Dejstva

Bolniki množično v tožbe po operacijah oči na Hrvaškem

Ljubljana, 30. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
158

Bolniki, ki so opravili hkratno operacijo sive mrene in odprave dioptrije na Hrvaškem, zdaj množično vlagajo pritožbe in tožbe proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta jim namreč ne želi povrniti stroškov za operacijo sive mrene, čeprav naj bi jim posredniška agencija, preko katere so opravljali te posege na Hrvaškem, to obljubila. Po naših informacijah gre za agencijo Doktor 1A, direktor agencije pa z nami ni želel govoriti. Koliko bolnikov je ostalo brez povračila stroškov? Po naših informacijah jih je v pritožbe oz. tožbe šlo več kot 80.

Potem ko smo v začetku meseca že pisali o kadrovskih težavah na očesni kliniki UKC Ljubljana in da se bolniki odpravljajo na zdravljenje oči tudi v tujino, danes razkrivamo, kako so nekateri bolniki šli na operacijo sive mrene v tujino. To so opravili preko posredniške agencije, misleč, da jim bo slovenska javna zdravstvena blagajna povrnila stroške za ta poseg. A so se ušteli.

V Sloveniji namreč več kot 6000 ljudi čaka na operacijo sive mrene nad dopustno mejo. Nekateri se zato obračajo v tujino, tudi prek posredniških agencij, ki jim najde najugodnejšo ponudbo v zasebnih klinikah. Ena od teh agencij je Doktor 1A, njihovo poslanstvo pa je, kot piše na njihovi spletni strani, "pomagati ljudem, da sebi najdejo najboljšo zdravstveno oskrbo". Nudijo posredništvo za estetsko zobozdravstvo, lepotne operacije in odpravo dioptrije. Tako, kot trdijo, sodelujejo s 14 očesnimi centri v Sloveniji in na Hrvaškem.

Oglašujejo predvsem lasersko odpravo dioptrije. Lahko pa se dioptrija odpravi z zamenjavo očesne leče, in če ima bolnik tudi sivo mreno, zraven sanirajo tudi to. Pri tem pa bolniku povedo, da lahko denar za odpravo sive mrene terja nazaj od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). A zavod tega ne izplačuje, čeprav operacija sive mrene spada med tiste zdravstvene storitve, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Bolniki so torej (vsaj za zdaj) ostali praznih rok. Zakaj? Če se le operira sivo mreno, se vstavi osnovna, monofokalna leča. Če se hkrati odstrani dioptrija, pa bolniku vstavijo multifokalno oz. večžariščno lečo. Ta pa ne sodi v pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in se v Sloveniji krije le samoplačniško.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ali agencija neupravičeno obljublja povrnitev denarja? Za odgovore smo se obrnili na direktorja in delnega lastnika agencije Doktor 1A Aleša Povšeta, ki pa z nami ni želel govoriti, saj da so mu tako svetovali. Prav tako ni pisno odgovoril na vprašanja, denimo koliko bolnikov je preko njegove agencije opravljalo posege na očeh na Hrvaškem, pa koliko jih zahteva povračilo sredstev za te posege od ZZZS in ali Doktor 1A v njihovem imenu podaja zahtevke in pritožbe. Zanimalo nas je tudi, kakšno je njihovo stališče, ali bi moral ZZZS povrniti sredstva omenjenim bolnikom in ali agencija ob trženju storitve na Hrvaškem obljubi bolniku, da mu bo ZZZS vrnila del denarja.

Agencija Doktor 1A se je po objavi našega prispevka odzvala pisno, njihovo pojasnilo objavljamo v celoti: 

 

