Dejstva

Bo minister Šabeder predlagal uzakonitev popolne objave farmacevtskih nakazil zdravnikom?

Ljubljana, 19. 09. 2019 04.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
58

Enajst evropskih držav in ZDA so uzakonile popolno objavo vseh farmacevtskih nakazil zdravnikom. Kje je Slovenija? Farmacevtske korporacije so podatke o nakazilih začele objavljati pred štirimi leti, letos brez tri četrtine zdravnikov, ker z objavo ne soglašajo. Bo minister Šabeder predlagal uzakonitev popolne transparentnosti in objave vseh zdravnikov?

Sum korupcije, nasprotje interesov? Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je junija v državnem zboru dejal, da je "policija v obdobju od leta 2014 do junija 2019 na področju odkrivanja in preiskovanja korupcije v zdravstvu obravnavala 129 zadev. Na tožilstvo so bile poslane kazenske ovadbe za 100 kaznivih dejanj. Ovadbe so se nanašale tudi na zdravljenje".

Prav zaradi številnih škandalov so farmacevtske družbe pred štirimi leti na podlagi Kodeksa transparentnosti začele objavljati podatke, koliko denarja nakazujejo zdravnikom in zdravstvenim organizacijam, vendar samo za tiste zdravnike, ki s tem soglašajo, nakazila s. p.-jev, d. o. o.-jev, zdravstvenih organizacij in društev so objavljeni. 

denar-farmacija-za-zdravstvo

V Mednarodnem forumu znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb (Forum) pravijo, da je kot odgovor na Kodeks transparentnosti že 11 evropskih držav objavo prenosov vrednosti uzakonilo oziroma natančno uredilo s pravilniki.

zemljevid_transparentnost_nakazil

Zakaj minister Šabeder molči in ne predlaga ustrezne zakonodaje, ki bi lahko preprečila del korupcije v zdravstvu? 

V Sloveniji še kar čakamo. Do kdaj, želimo izvedeti od ministra za zdravje Aleša Šabedra. Kako se bo sistemsko lotil urejanja tega sivega področja, namnoženega z nasprotji interesov, korupcijo? 

Kot zapišejo na ministrstvu za zdravje (MZ): "Minister zagovarja načelo ničelne tolerance do korupcije. Od vseh zaposlenih v zdravstvu pričakuje, da se vsakršen sum morebitnega sprejema tovrstnih daril ali denarja nemudoma prijavi vodstvu in zato pristojnim organom."

Načelna mnenja ministra Šabedra o obsojanju korupcije ne bodo uredila tega področja sistemsko, pregledno, s točno določenim virom financiranja za izobraževanja. 

Minister Šabeder se je danes vendarle odzval. V kratki izjavi je dejal: "Slovenija je že tako hiperregulirana država. Imamo skoraj 1000 zakonov in preko 21000 zakonskih aktov. Treba bo spremeniti kulturo in navade, zakonodajo verjetno ne."

Ali je to sploh prioriteta ministra Šabedra? Ali ministrstvo želi urediti sistem tako, da bi javno zdravstvo zagotovilo dovolj denarja za izobraževanja, in potem sive cone, sumov korupcije zaradi sprege med zdravniki in farmacevti ne bi bilo? Odgovora nismo prejeli.
Ali je to sploh prioriteta ministra Šabedra? Ali ministrstvo želi urediti sistem tako, da bi javno zdravstvo zagotovilo dovolj denarja za izobraževanja, in potem sive cone, sumov korupcije zaradi sprege med zdravniki in farmacevti ne bi bilo? Odgovora nismo prejeli. FOTO: Damjan Žibert

Minister Šabeder je bil nedavno generalni direktor UKC Ljubljana, od koder prihaja pet rekorderjev, trije dolgoletni predstojniki, po nakazilih iz farmacije, ki so nedvoumno na račune prejeli več kot 20.000 evrov. Tega področja kot direktor ni uredil, čeprav iz MZ sporočajo: "Donacije imajo urejene posamezne bolnišnice s finančnimi predpisi in internimi pravili."

ZZZS je zdravstvenemu ministrstvu predlagalo popolno transparentnost farmacevtskih nakazil zdravnikom 

Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), nam pove, da so predlagali MZ, naj v okviru novele Zakona o zdravilih, ki jo pripravljajo na MZ, uredijo tudi popolno transparentnost nakazil farmacije zdravnikom, zdravstvenim organizacijam. 

