Dejstva

Bi bili referendumi cenejši, če bi glasovali skupaj z lokalnimi volitvami?

Ljubljana, 23. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
122

Predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša je na dan lokalnih volitev 20. novembra dejal, da ga skrbi nekoliko nizka volilna udeležba. Enega izmed razlogov vidi v gostoti volitev, zato obžaluje, da na ta dan niso bili tudi referendumi. "To bi bilo lažje in cenejše za vse." Je to res?

Janez Janša je na dan lokalnih volitev dejal, da bi bilo "lažje in cenejše za vse", če bi 20. novembra glasovali tudi o treh referendumih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bi bili referendumi res cenejši, izvedba pa lažja, kot trdi Janša? Na Državni volilni komisiji (DVK) pravijo, da ne. "V primeru, če bi referendum izpeljali obenem z lokalnimi volitvami, bi bili prihranki pravzaprav neznatni." Manjši prihranki bi bili zgolj pri plačilu nadomestila za uporabo volišč v tistih občinah, kjer bi bila volišča za oboje volitve lahko enaka.

"V primeru, če bi bil referendum izveden hkrati z lokalnimi volitvami, to ne bi imelo bistvenega vpliva na stroške, saj bi v tem primeru imeli dvojne volilne odbore. Za državne volitve morajo okrajne volilne komisije pri imenovanju volilnih odborov upoštevati prednostni red političnih strank po sestavi v državnem zboru, občinske volilne komisije pa sestavo občinskih svetov," pojasnjujejo na DVK. 

dejstvometer skoraj ne drzi

Ločeni imeniki za referendum in lokalne volitve

Ministrstvo za notranje zadeve bi moralo pripraviti ločene volilne imenike za referendum in za lokalne volitve. Poskrbeti bi morali za dvojna obvestila volivcem glede dneva volitev in na katerem volišču so vpisani v volilni imenik, pa tudi za dve vrsti javnih objav kandidatov. "Ob tem še velja omeniti, da marsikatero volišče ne bi omogočalo navzočnosti dveh volilnih odborov (12 članov VO v enem prostoru). Prav tako ni mogoče poenotiti izvedbe javnih naročil, ki so potrebna za izvedbo volitev (tisk in distribucija volilnega gradiva, zagotovitev informacijske podpore izvedbi volitev, poštne storitve itd.)." 

Cenejše skupaj s predsedniškimi volitvami

Če bi referendume izpeljali hkrati s predsedniškimi volitvami, bi bil pa prihranek precejšen, ocenjujejo na DVK. "Skupni strošek izvedbe predsedniških volitev in referenduma bi bil približno 9,3 milijona evrov, pri čemer bi največ prihranili na račun stroškov volilnih odborov in komisij, pa tudi nekaterih drugih stroškov, denimo za poštne storitve (pošiljanje obvestila volivcem), najem in ostale materialne stroške volišč ipd.," pravijo na DVK. Strošek predsedniških volitev ocenjujejo na približno 8,2 milijona evrov – 5,2 milijona evrov za prvi krog in tri milijone evrov za drugi. A so bili podpisi za referendum vloženi prepozno, da bi ujeli drugi krog predsedniških volitev.  

Zakaj razlika pri prihranku med predsedniškimi in lokalnimi volitvami? 

Stroške izvedbe državnih volitev krije državni proračun, izvedbo lokalnih volitev pa občinski proračuni. Poleg tega državne volitve (volitve v državni zbor, predsedniške volitve, volitve v Evropski parlament, referendum) izvajajo DVK, volilne komisije volilnih enot in okrajne volilne komisije, medtem ko so za izvedbo lokalnih volitev pristojne občinske volilne komisije. 

Poleg tega so lokalne volitve specifične in bolj obsežne, saj se na isti dan izvedejo volitve župana, občinskega sveta, svetov krajevnih (četrtnih) skupnosti, pa tudi predstavnikov narodnosti (madžarske in italijanske) in romske skupnosti.

Območja volišč državnih volitev določajo okrajne volilne komisije, za lokalne pa občinske. Območja volišč niso in ponekod ne morejo biti identična, kot npr. Ljubljana. 

Hkrati DVK opozarja, da bi se zaradi zahtevnosti izvedbe več volitev hkrati lahko porodilo vprašanje kakovosti izvedbe, s tem pa tudi zakonitosti in spoštovanja načela demokratičnih volitev.

