Dejstva

Bruselj deli brezplačne teste. Kdaj bo na vrsti Slovenija?

Ljubljana, 13. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
171

Več kot 20 milijonov brezplačnih hitrih antigenskih testov je na voljo za države članice Evropske unije. Tako je decembra odločila Evropska komisija in z družbama Abbott in Roche že podpisala okvirno pogodbo za nakup testov ter rezervirala 100.000 evrov v okviru instrumenta za nujno pomoč. Ali je Slovenija v Bruslju že vložila prošnjo za čim večje število brezplačnih testov, ni jasno, vprašanju se ognejo tako v Bruslju kot na ministrstvu za zdravje. Bruseljsko darilo bo namreč odvisno tudi od izražene želje države članice. Iz Evropske komisije sporočijo le, da bo Slovenija prejela več kot 100.000 testov. Bi jih lahko več?

20 milijonov hitrih antigenskih testov na voljo za države članice EU

Bo Slovenija izkoristila bruseljsko darilo in se potegovala za kar največ hitrih antigenskih testov (HAT), ki jih bodo države članice Evropske unije dobile zastonj? Evropska komisija je namreč 18. decembra 2020 podpisala okvirno pogodbo z družbama Abbott in Roche za nakup več kot 20 milijonov hitrih antigenskih testov in za njihovo dobavo državam članicam mobilizirala 100 milijonov evrov v okviru instrumenta za nujno pomoč. 

Nedvoumnega odgovora nismo dobili ne v Bruslju ne na ministrstvu za zdravje. Na vprašanja, ali je Slovenija že izrazila zanimanje in oddala naročilo za dobavo HAT, in če je, kdaj in koliko bi jih dobili, na Evropski komisiji odgovorijo: "Lahko potrdimo, da je Slovenija upravičena do donacije več kot 100 tisoč hitrih antigenskih testov." Nič pa o tem, ali je Slovenija že izrazila zanimanje in oddala naročilo za dobavo HAT ter kdaj in koliko naj bi jih prejela.

Slovenija bo iz Bruslja prejela 100 tisoč brezplačnih hitrih testov. Bi jih lahko več?
Slovenija bo iz Bruslja prejela 100 tisoč brezplačnih hitrih testov. Bi jih lahko več? FOTO: 24ur.com

Sloveniji (le) 100 tisoč brezplačnih hitrih testov 

Torej ni jasno, ali je 100 tisoč brezplačnih hitrih testov sploh največ, na kar lahko računa 'majhna' Slovenija. Ključ za dodelitev HAT temelji na "številu zdravstvenih delavcev po državah na podlagi podatkov Eurostata in upošteva izražene potrebe držav članic", pojasnijo na Evropski komisiji.
Na ministrstvu za zdravje, ki ga začasno vodi premier Janez Janša, konkretno na naša vprašanja ne odgovorijo, povejo le: "Zagotovljen nam je ustrezen delež brezplačnih visokokakovostnih testov." Kakršne koli aktivnosti Slovenije v Bruslju torej niso znane oziroma so javnosti zamolčane, saj niso odgovorili niti na vprašanje, ali je država zaprosila za brezplačne hitre antigenske teste, za koliko je zaprosila in kdaj bi jih dobili.

100 tisoč testov zadošča za 12 dni

Tako gre Sloveniji – po skopih informacijah uradnih institucij – za 100 tisoč testov ali pol milijona evrov donacij, če bo cena testa pet evrov, kot izhaja iz preprostega izračuna na podlagi zneska komisije in predvidenega števila kupljenih testov. 

In za koliko dni sploh zadošča 100 tisoč testov? Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v ponedeljek s hitrimi testi testiranih 8455 ljudi. Pri takšnem tempu testiranja bi torej zadoščali za slabih 12 dni. 

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v ponedeljek s hitrimi testi testiranih 8455 ljudi, torej bi 100 tisoč doniranih testov iz Bruslja zadoščalo za slabih 12 dni.
Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v ponedeljek s hitrimi testi testiranih 8455 ljudi, torej bi 100 tisoč doniranih testov iz Bruslja zadoščalo za slabih 12 dni. FOTO: Aljoša Kravanja

Ker so pomemben element za dodelitev testov torej tudi podatki o številu zdravstvenih delavcev, smo pogledali podatke Eurostata; na voljo so za leto 2018. Slovenija je na relativno visokem sedmem mestu po številu medicinskih sester na 100 tisoč prebivalcev, imamo jih 1014. Pred Slovenijo so Finska, Nemčija, Irska, Luksemburg, Švedska in Francija.