To pa ni edini predlog ZZZS, ki bi se lahko uredil z novelo Zakona o zdravilih. MZ-ju so predlagali, da bi uzakonili dogovor o povračilu stroškov za prekoračen obseg izdanih zdravil, saj je rast izdatkov za zdravila previsoka. 

vrednost_receptov

Kot pravijo na ZZZS, "farmacevtskim korporacijam zagotavljajo zmerno letno rast od enega do dveh odstotkov, kar je več, si država ne more privoščiti, zato od njih pričakujejo, da so družbeno odgovorni".

letna-stopnja-rasti-farmacevtskih-trgov

Konkretno, če bi bil finančni načrt ZZZS prekoračen npr. za 10 milijonov evrov letno, bi po posebni formuli izračunali, koliko mora katero farmacevtsko podjetje na podlagi tržnega deleža podjetja ob koncu leta vrniti ZZZS. 

Prepričani so, da bi tako bilo več denarja za bolnika in bolnišnice.

Vprašanje o zakonski ureditvi transparentnosti nakazil smo naslovili tudi na cehovsko organizacijo Zdravniško zbornico Slovenije (Zbornica), ki jo vodi Zdenka Čebašek Travnik in je, mimogrede, tudi med prejemniki farmacevtskega denarja. Za nadomestilo storitev in svetovanja sta Zbornici dve farmacevtski družbi nakazali 5642 evrov.  

Zbornica oziroma Čebašek Travnikova, ki je začela mandat z zgodbo o visoki plači, se do uzakonitve ni opredelila, zapišejo načelno stališče. "Zdravniška zbornica Slovenije podpira transparentnost sodelovanja med zdravniki in farmacevtsko industrijo. Zaradi zavezanosti visokim etičnim merilom pri zdravniškem poklicu Zdravniška zbornica Slovenije od zdravnikov pričakuje, da je vsako tako poslovanje zakonito in transparentno." 

Medtem pa je zdravnik, abdominalni kirurg na Onkološkem inštitutu dr. Erik Brecelj, zelo jasen. "Država bi morala sprejeti pravila, kako lahko sodelujemo s farmacevti. Tudi vsak direktor bolnišnice bi moral vedeti, za kakšne vsote gre."

Abdominalni kirurg na Onkološkem inštitutu dr. Erik Brecelj pravi, da je treba popolnoma razkriti številke in izginili bodo vsi dvomi o konfliktu interesov, korupciji. 
Abdominalni kirurg na Onkološkem inštitutu dr. Erik Brecelj pravi, da je treba popolnoma razkriti številke in izginili bodo vsi dvomi o konfliktu interesov, korupciji.  FOTO: POP TV

Brecelj je prepričan, da je veliko lažje, če so pravila napisana, meja, pravi, je zelo tanka. "Recimo, organizirajo izobraževanja v tujini. Tvoje vodstvo mora to vedeti, natančno poznati, zakaj gre, in postaviti pravila, ali si lahko v hotelu s petimi zvezdicami, ali lahko v letalu sediš spredaj ali zadaj. Če bi bila napisana pravila, bi se vedelo, kdaj si šel čez mejo, kdaj si kršil. Če bi šel čez mejo, bi morali ukrepati tako pri farmacevtih kot pri zdravnikih."

Javno so uzakonitvi naklonjeni tudi na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Pravijo, da podpirajo "prizadevanja sistemske ureditve na način, da bi bil kakršen koli tok denarja med zdravniki in farmacevtsko industrijo v celoti transparenten, saj je tu nujno treba upoštevati vidik integritete in s tem povezanega tveganja za javno zdravje".

Kako bi bilo treba to pomanjkljivo področje zakonsko urediti, smo vprašali tudi Transparency International Slovenija (TI SI). Generalni sekretar Vid Tomić pojasnjuje, da ima Slovenija dobro urejen sistem zagotavljanja transparentnosti transakcij iz javnega v zasebni sektor, medtem ko je "preglednost transakcij  iz zasebnega v javni sektor pomanjkljivo urejena, kar posledično veča korupcijska tveganja".

