Dejstva

Bodo šole slab mesec dni pred koncem pouka vendarle uporabile teste za 450 tisočakov?

Ljubljana, 19. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, Maja Pavlin
Komentarji
153

Zdravstveni minister Janez Poklukar je za nekatere dijake začetek samotestiranja napovedal že za ponedeljek, datum začetka v osnovnih šolah še vedno ni znan. Po skoraj dveh mesecih napovedi in priprav številna vprašanja še vedno ostajajo neodgovorjena. Kako naj bi samotestiranje potekalo v praksi tudi na šolah ne vedo, saj natančna navodila ministrstva še čakajo. Zastavlja pa se tudi vprašanje o sami smiselnosti začetka obširnega projekta, ki nas je stal skoraj pol milijona evrov, manj kot mesec dni pred zaključkom šolskega leta.

"Samotestiranje se bo za nekatere dijake, na šolah, ki so na to že pripravljene, začelo v ponedeljek, na drugih pa teden dni kasneje," je včeraj napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Za osnovnošolce pa naj bi se zaradi dodatnih logističnih izzivov vse skupaj še dodatno prestavilo – na 31. maj ali 8. junij. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In če se je sprva napovedovalo, da se bodo dijaki in učenci testirali v šolskih prostorih, naj bi po novem to, zaradi logističnih razlogov, potekalo od doma. Spomnimo, da so srednje šole že načrtovale in se pripravljale, da bo testiranje potekalo pred prvo šolsko uro, dijaki bi tako prišli v šolo približno pol ure prej. Osnovne šole navodil od šolskega ministrstva niso prejele, so si pa ravnatelji vseskozi prizadevali, da bi samotestiranje potekalo doma in ne v šolskih prostorih. Eden od razlogov za to je tudi morebitna stigmatizacija učencev – tako tistih, ki se ne bodo testirali, kot tistih, ki se bodo. 

Po naših informacijah je šolsko ministrstvo srednjim šolam vendarle poslalo okrožnico, v kateri piše, da naj bi se samotestiranje "predvidoma začelo prihodnji teden". Okrožnica vsebuje protokol, ki ga je pripravilo zdravstveno ministrstvo - gre za isti protokol, ki so ga posredovali že pred mesecem dni in vsebuje navodila, kako se samotestirati. Kako naj bi v praksi potekalo samotestiranje, pa naj bi se še dogovarjali. 

Konkretnih navodil kljub napovedi ministra ter dolgotrajnim pripravam šole še vedno nimajo. Samotestiranje bo sicer prostovoljno, niso pa še jasne številne podrobnosti, kako bo projekt potekal v praksi. Kdaj in koliko testov bodo od šole dobili dijaki in učenci, kako bodo dokazovali, da so se doma testirali ter kakšen je bil rezultat testa, kdo bo to sploh preverjal.

Ali so šole pripravljene na začetek samotestiranja, smo vprašali tudi predsednika Združenja ravnateljev Gregorja Pečana, ki je potrdil, da šole navodil še nimajo, niti ne vedo, ali naj začnejo zbirati soglasja staršev ali ne, od navodil bo namreč odvisno, ali jih sploh potrebujejo. Prav tako še ni znano, koliko je dijakov in učencev, ki se bodo samotestirali. Šolsko ministrstvo je sicer aprila izvedlo anonimno poizvedovanje, na katerem je interes za samotestiranje izrazila le približno petina dijakov in osnovnošolcev zadnje triade. 

Občutljivost pri osebah, ki niso kazale bolezenskih znakov, je 72,22-odstotna

Pogodbo s kitajskim proizvajalcem Joysbio je država že podpisala, teste razdelila šolam, in to še preden so bili sploh preverjeni. Verifikacijo je namreč Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) dokončal šele 26. aprila, rezultate pa so sporočili 29.

Zatem je morala teste odobriti še Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki pa je pozitivno mnenje dala šele 14. maja. Prošnjo za izredno odobritev je moralo pristojno ministrstvo namreč med postopkom še dopolnjevati.