Po številu zdravnikov pa smo na dnu – na 23. mestu, imamo jih 317,8 na 100 tisoč prebivalcev. Slabši do denimo Romuni in Poljaki, tudi Francozi, Luksemburžani in Belgijci. 

Donacija hitrih testov po principu "kdor prej pride, prej melje"?

Abbott in Roche veljata za podjetji, ki imata zanesljive hitre teste, zatorej bi veljalo priložnost izkoristiti v največji meri. Poznavalci pravijo, da bi utegnili donacijo hitrih testov deliti tudi po principu "kdor prej pride, prej melje".

Bržkone bi bili kakovostni, predvsem pa brezplačni hitri testi in s tem prihranjen državni denar obliž na rane po aferi z milijonskim državnim nakupom od kriptopiramidašev, ki se bahajo z luksuznim življenjem, od maja lani pa tudi lastnikov podjetja Majbert Pharm, Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla.

Kot smo razkrili, so državi prodali – kar je bilo razvidno iz dokaznega materiala iz ZD Trebnje – hitre teste slabe kakovosti, njihovi rezultati so namreč nejasni in razmazani. 

hitri-testi-drzavnega-izbranca-majbert-pharm-2

Takšni testi ne bi smeli predstavljati uradnega merila za okuženost prebivalca, trdijo poznavalci hitrih testov, ki se dnevno obračajo na nas z informacijami, da naj bi bili slabe kakovosti. Eden od primerov: hitri testi kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec Co. naj bi pri kar 40 testirancih pokazali pozitiven rezultat, ki ga nato PCR-test naj ne bi potrdil – vseh 40 naj bi bilo negativnih.

Testi na voljo najverjetneje februarja

Na podlagi pogodbe s farmacevtskima družbama so testi na voljo vsem državam članicam v okviru strategije EU za testiranje za covid-19. Podpis pogodbe je sicer posledica sklepov Sveta Evropske unije 11. decembra lani za uporabo, preverjanje in vzajemno priznavanje hitrih antigenskih testov v EU.

Kdaj naj bi jih države tudi dobile, pri komisiji ne povejo natančno. Kot smo izvedeli od naših virov, zdaj Evropska komisija kontaktira države in sestavlja seznam s potrebami držav, kar bo najbrž trajalo vse do konca januarja, testi pa bodo najverjetneje tako na voljo šele od februarja.

Testiranje tako s testi PCR kot hitrimi antigenskimi testi je ključno za zamejitev pandemije in bo v prihodnjih mesecih še naprej temelj ukrepanja v boju proti novemu koronavirusu kljub cepljenju, opozarja evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides."Hitri antigenski testi nam omogočajo hitrost, zanesljivost in hiter odziv za izolacijo covidnih primerov. To je ključno za upočasnitev širjenja pandemije."

Komisija članicam priporoča, naj hitre antigenske teste uporabljajo za dodatno okrepitev zmogljivosti testiranja v državi in naj zagotovijo, da bodo testiranje izvajali usposobljeni zdravstveni delavci ali usposobljeni drugi kadri. Hkrati pa svetujejo, naj države hitre teste uporabljajo zlasti za diagnosticiranje simptomatskih primerov in stikov potrjenih primerov, ob izbruhih bolezni ter za nadzor na območjih velikega tveganja in v zaprtih okoljih. Priporočila, ki jih je predložila Evropska komisija, bodo zagotovila enotno uporabo, validacijo in priznavanje hitrih antigenskih testov v EU. 

Kdaj bo ministrstvo za zdravje objavilo nov razpis za hitre teste?

Ministrstvo za zdravje naj bi po nekaterih informacijah še januarja objavilo nov razpis za nakup hitrih antigenskih testov, a je datum za zdaj za javnost še neznanka. "Slovenija sodeluje pri skupnem javnem naročilu EU za hitre teste. Evropska komisija bo v nekaj tednih zaključila postopek skupnega javnega naročanja za nabavo HAT (predvidoma do konca februarja)." Od tega in tudi od obljubljene donacije bo odvisno, ali bo država razpis sploh izvedla, pojasnijo na ministrstvu za zdravje, čeprav natančnih podatkov, koliko hitrih testov bodo kupili v okviru skupnega javnega naročila EU, ne povejo. 