Pet milijonov evrov za tri referendume

Trije referendumi bodo stali približno pet milijonov, predvidevajo na DVK. Za primerjavo: stroški referenduma o noveli zakona o vodah leta 2021 so znašali približno 4,2 milijona evrov. 

prevideni-stroski-treh-referendumov

Tokrat so trije referendumi hkrati, zato so višji stroški za nadomestila volilnim komisijam in za tisk glasovnic, poleg tega so višje cene poštnih storitev, distribucije, razvoza volilnega materiala, zvišala so se tudi nadomestila volilnim odborom in komisijam ...

Različni zakonski roki 

Za razpis posameznih volitev veljajo tudi različni zakonski roki – volitve v občinske svete se opravijo tretjo nedeljo v novembru, predsedniške morajo biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom mandata prejšnjega predsednika oziroma najpozneje 105 dni po prenehanju mandata, ko mu mandat preneha pred iztekom petletne mandatne dobe in državni zbor razpiše referendum v sedmih dneh po vložitvi zahteve, od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot trideset dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Pasica dejstva volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
23. 11. 2022 20.05
+1
Nastujte nakladat! Vzdrževat eno ministrstvo je dosti cenejši projekt od vzdrževanja enega drugoligaškega fuzbal kluba...učinek pa je itak podoben...
INAZ
23. 11. 2022 17.47
+0
Oddani trije glasovi: proti prevzemu RTV s strani golobnjaka, proti ukinjanju dolgotrajne oskrbe in proti bohotenju birokracije. Golobovi diktaturi je potrebno reči dovolj je.
RdecaPesa
23. 11. 2022 14.48
+2
Evo izracuna, za koliko nas je na racun bolnega ega opeharil januzl. Ta racun mu je treba izstavit.
son?ek11
23. 11. 2022 13.21
+4
Saj že leta mečemo denar skozi okno!! Kdo na svetu ima tako razparcelirano ozemlje in to na 212 občin!! 200 nepotrebnih županov, 490 nepotrebnih podžupanov, 1000 fikusov in ostale nepotrebne navlake!!! Sedaj pa računaj, koliko milijonov mesečno vržemo stran!!!!
Micimici7
23. 11. 2022 13.05
-3
juhu, vsako nedeljo volitve.. a ni fajn:(((( denar davkoplačevalcev z lopato skozi okna!
brabusednet
23. 11. 2022 12.45
-3
Levičarji tako ne znate šparat le na delavskih plačah,lenuhom pa vse kar želijo.
kmkm
23. 11. 2022 13.15
+2
in to desničarji govorite koliko stanejo 3 referendumi, ki so brez veze?
Minovak
23. 11. 2022 12.33
+0
Kdo bo sploh še hotel delati v volilnih komisijah, ko je plačilo enako že 20 let, povečanje dela pa vsaj trikratno. Za 10 ur dela so plačani manj kot študentje, odgovornost pa velika. Torej povečati plačilo ali pa ne bo volitev...
HolyRomanEmpire
23. 11. 2022 12.30
Čim več referendumom levih in desnih prosim. NAJ LJUDSTVO DIREKTNO ODLOČA PIKA AMEN. nE pa PreKO NeKih PosreDNIKov.
whattheuck
23. 11. 2022 12.10
+1
Če hoče delati referendume politik, bi jih on moral plačati, tudi če uspe ali ne.
Ugovor vesti 133.člen
23. 11. 2022 11.52
-4
PROTI levo odvisni RTV. PROTI neučinkoviti levi vladi, PROTI nedostojni starosti, ki jo hočejo levičarji. Ljudje dobrega srca, duše in zdrave pameti, ne glede kaj vam je v nazorstvu, odgovorite si samo, če imate radi sebe, svoje otroke, starše in domovino. 3xPROTI ponosnim naslednikom zavržne ideologije, ki je zavladala na vseh področjih. Prva osamosvojitev ŽAL ni uspela.
whattheuck
23. 11. 2022 12.11
+1
Pri zakonu o rtvslo piše, da v svetu rtvslo ne bi biti (bivši) politik. To mi je še kar dobro.
brabusednet
23. 11. 2022 12.43
-4
