Dejstva

Če društva in s. p. ne bodo predložili računov, bodo morali vrniti denar

Ljubljana, 29. 11. 2019 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
48

Izkoriščanje lukenj v Zakonu o osebni asistenci invalidov vodi v rekordne proračunske izdatke, zaradi česar lahko invalidi ostanejo brez prigarane osebne asistence. A na ministrstvu so jasni, vsak izvajalec bo moral z računi dokazati porabo denarja za osebno asistenco. Če dokazil ne bo predložil, bo moral denar vrniti.

"Vojna" med velikimi izvajalci, torej društvi, ki so osebno asistenco izvajala projektno že pred začetkom Zakona o osebni asistenci (ZOA), in majhnimi izvajalci, torej s. p., ki so se ustanovili letos z začetkom izvajanja ZOA, je v tednu razkrivanj Dejstev dobila še več novih dimenzij. 

Pred ZOA so imela društva nekakšen monopol nad izvajanjem osebne asistence, zdaj pa so vsi izvajalci enakopravni in predvsem s. p. v tem vidijo svobodo. Korist od ZOA imajo vsi zelo veliko – predvsem finančno. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) to dopušča in še kar čaka s spremembami in ukrepi.

invalidi, osebna asistenca, dejstva

Štirikratno povečanje denarja za osebno asistenco invalidov je problem za proračun, MDDSZ) in predvsem za uporabnike – invalide. Ministrstvo čaka na sistemsko urejanje področja treh zakonov, kjer bi posamično uredili osebno asistenco, družinskega pomočnika in dolgotrajno oskrbo. Vmes pa je že dvakrat umaknilo predlagane spremembe zajezitve stroškov in upravičencev do izvajanja osebne asistence, tretjih načrtovanih ni bilo. 

Invalidkama Ines Golobič in Alenki Tauzes je zakon omogočil boljše, kakovostnejše, bolj samostojno in neodvisno življenje. Alenka, ki je parapleginja, je vesela, da lahko živi doma. "Če ne bi bil lansko leto sprejet nov zakon o asistenci, bi morala danes stanovati in živeti v domu starejših."

Ines Golobič se je rodila s hujšo obliko artrogripoze. Od rojstva je priklenjena na voziček in se boji: "Meni je škoda, da se, ko pride neka taka dobra stvar, izkorišča."

To so realne skrbi uporabnikov, ki so z zakonom zadihali, in prav ZOA daje zakonsko pravico do osebne asistence. Nihče si najbrž ne želi, da zakona ne bi bilo, mora pa biti takšen, ki ne dopušča zlorab. Bodo na račun pohlepa določenih, ki izkoriščajo zakon, ostali brez te pravice?

Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, je prepričana, da se to ne more zgoditi, zagotovo pa spremembe bodo. Le kdaj, je vprašanje. "Smatramo, da ne gre za abnormne stroške, tako kot ga bodo branili invalidi, ga bomo tudi mi."

Časovnice sprememb ne upa napovedati niti ministrica Ksenija Klampfer, ki jo že mesece po nujnih spremembah opozarjajo na ministrstvu za finance. Prepričani so, da bi morali zakon "poslati" v vnovično parlamentarno proceduro, saj bodo stroški s takšno dinamiko prihodnje leto tudi sedemkrat višji od načrtovanih, omenjajo številko 60 milijonov evrov. Saša Jazbec, državna sekretarka na finančnem ministrstvu, je prepričana, da bi se moral zakon s spremembami vrniti k izhodišču, zaradi katerega je bil zakon tudi sprejet. "Število uporabnikov, ki jim je bil ta zakon namenjen, je bilo pri pripravi ocenjeno, kaj se je potem zgodilo v praksi, na komisijah, ki odločajo o upravičencih, na ministrstvu za finance ne vemo, je pa dejstvo, da posebnih pogojev zato, da postaneš osebni asistent, ni. In mogoče je tukaj del do rešitve tega problema."

Znižanje urne postavke? 

Število ur osebne asistence, ki pripadajo uporabniku, določi komisija, o čemer smo podrobno pisali tukaj.

Kritik na račun komisij je veliko. Ocenjevalcev je preveč, so neprimerni, neusposobljeni in neizobraženi, pri podeljevanju ur pa pogosto krivični. To so glavni očitki invalidov, ki so se do zdaj pritožili nad številom dodeljenih ur. Da delež finančnega kolapsa nosijo nestrokovne komisije, se strinjajo tudi ocenjevalci, ki si želijo bolj jasnega ocenjevalnega obrazca. V komisiji bi morali biti ljudje s praktičnimi izkušnjami: osebni asistenti, starši, sorodniki … ki so do zdaj pomagali hendikepiranemu svojcu.