Kriptopiramidaši, ki so dobili državni milijonski posel.
Kriptopiramidaši, ki so dobili državni milijonski posel. FOTO: Zajem zaslona

In tukaj je spet vprašanje, kdo od 42 dobaviteljev hitrih testov v Sloveniji bo državni izbranec, če bo država objavila vnovičen razpis. Si bo za razpis vzela več kot 24 ur, kar smo razkrili pri prvem razpisu, ki se je nato končal neuspešno, drugega pa sta dobila Eferl in Nicolleti iz Majbert Pharma? Bodo kakovost testov preverili pred odločitvijo in ne tako kot v primeru Majbert Pharma, ko so to naložili Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano šele na vrhuncu afere? Če bo država kljub temu razpis objavila, naj bi bile po naših informacijah količine dvakrat večje kot na decembrskem razpisu – kupovali naj bi milijon hitrih testov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
14. 01. 2021 12.03
Pr sexu jih ne uporabljam, tudi po sexu ne, ne vem kaj bi s temi testi, v koš najbrž.
gripson
14. 01. 2021 11.38
Kdo vam laže: Kupili smo najcenejše hitre teste.... no, razen teh, ki so zastonj.
Malin3
14. 01. 2021 11.11
+0
Kje je že Bruselj, vprašam za " jovevo"?
Gsmm
14. 01. 2021 11.06
+1
Tudi če pridejo v Slovenijo, se bodo preprodali dalje!
hajer66
14. 01. 2021 10.48
+1
na Yukatan naj gredo po njih
hajer66
14. 01. 2021 10.47
leta 2025 in to 10000
Ana Sols
14. 01. 2021 10.36
+5
Sedanja vlada bi zavrnila brezplačne teste, ker jim to ni v interesu.
Banion
14. 01. 2021 10.19
+3
Za nas kar je zastonj ne pride v poštev, mi samo kupujemo, dražje je več
rde?i2020
14. 01. 2021 09.33
+3
Hitre teste dobimo takrat, ko bodo šmrkavčki dovolili, da gre to preko njih do Slovenije, da ubiju po neku paru...
Truth
14. 01. 2021 09.06
+0
nobena vecerja ni zasstojn
hotchilipoper
14. 01. 2021 08.38
+2
Se imamo za evropsko državo,pa smo slabši od albanije
Gsmm
14. 01. 2021 11.07
+2
hickel
13. 01. 2021 21.49
+4
Kdo se bo pa zastonj matral?
Uporabnik1566263
13. 01. 2021 21.47
+1
O izgredih in zažiganju v Bruslju pa nič?
iga_biba
13. 01. 2021 20.59
+5
vlada nima časa vlagati prošenj. Potrebno kadrovat. Še malo pa .........
kiropraktik
14. 01. 2021 09.26
A nimamo poslancev v evropskem parlamentu? Sem pozabil, da je Fajonka na izobraževanju v domovini!
Rookoko
13. 01. 2021 20.25
+0
Nič ni zastonj na tem svetu...
Jetski
13. 01. 2021 19.45
+9
Nasi politiki ne padajo na te fore 😂😂njih zanima samo roba ki se plača 😂😂ker drugače ni provizije 😂😂
peter veliki
13. 01. 2021 19.29
-2
Zakaj zavajate. Testi se bodo delili po razdelilnem ključu, tako kot cepivo. Neresen medij.
marston
13. 01. 2021 20.07
+7
cepivo se ne deli po ključu. naši bodo prevzeli madžarski sistem in sami naročali, s provizijam svojim prijateljem
pepikrlinca
13. 01. 2021 18.31
-1
Slovenija najbrž ne rabi hitrih testov , saj je dobra četrtina vprašanih proti hitrim testom. V EU so to prebrali in dali teste drugam.
Bflat
13. 01. 2021 17.30
+1
to morate pa Orbana vprašat, al pa Babiša, al pa unga Poljaka kaj je že
herohero
13. 01. 2021 17.22
+6
Ko pridejo do nas, sigurno ne bodo brezplačni.