Prav zato v TI Sl poudarjajo, da je zakonska podlaga ključnega pomena "za vzpostavitev primernega modela poročanja transakcij v smeri iz zasebnega v javni sektor, bodisi na strani plačnikov bodisi na strani prejemnikov transakcij, in na ta način sistemsko zagotoviti transparentnost te vrste transakcij tako v farmaciji kot tudi v drugih panogah".

Forum: "Sodelovanje med zdravniki in farmacevtsko industrijo je nujno"

V Forumu poudarjajo, da se je z objavo nakazil (lani jih je bilo za 11,5 milijona evrov bruto) pokazal napredek pri zagotavljanju večje preglednosti. "Prizadevanja Foruma so že vsa ta leta usmerjena v spodbujanje poimenskih objav in s tem tudi vse večje transparentnosti." In vnovič poudarjajo, čemu v resnici farmacevtska podjetja namenjajo denar. Donacije – prispevki za izobraževanje, pri čemer prejemnik donacij ne sme biti posamezni zdravstveni delavec, temveč strokovna, kredibilna organizacija. Prispevke za kritje stroškov dogodkov, nadomestila za storitve in svetovanje, kot so honorarji za predavatelje in sodelovanje na področju kliničnih raziskav in razvoja.

Poudarjajo, da je "sodelovanje med farmacevtsko industrijo in zdravstveno stroko nujno za razvoj novih zdravil in metod zdravljenja. Da poteka v dobro družbe in bolnikov, zagotavljata tako regulacija na državni in EU ravni, kot samoregulacija na ravni Evropskega združenja farmacevtskih podjetij, nacionalnih združenj, kot je Forum v Sloveniji, in še na interni ravni posameznih podjetij".

Avstrija: "Vsota več tisoč evrov je nepredstavljiva"

Avstrija ni med državami, ki bi uzakonile popolno tranparentost, ker zato, kot razumemo splošnega zdravnika iz Borovelj Franza Wuttija, danes ni potrebe. "Ko pridejo v ambulanto, pustijo nekaj kulijev in blokov papirja. Več ne sme biti, ker za to takoj izve konkurenčno podjetje. In pride že do tožbe."

Franz Wutti, splošni zdravnik iz Borovelj, si ne predstavlja, kakšno študijo za farmacevtsko podjetje bi lahko naredil, da bi bili stroški tako visoki, njegovo delo pa tako intenzivno, da bi zaslužil več tisoč evrov v enem letu. Zanj je to nepredstavljivo.
Franz Wutti, splošni zdravnik iz Borovelj, si ne predstavlja, kakšno študijo za farmacevtsko podjetje bi lahko naredil, da bi bili stroški tako visoki, njegovo delo pa tako intenzivno, da bi zaslužil več tisoč evrov v enem letu. Zanj je to nepredstavljivo. FOTO: POP TV

V Avstriji torej za višje standarde skrbi kar konkurenca. Pa ni bilo vselej tako. "Recimo pred 20 leti se je dogajalo, da so bili izplačani precejšnji honorarji za študije, ki morda niso bile prave študije, temveč samo navidezne." Ali pa, da so "profesorji dobili večje vsote, ko so denimo preiskali preparat in ga v javnosti predstavili lepšega, kot je v resnici bil".

In še primer dobre prakse iz Združenih držav Amerike (ZDA), kjer imajo popolno preglednost uzakonjeno. Na tej vladni spletni strani https://openpaymentsdata.cms.gov/ lahko z nekaj kliki izveste o zdravniku, ki vas zanima, vse transakcije višje od 10 dolarjev. 

Slovencem znan primer je denimo kirurg Dror Paley, ki je operiral Renejeve nogice. V hipu se nam izpiše skupni znesek za lansko leto, 348 tisoč dolarjev, še z enim klikom pa prav vsa nakazila. Od koga, za kaj, kdaj in koliko.

