Dejstva

Bi nadzor nad delom komisij zajezil rekordno porabo denarja za osebno asistenco?

Ljubljana, 28. 11. 2019 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
29

Z oceno komisije, ki so ocenjevale invalide na njihovih domovih, da jim dodelijo primerno število ur, se ni strinjalo 80 uporabnikov, in so se zato pritožili. To je eden ključnih očitkov nad delom komisij, da dodeljujejo neustrezno število, predvsem preveč ur. Komisij, za katere številni trdijo, da so nekompetentne, saj je bilo izobraževanj premalo, ne nadzira nihče, ker to ni potrebno, trdijo na ministrstvu za delo.

Člani komisije so neprimerni, neusposobljeni in neizobraženi   

Uporabnike osebne asistence ocenjuje dvočlanska komisija, izbrana z liste 111 izvedencev, ki jo vodi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Komisija določi uporabniku – invalidu število ur in vsebino osebne asistence. Člani komisije so lahko strokovnjaki s področja socialnega, zdravstvenega varstva in predstavniki uporabnikov. Komisija na domu obišče uporabnika, z njim preživi v povprečju tri ure in pri tem uporablja ocenjevalni obrazec. Na podlagi mnenja komisije o upravičenosti do osebne asistence odloči center za socialno delo.

ocenjevalne_komisije_1

Kritik na račun komisij je veliko. Ocenjevalcev je preveč, so neprimerni, neusposobljeni in neizobraženi, trdi predsednica društva YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič, ki je tudi sama članica komisije. "Praktično ni nobene strokovne kontrole, nekateri imajo veliko preveč ur, je vse bolj tako na hojladri."

Usposabljanj je bilo premalo in niso bila primerna, dodaja in govori iz lastnih izkušenj. "Imeli smo tri dni izobraževanj po šest ur. To delam že vse življenje in to tudi obvladam, drugi pa so dobili dovoljenje, in trdim, da tudi zdaj ne vejo, kaj pomeni osebna asistenca."

Drži, sporočajo z MDDSZ, člani komisij so imeli pred začetkom ocenjevanj tridnevno izobraževanje, ki ga je organizirala Skupnost centrov za socialno delo (SCSD) v sodelovanju z Inštitutom Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV). Ob tem dodajajo, da so bili z opravljenimi usposabljanji deležni osnovnega znanja, prepričani pa so, "da zelo dobro poznajo razliko med osebno asistenco in dolgotrajno oskrbo, se pa velikokrat znajdejo pod pritiski zaradi odsotnosti storitev, ki bi jih ljudje potrebovali, denimo dolgotrajne oskrbe".

Spomnimo, zakon o dolgotrajni oskrbi (sem bi sodili tudi najtežji invalidi) država sprejema že več kot desetletje, na ministrstvu za zdravje javno razpravo o zakonu, ki ga zdaj pripravljajo, sicer napovedujejo za januar 2020. Po neuradnih informacijah naj bi bile finančne posledice tega zakona izjemno visoke, okoli 300 milijonov evrov, tako da bo sprejetje tega zakona še enkrat več izjemno velik zalogaj. 

osebna asistenca

Za potrdilo o opravljenem usposabljanju dovolj le udeležba, preizkus znanja ni potreben

Govorili smo z različnimi ljudmi, ki so vsak dan vpeti v izvajanje osebne asistence. Kljub različnim vlogam so njihove zgodbe, kritike izjemno podobne. Veliko pripomb imajo predvsem glede usposabljanja komisij, ki ga predpisujeta Zakon o osebni asistenci (ZOA) in Pravilnik o osebni asistenci.

Sprašujejo se, zakaj je za izobraževanje o potrebah hendikepiranih oseb kompetenten SCSD? Sprašujejo se, koliko izkušenj z osebno asistenco imajo? Dovolj, da lahko v 18 urah naučijo in usposobijo člane komisije? Nesprejemljivo pa je, da je za potrdilo o uspešno končanem usposabljanju tako občutljivega področja, dela z najranljivejšimi, potrebna zgolj udeležba, preizkus znanja ni potreben.

Na SCSD pojasnjujejo, da je "usposabljanje članov in koordinatorjev kontinuirano, saj se dodatno usposabljanje organizira enkrat letno. Za koordinatorje invalidskega varstva je organiziran aktiv koordinatorjev invalidskega varstva, ki se sestaja enkrat mesečno, na katere povabimo MDDSZ, invalidska društva in druge, v kolikor je to potrebno za razvoj prakse dela koordinatorjev."

