapitalizem ni samo sistem razrednega izkoriščanja in zapostavljanja, ampak tudi izkoriščanja in zapostavljanja na podlagi spola, etničnosti, narodnosti in drugih osebnih okoliščin. Tujci in vsi drugačni so spet grešni kozli za brezposelnost, revščino in druge posledice stihijskega, nereguliranega kapitalizma.

Kako zmanjšati birokracijo, povezano s podjetništvom?
Kako zmanjšati birokracijo, povezano s podjetništvom? FOTO: Aljoša Kravanja

LMŠ

Davčna bremenitev podjetij: brez ukrepa

Sistematična vzpostavitev predvidljivega in davčno stimulativnega poslovnega okolja za razvoj novih tehnologij. Spodbuditi raziskave in razvoj, ki prinašajo izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo, vključno z davčnimi olajšavami.

Debirokratizacija: brez ukrepa

Če želimo, da postane država učinkovit servis za državljane in podjetnike, sta področji odprave administrativnih ovir in priprava boljših predpisov še kako pomembni. Javna uprava služi potrebam ljudi in ne obratno. Nadaljevanje projekta e-uprava z glavnim ciljem vzpostavitev enostavnih, jasnih in hitrih upravnih postopkov. Stabilno in predvidljivo poslovno okolje, ki upošteva potrebe samostojnih podjetnikov na eni in gospodarskih družb na drugi strani, ter enostavni, pregledni in kratki postopki pridobivanja ter urejanja različnih soglasij in dovoljenj. Enostavnejše umeščanje objektov v prostor.

Tuje investicije: brez ukrepa

Spremeniti obstoječo zakonodajo povsod tam, kjer ne spodbuja razvoja trajnostnega turizma in ne privlači domačih ali tujih investitorjev. Zavzemanje za /.../ okoljsko brezhibnost investitorjev.

NSi

Davčna bremenitev podjetij: rešitev

Zagovarjamo načelo, da je bolje imeti politiko nižjih davkov in čim manj subvencij, kot pa višjo obdavčitev in razširjen sistem subvencioniranja. Davčna obremenitev poslovnega okolja je v Sloveniji velika tudi zaradi trendov zaposlovanja v javnem sektorju. Ministrstvo, pristojno za gospodarstvo, mora zagotoviti medresorsko koordinacijo ter izvajanje politik, ki bodo omejile davčno breme v najbolj produktivnih posameznikih in podjetjih.

Debirokratizacija: rešitev

Pavšalno obdavčenje za manjša podjetja, samostojne podjetnike in kmete. Izplačilo iz proračuna za opravljene storitve gospodarstva namesto v 30 v 20 dneh. Predlagamo povečanje kroga podjetnikov, oproščenih obračunavanja DDV od prodaje na 100.000 evrov obdavčljivega letnega prometa. Poenostavitev in hitrejše umeščanje objektov v prostor. Za manjše posege bomo odpravili zahtevo po pridobitvi soglasij. Poenostavitev in prenos postopkov v zvezi z ustanavljanjem, prenehanjem ter spremembami v gospodarskih družbah in drugih pravnih osebah iz notarskih pisarn na točke VEM, notarske pisarne pa bi lahko s prevzemom nekaterih lažjih nepravdnih zadev razbremenile sodišča. Poenostavitev birokratskih zahtev pri zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu. Za vse kolektivne organizacije (združenje SAZAS, ZAMP in IPF) bomo vpeljali plačilo nadomestila za avtorske pravice preko enotne položnice.

Tuje investicije: brez ukrepa

Tuji vlagatelji so za slovensko gospodarstvo pomembni zato, ker v naše gospodarstvo prinašajo sveža sredstva in nove tehnologije, ob tem pa mlade zaposlujejo bolj kot slovenska podjetja, ki ščitijo obstoječe zaposlitve in primat slovenskih podjetij. Izzivi se kažejo zlasti glede dolgoročne vzdržnosti sistemov socialne zaščite in zagotavljanja zadostnega obsega ustrezne delovne sile za stabilno gospodarsko rast, ki je eden ključnih pogojev za izboljšanje življenjskega standarda prebivalstva.

SAB

Davčna bremenitev podjetij: brez ukrepa

Podjetja v državni lasti bodo namenila del dobička za financiranje start-upov. Zavzeli se bomo za dodatne investicijske olajšave. Spodbujanje »kripto« investicij in ureditev davčnega okolja.

Debirokratizacija: brez ukrepa

Odpravili bomo birokratske ovire.

Tuje investicije: brez ukrepa

Zavzeli se bomo za dodatne investicijske olajšave.