Dror Paley - nakazila
Dror Paley - nakazila FOTO: Zajem zaslona
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
07. 11. 2019 17.47
ta bo objavil hahahah...da nima jajc ali da je izgubil moralni kompas?
puspan
16. 10. 2019 08.23
Naj se pazi, ker se lahko ponovi Kmetijski inštitut.
Nimasmisla
19. 09. 2019 21.26
+1
za to pa nima jajc
ni_mi_vse_eno
19. 09. 2019 19.36
+0
V tujini je to stalna praksa in nekaj običajnega. Dobimo zdravnike, ki ne zdravijo ljudi, ampak prodajajo zdravila od farmacevtov. Bolj razviti, bolj bolni in bolj zasvojeni z zdravili. Glej; Opioids Epidemic in America Opioid Addiction Explained. Živel profit in več profita bomo imeli, če boste bolj bolni. Največji nateg pa je prodaja kemoterapevtikov, čisti strup, učinka nobenega, razen dodatnega trpljenja. Mogoče boste pa ozdraveli, če boste uživali strup.
Volga Malek
19. 09. 2019 16.39
+4
Naj Ministrstvo za zdravje objavi sezname lepo bi bilo in transparentno pa se to so informacije javnega znacaja.
999Questions
19. 09. 2019 16.36
+6
Ne upa si....
vomo
19. 09. 2019 15.27
-2
HLAPEC-NISO VSI HLAPCI:NISO VSI SLOVENCI HLAPCI IN TO SO V ZGODOVINI TUDI DOKAZALI, zato se KRALJESTVU SLOVENSKEMU NI PAMETNO Z NJIMI IGRATI. V zgodovini je slo kraljestvo že prirejalo zakonodajo sebi v prid, da je lahko kradlo in plenilo narodu po mili volji in se izživljalo nad njim. To tudi počnejo razne manjšine, katere mislijo, da so nad narodom in nad zakonodajo, kar pa ni dobro. Zato je zelo pomembno, da je sodstvo pošteno pravično samozavestno in da sodi z visoko moralo, in da se zaveda svojih dejanj, ko so ta pravična ali nepravična.
indal
19. 09. 2019 15.08
+12
Pa ne mi spet tistega Zemljariča naprej metat, ker tisti kateri morajo vedeti za razno razne rabote dobro vedo, da je v sloveniji veliko mlajših in veliko bolj pokvarjenih kot sam Zemljarič. Ti razni novodobni japiji in tajkunčki delujejo zelo predrzno in kartelno. To je potrebno "razjahat".
Groucho Marx
19. 09. 2019 17.36
+2
To so pač mladi zemljariči. Zakaj pa je nedavno tega stari zemljarič telefonaril na UKC in lobiral za svoje protežirance?
Klotilda H
19. 09. 2019 15.02
+7
Bo minister Šabeder predlagal uzakonitev popolne objave farmacevtskih nakazil zdravnikom? NIKOLI!!! še poostriti pa je potrebno nadzor nad vsakim prejetim centom za male državljane in vsaj TRIKRAT povečati kazni za malega človeka!!!
CIGU MIGU
19. 09. 2019 14.55
+8
ma kdaj bo ta dežela oprana ,ma res oprana,,mislim da smo zavozili 100 na uro,ni već pomoči,,je vse prepleteno in vsak nekoga pozna ki ima veze z nekom,tako da je res ena sama lopovskaja komanda,,,,,srećno
slabzadah
19. 09. 2019 14.30
+3
Ehhh, kaj pa gotovina?
scipio
19. 09. 2019 14.11
+4
ja seveda, transparenca ali preglednost. in davek od prihodka. A vsi tile evrojurji pri teh nekaj zdravnikih (večina od ostale tisočglave množice jih dela in ponoči dežura za poldrugo slovensko povprečno plačo ali manj) so PEANUTS! proti temu, kar vam iz žepa vlečejo razni bankirji, zavarovalničarji, peki, trafikanti, dilerji in trgovci vseh ostalih vrst.
komarec
19. 09. 2019 14.10
+11
Ravnokar gledam zaslišanje o dogajanju na otroški srčni kirurgiji. Pa kaj se je ve tam dogajalo človek ne more verjeti. Ti zdravniki bi morali plačati odškodnine ne, da dobivajo plače. Neki otok je preblaga zadeva za ta dejanja.
obožeobože
19. 09. 2019 14.00
+3
janezdollar
19. 09. 2019 13.25
+5
Edino pravilno...naj se vidi kako deluje ta zdravstveni kriminal...tako vsi vemo, da so zdravniki preplačani...