Bodo znižali urno postavko, ki zdaj znaša 14,99 evra? To so že poskušali konec poletja v okviru Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) oziroma Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (ZIPro), pa so predlog na pritisk staršev hitro umaknili. Bodo imeli enako plačano urno postavko društva, ki imajo več stroškov kot s. p., zlasti tisti, ki asistenco izvajajo doma svojemu otroku? Ti na primer nimajo najemnine, potnih stroškov, ne plačujejo koordinatorjev in strokovnega vodje, niti ni ostalih stroškov. Ministrica konkretno nič. Bačeva pa stavi na ugotovitve evalvacije, ki jo je že opravil Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV), a poročilo še ni dokončno, zatrdi. "Tu bomo na podlagi dejanske porabe, plače, materialnih stroškov lahko ugotovili, kaj je tista cena, ko se lahko izvaja osebna asistenca. - Je ne boste znižali? - Na podlagi podatkov se bomo odločili."

Pomembne ugotovitve bi lahko pokazala tudi notranja revizija MDDSZ, da je še niso naročili, pravi generalna direktorica, si pa želi, "da bi čimprej pristopili k revidiranju, da nas opozorijo na morebitne pomanjkljivosti in da jih z njihovo pomočjo tudi izboljšamo".

Bi bilo denimo namesto plačevanja 14,99 evra na uro za osebno asistenco, ki so porabljeni v "neznane" namene, bolj smotrno, da bi MDDSZ vsak mesec zahteval točne številke, koliko je posamezni izvajalec porabil za plače asistentov, koordinatorjev in strokovnih vodij ter ostalih stroškov? 

Je smiselno, da se proračunski denar pretaka z enega računa na drugega, kot gre v primeru dodatka za pomoč in postrežbo, ki ga invalidi prejemajo na podlagi odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije? Dodatek za pomoč in postrežbo je namenjen invalidu, s katerim lahko plača tujo nego in pomoč. ZOA pa določa, da uporabnik sofinancira osebno asistenco pri izbranem izvajalcu osebne asistence, kar pomeni, da denar porabi za tujo nego in pomoč. Uporabnik tako polovico zneska dodatka za pomoč in postrežbo plača izvajalcu osebne asistence, ministrstvo pa ob mesečnem izplačilu to upošteva, in znesek, ki ga nakaže izvajalcu osebne asistence, zniža za znesek prejetega dodatka za pomoč in postrežbo. Dodatek za pomoč in postrežbo znaša 150 ali 300 evrov, uporabnik mora torej vrniti polovico tega zneska.

osebna asistenca, dejstva

Bodo družinski člani še naprej osebni asistenti?

Eden od ciljev ZOA je možnost neodvisnega, samostojnega življenja. Ali lahko uporabnik, za katerega skrbijo samo domači, zares doseže neodvisnost? Ali družinski člani delajo tako, kot se zdi prav njim, sploh če so sočasno še zastopniki otroka?

Naj poudarimo, nihče ne trdi, da svojci ne morejo primerno poskrbeti za uporabnika - odraslega otroka, je pa vprašanje, če so lahko njegovi asistenti. Osebna asistenca je služba. Najbrž mama uporabnika ne jemlje opravljanje osebne asistence za svojega odraslega otroka kot službo, medtem ko zunanji asistent dela vse po navodilih uporabnika. 

To ne pomeni, da starši ne morejo biti njihovi družinski pomočniki. Težava je, o čemer smo podrobno pisali tukaj, da plača osebnega asistenta in družinskega pomočnika ni niti približno enaka, pa bi morala biti. Prav zato je ena ključnih rešitev ZOA primerna in dostojna ureditev statusa družinskega pomočnika, kar obljublja celo ministrica Klampfer.

Po odzivih sodeč, ki smo jih prejeli v redakcijo Dejstev, starši opravičujejo sredstva s tem, da so že vse življenje prikrajšani za svojo kariero, dohodek, prosti čas. Kljub temu pa ZOA ni namenjen materialnemu izboljšanju družine ali posameznika, ampak zgolj nudenju osebne asistence.

Starše so na MDDSZ pri prvih spremembah zakona v juniju želeli izvzeti, pa so naleteli na izjemno velik odpor, predvsem mater odraslih oseb s težkimi motnjami v duševnem razvoju, ki so tudi fizično precej nemočni. Te mame so bile do zdaj, kot že omenjeno, družinske pomočnice po Zakonu o socialnem varstvu in so se za osebno asistenco odločile zaradi višjega plačila.

druzinski-pomocnik-osebni-asistent

Tako je ministrica Klampfer novelo raje pospravila v predal. Kaj bodo storili zdaj, se ne Klampferjeva ne Bačeva ne upata prenagliti. "Mi zelo veliko damo na to evalvacijo, kjer bo narejena poglobljena analiza, tu se nam bodo verjetno mnenja kresala, kaj je najboljše, tako da vam v tem trenutku ne znam povedati, kakšno rešitev bomo vpeljali, zagotovo pa takšno, da bo za uporabnike in uporabnice najboljša."

Na ministrstvu so namreč želeli tri ključne spremembe: da družinski člani ne bi mogli biti več osebni asistenti svojim odraslim otrokom, saj naj bi osebna asistenca uporabnikom zagotavljala neodvisno življenje. S. p. ne bi mogli več izvajati osebne asistence, saj se ta izvaja nepridobitno. In še, vsi izvajalci bi morali ne glede na število uporabnikov (zdaj je več kot 5) zaposliti strokovnega vodjo. 

Bodo ukinili s. p.?