Kako - če sploh - privabiti tuje investitorje in z njimi znanje in delovna mesta?
Kako - če sploh - privabiti tuje investitorje in z njimi znanje in delovna mesta? FOTO: AP

SD

Davčna bremenitev podjetij: rešitev

Postopno povečanje efektivne obdavčitve podjetij na raven EU. Dogovor, da je ustvarjeno zasluga vseh deležnikov na trgu dela in dogovor o načinu delitve ustvarjenega (rast plač, udeležba delavcev na dobičku ipd.).

Debirokratizacija: brez ukrepa

Zmanjševanje administrativnih ovir in večja učinkovitost upravnih procesov na vseh ravneh. Odpravljanje birokratskih ovir za mikro, mala in srednja podjetja ter za razvoj inovativnih zagonskih (startup) podjetij.

Tuje investicije: brez ukrepa

Boljše poslovno okolje, še posebej pa urejen in učinkovit sistem privabljanja in umeščanja novih domačih in tujih neposrednih investicij.

SDS

Davčna bremenitev podjetij: rešitev

Zvišanje investicijske olajšave in njena širitev na vsa osnovna sredstva pri davku od dohodkov pravnih oseb in dohodnini (samostojni podjetniki). Določitev stopnje DDV na predkrizno raven (z 22 % na 20 % in z 9,5 % na 8,5 %). Uvedba dodatne tretje močno znižane stopnje, predvsem za storitve vezane na razbremenitev stroškov v družini. »Davčne počitnice« na dobiček za nova podjetja oziroma samostojne podjetnike za prva tri leta. Davčne olajšave za re-investiran dobiček vključno z davčnimi olajšavami za investicije v gospodarske objekte. Nižje koncesnine za uporabo vodnih virov. Odprava obdavčitve nepremičnin za tiste gospodarske subjekte, ki ustvarjajo dodano vrednost.

Debirokratizacija: rešitev

Od uvedbe davčnih blagajn ima v Sloveniji korist le plačana birokracija. Transformacija osebnega dopolnilnega dela na vse dejavnosti in brez administracije ter opustitev omejitev pri opravljanju dela upokojencev. Prijaznejše in učinkovitejše davčno administriranje ter kazni za prekrške, ki bodo sorazmerne storjenemu dejanju. Kjer bo to možno in smiselno bomo postopke avtomatizirali. Zmanjšanje števila dovoljenj in soglasij za gradnjo, umeščanje objektov v prostor, okoljevarstvenih dovoljenj in začetek poslovanja. Zmanjšati obseg in podvajanje poročanja gospodarskih subjektov. Odpraviti nepotrebne predpise, ki pretirano regulirajo gospodarsko dejavnost HACCAP). Poenostavitev postopkov javnega naročanja. Poenostavitev in skrajšanje postopkov insolvenčne zakonodaje z uvedbo večje odgovornosti vpletenih v postopek.

Tuje investicije: rešitev

Spodbujanje tujih investicij z uvajanjem dodatnih ukrepov (npr. možnost dolgoročne brezplačne stavbne pravice na državni zemlji, enotna vstopna točka za tuje investitorje po principu vsega na enem mestu …)

SMC

Davčna bremenitev podjetij: ni v programu

Debirokratizacija: brez ukrepa

Nadaljevanje odprave administrativnih ovir.

Tuje investicije: brez ukrepa

Krepitev spodbud za domače in tuje vlagatelje.

Nadaljevanje jutri: varnost

Čeprav se nam pogosto zdi samoumevno, da živimo v varni državi, je bila tudi Slovenija v zadnjih letih postavljena pred številne varnostne izzive. Slovenska vojska je spet dobila nezadostno oceno, število prosilcev za mednarodno zaščito se povečuje. Z digitalizacijo in razvojem umetne inteligence pa se je povečala tudi kibernetska ogroženost.

