Dejstva

Angelika Mlinar zaradi kandidature v Sloveniji nad svojega kanclerja Kurza?

Ljubljana, 14. 05. 2019 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
110

"Zame je to ukrep proti Sloveniji," avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu sporoča Angelika Mlinar, zamejska Slovenka, brez slovenskega državljanstva in prvo ime na listi Stranke Alenke Bratušek, brez članstva v Stranki Alenke Bratušek. Kurzevi potezi o podaljšanju nadzora na meji ostro nasprotuje in jo obsoja. Na koga pravzaprav stavi Alenka Bratušek?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odločitev Alenke Bratušek, da na prvo mesto svoje EU liste postavi Angeliko Mlinar, koroško Slovenko, ki so si jo Slovenci najbolj zapomnili po Angelskih keksih, in nekdanjo avstrijsko poslanko, je na južni strani Karavank dvignila marsikatero obrv, saj Mlinarjeva ni kandidirala za stranko NEOS v Avstriji, ki jo je pomagala ustanoviti, in s katero je pred petimi leti postala tudi evropska poslanka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Politično kariero začela v Evropskem parlamentu

Evropska institucija, za katero se Mlinarjeva poteguje že drugi mandat, je bila tudi njen prvi stik s politiko. Po doktoratu iz prava je bila namreč pripravnica v Evropskem parlamentu, in sicer v pisarni avstrijskega evroposlanca Friedhelma Frishenschlagerja, enega od ustanoviteljev avstrijske stranke LiF (Liberales Forum). Kariero je nadaljevala pri delegaciji Evropske komisije v Sloveniji, kjer je bila od leta 2000 vodja projektov s področja pravosodja in notranjih zadev. Sledil je sunkovit obrat: evropske projekte je po petih letih namreč zamenjala za peko slaščic.

Mlinarjevi Angelski keksi

O Angeliki Mlinar smo pred njeno kandidaturo na POP TV poročali že leta 2008, vendar v povsem drugi vlogi, takrat je kot podjetnica za oddajo Preverjeno spregovorila o svojem poslu - peki piškotov.

Podjetje in blagovno znamko Angelski keksi je Mlinarjeva v Sloveniji ustanovila leta 2005. Kot pojasni v zgornjem videu, je šlo za butično proizvodnjo, keksi pa da so bili pripravljeni iz bioloških sestavin, zato tudi cena ni mogla biti konkurenčna. Podjetniško kariero je po petih letih od ustanovitve podjetja, leta 2010, zamenjala za politiko. Razlog: gospodarska kriza.

Kot evroposlanka vplivnejša od Fajonove

Ko je pogorela na slaščičarskem področju, je v Avstriji prevzela vodenje stranke LiF in jo vodila do leta 2014, ko se je LiF preoblikovala v stranko NEOS, članica in soustanoviteljica katere je Mlinarjeva še danes. Na evropskih volitvah leta 2014 je prvič kandidirala za evroposlanko in bila izvoljena. Še večji met ji je uspel na bruseljskem političnem parketu, postala je namreč podpredsednica liberalne politične skupine ALDE. Spletni portal MEPRanking jo na lestvici najvplivnejših evroposlancev uvršča na 41. mesto med vsemi in na 1. mesto med avstrijskimi evroposlanci. Za primerjavo: najvplivnejša slovenska evroposlanka Tanja Fajon se je med vsemi evroposlanci uvrstila na 96. mesto.

Zakaj Mlinarjeva lahko kandidira v Sloveniji?

Kot so nam odgovorili iz Stranke Alenke Bratušek, Angelika Mlinar ni članica stranke SAB: "Da bi se lahko včlanila v SAB, bi morala imeti slovensko državljanstvo."

odgovor-sab

 

Toda članstvo v stranki ni pogoj za kandidaturo na listi stranke za volitve v Evropski parlament. Nič spornega torej: evropska zakonodaja namreč res omogoča, da za poslanca v Evropskem parlamentu kandidati lahko kandidirajo tako v drugi, nematični, državi članici kot tudi za drugo politično stranko. Edini pogoji: polnoletnost, volilna pravica, vpis v evidenco volilne pravice in dovoljenje za stalno prebivanje ter prijavljeno stalno prebivališče ali potrdilo o prijavi prebivanja in prijavljeno začasno prebivališče.

za-poslance-eu-lahko-kandidirajo

Tako v Ljubljani kot na Dunaju prijavljena v centru mesta

S seznama potrjenih list kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament je razvidno, da ima Angelika Mlinar v Sloveniji začasno prebivališče prijavljeno na Slovenski cesti 9b v Ljubljani, stalno prebivališče pa v dunajskem osmem okrožju, v neposredni bližini zgodovinskega centra ter avstrijskega parlamenta in mestne hiše.