"Direktor podjetja Doktor 1A, tržne raziskave, d. o. o., se je odločil javno izraziti glede zadev, vezanih na operacije sive mrene in odpravo dioptrije na Hrvaškem, ter poudariti dejstva v zvezi z delovanjem agencije Doktor 1A. V zvezi z vloženimi pritožbami in tožbami s strani bolnikov, ki so opravili operacijo sive mrene preko agencije Doktor 1A, želijo pojasniti, da so vedno sledili vsem zakonskim smernicam in predpisom v zvezi s posredovanjem med bolniki in oftalmološkimi klinikami. Njihov cilj je vedno bil in ostaja zagotoviti najboljšo zdravstveno oskrbo njihovim strankam. Direktor podjetja, Aleš Povše, je izrazil razumevanje glede razočaranja bolnikov zaradi trenutnih težav pri povračilu stroškov operacije sive mrene, vendar poudarja, da so v agenciji Doktor 1A vedno jasno komunicirali glede njim znanih postopkov povračila. Trudili so se, da so strankam ves čas zagotavljali celovite informacije o postopkih, stroških in možnih izidih operacij. Pomembno je tudi razumevanje, da presojanje povračil stroškov tovrstnih operacij ni v pristojnosti podjetja Doktor 1A, temveč v izključni pristojnosti ZZZS. V zvezi s tem sporočajo, da so vedno svetovali strankam, naj skrbno preverijo pogoje povračila stroškov pri ZZZS, preden se odločijo za operacijo. V primeru zavrnitve vloge so aktivno sodelovali s pristojnimi organi, da bi zagotovili pravičnost in zaščito interesov svojih strank.. V Doktor 1A so predani zagotavljanju visokokakovostne oskrbe in poštenega poslovanja. Zavezujejo se, da bodo še naprej izpolnjevali pričakovanja njihovih strank."

"Če ZZZS zavrne povračilo denarja, ni problema"

Tudi nas je zanimalo, kako do operacije odprave dioptrije in sive mrene v tujini, zato smo govorili z zaposleno pri Doktor 1A. Dejala je, da sodelujejo s tremi oftalmološkimi klinikami na Hrvaškem, to so Optical express, s Polikliniko Knezović in Polikliniko Bilić vision. Gre torej za tri zasebne klinike v Zagrebu, kamor se bolniki odpravijo na korekcijo vida, hkrati pa jim lahko operirajo tudi denimo sivo mreno. Takšna operacija – torej odprava dioptrije in sive mrene – bi za obe očesi stala okoli 3000 evrov, bolniku pa bi agencija podarila tudi vinjeto, pravi zaposlena pri Doktor 1A.

Ob tem dodaja, da ZZZS krije operacijo sive mrene – gre namreč za bolezensko stanje –, medtem ko gre pri odpravi dioptrije po oceni zdravstvene zavarovalnice za kozmetični popravek in ga ne krije. Če ima bolnik potrjeno diagnozo sive mrene, mora od svojega zdravnika le pridobiti napotnico za operacijo z datumom pred samo izvedbo posega, svetuje zaposlena na agenciji. Stroške posega krije bolnik sam, plača račun v kliniki, nato pa z zdravstveno dokumentacijo na ZZZS poda vlogo za povračilo stroškov operacije sive mrene, nadaljuje sogovornica. V tem primeru je upravičen do povračila med 1300 in 1500 evrov, kolikor obvezno zdravstveno zavarovanje plača storitev v Sloveniji, zagotavlja zaposlena na Doktor 1A.

oko
oko FOTO: Kanal A

Do maja je v imenu bolnikov – če je bolnik to želel in je podal pooblastilo – podajala vloge na ZZZS kar agencija, odtlej bolniki sami. In kaj se zgodi, če ZZZS vlogo zavrne, nas je zanimalo. "Če bo vložena vloga zavrnjena, noben problem. Odvetnik vloži pritožbo, bolnik nima nobenega dela in stroškov s pritožbo," nam je odgovorila zaposlena. Je pa dodala, da bo odvetnik pobral 15 odstotkov od tega, kolikor bo iztržil od zdravstvene zavarovalnice.

Kdaj ima bolnik pravico do pregleda ali operacije v tujini in mu ZZZS povrne stroške?

Na ZZZS so potrdili, da so v zadnjem času prejeli več vlog od bolnikov oz. njihovih pooblaščencev za povračilo stroškov operacije sive mrene v tujini. "Ker operacija korekcije dioptrije ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ZZZS zavarovanim osebam ne povrača stroškov teh operacij, zato vloge za takšna povračila tudi zavrača," so pojasnili na javni zdravstveni blagajni.