Pa mi povej,kateri novinar ni politični,tak v Sloveniji ne obstaja.
kmkm
23. 11. 2022 13.16
+3
Šeruga Zvone · REFERENDUM, kaj je ZA in kaj je PROTI --- v današnjem Delu sem se pustil malo razsvetliti glede vprašanja o dolgotrajni oskrbi starostnikov (ja ja, se me tiče😁), eno od treh vprašanj na nedeljskem referendumu bo to. In bom ugotovljeno poenostavljeno naprej podal. Ker se mi zdi, da smo mnogi še rahlo zmedeni. Takole sem razumel: če obkrožite ZA, ste več ali manj Golobov človek. Ni pa nujno - ker za ZA stojijo tudi: - Skupnost socialnovarstvenih zavodov Slovenije, - Srebrna nit – združenje za dostojno starost, - Sindikat zdravstva in socialnega varstva, - Socialna zbornica Slovenije, - Zveza društev upokojencev Slovenije. - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenij Kateri pa boste PROTI? Preprosto: Janez Janša, stranki SDS in NSi ter njihovi. Podporniki pa so: - Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije, G - Gibanje za otroke in družine Aleša Primca, - društvo Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča, - Zbor za republiko in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte kot fizična oseba. Sem kaj spregledal, kaj narobe razumel ali kaj pomembnega pozabil? Povejte. Jaz pa ... saj veste, jaz sem pa zmeraj človek ZA akcijo. Ko sem videl strokovnjake v prvi skupini in pod njimi domače mojstre v drugi, pa sploh ne rabim več razmišljati. Predvsem pa - REFERENDUM? Da, GREMO!
Kollerik
23. 11. 2022 11.46
+3
Gre za zlorabo referendumov s strani ivanija in njegovih. Njim je vseeni za milijonske škode, linjih ima ob tem državna blagajna.
borjac
23. 11. 2022 11.33
+5
Če bi takih blesavih referendumov Janšisti ne predlagali, bi bilo še najceneje, Janševa SDS in NSi naj plačajo stroške referenduma
echa
23. 11. 2022 11.19
-4
Katastrofa, kam gremo in kako so ljudje slepi... Sedaj naj bi bila kriva opozicija za referendume, ker ovirajo delo vlade? Zakaj, naj kar mirno gledajo, kako kradejo? In še to: prejšnja vlada ni imela niti dneva miru, ves čas so jim metali polena pod noge kljub težki situaciji s korono...
whattheuck
23. 11. 2022 12.13
+0
Janša je takoj po nastanku Golobove vlade začel metati velikanske kupe predlogov za spremembe zakonov. Golob ni mogel ničesar spremeniti, ker so morali najprej vsi Golobci zavrniti Janševe predloge.
kmkm
23. 11. 2022 13.18
+3
kake težave so imeli saj so nas zaprli kot teroriste obnašali so se pa kot 13 prase do ljudi upam, da bodo to in še več dobili nazaj!
zibertmi
23. 11. 2022 10.46
+10
SDS vse bolj postaja stranka podeželja in vse manj mest. To je razvidno iz podatkov o zadnjih petih lokalnih volitvah v mestnih občinah, ki smo jih analizirali v uredništvu necenzurirano.si. Minulo nedeljo je tako SDS v dvanajstih mestnih občinah skupaj dobila le 53 mandatov v mestnih svetih. To je skoraj 30 odstotkov manj, kot jih je imela pred dvanajstimi leti. S tem je SDS v mestnih občinah krepko zaostala za Gibanjem Svoboda, ki je osvojilo 86 mandatov, torej 33 več.
Ve?ni optimist
23. 11. 2022 11.50
+0
če pa ste v čem dobri pa ste v prirejanju, ....
Granit_kocka_v_čelo
23. 11. 2022 10.46
+4
moraš pa res bit matematičar da to pogruntaš.. itak da bi bilo ceneje...
iskrenoosebnomnenje
23. 11. 2022 10.56
+2
loso
23. 11. 2022 11.04
-3
Če pa smo SVOBODA..., ha, ha, tu imate zdaj....
kmkm
23. 11. 2022 13.19
+2
RdecaPesa
23. 11. 2022 14.59