Testi Joysbio imajo oznako CE, ki so jo pridobili po opravljeni klinični validaciji italijanskega diagnostičnega centra Delta. Tudi ženevska univerzitetna bolnišnica v Švici je opravila neodvisno verifikacijo. 

Proizvajalec je sicer navedel, da je klinična validacija 492 vzorcev pokazala, da je test 98,13-odstotno občutljiv ter da ima 99,22-odstotno specifičnost. S tem so testi podjetja Joysbio glede analitskih sposobnosti zadostili razpisnim pogojem v postopku javnega naročanja pa tudi nacionalnim priporočilom za uporabo hitrih antigenskih testov, ki določajo najmanj 95-odstotno občutljivost in 98-odstotno specifičnost. Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije za hitre antigenske teste namreč predvidevajo najmanj 80-odstotno občutljivost in 97-odstotno specifičnost.

Samotestiranje lahko, ob strokovnem PCR-testiranju, prinese veliko prednosti pri obvladovanju epidemije, zagotavlja Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ECDC. Posameznik rezultat izve hitro, v 30 minutah, kar pripomore k zajezitvi nadaljnjega širjenja virusa med populacijo. “Samotestiranje lahko tako izboljša nadzor nad širjenjem s takojšnjo identifikacijo in izolacijo primerov.” Pri ECDC obenem poudarjajo, da poročanje o rezultatih samotestiranja ne sme pasti na posameznika, saj bi to lahko vodilo k nezadostnemu poročanju rezultatov ter posledično otežilo sledenje okužbam in stikom. 

NLZOH je med 14. in 26. aprilom zbral in analiziral 986 vzorcev, ki so jih odvzeli pri 493 osebah. 348 izmed njih je kazalo bolezenske znake, 145 pa simptomov ni imelo. V raziskavi, v katero je bilo vključenih 40 otrok, polovica jih je kazala bolezenske znake, so ugotovili, da je občutljivost testa pri simptomatskih osebah 69,28-odstotna, specifičnost pa 99,42-odstotna. Občutljivost pri osebah, ki niso kazale bolezenskih znakov, je bila 72,22-odstotna, specifično pa kar 100-odstotna.

Rezultati pri otrocih, tako simptomatskih kot asimptomatskih, kažejo, da je test 90,91-odstotno občutljiv, zgolj pri simptomatskih otrocih pa je občutljivost nekoliko nižja in znaša 88,89 odstotka. NLZOH je tako v poročilu zaključil, da test sicer "ne dosega specifikacij proizvajalca glede občutljivosti v nobeni skupini preiskovancev, glede specifičnosti pa v vseh skupinah preiskovancev". A obenem "zadošča kriterijem nacionalnih smernic za uporabo hitrih antigenskih testov". 

"Ugotavljamo, da kljub višjemu pragu detekcije metode in kljub temu, da preiskovanec odvzame vzorec, ki ne velja za zlati standard v diagnostiki, test z več kot 90-odstotno občutljivostjo zazna osebe z visokim virusnim bremenom ob začetku bolezni. Velja tudi, da je visoko virusno breme pri okužbi z virusom SARS-CoV-2 prisotno že najmanj dva dneva pred pojavom bolezenskih znakov. Verifikacija potrjuje, da s samoodvzemom brisa nosu osebo z visokim virusnim bremenom, ki ne kaže bolezenskih znakov, odkrijemo enako učinkovito kot osebo z visokim virusnim bremenom, ki kaže bolezenske znake," so ocenili.

Se bo samotestiranje vendarle začelo v ponedeljek?
Se bo samotestiranje vendarle začelo v ponedeljek? FOTO: Dejstva

Pogodba s podjetjem Joysbio vredna 447.000 evrov, v ceno vključena tudi dostava

Slovenija je hitre teste za samotestiranje naročila prek skupnega evropskega naročila, ki ga je Evropska komisija razpisala že 20. novembra lani, skupno za več kot 500 milijonov testov. Po raziskavi trga so 90 podjetij povabili, naj oddajo svojo ponudbo na razpis. Sama dokumentacija sicer ni javno dostopna, "saj je šlo za postopek s pogajanji, dokumentacija pa je bila poslana samo podjetjem, ki so bila izbrana po temeljiti raziskavi trga," odgovarja evropski predstavnik za stike z javnostjo oddelka za zdravje in varno hrano Darragh Cassidy.