Prijavljeno začasno prebivališče:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prijavljeno stalno prebivališče:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SAB ne pokaže najemne pogodbe, v katerem hotelu biva, pa da je zasebnost

Iz stranke SAB so nam odgovorili, da ima Angelika Mlinar v Sloveniji sklenjeno najemno pogodbo ter da: "Skupaj s sostanovalko živi v stanovanju, ki ni njeno." Dodali so, da jo je zaradi neurejenega urnika in drugega dela v kampanji, ki je za sobivanje moteče, sostanovalka prosila, naj si za ta čas najame sobo v kakšnem hotelu. "Angelika Mlinar je to tudi storila," so še zapisali.

Na naše vprašanje, ali nam lahko pošljejo tudi njeno najemno pogodbo, pa so v SAB-u odgovorili le: "To so pa res zasebne stvari kandidatke in prosimo, da se to tudi spoštuje."

V SAB-u prav tako niso želeli razkriti, v katerem hotelu Mlinarjeva prenočuje, kadar je v Sloveniji, zapisali pa so, da je v času, ko je delala v Sloveniji imela tudi lastniško stanovanje, ki pa ga je ob selitvi na Dunaj prodala.

Zakaj SAB in ne (avstrijski) NEOS?

Vprašanje, zakaj Mlinarjeva kandidira na listi SAB, smo poslali tudi na Dunaj. Iz NEOS-a so nam odgovorili, da je bila kandidatura za slovensko evroposlanko ideja Mlinarjeve in da njeno odločitev popolnoma podpirajo. Zapisali so še: "Vemo, da bomo v skupini liberalcev v Evropskem parlamentu imeli predano in aktivno kolegico."

Mlinarjeva je v intervjuju za Delo svojo odločitev za kandidaturo na listi SAB sicer pojasnila z besedami, da v NEOS-u ne bi imela zadostne podpore. "Ni govora, da bi v Avstriji kandidirala proti lastni stranki," je še povedala za Delo in dodala, da je bila ob povabilu Bratuškove najprej malo presenečena, nato pa je izziv sprejela.

"Poteza Bratuškove je zelo spretna"

Naš sodelavec Marko Lovec s Katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede potezo Bratuškove ocenjuje kot zelo spretno. To utemeljuje z dejstvom, da Mlinarjeva v Avstriji v trenutnih pogojih verjetno ni imela prave možnosti: "SAB pa je po odločitvi naših vladnih liberalnih strank, da gredo na volitve vsak zase, ter preteklem fiasku Bratuškove s kandidaturo za komisarko, potrebovala močnega in kredibilnega kandidata - tega je našla v Mlinarjevi kot slovenski zamejki in hkrati izkušeni avstrijski političarki, kar ji daje v Sloveniji poseben status." Lovec še dodaja, da je "po dosedanjih soočenjih sodeč, Mlinarjeva ena najbolj veščih svoje obrti in melje svoje moške kolege."

Doktorica prava
V Stari vasi na avstrijskem Koroškem leta 1970 rojena Angelika Mlinar je v enem od intervjujev dejala, da življenje na deželi ni bilo zanjo in da se počuti bolj kot mestni človek. Iz Stare vasi se je preselila v Salzburg, tam diplomirala iz prava, študij pa nadaljevala na Univerzi v Washingtonu, kjer je magistrirala, se preselila nazaj v Salzburg in leta 1996 z doktorsko nalogo "Pravice žensk kot človekove pravice" tudi doktorirala.