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
20. 05. 2018 13.51
Prave krize pri nas še niti čutili nismo. Pa tudi zaenkrat še ni strahu zanjo. Je pa res, da se včasih priklati hitreje, kot bi si predstavljali. V Sloveniji se kar da živeti, če znaš uporabiti roke in pamet, je pa malo težje za tiste, katerim ti dve vrlini, posebno prve ne znaš uporabiti v praksi.
Brakedirt
18. 05. 2018 20.42
+1
sveckarji imajo sedaj pred volitvami kar naenkrat resitve, ko so bili pa na oblasti pa niso imeli nobenih resitev.
Neutrino
18. 05. 2018 10.41
+2
Kakšna naslednja kriza, saj še ta daleč ni končana. Trenutno je slo. gospodarstvo v očesu orkana, nov val še prihaja. Dejanska gospodarsja rast bi morala upoštevati tudi razdolževanje privatnega in posledično tudi javnega sektorjs, ne pa da se rast beleži s povečanjem posojil in zadolževanjem države. Smo očitno pozabili leto 2008, tik pred kolapsom.
ni_mi_vse_eno
17. 05. 2018 22.36
-3
Sploh ne dvomimo, da bo naslednja kriza prišla, zato je vprašanje zgolj, kako se pripraviti nanjo. Privatniki nam iz nič ustvarjajo potiskane papirčke in nas pehajo v suženjstvo in dolg. Njihovi apetiti rastejo z eksponentno hitrostjo. (2, 4, 8, 16 ... )
Ciymbalta
17. 05. 2018 19.43
+4
Sloveniji ni krize, ljudje sam jamrajo ker ne vejo kaj bi sploh radi
SLOVENEC
17. 05. 2018 17.13
-3
Rešitev za slovenijo? SDS u 15 letni mandat.
trunck
18. 05. 2018 09.46
+3
Se strinjam s tabo. V tem primeru Slovenije ne bi bilo več, kar je nenazadnje tudi rešitev.
Kollerik
17. 05. 2018 13.05
+8
bolan in od velike krize 2008 naprej neočiščen sistem korporativizma spet napihuje balon....
Aijn Prenn
17. 05. 2018 12.58
+15
SĐS je svoje čase že pokazala kako si predstavlja gospodarsko rast. najameš kreditov kolikor se jih da, napihuješ balon do onemoglosti, ko pa balon poči, so pa že volitve in sanira povzročeno škodo druga ekipa. Firer pa lepo pljuva in podstavlja polena in kaže kazalnike "gospodarske rasti" iz svojega "balonastega" mandata
pravica5
17. 05. 2018 13.37
+0
Aijn Prenn
17. 05. 2018 13.42
+9
A to misliš tiste zombije, ki so metali kocke v parlament po navodilih Katje Šoba iz SĐS??
Maximus
17. 05. 2018 14.16
+2
Zombiji so odnesli tvojega glavarja, ne res?
User416781
17. 05. 2018 15.34
+7
Ker imate očitno bolj slab spomin, naj vas opomnim, da je zadolžitev države skokovito rasla v času Pahorjeve vlade in Bratuškove. Vendar tudi njih ne moremo v celoti kriviti za zadolževanje, saj je takrat ne le Slovenijo, ampak celoten svet zadela ena najhujših kriz v moderni zgodovini. In v teh letih se je večina držav izdatno zadolževala.
FC Chelsea2
17. 05. 2018 11.39
+13
Glede na to koliko se Cerar skoz hvali kolk je naredil za gospodarsko rast bi pričakoval, da se bi ta številka vrtela okrog 100 milijard ampak ja sej vemo, da se on to samo hvali, da ga je sama hvala dejstvo je pa drugačno mnogo zamujenih priložnostih.
Aijn Prenn
17. 05. 2018 13.00
-1
Cerar je edini predsednik vlade doslej, ki je kaj zares dolgoročno koristnega naredil za državo. Vsi ostali doslej so lovili samo kratkoročne koristi in tunkali državo v dolgoročnem pogledu.
Julijann
17. 05. 2018 13.07
+12
Ne vem zakaj potem niso spravili v pogon Zakona o celostni oskrbi starejših..to je problem, ki ne more več čakati..toliko bolj žalostno je, da je februarja poslanki obljubil, da gradivo zakona bo do parlamentarnih počitnic na mizah ali pa vsaj najkasneje na koncu parlamentarnih počitnic...minilo je eno leto in še več, prišel je njegov odstop...zakona pa NI!!!....to so stvari za dolgoročno korist...Cerar je zame lažnivec!!!
lesi10
17. 05. 2018 13.28
+12
kar je Cerar dobrega naredil je to da je odstopil če bi še malo prej bi še blo boljše