komarec
19. 09. 2019 14.18
+2
Krepko, krepko, morali bi zahtevat, da velik procent zaslužka vrnejo nazaj.
Božji hram
19. 09. 2019 13.18
+3
Predviden čas branja piše 6min...jest berem že 10mim
vomo
19. 09. 2019 12.26
+6
SLOVENEC NI HLAPEC IN NIKOLI NE BO-RES PA JE DA NEKATERI SO:NISO VSI SLOVENCI HLAPCI IN TO SO V ZGODOVINI TUDI DOKAZALI, zato se KRALJESTVU SLOVENSKEMU NI PAMETNO Z NJIMI IGRATI. V zgodovini je slo kraljestvo že prirejalo zakonodajo sebi v prid, da je lahko kradlo in plenilo narodu po mili volji in se izživljalo nad njim. To tudi ZDAJ počnejo razne manjšine, katere mislijo, da so nad narodom in nad zakonodajo, kar pa ni dobro. Zato je zelo pomembno, da je sodstvo pošteno, pravično samozavestno ,da IMA in sodi z visoko moralo in da se zaveda svojih dejanj, ko so ta pravična ali nepravična.
komarec
19. 09. 2019 13.49
+6
Mislim, da se vsak normalen Slovenec strinja s tem, da smo pravna in poštena država, da politika dela v interesu svojega naroda, da ima vsak državljan zagotovljeno socialo in varno starost. Težko bomo to dosegli, ker se preprosto že tu na forumu delimo na leve in desne, bele in črne. Ko bomo znali politike, ki vodijo to državo opredeliti za dobre ali slabe, takrat je upati, da se bo kaj spremenilo. Vendar tem politikom mora ljudstvo povedati ali so slabi ali so dobri.
komarec
19. 09. 2019 13.54
+2
Popravek mojega posta Mislim, da se vsak normalen Slovenec strinja s tem, da si želimo biti pravna in poštena država, da bi politika delala v interesu svojega naroda, da bi imel vsak državljan zagotovljeno socialo in varno starost. Težko bomo to dosegli, ker se preprosto že tu na forumu delimo na leve in desne, bele in črne. Ko bomo znali politike, ki vodijo to državo opredeliti za dobre ali slabe, takrat je upati, da se bo kaj spremenilo. Vendar tem politikom mora ljudstvo povedati ali so slabi ali so dobri.
CIGU MIGU
19. 09. 2019 14.57
+1
plotter123
19. 09. 2019 12.13
+2
tv1206802
19. 09. 2019 12.03
+37
Moj nečak je zdravnik/kirurg v tujini in tam imajo strogo prepovedano opravljanje kakršnekoli dejavnosti povezane z zdravstvom v zasebnem času. V kolikor opravljajo predavanja jih kot predavatelja tja pošlje ustanova kjer je zaposlen in plačilo dobi podjetje in ne zdravnik. Pri nas pa se dela tako, da plačo dobi kjer je zaposlen, popoldan deluje kot s.p., vmes pa še preko kakšnega društva opravlja razna svetovanja in predavanja, ki jih veselo sponzorirajo farmacevtska podjetja ( na račun davkoplačevalcev ). Je pa res, da so pri njih pravila znana, plača vrhunska, kršitve pa strogo sankcionirane tako, da nihče niti ne pomisli, da bi kaj delal proti pravilom.
plotter123
19. 09. 2019 12.17
+14
ja drži dopoldne zdravnik , ki je prepolno zaseden kljub prazni čakalnici in enostavno prenaroča bolnike za popoldanski čas ko je koncesionar in seveda za svoj žep dela preiskave na aparatih ki jih je kupilo javno zdravstvo oz mi zavarovanci. Skratka ni problem v koncesionarjih, naj bodo , naj si odpre s.p. ali d.o.o. zapusti naj službo in začne delati na svojih aparatih, v svojih prostorih , ki morajo ustrezati taki dejavnosti.. tole koncesionarstvo je prosto po SDS-ovo...kar je tvoje je moje kar je pa moje te pa nič ne briga
grozjak
19. 09. 2019 11.52
+17
objava še ne pomeni nič. V javni upravi naj se sprejme kodeks, ali si zaposlen v njej in delaš po pravilih, ali pa tvegaj in pojdi na svoje, plačuj davke ter počni kar te je volja, ali drugače rečeno, kar država in tvoje stranke tolerirajo......