Granitar, A si ti sploh prebral clanek???? Nisi, ker potem ne bi tega pisal. Januzl je bil demantiran in ujet na lazi. Da tega pri 40 let politicnega staza ne ve, mi pa ne govorit.
lakala28
23. 11. 2022 10.36
+7
Bolnika seveda ne skrbi cena referenduma, ker itak ne gre iz njegovega žćepa. Skrbi ga samo in edino to, da izgublja na vseh področjih in da je na ne preklicni poti na smetišče zgodovine, upam pa, da vmes tudi na poti na Dob. Če bi bolnika skrbel denar davkoplačevalcev, potem ne bi kar naprej izsiljeval z nekimi referendumi in interpelacijami, kjer se niti bolnikov kader ne udeleži in 100% glasuje. Na kratko: upam, da so to zadnji bolnikovi referendumi in da bo potem v Sloveniji dokončno konec janšizma. Bolnikovi jastrebi se bodo brez firerja itak sami izklopili.
ArseneLupin
23. 11. 2022 10.50
-6
A to govoriš o samem sebi ,, ali si tako pogumen ali pa neumen, da tvegaš tožbo zaradi klevetanja?
echa
23. 11. 2022 11.22
-5
Samo toliko: Janša je bil po krivici zaprt brez enega samega dokaza, da so ga umaknili s prejšnjih volitev! Celo ustavno sodišče je to priznalo. Ne moti pa vas Janković s svojimi goljufijami in spolnim nadlegovanjem, pa Golob s svojimi norimi izpadi in tajkunskimi kadrovanji, da o predsednico, s katero delita vrednote, sploh ne govorim...
kmkm
23. 11. 2022 13.22
+3
ne da je bil po krivem edina napaka je bila, da ni bil zaprt doživljensko drugje dobivajo orožarji dosmrtno ječo. Kočevska Reka bi znala veliko povedat o tem, če bi bila sposobna govoriti d vožnje orožja čez mejo do kurjenja dokumentacije!
Osatec
23. 11. 2022 10.31
+9
Navsezadnje to ni točilo pomembno. Pomembneje se mi zdi, da del dela, ki bi ga morali opraviti poslanci, ki smo jih izvolili, ne opravljajo svojega dela. Enostavno bi se morali dogovoriti! Jaz bi jih enostavno zaprl v parlament, ukinil TV prenose in jih ne bi izpustil, dokler se ne dogovorijo med sabo (konklave). Rezultat bi zagotovo bil pravi, saj bi se na koncu morali dogovoriti.
Pajo_36
23. 11. 2022 10.34
+9
Referendumi so v bistvu branding političnih strank. Če referendum uspe proti trenutni vladi, se opozicija hvali, kako naj vlada odstopi itd. Če referendum v času katerikoli vlade je in favor vladi, ima vlada še večjo moč. Zato politika ne bo spreminjala drastično zakonov o referendumih.
Pa kaj
23. 11. 2022 10.30
+10
jj v vsem svojem sijaju..zavajajoči izdajalec spet laze o varčevanju..najcenejši bo referendum takrat, ko ga bo v primeru, da izgubi, plačal predlagatelj...
iskrenoosebnomnenje
23. 11. 2022 10.58
+2
Si pa res...da ne rečem kaj...si isti komentar dal, ko ste leti, dajali grožnje (itak si niste upali sprožiti) za referendume in vlagali interpelacije...takrat je bila to pravica....zdaj pa kvakate....katastrofa, razvajenci, brezdelneži, lenuhi!
RdecaPesa
23. 11. 2022 15.03
+1
Katere referundume? Navedi in ne pozabi na datume. Bil je o vodi. Eden. Kaj pa ostali?
minddy
23. 11. 2022 10.30
+2
Kako lahko odjavim RTV ? Imam štrom in sedaj avtomatsko plačujem RTV prispevek, to je tako kot tisti ki ne kadi ker pač imaš štrom moral kupovat cigarete...
lakala28
23. 11. 2022 10.37
+1
Baje bolnik refundira v takih svetlih primerih.
slovenc59
23. 11. 2022 10.15
+20
Hinavc, sam si skuhal referendume, pa kot kaže jih še ne bo konec, sedaj te pa skrbi ! Pober se nekam, štor jedan plešasti !!
SigmaP40
23. 11. 2022 10.20
+22
iskrenoosebnomnenje
23. 11. 2022 10.58
-1
A bejž no....ko pa ste vi vlagali referendume, pol je bila pa to pravica...hinavci!