Bolniki se lahko na operacijo sive mrene odpravijo v tujino in zahtevajo povračilo stroškov, pojasnjujejo na ZZZS. Pri tem pa morajo imeti napotnico za ta poseg.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi zavračanja kritja operacij sive mrene bolniki po naših informacijah množično – bodisi sami bodisi prek posredniške agencije Doktor 1A oz. njihovega odvetnika – vlagajo pritožbe oz. tožbe proti ZZZS. Evidence, koliko je teh primerov, na ZZZS nimajo, ker da se primeri nahajajo v različnih pritožbenih fazah. Po naših zanesljivih informacijah gre za več kot 80 bolnikov, ki želijo uveljaviti svojo pravico na ZZZS oz. na sodišču. Zastopa pa jih znani odvetnik Franci Matoz, ki pa se na naše klice in sporočila ni odzval.

Tudi varuh človekovih pravic se je zaradi zavrnitve plačila hkratne operacije sive mrene in odprave dioptrije obrnil na ZZZS. Varuh je ZZZS predlagal, da bolnikom omogoči doplačilo nadstandardne storitve – torej za doplačilo nadstandardne multifokalne leče. Po mnenju varuha ni razumno, da se bolniku – če se odloči za nadstandardno lečo, ne omogoči plačilo operacije očesa, ki bi mu sicer pripadala, če bi se odločil za standardno lečo. A ZZZS predloga varuha ni sprejel. Po oceni varuha ZZZS z zavrnitvijo plačila nadstandardne leče krši določbe 14. in 22. člena ustave in načelo dobrega upravljanja.

Zakaj sploh potrebe po samoplačništvu operacije sive mrene?

Na operacijo sive mrene je 1. oktobra v Sloveniji čakalo več kot 10.000 ljudi, od tega več kot 6000 nedopustno dolgo. A polovica od tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, je v tej situaciji bodisi zaradi tega, ker ne morejo opraviti posega zaradi drugih zdravstvenih težav, bodisi želijo poseg v točno določeni ustanovi ali pa želijo točno določenega kirurga. Bolniki povprečno čakajo na ta poseg več kot devet mesecev, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav zaradi takega števila čakajočih se bolniki obračajo k zasebnikom, medicinski turizem na  Hrvaškem pa spodbujajo načeloma ugodnejše cene pri sosedih. Cena operacije sive mrene (eno oko) pri nas znaša 669,05 evra – gre za znesek, ki ga od zavarovalnic prejmejo javni zavodi in koncesionarji.

Če bolnik opravi operacijo v tujini, stroške krije sam, nato pa mu ZZZS (če je bolnik do tega upravičen) povrne stroške operacije, a največ toliko, kolikor bi plačali v Sloveniji. Pri tem ZZZS povrne bolniku znesek, kolikor storitev krije obvezno zdravstveno zavarovanje, ostalo mora bolnik terjati od dopolnilnih zavarovalnic. V primeru operacije sive mrene obvezno zdravstveno zavarovanje krije 80 odstotkov storitve, to je 535,24 evra, ostalo – 133,81 evra – dopolnilno zavarovanje.

Največ operacij sive mrene pri zasebniku s koncesijo – Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer

V Sloveniji na leto v javnih bolnišnicah in pri zasebnikih s koncesijo opravijo več kot 20.000 posegov sive mrene. Lani je bilo opravljenih 24.718 tovrstnih posegov, njihova skupna vrednost pa je 16,4 milijona evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ posegov pa opravi zasebni Očesni kirurški center dr. Pfeifer, ki je v lasti znanega očesnega kirurga Vladimirja Pfeiferja in njegove soproge Marije Ane Schwarzbartl Pfeifer, prav tako očesne kirurginje. Vladimir Pfeifer je sicer tudi zaposlen na očesni kliniki UKC Ljubljana, v lasti pa ima tudi podjetje Biokorp, ki je zastopnik in veletrgovec očesnih medicinskih pripomočkov v Sloveniji.

V Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer so lani v breme javnih sredstev opravili 2899 posegov sive mrene, za kar jim je obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje povrnilo 1,9 milijona evrov. Takšen program je obsežnejši kot celo v obeh kliničnih centrih. V UKC Ljubljana so namreč lani opravili 2537 posegov sive mrene (1,7 milijona evrov), v mariborskem pa 1469 tovrstnih posegov (975.465 evrov). 