dejstva, eu volitve
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
18. 05. 2019 09.05
+1
Slika na naslovnici reklamira konjske dirke in me zanima kje bodo.........
RdecaZvezda
17. 05. 2019 08.08
+4
V Avstriji so jo odrezali,zdaj bi pa rada tukaj nakladala in nas učila kako se živi,draga Angelika,vsak na svojem.
piu
15. 05. 2019 21.01
+0
nič, brezveze.....
Simoni?
15. 05. 2019 20.21
+0
Če se že moram odločati med Igorjem in Angeliko, bo moj glas dobil Igor. Je res srbski vnuk Edvarda Kardelja, je pa vsaj plačeval davke Republiki Sloveniji. Angelika, ki se zaveda da ji je v Avstriji odklenkalo, pa se noče kar tako ločiti od 12.000 evrov poslanske plače. Čahko pa nam Bratuškova posreduje kakšne zapise iz katerih je razvidno kako močno se je v tem mandatu borila za slovensko ljudstvo naša ljuba Angelca. Bratuškova nam lahko to poročilo spesni tudi v angleščini. viniddžestevidencerazumešbrepress.
dragan krstic
14. 05. 2019 20.45
+2
Predvolilne bučke Angelike Mlinar. Za 9.000.-€ mesečno za nič delat grem na Brezje po kolenih, pa ne samo jaz.
frufru
14. 05. 2019 20.04
+6
100% preverjeno Angeliko so iz njene liberalne stranke zabrisali ven v Avstriji nima več kaj iskat ji pa diši poslansko mesto z pomočjo Slovenskih volilcev naj ne meša dreka v Sloveniji
JohannDoe
15. 05. 2019 08.27
+1
Mislim krneki. Vržejo te ven iz stranke, potem pa kar prestopiš stranko, državo, politični pol... in greš na drugo stran. To je nedopustno. Ajde, ne rečem, da te vržejo ven iz zveze komunistov al kaj takega, pa greš na nasprotni pol, človek mora preživet.
Bofur
14. 05. 2019 19.19
+3
Kaj zdaj dogaja, čaka Angelika Kurza ali čaka Kurz njo ... Upam, da bo jutri sledil odgovor.
Bofur
14. 05. 2019 19.13
+0
Naj Kurz gleda Angeliko oziroma naj Angelika vsaj enkrat pogleda Kurza :)
CIGU MIGU
14. 05. 2019 18.53
+11
angelika povej lepo po pravici da so te osterajharji skenslali pa bo vse ok,,,,srečno
Thinc25
14. 05. 2019 18.39
+19
Angelika Mlinar je 100% levičarka, hvala za njeno sodelovanje. Ostane naj, kjer živi.
puspan
14. 05. 2019 20.05
+5
Angelika je v Sloveniji naletela na še mnogo močnejšo ultradesničarsko mino, kot jih imajo v Avstriji. No ja, bo vsaj videla, da imamo pri nas še večje bedake, kot na severu.
JohnsonJohnson
14. 05. 2019 18.19
+8
Jaooo, pa v kak amaterski foto studio sta to odšli?? No, rezultate vidimo na plakatih. Amatersko je najbolj milo rečeno za ta zmazek, ki je razobešen po Sloveniji.
Kruh+sol!
14. 05. 2019 17.35
+19
Najboljsa kandidatka. A ne admin? Se strinjas, zato bo tole objavljeno. Hvala, ljubcek.
obožeobože
14. 05. 2019 17.02
+25
Že ne mara Kurza!
BožjiSvetovalecPolde
14. 05. 2019 16.51
+16
Zdaj pred volitvami prej je pa 2 leti spala ? hahahahaha
USAretradiranec
14. 05. 2019 16.35
+30
Obe dve sta zgolj in samo za v nizko proraćunske filme za odrasle za najbolj perverzno vsebino.
USAretradiranec
14. 05. 2019 16.33
-1
Bolfenk2
14. 05. 2019 16.33
+32
Ta Angelika nikoli več ne bo videla EU parlamenta. Slovenci imamo preveč slabe izkušnje z Bratuško, da bi to volili.
Cisto na hitro
14. 05. 2019 16.16
+30
Ženska je prišal z dežja pod kap. Sedaj se povezuje z satelitom SD in je že usojena na propad.
Karantanija
14. 05. 2019 16.15
+11
"Ker narod potrebuje v teh težkih časih vse svoje sile, kliče vse in vsakogar! Če kdaj, v teh časih je potreba, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto. - Strahopetec je, kdor zdaj trepeče, da bi se mu ob takem zbližanju morda ne odkrhnila ta ali ona mrvica njegovih strankarskih načel ali njegovega svetovnega naziranja. Prijatelji, zdaj gre za življenje in smrt! Jaz upam v življenje! In takrat, kadar si uresničimo to pravo življenje, takrat si bomo zopet pogledali v oči in se povprašamo: Kdo si? Kako misliš ti? Ali si mi brat ali nebrat?! - Zdaj pa je vrsta ena, je prapor en sam!" IVAN CANKAR
aloalo
14. 05. 2019 15.55
+10
ah obedve sta za v nanizanko od milfseekerja