Javno evropsko naročilo je bilo sicer razdeljeno na štiri sklope, v vsakem so izbrali do pet podjetij ter jih razvrstili glede na njihovo oceno. Ta je temeljila na več kriterijih, med drugim na tehnični skladnosti, ceni in kakovosti izdelkov. Evropska komisija je sicer igrala le povezovalno vlogo in sklenila okvirne sporazume, "države članice pa lahko po kaskadnem principu (torej najprej prvi na listi) naročajo posamezne teste", poudarja Cassidy. Od sredine februarja so posamezne države članice lahko začele sklepati pogodbe.

Slovenija je sicer na evropskem naročilu kandidirala za prvi sklop, ki ima naslednje, in po besedah zdravstvenega ministrstva tudi najvišje, zahteve – vizualno odčitavanje, visoko občutljivost in specifičnost, testi morajo biti na seznamu Svetovne zdravstvene organizacije in Evropske komisije. 

Kaskadni sistem v praksi pomeni, da je država članica dolžna skleniti pogodbo s prvim proizvajalcem na lestvici, šele če ta ne bi mogel zagotoviti zadostnih količin, bi se lahko obrnili na drugega. A količine, ki jih potrebuje Slovenija, je lahko zagotovil prvi izbrani ponudnik. 

31. marca smo tako podpisali pogodbo "s prvo izbranim v sklopu 1: Joysbio (Tianjin) Biotechnology Co. Ltd," pojasnjujejo na zdravstvenem ministrstvu. Sklenili smo sicer prednaročilo za skupno milijon testov, ki jih bomo naročali sukcesivno – nadaljnja dobava bo sledila glede na potrebe, še pojasnjujejo na zdravstvenem ministrstvu.

Podjetje JOYSBIO (Tianjin) Biotechnology s sedežem v Tjandžinu na Kitajskem se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in dobavo diagnostičnih hitrih testov in vitro. Junija lansko leto so predstavili komplet hitrih antigenskih testov za covid-19 Colloidal Gold, ki zaznavajo prisotnost antigena SARS-CoV-2 prek odvzetega brisa oziroma vzorca iz nosnice.

15. aprila v večernih urah je v Slovenijo prispelo prvo naročilo – 300.000 testov, ki jih je država že plačala. Cena enega testa je znašala 1,49 evra, skupaj pa je pogodba z s podjetjem Joysbio vredna 447.000 evrov. V to ceno je všteta tudi dostava testov v Slovenijo, potrjujejo na ministrstvu: "Podjetje Joysbio je dobavilo teste v Slovenijo, saj je bila cena dobave vključena v končno ceno."

'Testi, pridobljeni prek evropskega naročila, niso namenjeni samotestiranju, temveč naj bi jih izvajali zdravstveni delavci'

Pri tem je treba poudariti, da skupno evropsko naročilo ni bilo namenjeno za dobavo hitrih testov za samotestiranje. "Testi, ki so bili pridobljeni prek evropskega naročila, niso bili namenjeni samotestiranju, temveč naj bi jih izvajali zdravstveni delavci," opozarja Cassidy.

Na ministrstvu za zdravje so to potrdili, a dodajajo: "Glede na to, da so ti testi primerni za odvzem brisa iz sprednjega dela nosu, je strokovna skupina MZ po vzoru Avstrije predlagala, da se teste uporabi za samotestiranje".

 "V Sloveniji zakonodaja veleva, da lahko pristojni organ (JAZMP) tovrstne teste odobri tudi za namen samotestiranja," so povedali na ministrstvu za zdravje.

