Dejstva

ANALIZA: Program vseh programov

Ljubljana, 19. 05. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
150

V volilnih programih strank smo preverili, kakšni so obeti za prihodnja štiri leta. Za vsako od petih področij - zdravstvo, sodstvo, promet, gospodarstvo in varnost - smo izbrali tri relevantna vprašanja, ki morajo zanimati volivce, da se bodo 3. junija lažje odločili. Tokrat vam predstavljamo odgovore tistih strank, ki ponujajo konkretne rešitve.

Poudarjamo: če odgovora nismo našli v programu, ne pomeni nujno, da v stranki za to področje ne ponujajo rešitev kje drugje, ampak so stranke postavile drugačne prioritete v programu.

Analizirali smo programe parlamentarnih strank in Liste Marjana Šarca, ki jo vse javnomnenjske raziskave uvrščajo v ospredje.

Zdravstvo

semafor_zdravstvo

 

Čakalne dobe

Konkretno rešitev, kako skrajšati čakalne dobe v zdravstvu, v svojem programu ponujata Nova Slovenija (NSi) in Slovenska demokratka stranka (SDS). Slednja se bo krajšanja čakalnih dob lotila z vzpostavitvijo pravega konkurenčnega okolja med zavarovalnico in pogodbenimi izvajalci. Učinkovitejši način dela bo namreč krajšal čakalne dobe in pocenil storitve na državni ravni. V NSi se bodo čakalnih dob lotili precej podobno: "Čakalne dobe se bodo zaradi konkurence zmanjšale oziroma tudi v finančnem interesu zavarovalnic in izvajalcev bo, da nedopustno dolgih čakalnih dob ni."

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja

V stranki DeSUS bodo podali predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. V Levici bodo dopolnilno zavarovanje nadomestili s solidarnostno dajatvijo. V NSi bodo prav tako ukinili sedanje dopolnilno zavarovanje. V Stranki Alenke Bratušek (SAB) se bodo zavzemali za razvoj zavarovalniškega trga za zagotavljanje dodatnega zavarovanja. Socialni demokrati (SD) bodo z družbenim dogovorom zakonsko določili osnovno košarico pravic zdravstvenih storitev, v celoti zagotovljenih iz javnih sredstev. V SDS bodo prostovoljna zdravstvena zavarovanja preoblikovali v Obvezna dopolnilna zavarovanja.

Javno ali zasebno zdravstvo

V DeSUS-u se bodo zavzemali za ohranitev javnega zdravstvenega sistema tako, ki bo temeljil na pravičnem financiranju. Zasebniki s koncesijo bodo izvajali javna pooblastila na krajevno odročnih območjih, kjer javne institucije teh storitev ne zmorejo opravljati. Levica bo ustavila podeljevanje koncesij in prepovedala dopolnilno delo v zasebnem sektorju zdravnikom, zaposlenim v javnem sektorju. V NSi bodo preoblikovali javne zavode po načelu gospodarskih družb, poleg tega pa bodo okrepili nadzor nad podeljevanjem koncesij in kasnejšim izvajanjem. Tudi v SDS se bodo zavzemali za preoblikovanje javnih zavodov v gospodarske družbe splošnega pomena, ki so organizacijsko in finančno samostojne.

Preberite še: ANALIZA: Kdo ima zdravilo za slovensko zdravstvo?

Sodstvo

semafor_sodstvo

 

Skrajšanje sodnih postopkov

DeSUS bo zagotovil pogoje za racionalizacijo postopkov in preprečeval njihovo zavlačevanje ter postopkovno zakonodajo spremenil tako, da bodo začete obravnave tekle brez presledka do razsodbe. Predlagali bodo ustanovitev poravnalnih svetov na občinah za razreševanje lažjih sporov, saj bi tako razbremenili sodišča. V NSi-ju bodo sodnike razbremenili odvečnega administriranja. Sodnikov bi bilo manj, vendar bi ti imeli ves čas na voljo strokovno pravno-raziskovalno osebje. Tudi v SD-ju bodo zmanjšali število sodnikov, jim povečali dodatek na nerazdružljivost in povečali število tistih, ki bodo v pomoč sodnikom pri njihovem delu. V SDS-u bodo sojenje časovno omejili na 6 mesecev na prvi stopnji, 3 mesece na drugi stopnji in 3 mesece na Vrhovnem sodišču. Višja sodišča in Vrhovno sodišče pa bodo morala odločiti v zadevi in ne vračati v ponovno sojenje.