Vladimir Pfeifer
Vladimir Pfeifer FOTO: POP TV

Lastnika Doktor 1A tudi z verigo zasebnih zobozdravstvenih klinik

Podjetje Doktor 1A, ki je sicer registrirano kot podjetje za raziskovanje trga in javnega mnenja, je bilo ustanovljeno leta 2014. V zadnjih petih letih so se jim prihodki glede na podatke Ajpesa potrojili – s slabega pol milijona v letu 2018 na dober milijon in pol v lanskem letu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg Povšeta je polovični lastnik Doktor 1A Matej Babukovec. Doktor 1A je lastnik restavracije in hotela Galaksija Trebnje. Povše in Zabukovec pa sta skupaj tudi večinska lastnika zasebnega zobozdravstvenega centra Lux Dental, ki ima svoje ambulante v Mariboru, Krškem in v Ljubljani.

Povše je tudi polovični lastnik prevajalske agencije Dvojka d.o.o., v lasti pa ima tudi podjetje MDP poslovno svetovanje.

preiskovalna zgodba, dejstva
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmar1234
02. 12. 2023 15.56
In kaj vas moti lastništvo zaposlenih v doktor A1, hvala bogu da so ordinacije in razna podjetja v Sloveniji, kjer imajo tako naši ljudje dobro in redno zaposlitev...
nostalgik
01. 12. 2023 12.34
+1
OSAMOSVOITELJI, V JUGI NI BILO PROBLEMOV PLACILA SOCIJALNIH IN ZDRAVSTVENIH STORITEV--SLOVENIJO STE UNIČILI, ŠE MALO PA BO KONEC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kr_en_moz
30. 11. 2023 21.25
+0
Že kaki komentar stanja od prvega svetovalca zdravstvene ministrice, gospoda Jenulla, uličarja?
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 20.55
+4
zblojena socialistična SLO levičarska zdravstvena politika je odločena še naprej, z desetinami miljonov denarja namenjenega SLO zdravstvu, plačevati raje zasebnim hrvaškim klinikam za zmanjševanje čakalnih vrst v SLO, kot pa da bi TA denar namenila raje zasebnim izvajalcem zdravstvenih soritev v SLO, saj bi nove klinike v SLO DVIGNILE LAHKO KONKURENCO IN KVALITETO TEH STORITEV IN ZMANJŠALA ČAKALNE DOBE BREZ POMOČI HRVAŠKIH ZASEBNIH KLINIK
traparija
30. 11. 2023 19.54
+2
pri meni lahko dobite isto storitev kot pri doktor a1, bvrez cakalne vrste lahko prinesete svoj denar, vam osebno jamčim da vam bo zzzs povrnil trojno vse še preden bote iz zagreba doma. tako da, kar hitro pridite podpisat in mi nakažite kolikor imate na trr. hitro uredimo tudi kredit na 72 mesecev pri pošteni slovenski banki NLB. sprejemam tudi donacije za poplave in investicije v donosne bitcoin naložbe. sprejemamo tudi prostovoljne prispevke za nakup vikenda na hvaru za cenjenega garača rdeče zvezde robija. če investirate pri nas je vaš denar na varnem, za vašo prihodnost se vam ni treba bati. hitro in pošteno uredimo tudi gradbena dovljenja na poplavnih območjih. nakažite zdaj !
odpisani zasedli vlado
30. 11. 2023 19.12
+7
Ne razumem kako lahko kdo nasede na take fore saj je pa že od samega začetka nastopa te vlade jasno kaj se dogaja.Enako je v zobozdravstvu,ker ordinacije v SLO sploh ne sprejemajo pacientov čeprav nimajo dela in zobozdravniki lenarijo v ordinacijah toliko,da jim mine delovni čas.Pacienti se obrnejo na hrvaško tam morajo seveda plačevati zavarovalnice pa od hrvatov dobijo provizijo,ker imajo tako sklenjen dogovor. Zavarovanje katero plačujemo slovenci je takorekoč goljufija,kriminal itd.z strani zdravstva in zavarovalnic,ker se plačuje za prazen nič in je to samo stran vržen denar zavarovanca.
Japa Jade
30. 11. 2023 19.30
-1
Odpisani, a ti sploh veš kaj govoriš, sanja se ti ne...
traparija
30. 11. 2023 19.55
+3
hevaška druga švica, kamor se steka slovenski kapital. investirajte zdaj !
