Dejstva

Brezplačni vrtci – za kakšno ceno?

Ljubljana, 21. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
191

Stranka SD v svojem volilnem programu obljublja brezplačen vrtec za vse otroke. To pomeni, da vrtca ne bi bilo treba neposredno plačevati staršem, izpad teh sredstev pa bi krili iz javnih sredstev. Preverili smo, kaj bi to pomenilo za javne finance, koliko starši danes plačujejo za predšolsko vzgojo in ali v kateri državi EU že imajo brezplačne vrtce.

Starši za predšolsko vzgojo na leto prispevajo okoli 165 milijonov evrov.
Starši za predšolsko vzgojo na leto prispevajo okoli 165 milijonov evrov. FOTO: POP TV

"Za omogočanje zares enakopravnega vstopa otrok v nadaljnje šolanje, življenje in družbo, ne glede na družinske razmere in okoliščine, je najbolj smiselno vlaganje v visoko kakovost in splošno dostopnost predšolskega varstva in vzgoje. Država bo zato zanju namenila več sredstev ter podprla napredovanje strokovnosti in inovativnosti kadra, ki dela z otroki. Z uvedbo brezplačnega vrtca bomo najbolj pomagali družinam srednjega razreda," navaja SD v programu.

V praksi bi to pomenilo, da bi strošek za vrtce, ki ga sedaj plačujejo starši, padel na pleča proračuna, torej vseh davkoplačevalcev. Že danes država prek občin namenja 314 milijonov evrov za oskrbo otrok v vrtcih na leto. Ob uresničitvi te obljube pa bi iz javnih sredstev za vrtčevsko oskrbo na leto šlo skupno 479 milijonov evrov na leto. 

Starši danes plačujejo okoli 165 milijonov evrov

Izračuni ministrstva za izobraževanje kažejo, da bi brezplačen vrtec za vse otroke, ki bi bili vključeni v dnevni program, pomenil okoli 165 milijonov evrov več stroškov za javna sredstva. Gre torej za sredstva, ki jih danes starši plačujejo za predšolsko vzgojo svojih otrok.

Del vrtčevskega programa namreč plačujejo starši, del pa občine prek subvencij, katerih višina je odvisna od družinskih prihodkov. Občine so lani za vrtčevske subvencije namenile 314 milijonov evrov. Skupni znesek 479 milijonov evrov na leto torej predstavlja vrednost izvajanja dnevnih programov v vrtcih. Posebej pa se vrtcem nakazujejo tudi sredstva za investicije in investicijsko vzdrževanje, ki niso vključena v cene programov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kolikokrat in kdaj je bil vrtec doslej brezplačen za drugega otroka?

Ideja o uvedbi brezplačnih vrtcev za vse otroke ni nova. To je SD obljubljal že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, tudi SMC (danes Konkretno), ki je bil v vladi ves mandat, je v predvolilni program leta 2018 zapisala, da si bo prizadevala za brezplačni vrtec za vse otroke eno leto pred vstopom v šolo.

Trenutna vlada je lani sprejela spremembo zakona, tako da so od 1. septembra lani starši oproščeni plačila za drugega otroka, ki je v vrtec vključen hkrati s starejšim sorojencem. Starši pa so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine, in to tudi takrat, ko otrok v vrtec ni vključen hkrati s sorojenci.

Trenutno velja, da staršem ni treba plačevati vrtca za drugega otroka, če sta oba otroka hkrati vključena v vrtec.
Trenutno velja, da staršem ni treba plačevati vrtca za drugega otroka, če sta oba otroka hkrati vključena v vrtec. FOTO: Miro Majcen

To ni prvič, da je bil vrtec brezplačen za drugega oz. nadaljnje otroke, če so bili v vrtec vključeni hkrati s starejšim otrokom. Takšen režim je veljal že od 1. septembra 2008 do 1. julija 2012. Sredstva iz tega naslova so se vrtcem zagotavljala iz državnega proračuna. Od 1. julija 2012 do 1. septembra 2021 pa so starši za drugega otroka plačali 30 odstotkov plačila, ki jim je bilo določen z odločbo Centra za socialno delo, preostali del, torej 70 odstotkov plačila, pa je vrtcem zagotavljal državni proračun, navajajo na ministrstvu za izobraževanje.

Koliko stane vrtec?