Izločitev politike pri imenovanju sodnikov

V LMŠ-ju zagovarjajo ustavno pristojnost predsednika Republike Slovenje, da v sodelovanju s Sodnim svetom imenuje sodnike Ustavnega sodišča Republike Slovenije. NSi bo predlagala spremembe, ki bodo preprečile vtis in očitke, da gre za organ (Ustavno sodišče), ki je postavljen in odloča po političnih interesih. Reformirali bodo sestavo Sodnega sveta - sodniki, ki imajo v večini v Sodnem svetu, dejansko skozi predlagalno funkcijo, imenujejo sami sebe, kar je potrebno spremeniti z ustrezno spremembo ustave.

Učinkovitost sodstva

V stranki DeSUS si bodo prizadevali za uveljavitev Zakona o prepovedi opravljanja dolžnosti v upravah in nadzornih svetih državnih družb. Povečali bodo neodvisnost sodne veje oblasti, pri čemer bo sodstvo samo moralo določiti kriterije napredovanja sodnikov oziroma prenahanja funkcije. Zagotovili bodo popolno samostojnost tožilstev, znotraj njih pa uveljavili enake kriterije strokovnosti kot pri sodnikih. Levica bo optimizirala postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora s poudarkom na obrnjenem dokaznem bremenu. Uvedli bodo strožje in bolj zavezujoče določbe za odgovarjanje z lastnim premoženjem v primeru gospodarske kriminalitete. Prenovili bodo sistem preprečevanja korupcije in zagotovili vzpostavitev učinkovite in neodvisne Komisije za preprečevanje korupcije. V LMŠ-ju bodo ustanovili Finančno policijo kot združitev potencialov za pregon gospodarskega kriminala in korupcije.

Za odvzem premoženja nezakonitega izvora se bodo zavzeli tudi v NSi-ju. Zagotovili bomo enostaven in pregleden elektronski dostop strokovne in laične javnosti do sodb vseh slovenskih sodišč. Reformirali bomo mrežo sodišč. Tudi v SAB bodo zahtevali ucinkovitejši pregon gospodarskega in organiziranega kriminala. Spodbujali bomo alternativne oblike reševanja sporov, zlasti mediacije – predvsem med gospodarskimi subjekti. V SDS-u bodo vzpostavili javnost vseh sodnih vpisnikov in javnost sodnih postopkov. Po vzoru Irske in nekaterih drugih držav bodo ustrezno spremenili zakonodajo in s tem zagotovili večjo učinkovitost na tem področju.

Preberite še: ANALIZA: Bo politika še naprej imenovala sodnike?

Promet

semafor_promet

 

Drugi tir

V LMŠ-ju se zavzemajo za izgradnjo drugega tira ob predhodno opravljeni reviziji projekta, brez posebnega podjetja 2-TDK ter z novimi mehanizmi nadzora. Na dokončno odločitev o primerni rešitvi za drugi tir mora vplivati predvsem cena investicije, ki naj v primeru izgradnje drugega tira ne znaša več kot 35 milijonov evrov/km zgrajene železnice, pa pravijo v NSi-ju. Rešitev ponujajo tudi v SDS-u: "Najkasneje v šestih mesecih po prisegi vlade izbira cenovno najbolj optimalne variante dvotirne proge in priprava predloga modernizacije na ostalem delu koridorja, sprememba DPN, gradnja bo trajala največ štiri leta, na delu trase, kjer ni potreben DPN, se bo gradnja pričela takoj po potrditvi najbolj optimalne variante."

Rešitev v zvezi s tretjo razvojno osjo in elektrifikacijo v volilnih programih strank nismo našli.

Preberite še: ANALIZA: Bodo zmogli zgraditi 2. tir in 3. razvojno os?

Gospodarstvo

semafor_gospodarstvo

 