DasaizDalasa
30. 11. 2023 18.59
+4
Dragi sodržavljani, v 30-h dneh da specialista ni bila predvolilna obljuba ampak prvoaprilska šala.
traparija
30. 11. 2023 19.56
+1
v 30 dneh do specialista v zagrebu, stroške vam povrnemo 3 kratno in prevoz tudi. če nakažete takoj, dobite tudi vinjeto !! pohitite število vinjet je omejeno.
Kollerik
30. 11. 2023 18.53
+4
Spregledal so 😁
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 18.25
+2
tole SLO socialistično zdravstvo me spominja na naš idiličen komunističen sistem, ko smo vsi služili z tihotapljanjem pralnega praška, kave in kavbojk, pa še prometni davek smo dobili povrnjen, če sec si dovolj dobro znašel
bojer
30. 11. 2023 17.55
+2
To pot sem na strani ZZZS in upam, da tistim, ki hodijo k hrvatom ne uspe.
Kollerik
30. 11. 2023 18.53
+0
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 17.18
+5
katastrofa in kriminal SLO zdravstvene politike je ravno v tem, da s svojim bedastim nasprotovanjem dajanja koncesij zdravnikom na vseh nivojih dosežejo doma dolge čakalne vrste in potem agencije kot posredniki na veliko vozijo paciente lahko na privatner klinike v tujino, kjer tuji zasebni zdravniki, zobozdravniki in specialisti na veliko opravljajo vse možne storitve SLO državljanom in naša zavarovalnica jim za te storitve plačuje na destine milijonov denarja iz zdravstvene blagajne, namesto da bi to dodatno delali domači zdravniki v svojih zasebnih ordinacijah ali klinikah, če vsega dela ne more opraviti SLO državno javno zdravstvo
Darko32
30. 11. 2023 16.45
+4
Kot prvo je potrebno javno povedati kdo je lastnik tega podjetja in kdo je jamčil za svojimi izjavami. Torej bo še hudičevo zanimivo, če bomo slučajno dobili osebe, katere so zaposlene in povezane z javno upravo in POLICIJO. Pustimo se presenetiti.
traparija
30. 11. 2023 19.49
noben ne rabi jamčit za nobeno stvar, vsak se sam odloči ali podpiše da je za vse odgovoren sam ali pa ne podpiše.
traparija
30. 11. 2023 15.12
+1
spet ste nasedli, pa to ni res. vsakodnevno slovenček najde razloge da nasede prvemu amaterju ki mu pride naproti. je res kriva hlapčevska vzgoja, ali se gre preprosto za dobro znan slovenski pohlep fovšijo ter poskus izigravanja na vsakem koraku, magar na silo če drugače ne gre??? . enaka slika kot v prometu, slovenček pač mora stalno goljufat. in naivno bo spet volil nov obraz istega režima kot že ničkolikograt. butale dobesedno butale tisočkrat dokazane in demonstrirane.
mackon08
30. 11. 2023 14.38
+13
Tepci eni kakšna agencija Doktor1A. Če grem na operacijo ne rabim nobene lopovske agencije, vse si sam uredim.
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 13.48
+0
levičarska zdravstvena politika, ki v bedasti želji ohranitve državnega zdravstva za vsako ceno, veselo plačuje zdravstvene storitve v tujini zasebnim klinikam in jih tako s SLO denarjem naših davkoplčevalcev pridno podpira ter investira in razvija na desetine milijonov, samo da ostaja doma socialistično neučinkovito državno zdravstvo, brez resne konkurenčne domače ponudbe klinik in zasebnega zdravstva, ki bi z tem denarjem lahko doma odpravila takoj vse čakalne vrste
Miran Petek
30. 11. 2023 16.06
+2
No no, kar ne idealiziraj kapitalizma (zasebnikov), je naredil že ogromno škode po svetu ❗️ Hitro ste nekateri pozabili (oz. sploh ne priznali), kdo je največji zasebni zdravniški tajkun v državi⁉️ #klinikaBitenc(&Loredan) PS: da ne nadaljujem v zobozdravstvo, kjer pa 😵‍💫🤦‍♂️🤮
walter2
30. 11. 2023 16.48
+2