883x100 Dejstva Zgodba
Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jahta
19. 05. 2021 21.39
Ni druge ,jeseni bodo že novi posli na vidiku!
crazymoto
19. 05. 2021 18.23
Sds podmladek skrbi da je okuženih vedno dovolj v Sloveniji... za naš denar uvažajo pokvarjene teste!!!
txoxnxy
19. 05. 2021 16.48
-1
Zelo pametna odločitev da se sistem in logistika pripravijo na novi jesenski val. Ker je že dokazano da so cepljeni in preboleli prenašalci virusa brez znakov obolenenja bi bilo smiselno poleg otrok testirat vsaj enkrat tedensko tudi to nevarno populacijo.
slovenc59
20. 05. 2021 08.44
Ni bolj nevarne populacije, kot je sds populacija !!
kokicas
19. 05. 2021 16.08
+5
Ko bi javnost vedela kako se opravlja transport hitrih testov in cepiva bi vedeli da je to vse skupaj nesmiselno.
Razumnež
19. 05. 2021 15.01
-5
Nisem prebral članka, ker vem po naslovu v čem naj bi bila fora.... Skratka vlada je nekaj kupila in problem je, češ da zapravlja naš denar. Lahko pričakujem Šarčevo ustavno pritožbo.... Jasno, če testov ne bi kupila bi Šarec vložil ustavno pritožbo.... čaki sam mal... Aja, saj to je že storil. Skratka dajmo godrnjat in godrnjat... pa medije brat :)))
Jan zan 1234
19. 05. 2021 14.39
+3
Fejst pob?
19. 05. 2021 14.33
-1
Jaz bi se tudi samotestiral. Ali mi bo to omogočeno in zakaj ne ?
duhccc
19. 05. 2021 13.21
+14
2019 je za rakom umrlo 6200 ljudi pa se nihce ni sikiral,,, odkar korona traja vec kot leto jih je umrlo 4600 panika cepila so nasli kmalu po preklicu epidamije in to v enem tednu se jih je naslo kr par ki majo cepila ki se nevejo stranski ucinki ...dost ljudi ima oprane mozgane ki ne znajo vec misliti z svojo glavo seveda kaj je najvecji strah cloveka-smrt..
dej no
19. 05. 2021 14.22
+3
še vedno raje izberem takoj smrt kot cepivo.
Uporabnik1947897
19. 05. 2021 12.27
+18
Ta kaos je zelo preprosto rešljiv...Vsi teste se zabrisat v kanto in konec..In odklanjat testiranja za vsako ceno,pa bomo videli,kako dolgo bodo še lahko furali svoje podle načrte...Edini možen odgovor na vse to je NE!
Uporabnik1947897
19. 05. 2021 12.28
+8
dej no
19. 05. 2021 14.25
+6
če zabrišeš teste v .... bojo nove nabavili za 450k e. in to si neizmerno želijo. kapiš. jst sem poslal ravnatelju opozorilo, kaj se bo zgodilo, če bo moj otrok teste prinesel domov. in kaj se bo zgodilo, če mu samo postavijo vprašanje. sedaj pa čakam.
nonac
19. 05. 2021 12.10
-17
Ne glede kaj neredi vlada, levakarjem ni všeč. Pika.
kritik16
19. 05. 2021 12.54
+18
NIsmo nobeni levaki, ampak preprosti državljani Republike Slovenije, ki imamo dovolj tega sranja.
majmun11223344
19. 05. 2021 13.01
+4
Nonac, pirlili, pirlala... Tipično desnuharsko.
kitekatus
19. 05. 2021 13.41
+12
Pa nehajte že enkrat z levimi in desnimi,večina normalnih,politično neopredeljenih državljanov jasno vidi,da je to čisti biznis,manipulacija nad ljudmi,ki se pustijo zmanipulirat. Gripa je tudi nevaren virus,smrtnonosen tudi za zdravega človeka in je vsako leto prisotna,no,dokler ni prišla bolj dobičkonosna Covid mania.Gripe kar na lepem ni več,letos nisem zasledil niti enega članka nikjer o gripi,samo še Covid obstaja,ne moreš da verjameš.
dej no