Davčna bremenitev podjetij

V DeSUS-u bodo uveljavili davčne olajšave za tehnološke posodobitve industrije in za vlaganje v izobraževanje zaposlenih. Uveljavili bodo davčne oprostitve za novoustanovljena podjetja, poleg tega pa bodo uveljavili davčne oprostitve kot stimulacijo gospodarstvu za nova delovna mesta in za zaposlovanje brezposelnih in starejših od 50 let. V Levici bodo dohodke od kapitala vključili v skupno osnovo za dohodnino in jih pravično obdavčili po naraščajoči davčni stopnji. Dobiček podjetij bodo spet obdavčili po stopnji 25 % in s tem povečali prihodke za vsaj 270 milijonov evrov na leto. Uvedli bodo pribitek na vse transakcije v davčne oaze. Prenovili bodo ZSDU in ZUDDob. V NSi-ju bodo zagotovili medresorsko koordinacijo ter izvajali politiko, ki bo omejila davčno breme v najbolj produktivnih posameznikih in podjetjih. V SD-ju bodo postopno povečali efektivne obdavčitve podjetij na raven EU. V SDS-u pa bodo zvišali investicijske olajšave. Stopnjo DDV bodo določili na predkrizno raven (z 22 % na 20 % in z 9,5 % na 8,5 %). Odpravili bodo obdavčitve nepremičnin za tiste gospodarske subjekte, ki ustvarjajo dodano vrednost.

Debirokratizacija

NSi bo uvedel pavšalno obdavčenje za manjša podjetja, samostojne podjetnike in kmete. Izplačila iz proračuna za opravljene storitve v gospodarstva bodo namesto v 30 v 20 dneh. Povečali bodo krog podjetnikov, oproščenih obračunavanja DDV od prodaje na 100.000 evrov obdavljivega letnega prometa. Zavzemajo se tudi za poenostavitev in hitrejše umeščanje objektov v prostor, za manjše posege bodo odpravili zahtevo po pridobitvi soglasij. Poenostavili bodo birokratske zahteve pri zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu. Za vse kolektivne organizacije (združenje SAZAS, ZAMP in IPF) bodo vpeljali plačilo nadomestila za avtorske pravice preko enotne položnice. V SDS-u bodo transformirali osebno dopolnilno delo na vse dejavnosti in brez administracije in z opustitvijo omejitev pri opravljanju dela upokojencev. Uvedli bodo učinkovitejšo davčno administracijo in kazni za prekrške, ki bodo sorazmerne storjenemu dejanju. Podobno kot NSi bo tudi stranka SDS zmanjšala število dovoljenj in soglasij za gradnjo, umeščanje objektov v prostor, okoljevarstvenih dovoljenj in začetek poslovanja. Odpravili bodo predpise, ki pretirano regulirajo gospodarsko dejavnost. Poenostavili bodo sistem javnega naročanja in uvedli večjo odgovornost vpletenih v postopke.

Tuje investicije

Z uvajanjem dodatnih ukrepov, kot so možnost dolgoročne brezplačne stavbne pravice na državni zemlji, enotna vstopna točka za tuje investitorje po principu vsega na enem mestu itd. bodo v SDS-u spodbujali tuje investicije.

Preberite še: ANALIZA: Nasvidenje v naslednji krizi

Varnost

semafor_varnost

 

Vojska

V DeSUS-u bodo znova uvedli obvezno služenje vojaškega roka za moške. Ob tem bodo zagotovili tudi številčno ustrezno rezervno sestavo in ustrezno zalogo orožja ter opreme. V Levici bodo 1,2 milijarde evrov namesto v bataljonski bojni skupini vložili v raziskave in razvoj. Vojsko pa bodo umaknili iz vojaških operacij zveze NATO v tujini. Izvedli bodo referendum o izstopu Slovenije iz zveze NATO. Število pripadnikov stalne sestave bodo po naravni poti zmanjšali na raven, ki bo ustrezala dejanskim potrebam in zmožnostim Slovenije. Zmanjšano stalno sestavo bodo po potrebi nadomestili s povečanjem rezerve. V LMŠ-ju bodo postopno zagotovili sredstva za ureditev statusa in opreme vojakov proti 1,5 odstotka BDP.

V NSI-ju bodo z novo zakonodajo uvedli drsni plačni sistem izven sistema javnih uslužbencev. Uredili bodo status vojakov po 45. letu starosti. Uvedli bodo bolj stimulativne ukrepe za vključevanje državljank in državljanov v  prostovoljno pogodbeno rezervo Slovenske vojske. 2 % BDP, namenjenega za obrambne izdatke do leta 2025, in 20 % obrambnih izdatkov, namenjenih za modernizacijo. Posodobili bodo helikoptersko floto Slovenske vojske in posebno pozornost namenili delovanju SV na morju. V SD-ju bodo zagotovili stabilni vir financiranja SV. Prav tako bodo izboljšali socialno varnost vojakov SV. V SDS-u bodo zagotovili zadostna finančna in materialna sredstva za policijo in vojsko. Vzpostavili bodo Nacionalno gardo, ki bo zagotovila zadostno število usposobljene vojaške sile za zavarovanja zunanjih meja, pomoči pri velikih elementarnih in drugih nesrečah in za okrepitev profesionalnih sil Slovenske vojske v primeru vojaškega konflikta.