Usposabljanje asistentov in uporabnikov je formalnost

Tudi usposabljanje asistentov je zgolj formalnost, pravi osebna asistentka, ki ne želi biti imenovana. "Zares 'usposobljeni' so tisti, ki imajo specifične osebnostne lastnosti oziroma dolgoletne izkušnje. Le redki izvajalci dajejo poudarek na to, da bodo njihovi asistenti res strokovno podkovani. Koliko izobraževanj je namenjenih na primer prvi pomoči, ki bi morala biti nujna? Nič. Koliko asistentov se je na izobraževanjih spoznalo z boleznijo oziroma stanjem svojega uporabnika? Bolj malo. A niso to najbolj osnovne stvari?"

Ali kdo spoštuje določbo o usposabljanju osebnih asistentov: "Podrobnejši program usposabljanja, pogoje za njegovo izvajanje in izbiro izvajalcev določi minister." Tega podrobnejšega seznama ministrice Ksenije Klampfer ne poznam, pravi osebna asistentka, "me pa zelo zanima, kakšen je".

Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino in socialne zadeve
Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino in socialne zadeve FOTO: Damjan Žibert

Pri usposabljanju uporabnikov pa je formalnost še večja, opozarja. "Uporabniki so izvajalcem nujno potrebni, saj zagotavljajo denar, medtem ko so asistenti zamenljivi, zato se nihče ne obremenjuje preveč s tem, ali so usposobljeni ali ne. In tu se spet pojavi ministričin podrobnejši program usposabljanja za uporabnike."

Na MDDSZ pojasnjujejo, da je podrobnejši program usposabljanja natančno opredeljen v 21. členu Pravilnika o osebni asistenci. Od poznavanja vsebin, do tega, da traja osnovno usposabljanje vsaj šest ur, praktično pa štiri ure.

Ocenjevalno orodje je neprimerno

Trenutno ocenjevalno orodje ne podpira aktivnosti. Zakon temu ni bil namenjen, namenjen je temu, da lahko hendikepirana oseba živi neodvisno in je tudi aktivna, pripoveduje članica komisije Katarina Modic, tudi sama invalidka, med študijem je zaradi bolezni oslepela in pristala na vozičku. "Oseba, ki pravzaprav ni popolnoma nič aktivna, ni v službi, niti nima kakšnih hobijev, dobi 168 ur. Če recimo ne more uporabljati rok, nog, takoj dobi 168 ur in ni treba, da je karkoli aktivna."

Trenutno ocenjevalno orodje je torej neustrezno, trdi. Na MDDSZ obljubljajo, da bodo upoštevali pripombe, in zato IRSSV že spreminja ocenjevalno orodje. Kako, konkretno še ne povejo, hkrati pa Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, pojasni, da ga bodo izobrazili tudi komisije "da bodo to orodje znale uporabiti pravilno, predvsem pa, da bodo znale uporabnike pravilno oceniti".

Preveč ur uporabnikom?

S kolegico sva prišli na oceno k vlagatelju, kjer se je izkazalo, da vlagatelj izvaja osebno asistenco za več kot 10 uporabnikov, zaposlenih ima več kot 20 osebnih asistentov, sam pa ne pozna, kaj je osebna asistenca, po kakšnih načelih deluje, pripoveduje Modičeva.

Ne gre le za nepoznavanje, so tudi pritiski vlagateljev na člane komisij, trdi. "To se pogosto dogaja, ker sprašujejo, kaj lahko storijo, da bodo tudi sami izvajali osebno asistenco." Ali pa, kot pravi, že kar sami povedo in "nam kar določijo, koliko ur želijo imeti."

Osebna asistentka je prisostvovala oceni komisije pri uporabniku, zato točno ve, zatrdi, kaj se dogaja. "Veliko članov komisij ima stereotipne predstave o invalidih. Po eni strani ponižujejo hendikepirane – ubogi invalidi, ki so zadovoljni samo s tem, da nekdo skrbi zanje, jih nahrani in jim zamenja plenice, po drugi strani pa jih poveličujejo – borci, vzorniki, navdih za vse nas, dobrovoljčki. To je eden od razlogov, da je veliko uporabnikov dobilo bistveno več ur osebne asistence, kot jih zares potrebuje. Ure so bile prevečkrat dodeljene neprimerno in neupravičeno ravno zaradi stereotipnega ocenjevanja in obravnavanja."