FC Chelsea2
17. 05. 2018 18.31
+4
Sprejel je dolgoročne ukrepe a res? Katere? si mislil zdravstvo, ki ga je dejansko dolgoročno potopil? si mogoče mislil zdravnike, ki jim je neomejeno dajal vse kar so hoteli, da zdaj še vsi drugi javni uslužbnenci hočejo enako in namesto, da bi problem rešil je rajši odstopil? aja verjetno si mislil na knjižico sreče kajne ko bomo baje čez 30 let vsi srečni? No povej na kaj si to mislil?
CURVANORD Zanetti
18. 05. 2018 19.19
dostojevski II
17. 05. 2018 10.43
+16
Papir prenese vse. Programi strank so samo slepilo. Politiki večino predvolilnih obljub ne uresničijo, še norčujejo se iz volivcev, češ da so nasedli predvolilnim obljubam. Pravijo da so eno predvolilne obljube, drugo je pragmatičnost po volitvah.
mallonge
17. 05. 2018 11.21
+8
To je slogan DESUSA. Nepismeni kot so, tako ne bi znali prebrati napisanega programa.
dostojevski II
17. 05. 2018 10.29
+8
Ocenjevanje programov je popolnoma nepomembno... POMEMBNA JE REALIZACIJA PROGRAMA.....In analiza realizacije programa. Novinarji naj si ogledajo programe SD,SMC, DEsus iz leta 2014 in SDS, NSi, DEsus iz leta 2004, 2011.. in pošteno ocenijo, koliko % programov so te stare stranke realizirale v času, ko so bile na oblasti, ko so imele v raokah škarje in platno. Naj jim prišepnem, manj kot 20 %. To je ključno. Realizacija programa. Ne pa vedno novi in novi programi, to bomo storili, to bomo uredili... in tako že 15-20 let. Tega so ljudje siti, zato se odločajo za nove stranke, nove obraze.
ayrtonsenna
17. 05. 2018 10.09
+22
Se vidi da ima samo desni politični pol dobre programe in odgovore za še večjo blaginjo ljudi in gospodarsko rast v globalnem svetu.Najboljša programa za vladanje v novi vladi imata ravno stranki SDS in Nsi. Programi levega političnega pola pa so navadno skropucalo ki niso dobra niti za rit obrisat. Kaj šele za vladati. Zato pa imamo 4 leta izgubljenih priložnosti vladavine levega političnega bloka (SMC,SD,Desus) ki se sedaj razglašujejo za rešitelje težav katere so sami povzročili oziroma katerih niso bili sposobni reševati kot vladajoči levi trojček.Čas je za normalno Slovenijo in za desni politični pol ki nas lahko vrne na pot demokracije in pravne države. Dovolj je globoke države podprte s strani levega političnega pola.
miabi
17. 05. 2018 10.31
-13
dostojevski II
17. 05. 2018 10.31
+6
SDS ima vedno dober predvolilni program. Program za privabljanje volivcev. Problem je realizacija programa. Ki ga SDS realizira 15-20%.
mallonge
17. 05. 2018 11.52
+1
ayrtonsenna
17. 05. 2018 12.35
+1
levi politiki niti 1% programa niso sposobni realizirati, dajte desnici 50+ glasov pa boste videli učinkovitost vladanja in sprejemanja reform
LOPOVIGOTOVISTE
17. 05. 2018 10.04
+38
VI STE TOTALNO *. VCERAJ SE JE NASA DRZAVA SPET ZADOLZILA ZE CETRTIC LETOS... ZAKAJ??? ZAKAJ NE PISETE O TEM??? A IMATE VI SPLOH KAJ ZDRAVE PAMETI ???? VSE JE V RAZSULU V DRZAVI OD CEST. DO ZDRAVSTVA POKOJNIN SOLSTVA.. VI PA TAKE BEDASSSTOCE PISETE...
mario7
17. 05. 2018 10.09
-13
Saj to bo vse poplačal rez kaplar z opranim Patrjinim denarjem . V BIH je še na kupe umazanega denarja. Nasvet: Prižgi svečko in naglas joči!
pravica5
17. 05. 2018 11.41
+1
še mal pa jo tebi prižgem, sam se ne bom jokal kvečjemu smejal:)))
User416781
17. 05. 2018 18.08
+2
No, če bi kaj prebral, bi videl, da imajo zakladne menice negativni donos. S takim zadolževanjem ni nič narobe.
mario7
17. 05. 2018 09.50
-1
Mogoče kdo ve,ali je najbolj poznan Slovenski črpalkar ŽAN še v Bruslju?
Piranez
17. 05. 2018 09.49
+16
V Sloveniji bi bil absolutno čas za desno vlado. Škoda, da nimamo nobene normalne desne stranke, samo krščanarje in ekstremiste... Če bi imelo kakšno normalno desno stranko, bi jo jaz z veseljem volil...