Koliko bo posameznik plačeval za vrtec, je tako odvisno od občine, v kateri je otrok vključen v vrtec, povprečnega mesečnega dohodka na člana družine in otrokove starosti.

Družine so razvrščene v devet dohodkovnih razredov glede na povprečni neto mesečni dohodek na osebo. Starši z najnižjimi dohodki, pri katerih povprečni mesečni dohodek ne sme presegati 191,4 evra na člana družine, so plačila vrtca oproščeni. Starši z najvišjimi dohodki, pri katerih mesečni dohodek na člana presega 1052,76 evra, pa plačajo 77 odstotkov cene programa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povprečna mesečna neto plača je po podatkih SURS-a decembra 2021 znašala 1336,82 evra. Starša v tričlanski družini z vrtčevskim otrokom, ki sta oba zaposlena in imata povprečno neto plačo, se uvrščata v predzadnji dohodkovni razred, torej morata plačati 66 odstotkov polne cene vrtca. Če je družina štiričlanska in imata oba starša povprečno plačo, pri čemer je en otrok že v šoli, drug pa obiskuje vrtec, se uvrščajo v šesti dohodkovni razred.

Ceno programa vrtca določi občina. Izračunana je na podlagi višine stroškov dela zaposlenih v vrtcu, stroškov materiala in storitev, potrebnih za izvajanje programa, ter stroškov živil za otroke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povprečna cena vrtčevskega programa v prvem starostnem obdobju otrok, ko je v skupini najmanj otrok (najmanj devet in največ 12), po podatkih ministrstva za izobraževanje znaša 497,47 evra, v drugem starostnem obdobju (najmanj 12 in največ 17 otrok) povprečno 380,74 evra, za starejše vrtčevske otroke pa 400,34 evra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V vrtce vključene več kot štiri petine otrok

V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada RS v predšolsko izobraževanje vključenih več kot 80 odstotkov otrok, starih od enega do petih let. Ob začetku prejšnjega šolskega leta je bilo v vrtce vključenih 86.193 otrok oziroma 82,5 odstotka otrok v omenjeni starostni skupini, to pa je nekoliko manj (za 1,7 odstotka) kot v šolskem letu poprej.

V zadnjem desetletju se je število otrok v vrtcih povečalo za 13,5 odstotka – s 75.972 v šolskem letu 2010/11 na 86.193 v šolskem letu 2020/21. Predšolsko vzgojo je izvajalo 975 vrtcev in njihovih enot, od tega 861 javnih in 114 zasebnih. Velika večina otrok, to je 94,5 odstotka, je obiskovala javne vrtce, kažejo podatki SURS-a.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski strateški cilj predvideva 95-odstotno vključenost otrok, starih štiri ali pet let, v predšolsko izobraževanje. Slovenija tega cilja še ni dosegla, se mu je pa zelo približala. V šolskem letu 2020/21 je vrtec obiskovalo 93,7 odstotka otrok te starosti, za štiri odstotne točke več kot pred desetimi leti. Tudi vključenost najmlajših, to je otrok, starih eno in dve leti, v vrtce se povečuje; v šolskem letu 2020/21 je vrtce obiskovalo 67 odstotkov otrok te starosti,  deset let prej pa le polovica.

Zastonj vrtec v Latviji, najdražji na Irskem, Nizozemskem, v Združenem kraljestvu in Švici

Dostopnost predšolske vzgoje zlasti za otroke, mlajše od treh let, je po podatkih evropskega informacijskega omrežja Eurydice v EU slaba. V tem starostnem obdobju vrtce obiskuje povprečno 34 odstotkov otrok oz. okoli pet milijonov otrok v Evropi. Le sedem držav članic, med njimi Slovenija, zagotavlja mesto v javno financirani instituciji za vse otroke, tudi najmlajše. Družine morajo praviloma plačevati za oskrbo otrok, mlajših od treh let, povprečne cene vrtcev pa so najvišje na Irskem, Nizozemskem, v Združenem kraljestvu in Švici, navaja poročilo Eurydice.

Edina država z brezplačnimi vrtci v EU je Latvija.
Edina država z brezplačnimi vrtci v EU je Latvija. FOTO: Thinkstock

Dostopnost vrtcev, tudi finančna, se povečuje s starostjo otrok. Skoraj polovica držav EU zagotavlja mesto v predšolski vzgoji za otroke, starejše od treh let, pogosto so tudi zastonj. Vse več držav pa se odloča tudi za obvezno predšolsko vzgojo leto pred vstopom otroka v osnovno šolo.