Migranti

V Levici bodo olajšali pridobitev statusa begunca in izboljšali položaj beguncev ter odpravili nedavne spremembe azilne zakonodaje, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom. V NSi-ju bodo po po zgledu nekaterih evropskih držav spremenili azilno zakonodajo v smeri zaostritve pogojev za pridobitev statusa azilanta, redefiniranja pravic in pospešitve samih postopkov mednarodne zaščite. Ekonomskim migrantom bodo zavrnili vstop in jih obravnavali v skladu z veljavno slovensko in evropsko zakonodajo ter jih vrnili. V NSi se zavzemajo za dosledno varovanje schengenske meje v skladu z veljavnimi predpisi. V SD-ju bodo uvedli jasne ločnice med ekonomskimi migranti in begunci. S spremembami zakona o nalogah in pooblastilih policije bodo zagotovili sorazmernost pri zbiranju, obdelavi in uporabi podatkov o potnikih, da bo sistem nadzora varoval državo in ljudi brez posegov v človekove pravice. Dopolnili bodo Zakon o nalogah in pooblastilih policije. V SDS-u bodo na južni meji Slovenije dosledno izvajali Schengenski mejni režim in preprečevali nezakonite prehode meje. Zaostrili bodo pogoje za pridobitev mednarodno zaščite oziroma azila. Zavzemali se bodo za takojšnje sprejetje zakonov oziroma novel zakonov, ki so povezani z varnostnimi razmerami v državi.

Kibernetska varnost

V Levici bodo od spletnih platform in družbenih omrežij kot je Facebook zahtevali večjo odgovornost za varovanje zasebnih podatkov uporabnikov, za objavljene vsebine in za preprečevanje psihološkega vojskovanja. Razbili bodo monopole: tako horizontalne kot vertikalne koncentracije moči (npr. hkratno lastništvo operaterja in televizije). V NSi-ju bodo vzpostavili celostno obveščevalno delovanje na strateškem nivoju. Vzpostavitev nacionalnega koordinatorja za boj proti terorizmu na najvišjem nivoju. Takoj bodo izvedli strokovno analizo protiterorističnega delovanja. Sovo bodo ohranili v civilnem delu ministrstva. V SD-ju bodo izdelali sistem nacionalne zaščite z izgradnjo neodvisnih in varnejših komunikacijskih sistemov.

Preberite še: ANALIZA: Spet obvezno služenje vojaškega roka?