Teleban saj ne veš kaj trobezljaš!Zdravstvo mora ostat javno,če ne nas bodo zavarovalnice v navezi z zdravstveno kliko popolnoma oskubile!Kdor pa nima denarja pa naj ,kar crkne kot v Ameriki!
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 17.12
+1
samo rdeči osli ne razumejo, da gre denar naših davkoplačevalcev in pacientov sedaj v tujino k zasebnikom zato, ker SČLO levičarska zblojena politika ne dovoli SLO zdravnikom delati doma klinike in privatno z koncesijami
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 17.20
+1
to je zato, ker za vse zdravnike ne veljajo enaka pravila in nekaterim je dovoljeno in dobijo koncesije drugi pa ne...
petka5
30. 11. 2023 13.36
+16
ne razumem tega zzzsja naj jim povrnejo ceno operac8je sive mrene in je... to je ta gola butasta nirokracija cloveka bi zzzs dvakrat operiral, namesto da enkrat resi dve zadevi, clovek ima zdr. problem rešen, stroski krepko manjši, cakalne vrste tudi... to neumno birokracijo je treba vreci iz zzzsa in uvest zdravo logiko
kr nekdo
30. 11. 2023 14.31
+15
in še ta logiga. rajše plačujejo ljudi, da so več mesecev na bolniški in čakajo na operacijo, kot da plačajo 5000€ za operacijo. Kajti zdravstvena ustanova ti ponudi ob plačilu poseg seveda na lastne stroške v parih dneh al pa tednih. Ampak ne bo dal zzzs raje plača 10.000€ bolniške in potem še operacijo. Tukaj se dela tudi velik minus.
rok1900
30. 11. 2023 15.33
+6
slo. politikom in birokratom ekonomija ni lih najbolj domača.
Slovenec963
30. 11. 2023 13.27
+10
Tipičen Slovenski hinavs&i zahrb&ni na&eg javne inštitucije....!?
Uporabnik1908615
30. 11. 2023 13.01
+1
SLO zdravstveno politiko krojijo na žalost levičarji, saj vztrajajo v socialistično komunističnim državnem zdravstvu tako da preganjajo sovražno vsako zdravo in resnejšo zasebno konkurenco, čeprav zato vsi SLO davkoplačevalci obenem preko ZZZS plačujemo in investiramo zasebne klinike na Hrvaškem in drugje v tujini ter posrednike, ki delajo v SLO reklamo za njih, namesto da bi ta denar ostal doma in bi nadaljevali s podeljevanjem koncesij in stimuliranjem domočih zdravnikov, zobozdravnikov in vseh vrst specialistov v domačih zasebnih klinikah in ne bi imeli več nobenih čakalnih vrst
Maja-P
30. 11. 2023 12.55
+20
Zdaj morajo pa vsi, ki so se operirali preko Doktor 1a lepo v skupno tožbo in tožiti agencijo Doktor 1a, kajti, dokler so oni urejali vračilo zneska za sivo mreno v imenu svojih strank od ZZZS, so strankam vrnili 600€ za obe oči, razliko do 1.500€ si je pa agencija Doktor 1a spravila v žep. Vem iz prve roke. Čisti nateg strank in izkoriščanje zdravstvenega sistema pri nas. Če greš pa sam in ne preko agencije na Hrvaško se operirat, zahtevaš povračilo od ZZZS, dobiš celoten znesek torej 1.500€ povrnjenih. Doktor 1a živ nateg, ta podjetja, ki jih ima v lasti so pa umetno narejena, za prikrivanje drugih zadev.
Miran Petek
30. 11. 2023 16.08
+1
In potem je krivo javno zdravstvo, pravijo desničarji (aka. kapitalisti)⁉️🤦‍♂️👎🤮
grumf
30. 11. 2023 12.48
+6
Mic po mic gremo v popolno privatizacijo zdravstva.
sanki_vip
30. 11. 2023 15.00
+4
Mic po mic, naj si potem vsi tisti bodoči zdravniki plačajo šolnino za vsa leta študija, če nameravajo iti v zasebno zdravstvo. Zakaj bi jih šolali iz državnega proračuna (ki ga polnijo državljani) na državni fakulteti... ZZZS pa je itak največja banana... njihove luknje nikoli ni mogoče zakrpati. Tudi s prenosom dopolnilnega zavarovanja v ZZZS ne. To je to kar plačam kot SP 163e/mesečno... plus dodatno 35eur :), zaokreženo na gor 200e/mesečno, letno cca 2400eur za nekaj tablet Nalgesina.