Kot navaja poročilo, je Latvija edina država v EU, kjer sta zagotovljena brezplačna javna predšolska vzgoja in izobraževanje za otroke, starejše od leta in pol. Če otrok ne dobi mesta v javnem vrtcu, mu občina oz. lokalna oblast krije del stroškov – toliko kot stane javni vrtec – za oskrbo v zasebnem vrtcu. V nekaterih drugih državah imajo sistem brezplačnih vrtcev po posameznih mestih ali regijah. V Nemčiji imajo denimo brezplačno predšolsko vzgojo za vse otroke v Berlinu in Hamburgu. V nekaterih nemških deželah imajo tudi brezplačne vrtce, a za starejše otroke.

Pasica dejstva volitve
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oknaj 4
21. 03. 2022 20.21
Mogoče bi za ljudi bilo bolj sprejemljivo da se pomaga starejšim ljudem ki so pristali v domu za ostarele a zaradi premajhne pokojnine sami ne zmorejo plačevati uslug.Njihovi otroci pa poleg svojega življenja tudi težko dajejo za pokrivanje razlike
Walter Pravicek
21. 03. 2022 18.59
+2
Nimam mnenja,ker nimam otrok ali vnukov v vrtcu,vseeno pa menim,da nismo tako bogata država,da bi to šlo brez zadolžitev v tujini.Kaj je potem brezplačno?
Golob je car
21. 03. 2022 18.45
-1
Brezplacni vrtci samo za te ki volijo Goloba
Perivnik
21. 03. 2022 15.49
+8
Glih da bi bili vrtci brezplačni zagotovo ne bo šlo. Pošteno pa bi bilo, da vsi starši v določeni starostni skupini plačujejo ENAK ZNESEK. Saj so storitve enake za vse otroke in hrana tudi. Ali pa tisti "bogi revčki", katere mame pripeljejo ob 8.00 uri vse naličene in odidejo v bližnji kafič čas zapravljat, pa potem zadnje pridejo ponje, jedo slabšo hrano in so slabše obravnavani????!!!
Important notice
21. 03. 2022 18.09
+5
Za vse starše, ki so doma, bi moralo biti omejeno število ur, ko je lahko otrok v vrtcu - recimo 6 ur, od osmih do dveh. Ne pa, da jih pripeljejo ob sedmih zjutraj in so v vrtcih do petih popoldan. Če iščejo službo, jo imajo čas iskati 6 ur dnevno.
Walter Pravicek
21. 03. 2022 19.00
+2
Mammon Abaddon
21. 03. 2022 15.37
+0
Levaki vi rabite nekega komunajzla koker je bil: Stanovnik, Kardel, Dolanc, Tito da vam, da moralno podporo...
St. Gallen
21. 03. 2022 15.20
+5
kot, da bi reklamirali brezplacno elektriko ali plin
starec1
21. 03. 2022 15.01
+2
Brezplačni vrtci same nemogoče obljube strank, ki si močno želijo oblast.
EUROPA
21. 03. 2022 14.38
+0
PODPIRAM BREZPLAČNE VRTCE IN DRUGO IZOBRAŽEVANJE!!!!
Mammon Abaddon
21. 03. 2022 15.41
+4
To bi moralo biti že zdavnaj vse brezplačno za katero koli stopnjo ne pa da ljudje govorijo o pred volilnih bombonjerah....
Perivnik
21. 03. 2022 15.51
+5
{europa - se lepo sliši, vendar bi se vse skupaj razvrednotilo. Poglejte kako je danes po fakultatah, vpisanih 1000, predavanja jih obiskuje 200, diplomira pa 50. TOREJ DRŽAVE MEČE DENAR STRAN!!!
flojdi
21. 03. 2022 13.58
+4
Ta ideja" ni nič novega . se spominjam je izpred kakih 20+let nazaj . / ma tr majo eni idej .. tik pred
flojdi
21. 03. 2022 15.36
+2
….stavim , da bodo tudi moji vnučki lepo plačevali vrtec za moje pravnučke
optimistikus
21. 03. 2022 13.37
+7