O pravici do osebne asistence, torej tudi številu ur, odloči center za socialno delo na podlagi mnenja dvočlanske strokovne komisije, ki je imenovana z liste 111 izvedencev s področja socialnega varstva, zdravstva ali predstavnikov po vrsti invalidnosti. Pri tem se opira na 10-stranski ocenjevalni obrazec, ki ni primerno zasnovan, slišimo. IRSSV je po naših informacijah v delnem poročilu evalvacije prišel do alarmantnih ugotovitev, da kar pri tretjini komisije niso zapisale osebne zgodbe, ki je ključna za podelitev števila ur. Je torej tretjina komisij popolnoma nekompetentna?

delo_ocenjevalne_komisije

1493 komisij je do zdaj izdelalo 1.465 mnenj, 80 je bilo pritožb, sporočijo z MDDSZ. "Vlagatelji so se bodisi pritožili na to, da jim osebna asistenca ni bila odobrena, bodisi na število ur, ki je po njihovem mnenju premajhno. V nekaterih primerih so vlagatelji po pritožbi dobili večje število ur, so pa tudi primeri, ko so dobili manjše oz. jim pravica do osebne asistence ni bila odobrena."

copy-ocenjevalne_komisije_2

Nad odločitvijo komisije se je pritožila tudi Alenka Tauzes, parapleginja, ki je popolnoma odvisna od drugih. "Ne morem se premikati niti v postelji, zato je potrebno nočno premikanje. Moji asistenti mi pomagajo pri vsakodnevnem življenju, ker me negujejo, mi kuhajo, perejo, likajo ... So kot del moje družine, brez njih ne bi šlo."

Komisija ji je odobrila 150 ur tedensko oziroma 21 ur na dan, prosila je še za dodatne 3 ure, torej da bi imela celodnevno osebno asistenco, pa so ji odgovorili: "Da naj v okviru možnih ur spremenimo urnik asistentov in da je to dovolj."

Le dobro polovico, 50,8 odstotka priznanih ur po odločbah posameznikov, pa so uporabniki dejansko tudi izkoristili. Ali to pomeni, da so dodelili preveč ur? Ne, trdijo na ministrstvu. "Uporabniku jih toliko pripada, morda jih ta hip ne potrebuje, ker ima pomoč svojcev, prijateljev, lahko pa jih bo potreboval jutri."

dodeljenje_ure_invalidom

Bi članom komisije pri določitvi ur pomagal vpogled v medicinsko dokumentacijo? Modičeva je prepričana, da bi jim to koristilo, saj včasih težko ocenijo, koliko ur dejannko potrebuje uporabnik. Pečaričeva temu ostro nasprotuje, češ da to spet ni filozofija osebne asistence. Vključevanju medicinske dokumentacije nasprotuje tudi MDDSZ. Dragica Bac pojasni: "Mi ocenjujemo posameznika, kaj potrebuje, kaj lahko počne, včasih tega medicinska dokumentacija ne pove. Ne gre za zdravstvene storitve, gre za socialno varstveno storitev. Torej ne boste vključili medicinske dokumentacije? Zaenkrat ne razmišljamo o tem."

Komisij, ki invalidom dodeljuje ure osebne asistence, ne nadzira nihče

Komisij, ki invalidom dodeljuje ure osebne asistence, ne nadzira nihče. Tako v praksi lahko počnejo, kar želijo, kar je včasih lahko problem, saj gre tudi za osebne zamere, slišimo.

Medtem ko so na MDDSZ odločno proti kakršnemu koli nadzoru nad komisijami, Bačeva pravi: "Mislim, da je treba strokovnjakom zaupati."

Osebna asistentka je prepričana, da je nadzor nujen, sploh ker je veliko neprimernih ocenjevalcev, tudi zato, ker to dovoljuje zakon. So res vedno primerni "socialni delavec, ki že 20 let dela v pisarni CSD in je videl invalida zgolj dvakrat na ulici, zdravnik, ki se ni nikoli ukvarjal s tovrstnim področjem ali obstoječi uporabnik, pa čeprav slep, nepokreten?" Ti ljudje ne poznajo prakse, opozarja. Ne vedo, ali lahko določena oseba sama vstane iz postelje, se prestavi iz vozička, gre na stranišče, kuha. "Le kdo drug bi lahko več vedel o njihovih potrebah in zmožnostih? Mogoče osebni asistenti, ki jih vsak dan hranijo, pomagajo pri wc, premikanju?"

In sklene, pri ocenjevanju komisij gre za najbolj praktične stvari, ali si lahko nekdo sam umije zobe, skuha kavo, prižge televizijo, obuje čevlje. Kljub vsemu pa osebni asistenti niso nikjer omenjeni "kot potencialni člani, čeprav so ravno oni najbolj usposobljeni za ocenjevanje praktičnih potreb in (ne)zmožnosti uporabnikov."