Dejstva.
Dejstva. FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
28. 05. 2018 20.49
+2
Moj Miro 4 leta si naredil zelo malo za gospodarstvo !! In sedaj se napihuješ kaj vse boš naredil?? ZAKAJ tega nisi naredil do sedaj?? Isto velja za vse,ki so tvorili Cerarjevo koalicijo!!
mertseger
20. 05. 2018 15.58
-3
Tudi sam sem bolj za desnico ampak ko sem gledal zadnje soočenje in Grimsove monologe mi je šlo enostavno na bruhanje. Agoranten, vzvišen, neposlušen, sramota za vsako stranko. Zgleda da bom moral kaj bolj sredinjskega volit.
dragan krstic
20. 05. 2018 17.06
+3
Hahaha, mertseger, prav imaš Grims je res agoranten človek. Veš, Agora je v stari Grčiji bilo zbirališče svobodnih ljudi, ki so svobodno govorili o politiki. Ker pa vidim da si be-bo potem bi moral drugače formulirati to besedo. Res je, zate je bolje da voliš nekaj SREDINJSKEGA, hahaha, na primer Levico.
ayrtonsenna
20. 05. 2018 17.55
+6
Voditeljica te pa ni zmotila ko je tisto kar ni hotela slišati na način ki je daleč od profesionalne voditeljice nekih soočenj Grimsu non stop skakala v besedo in ni pustila da zaključi svojo misel. To je šele cenzura ki se jo gre nacionalka, da želi resnico utišat pa čeprav je včasih neprijetna. Grims ima pa pač svoj slog, ki je malo bolj exsploziven kar pa še ne pomeni da se je motil in da ni povedal resnice ki jo naši režimski mediji vztrajno zanikajo, če se le da pa cenzurirajo in s tem onemogočajo svobodo govora.
dragan krstic
20. 05. 2018 18.16
-6
mertseger, jest tud ne razumem Grimsa da je tko neposlušen. Namesto da bi kimal in pritrjeval tovarišem iz levice kar nekaj po svoje goni da je treba varovati meje in nasprotuje da bi prišlo čimveč ubogih beguncev v Slovenijo. Takšna neposlušnost nikamor ne pelje.
Odrešenik666
20. 05. 2018 13.55
-4
Na nekem plakatu sem videl, koliko si vsi povezani stroski na migranta mesecno. Nisem pa zasledil, koliko nanasejo vsi povezani stroski proracunskega denarja za Janeza Janso in ostale delomrzneze. Tako na oko verjetno vec kot 10 tisocakov na mesec.
dragan krstic
20. 05. 2018 14.41
+1
Odrešenik666, to je plakat od SD. Če oni tarnajo kako so dragi migranti potem je res nekaj na tem.
Jožekocepek
20. 05. 2018 11.25
+14
Predlagam da novinarji pregledati delovanje podjetja KF Finance d.o.o. in gospoda Bojana Kunovarja, levičarskega grabežljivca. V enem letu so izstavili za "svetovanje" in revizijo državnih podjetij za več kot 900.000 €. Da ne govorimo o poslih z DUTB. Gospa Urška Podvratnik, sedaj zaposlena na DUTB je bila bivša sodelavka gospoda Kunovarja in sedaj pod taktirko G. Imre Balogha iz DUTB ožemajo kar se da.
Jožekocepek
20. 05. 2018 11.28
+18
To so ljudje iz ozadja. Ljudje ne bodite neumni in poglejte dejstva. Res je čas za spremembe.
Jožekocepek
20. 05. 2018 11.21
+23
Jasno je da rabimo spremembe in jasno je kdo bo zmagal. Levica je imela dovolj časa za ureditev zadev, sedaj je čas za SDS.
dragan krstic
20. 05. 2018 10.56
+12
Vsekakor se morate udeležiti Zokijebe predvolilne farse Nosil bom rdečo zvezdo. Tam bodo v prvi vrsti častni gosti shoda, Herman Rigelnik, Petrič, Pavček, Kordež, Raščan, Črnigoj, Valant, Petan in še tudi cel kup drugih borcev za delavske pravice. To so vsi sami proletarci, ki so že v komunizmu ki nam ga obljublja Zoki saj je komunistično geslo vsakemu po njegovih potrebah. Tovariši bankirji Zakrajšek, Kramar, Hazabent, Jančar, Narat, Kovačič pa bodo ljudstvu razložili kako iz nič postaneš čez noč multimilijonar. Srednjeveški alkimisti, ki so iz svinca želeli narediti zlato so pravi amaterji v primerjavi z našimi velespoštovanimi bankirji. Udeležite se tega dogodka. Pod dirigentsko palico tovariša Zokija bomo na koncu zapeli Bandiero rosso in Hej brigade.
vinogradnik33
20. 05. 2018 13.38
+1
dragan krstic
20. 05. 2018 13.49
+6
Prvi slovenski proletarec Zoki bo pa solo zapel Internacionalo.
kaktusar1
20. 05. 2018 14.58
+0
theGenius
20. 05. 2018 10.24
+19
Kot pričakovano: SDS&NSi najboljša programa. Levaki seveda živijo v svoji dimenziji, kjer dejstva ne pomenijo nič in so trivialna, samo da Desnica ne zmaga bi lahko bil kar njihov moto.