LOPOVIGOTOVISTE
17. 05. 2018 10.05
+3
NE RABIS STRANKE IMAS PROGRAM DESNIH... SAMO SO TI BOLJ VSEC MIGEANTI.. SVEDRI.. PREBRISANI..
ayrtonsenna
17. 05. 2018 10.11
-1
SDS,Nsi,desnica,lista Bojana Požarja,SLS so čisto normalne desne stranke, ki imajo dokazano najboljše programe za vodenje države. Samo poglej si zgornji graf semaforjev in videl boš katera stranka ima največ zelenih semaforjev. Potem ti je vse jasno.
thedino
17. 05. 2018 10.16
+3
saj levica pa tudi sploh ni leva, edino kar imajo so dve levi roki. Desno stran reši pa samo odstop janše, ker ga veliko ljudi ne mara (za ene je pa bog).
mario7
17. 05. 2018 10.18
+2
Piranez+++ Tudi jaz bi z veseljem podprl kakšno res normalno desno stranko. Ampak te desn katere imamo,so poden od podna...Štajerski magnat z balami=0...Ljubitelj otrok primc je tema...SĐS pa je katastrofa od katastrofe. Kolikor toliko normalna desna stranka je NSI. Ampak tudi pri njih bo preteklo še veliko vode da bo/če bo povsem normalna desna stranka.
mario7
17. 05. 2018 10.31
+5
SĐS pod vodstvom rez.kaplarja janeza ni in ne bo nikoli normalna desna stranka.
juwel
17. 05. 2018 14.22
-2
avehar
17. 05. 2018 09.38
+9
Evo ponovno SDS z vsemi rešitvami. Do potankosti izdelam program. Bravo!
mario7
17. 05. 2018 09.45
-5
Kakšen program ? Do večjih prihodkov v državno blagajno z ukinitvijo davčnih blagajn? Kako? To je samo ena od cvetk predvolilnih puhlic SĐS-a
theGenius
17. 05. 2018 09.53
-2
@Mario7: Še enkrat nisi napisal nič pametnega. Kolko ti ata Zoki plača?
mario7
17. 05. 2018 10.22
+5
Kaj si ti do sedaj napisal pametnega? Hvališ neki SĐS program,za katerega celo slepec vidi da so samo predvolilne puhlice!
miabi
17. 05. 2018 10.35
+2
In potem je svizec zavil čokolado v folijo :)
juwel
17. 05. 2018 14.23
+1
Ne vem kako lahko v Avstriji vse lepo funkcionira brez davčnih blagajn ?
theGenius
17. 05. 2018 09.32
+17
Če ne voliš SDS ali NSi že avtomatsko vem, da si na Socialni, ker delavec Levih ne more volit.
mario7
17. 05. 2018 09.46
-6
Če si ovčka moraš volit SĐS. Saj tako od vas zahteva rez.kaplar
theGenius
17. 05. 2018 09.49
+5
Mario7: Wow, brilijanten odgovor: Čist na tvojem podenskem nivoju.
Kyle
17. 05. 2018 09.54
+4
theGenius
17. 05. 2018 10.06
+1
mario7
17. 05. 2018 10.23
+3
Jak Tobim
17. 05. 2018 09.30
+7
in smo 3 na lestvici tistih, ki otrokom zagotavljajo najboljše življenje na planetu (z besedo tretji), smo ena med prvimi petimi (ne spomnim se točno številke) razvitimi državami, po majhnosti socialne razslojenosti družbe, smo med vodilnimi po dostopnosti študija za vse itd,. vsega ne moreš imeti, če si tako majhen je statistika uporabljena hkrati za, recimo Nemčijo in Slovenijo enaka niču oz. anketi o prehranskih navadah ljudi, ko izpade da so debeli od 1200 kCal na dan, jejo pa jih glede na vsebino njihovih prenapolnjenih smetnjakov, na dan vsaj 3700. Tojer, zapis enak ničemur. Sedi nezadostno ena - ponovno na tečaj razgibavanja zdravega razuma.
trunck
18. 05. 2018 09.59
Drugi smo po razslojenosti, pred nami je samo ena od Skandinavskih držav. Ampak, če bi poslušal naše desnjake je pri nas razslojenost najvišja na svetu pa bogami i šire.
trunck
18. 05. 2018 10.00
Pa še nekaj, imamo največ lastniških stanovanjskih enot na prebivalca na svetu, kar pomeni, da smo tudi prvi po številu bogatih revežev (500€ penzije v 150.000€ vrednem lastniškem stanovanj oz. hiši).
IvekKu
17. 05. 2018 09.28
+31
Glede na trenutno zadolženost bomo pa res do vratu v dreku v naslednji krizi
srecnii
17. 05. 2018 09.28
+41
Prevelik javni sektor, glede na stanje v gospodarstvo.
mario7
17. 05. 2018 09.28
+9