Preberite še:

Zaradi kaosa in preračunljivosti namesto 8 kar 32 milijonov evrov za osebno asistenco invalidov

Kdo od izbranih služi na račun osebne asistence, s. p. ali velika društva?

'Jaz sem izbrala njih, one pa so izbrale mene. So moja družina'

pasica, dejstva, oa
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
29. 11. 2019 07.18
+8
Na skoraj 1500 mnenj 80 pritožb ni neka strašna stvar, vprašanje je kako se te pritožbe rešujejo. vse skupaj je zmeda in kaos pač nesposobni birokrati
pingo91
28. 11. 2019 20.40
+5
Sicer podpiram zadevo vendar je preveč ohlapno zastavljena in ogromno možnosti da se zadevo izkorišča. Če poznaš koga z statusom invalida se hitro da zmenit in ti ni treba več v službo....
pingo91
28. 11. 2019 20.42
+4
Če se osebi dodeli večje število ur lahko na račun tega živi cela familija veliko bolje kot če bi hodili v službo kar pa iz družbenega vidika ni sprejemljivo.
Vane Dolenc
29. 11. 2019 11.17
+1
Komisija je imela EN mesec časa da osebno obišče vse invalide in jih oceni, zaradi šlampastega točkovnika so imeli tudi navodila, da rajši zaokrožujejo navzgor in se bo že kasneje popravljalo, saj je jasno, da je večji problem, če invalid dobi premalo in obleži v lastnem dreku v postelji, kot pa da dobi preveč in mogoče šenka kako uro plačila sorodniku (pa večina v resnici samo pusti te ure naizkoriščene in neplačane).
PredsednikPepe
29. 11. 2019 11.43
+2
Tridnevno izobraževanje za člana komisije?????? To me spominja na mojega kapetana v vojski, ki je izjavil, da bi on vsako fakulteto zaključil (z diplomo!) v treh mesecih. To so res sami geniji.
Endless
28. 11. 2019 19.22
+8
meni to pove, da je 80% bleferjev med temi, ki so invalidsko upokojeni.
PredsednikPepe
29. 11. 2019 11.45
-1
Imaš prav. Poznam eno "invalidko", ki ima že 25 let sklerozo multiplex, pa se ji še čisto nič ne pozna. Prejema kar dobro invalidnino. Stanuje na Vodnikovi cesti v Ljubljani.
Vane Dolenc
28. 11. 2019 19.15
+9
Novinarka se zelo trudi, da bi prikazala stanje kot katastrofalno, pa četudi citira le iz konteksta vzete odlomke izjav z vseh strani. Glede na to, da je spraševala vse od uporabnikov do asistentov do malih in velikih izvajalcev z jasnim namenom očrniti projekt asistence, je nabrala še dokaj malo obremenilnih izjav. Niti besedice pa o tistih, ki lahko zaradi asistence zdaj živijo normalno aktivno življenje in se počutijo kot svobodni ljudje, ne obremenjujejo otrok ali staršev, itd. Res je, nekdo je zavohal denar - nekdo bi rad, da se ukine asistenca in teh 32 milijonov letno raje vloži v še kak bonbonček najbogatejšim, ki imajo v lasti tudi POP TV.
dajno
28. 11. 2019 16.42
+25
Veliko bolje bi bilo, če bi nadzor deloval, začenši na meji! Pridejo preko meje, polni penzion! Pridejo preko meje, z vsemi mogočimi boleznimi, direktno bolnica preko vseh vrst, polna oskrba! Ja, to so ilegalci! Mi pa v čakalnh vrstah, po leto in več! Sramota!
noire
28. 11. 2019 16.33
+21
Pol se pa ministrstvo zaradi lastnega nedela in še posebej nesposobnosti zgovarja češ, to je zakon NSI!! Kako jih ni sram? In pri takih plačah!
pedritsegonita
28. 11. 2019 16.31
+0
in nepokretni. enako
pedritsegonita
28. 11. 2019 16.31
+18
Samo denar vidite. Nekdo, ki je slep potrebuje za osebnega asistenta osebo, ki je potrpežljiva , prijazna
noire
28. 11. 2019 16.29
+13
Z ministrstvom za delo so same težave. Nesposobni so do konca pa še delat nočejo. Ironično, da se imenujejo "Ministrstvo za delo"
Melita Medved
28. 11. 2019 16.29
+19