Uporabnik113089
20. 05. 2018 09.46
+10
SMC že štiri leta gradi politiko države na razvoju turizma. V treh izmenah vozijo državni denar na Karibske otoke.....
Uporabnik113089
20. 05. 2018 09.38
+7
Deležni smo vseh izboljšav na vseh področjih. Do volitev... Potem spet, tako kot vedno: štala mala!
DragoJež
20. 05. 2018 09.31
+6
Če ne bo sprememb, bo še slabše. Uboga raja...
JurijLovsin
20. 05. 2018 09.04
+12
Zeleni krogci vse povejo ;)
redrose5
20. 05. 2018 08.32
+8
Jasno je kdo bo uredil zadeve, celo levičarski mediji tega ne morejo spregledati.
vinogradnik33
20. 05. 2018 08.27
-4
Programi !??? To so spiski idej , ki naj bi volivce prepričali , kaj vse bodo naredili , če jih bodo volili , VENDAR , so ti spiski brez realne osnove , ker niti ena točka ne pokaže od kod bodo dobili sredstva za njihovo izvedbo ! Bojim se , da so to programi za ponovno destabilizacijo in finančno likvidacijo Slovenije kot 2004 - 2008 v času Janševe vladavine !
mackintosh
20. 05. 2018 09.51
-7
dragan krstic
19. 05. 2018 19.19
+10
Vrhničani volite desne stranke, sploh Požarjevo listo ki vam bo pomagala odstraniti Kemis iz središča mesta. Če boste pa volili ta rdeče vam pa tudi Bog ne more pomagati.
mackintosh
19. 05. 2018 20.07
-8
mackintosh
19. 05. 2018 18.40
-13
alo SĐSovci risanko gledat. kalimero je na prvem :).
Odrešenik666
19. 05. 2018 17.29
-12
SDS + SD = Partijska kontinuiteta
Cruseder
19. 05. 2018 16.59
+9
Spodnji komentarji ljubiteljev rdeče zvezde IQ na sobni temperaturi. Vrednote rdečkarjev laž, kraja, likvidacije, poneumljanje ljudstva preko medijev ...itd. ZATO ZAVEDNI SLOVENCI ZBUDITE SE IN VOLIMO POLADNE STRANKE KOT 91. ZA SLOVENIJO
mackintosh
19. 05. 2018 17.19
-5
mackintosh
19. 05. 2018 17.24
-6
in nova serija minusov. res ste brozga zagovorniki SĐSa tukaj na portalu. v resnici vam jih je pa tudi veliko podobnih.
MarkoG.
19. 05. 2018 16.47
-11
SDS in NSI pocenitev stroitev v zdravstvu?....koga...kaj???...ma sploh vejo kaj govorijo....cene storitev so ze zdaj stamotne in ravno zaradi tega delajo zavodi z zgubi oni pa bi kao s konkurencnostjo se znizali cene...ja sej njihov cilj je bil itak vesno razprodat zdravstvo...in s tem bi ljudje na koncu za svoje zdravje morali placevati iz lastnega zepa...stamota!!!! Nebi vas volu ma niti da mi avto al bajto podarite 🤮
dragan krstic
19. 05. 2018 19.20
+7
Uporabnik113089
20. 05. 2018 09.43
+1
Tudi če bi ti podarili "avto al bajto", bi vse zapil....
vinogradnik33
19. 05. 2018 15.31
-6
SDS veliko obljublja naredi skoraj nič, tisto kar naredi je pa zanič in to so dokazali 2004 - 2008 ! Sedaj pa želijo Slovenijo popeljati v orbanovski način diktature !
trunck
19. 05. 2018 16.20
+3
Res je, leta 2004-2008 so dokazali točno to, kar si napisal. Ampak leta 2012 pa so presegli samega sebe, padec BPD za 10% ni sposoben vsak realizirati.
trunck
19. 05. 2018 15.11
-8
Se še kdo spomni predloga najbolj poštene stranke na svetu pa boga mi i šire o nekem otoku sredi piranskega zaliva. Če me spomin ne vara je bilo v programu 15 takih nadprojektov od katerih ni bil realiziran niti eden. Približno v isti lonec gredo tudi letošnje obljube v stilu Gorenaka, kaj pa je 100 milijonov za Slovenijo. Seveda nič, ker ta Slovenija še vedno plačuje 500 milijonov obresti za veseljačenje SDS vlade leta 2005-2008.
dragan krstic
19. 05. 2018 15.29
+5
A ne boste ta rdeči naredili otok v piranskem zalivu iz kamnine pri gradnji proge. Saj tako vsaj koalicija razlaga. A nisi ti mal zamešal. Pa poglej ti bu-da-la javni dolg države od 2004 do 2008. Preverljivo na googlu.
mackintosh
19. 05. 2018 15.35
-2
dragan krstic
19. 05. 2018 16.09
+2
trunck
19. 05. 2018 16.18
+0
Draganče, od kdaj pa imajo na kliniki dopust. A ja, te bodo premestili z drugega nadstropja v pritličje. Spominjaš me na tisti vic, ko so prebivalcem klinike omogočili, da so na glavo skakali v bazen brez vode. Draganče, ti ne bi skočil, ker ne znaš plavati.
dragan krstic
19. 05. 2018 19.25
+3
trunck, zgleda da si ti že bil večkrat na tej kliniki. A se tikaš z zdravniki? Tebi trunck je skok v bazen brez vode sploh užitek ker trda buča z votlo vsebino te ne more boleti.