19. 05. 2021 14.28
-2
zakaj nam anticepilci ne dovolite, da bi bili poskusni zajčki in se žrtvovali. ne razumem. živi in pusti živeti, pravijo.
zemljan10
19. 05. 2021 12.06
+2
Jaz bi na mojem psu testiral. Se še spomnim prispevka na 24ur,da tudi domače živali prenašajo covid. Kaj pa, če je moj pes pozitiven?
dej no
19. 05. 2021 14.29
+2
mi bi raje videli, da psa izpustiš, ker tisti, ki ima psa rad ,ga niti proti steklini ne cepi kaj pa šele za neke budaleščine.
Aleks 85
19. 05. 2021 11.43
+17
Pa koga imate vi za norca?!mogoče tiste vaše SDS ovce,ki gledajo tiste pomije od nova 24tv.en mesec pred koncem šole,ko je vsak dan radikalno manj okuženih bote vi testirali otroke....in mi to gledamo...
dej no
19. 05. 2021 14.30
+2
se bojo sami oz vi. če gledate že več kot leto, dajte potrpeti še malo, dokler so dodatki za elito naj bo.
medus
19. 05. 2021 11.42
+13
Zakaj bi se sploh testiral? Od tega nimaš čisto nobene koristi, tvegaš pa da te zaprejo.
dej no
19. 05. 2021 14.31
-2
te ne zaprejo. spet ena velika laž. kaj pa ustava in US.
damjan30.
19. 05. 2021 11.35
+15
Ne se cepit ljudje in testirat....
dej no
19. 05. 2021 14.32
-1
taurus111
19. 05. 2021 11.25
-16
Za cajta črnih koz v bivši Jugi se je tisti, ki se ni hotel cepit šel v arest. Danes pa nam dijaki držijo lekcijo. Ukaz je ukaz !
medus
19. 05. 2021 11.42
+16
Črne koze ne moreš primerjati s tem covid prehladom
dej no
19. 05. 2021 14.33
+2
z kovid prehladom se ne da nič primerjati. žal
enakatalena
19. 05. 2021 11.20
+19
Koga imajo za norca in koliko časa bo narod še kar stal v vrsti?!
dej no
19. 05. 2021 14.33
silva-d
19. 05. 2021 11.18
-2
kako slab mesec pred konec šole,če pa so komaj začeli prav v šolo hoditi,naj zdaj to nadoknadijo kar so bili odsotni
enakatalena
19. 05. 2021 11.51
+2
kuncci1
19. 05. 2021 11.15
+15
A Poklukar, Janša, Pahor, Beović... še prejemajo dodatke za kovid??? Vsi so cepljeni in niso več ogroženi in do teh dodatkov pač niso več upravičeni, ali kako???
kuncci1
19. 05. 2021 11.10
+14
Seveda bodo porabili teste takoj, ker se izteka mračna doba SDS in NSI vladanja in bodo pokradli na hitro kar se še dá! Potem pa upam, da akterje te pokvarjene vlade zaprejo za zelo dolgo in enkrat za vselej pokaže pravosodje, da se kriminal ne splača!
dirtmcgirt
19. 05. 2021 11.09
+12
glejte ljudje kaj nam delajo bogati biznismeni in politiki k dobivajo dnar pod mizo. glejte. lažna epidemija, lažni rezultati vsak dan. samo da upravičeno raztalajo te testerje in kvazi cepiva. zakaj. ker so že plačana tem biznismenom in jih je treba ponucat da ni šou dnar v nič. slovenski narod zopet neverjetno dobro nalagan in zaveden. k temu je pripomogla v največji meri vsakodnevna reportaža poptv-ja. vsa ta poročanja zgledajo tako nedolžna poskušajo z to taktiko češ mi samo poročamo in nič drugega. če ne bi poročal vsak dan o temu potem bi hitro to zamrlo. poročanja samo podaljšujejo to epidemijo in so voda na mlin tem biznismenom. kot sm reku vse gre z roko v roki v tej državi. kje so že volitve, jih bo treba mal bojkotirat, samo vedno znova je narod nalagan. čakam človeka k bo tok pogumen in bo prepričal ljudi da tak način v tej državi ne bo več vozil.