Spet nakladanje iz vseh strani pred volitvami, vsi stari politiki so imeli možnost da naredijo kaj dobrega za državo in ljudi, v glavnem pa vsak samo gleda kako bo napolnil svoj žep in se napasel ob državnih jaslih, koga briga da ljudje delajo ( garajo ) za 600 EU, eni pa lenarijo doma ker dobijo socialko, res se v tej državi ne splača biti pošten in delati.......sramota za politiko pa katera koli da vlada
srecnii
21. 03. 2022 13.37
+2
Na vrhniki so v bivši vojašnici uredil par stavb med je zavod za zaposlovanje, upravna enota, tam bi lahko bli še dodatni vrtci, saj je poleg. Stavbi sta komplet na novo obnovljeni, parkirišče asfaltirano.
G8J
21. 03. 2022 13.27
+0
Vrtec je zadnjih 30let prestiž samo se večina tega žal ne zaveda. Moraš biti v pravi politični stranki in član LGBT pa ga boš imel zastonj! Samo kaj ko se večini ne da razmišljati in preračunati, otroke pa večina itak dela samo da doklade in dodatke dobiva ter se lahko pokaže z precenjeno nemško sveto trojico. Poznam družino kjer nihče nič ne dela in ni zaposlen, vozijo pa se z najnovejšim VW Multivan ter s tem delajo sramoto komplet okolici.
dpmem
21. 03. 2022 13.05
+1
Malo morgen!!
EUROPA
21. 03. 2022 14.39
+3
Realni
21. 03. 2022 13.02
+4
To ne bo problem, je pa jasno da je treba prej narediti za kakih 50 milijonov pilotskih projektov in študij.
Truth
21. 03. 2022 12.52
+2
Vrtec bi mogli vsi enako placat!
EUROPA
21. 03. 2022 14.45
+1
Nič plačat - zakaj pa? Saj plačujemo davke!!!!!!
St. Gallen
21. 03. 2022 15.21
+1
petrpetr
21. 03. 2022 12.26
+4
Sam predvolilni bonbonček je to, ubistvu pa ne bo nič iz tega .... par naivnežev pa vse verjame kar kdo napiše samo da je kontra Janši 😂 človeska nevoščljivost res nima meja .... Pa nisem za Janšo da ne bo pomote, amapk je že prav smešno poslušat in brat te nebuloze
Blokiran Drugi Človek
21. 03. 2022 12.30
+0
Hm ja, zanimivo kako nisi izpostavil, da se tudi dogaja isto na nasprotnem polu. Imaš naivneže, ki vse verjamejo janši in ga na veliko promovirajo. Dejstvo pa je da z vavčerji in predvolilnimi bombončki ne bomo rešili aktualnih problemov.
Blokiran Drugi Človek
21. 03. 2022 12.21
-3
Sds ne mara mladih. In to je dejstvo.
EUROPA
21. 03. 2022 14.46
+0
Briga me za SDS - KPS in trenirkarja Janeza.
Zmaga Ukrajini ...
21. 03. 2022 12.19
+2
Svečkarji spet krulijo, da so vsi drugi proti družinam in otrokom. Kaj pa so oni naredili za to, da bi bilo mladim lažje ustvariti družino in se osamosvojiti od staršev? Kaj je najpomembnejše za ta korak? Ja, seveda - dobra služba in lasten dom. In kje smo mi? Mladi na prekarskem delu, na minimalcih in z nedosegljivo dragimi stanovanji. Zdaj bi pa tik pred volitvami spet radi kupovali volivce s temi pocenkarskimi triki. Naj jim zagotovijo dobre službe in stanovanja, ki si jih bodo mladi lahko privoščili, pa da potem vidimo.... Tile "zastonj" vrtci sicer niso slaba ideja, ampak je veliko več drugih stvari, ki si zaslužijo prednostno obravnavo. Poleg tega pa - vrtec se praviloma plačuje samo nekaj let in si potem "frej".
martin celin
21. 03. 2022 12.26
+1
Ja v 30. Letih na oblasti z nekaj prekinitvami je res SDS kriv za stanje kakršno je.
Mušmula
21. 03. 2022 12.12
-1
Naj ukinejo še obvezno cepljenje za otroke, ki je pogoj za vrtec, naj se tudi tukaj zgledujejo po sosednji Avstriji.
Zana13
21. 03. 2022 12.11
+4
Prosim lepo kdaj pa je največ 17 otrok v drugi starostni? Otrok starosti 4-5 je v vrtcu 24. Očitno niso prav informirani.