Seveda bi nadzor zajezil neupravičeno porabo za asistenco. Ampak pri naši neučinkoviti vojski birokratov bi stroški nadzora zagotovo presegli neupravičeno porabo...
Uporabnik1375217
28. 11. 2019 15.44
+16
Hahahaha. No comment. Ste prebrali? Mi to placujemo. 🤦‍♂️
Ivanka Cvetko
28. 11. 2019 15.30
+11
Kako so lahko v ocenjevalni komisiji predsedniki drustev ib njihovi sodelavci?????Napeljujejo upirabnike in maksimalno stevilo ur. Osebna asistwnc je bila namenjena osebam ki zivijo ob pomoci drugega samostojno življenje v svojem stanovanju ali hiši. Osebno asistenco pa so dobile isebe ki so vključene v varstvodelovne centre. Osebe ki obiskujejo prilagojene programe šolanja. Povejte mi kako lahko ima ta oseba zaposlene adistente živi pa pri starših in pivrhu je še starš osebni asistent in soridniki. Eden uporabnik pa ki živi sam se pa mora boriti za ure in povrhu vsega še plačati izvajalcu 150 eurov. Plača osebnega asistenta je minimalna služi pa izvajalec. Z številom ur pa tako bolje več kot premalo koristiß pač toliko koliko potrebuješ pa tudi usposobljenega asistenta je zelo težko najti. Če živis sam je prvo pitrebno dobiti zaupanje, ki pa ne pride v uri. tednu ali mesecu....Zato pa prve ure najnujnejše ostalo pa ko najdeß pravega osebnega asistenta...
Ivanka Cvetko
28. 11. 2019 16.51
+5
In ti ki so v komisiji so še posebaj plačani, plačani še z strani društev v katerih delajo in da dobijo čim več uporabnikov. Ogabno. Naj preverijo kdo živi sam v svojem stanovanju in ni v varstvu ali v šoli....zelo malo in imajo najmanj ur. ...
Vitruvio
28. 11. 2019 15.14
+32
Problem Slovenije je državna korupcija ,ki je zapisana v zakonih . Pravna kasta je ugrabila državo .
loso
28. 11. 2019 15.13
+35
...ha,ha center za socialno delo da odločbo....,pa te babe na centru so največji smr....,kar jih je! pa one nevedo nič,nič in nič...,njih je treba usposabljat,ogromno pa jih tam potrebuje os.asistenco! Od vrat do vrat...nobena ne ve nič...,samo kako je bilo na dopustu....fuj
butalistan
28. 11. 2019 15.04
+22
vse v razsulu........
ŠKIS
28. 11. 2019 14.43
+38
komisija na komisijo denar pa hlapi
StAnalitik
28. 11. 2019 14.42
+21
Absolutno bi zajezil porabo denarja.
User1832247
28. 11. 2019 14.23
+11
................ gospodi se vse zdi nepotrebno in oni si ne mažejo rok z takimi zadevami.zato imajo črnce da delajo namesto njih in teh ne izobražujejo tako kot bi bilo potrebno in jim ne posredujejo informacije ki jih ti nujno rabijo za svopje delo.in to iz preprostega razloga ker dobro vedo da bi se jim dobro informirani črnci uprli ali pa poskrbeli da bi nesposobneži odpadli kod gumbi od gat.
srecnii
28. 11. 2019 14.09
+44
Žalostno kako ljudje hitro začnejo izkoriščat sistem.
Vitruvio
28. 11. 2019 15.15
+26
Žalostno je ,da pravna država to omogoča .
anakondabox
28. 11. 2019 13.30
+21
Točno to 'Transformerji'. Nobenih komisij ne rabimo, ker bi potem še te hotele del pogače. Potrebujemo samo ljudi z velikim srcem, ki jih ne zanima zgolj denar pač pa je pripravljen tem ljudem, v stiski tudi pomagati in jim polepšati dan. Takih ljudi pa nam vedno bolj primanjkuje. Tisti pošteni, srčni ljudje so dandanes 'ožigosani' z naivneži, tiste, ki govorijo resnico pa sploh noben ne 'ferma'. #kamen namesto srca
Domendo
28. 11. 2019 13.45
+26
Aha, invalidi so vam sam stopnica do dela pogače. Da bi vas pa kdo nadzoroval na kakšen način pridete do kosa pogače in kolikšen je, pa niste zato. Jaz se javim za minimalca, da me date v komisijo. Obljubljam, da bom z velikim srcem opravljal nadzor nad pogačo. Srčno.