Vedno znova poudarjamo, da je osebna asistenca nepridobitna dejavnost, kar s. p. niso. Je torej prav, da s. p. financira država? 

Če je s. p. izvajalec osebne asistence zase in na podlagi svoje hendikepiranosti odpre podjetje za zagotavljanje lastnih najosnovnejših potreb in želja, v resnici na ta račun ogromno zasluži, narediti pa mu ni treba nič. O tem smo obširno pisali tukaj.

Eden izmed uporabnikov nam je zastavil vprašanje: "Si kdo predstavlja, da ima starostnik v domu upokojencev možnost, da odpre s. p. in zaposli negovalce, pri tem pa zasluži več denarja kot tisti, ki delajo zanj?"

Če s. p. ne bo predložil računa, bo moral vrniti denar

Na MDDSZ so jasni: vsak izvajalec bo moral jasno, z računom in finančnim tokom na transakcijskem računu dokazati, kako in koliko sredstev, ki jih je dobil za osebno asistenco, je porabil. Če dokazil za namensko porabo ne bo predložil, bo moral denar vrniti.

Na MDDSZ bodo marca sestavili ekipo sodelavcev, ki bo prav za vsakega izvajalca osebne asistence, trdi Bačeva, pregledala vsa dokazila in pretok denarja na računu. Takrat bo tudi jasno, koliko denarja je bilo porabljenega nenamensko, kar je ključno, trdi Bačeva.

Ob tem se je vendarle treba vprašati, mar si ne bodo s. p. priskrbeli dokazil za namensko porabo vseh sredstev, da jim ne bo ostalo nič za vračilo v proračun?

Kako rešiti ZOA?

Ko smo v Dejstvih raziskovali kompleksno področje osebne asistence, usode in življenja invalidov, njihovih svojcev, ljudi, ki so z invalidi povezani, smo slišali na ducate zgodb, usod, zgražanj, zlorab, vojnega pingponga med invalidskimi organizacijami in s. p., predvsem "družinskimi". Kdo ima prav? Kdo izkorišča? Kako najti izhod iz tega?

Pogovarjali smo se z veliko deležniki, večkrat. Ključna vprašanja pa: ali je MDDSZ preveril, koliko ljudi zares potrebuje osebno asistenco, so izbrali primerne ljudi za ocenjevanje potreb uporabnikov, jih primerno usposobili, ustrezno ocenili in razdelili strošek ure osebne asistence, nadzorujejo porabo denarja in preprečujejo zlorabe? Ne.

Bi nepravilnosti odpravili z republiškim zavodom?

Ena od mogočih rešitev bi lahko bila, da bi država, ministrstvo bdelo v popolnosti nad osebno asistenco, jo torej izvajalo, nadzorovalo, izobraževalo asistente in uporabnike. Tako bi se ognili vsem obvodom, ki jih znajo določeni dodobra izkoristiti, prihranili pa bi zajetne vsote denarja. Ministrica pa: "Absolutno je to stvar debate in iskanja rešitev."

Ob zaključku zato nizamo nekaj iztočnic, predlogov sprememb, ki niso plod naše domišljije, ampak predlogi s "terena", iz prakse, očividcev, ki osebno asistenco izkušajo v praksi, da se položaj uporabnikov – invalidov ne bi poslabšal.

resitev_zakona_o_osebni_asistenci

Navsezadnje pa je to politična odločitev. Vlada in državni zbor sta tista, ki bosta odločila, kaj bodo storili z aktualnim zakonom, ki je dopustil kaos in ogromno preračunljivosti. Čeprav ministrici Klampfer po naših informacijah že odrekajo politično podporo, slišati je celo rožljanje z interpelacijo, pa ministrica suvereno, da o tem ne ve nič oziroma da politične podpore še ni iskala.

pasica, dejstva, oa
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
16. 06. 2020 08.09
MALI PROMET-MALO ZASLUŠKA!ZATO JE BREZ SMISLA DRŽAVO"ZIZATI"TO DELAJO DRUGI.OBRTNIKI NE!
Gorazd Petek
23. 04. 2020 20.49
Samo legalno-ostalo brez papirjev _erase.
piamlakar
11. 12. 2019 19.42
-1
NVO so večinoma čista kraja denarja. MDDSZ in ostala pristojna ministrstva naj ne nakladajo o kakšnem vračilu denarja ali pregledu računov. NAJ ENKRAT NAREDIJO ZARES REVIZIJO PO DRUŠTVIH PA BODO VIDELI KAKO DELUJEJO. Dovolj je, da si 1 leto zaposlen pa vidiš kako večina, razen izjem, ne delajo nič, denar dobivajo......kam gre??? Grozljivo, kakšni nategi so to......bogi varovanci.....pa ne govorim samo o invalidih......o vseh..
buuaaa 1
30. 11. 2019 10.04
-5
Sramota od novinarke ,ki piše neresnico! Upam ,da bo tudi ona odgovarjala,za svoje zavajanje javnosti ,res sramotno
Dinho8O
30. 11. 2019 09.24
+5
srecnii
30. 11. 2019 08.48
+6
Brezposelne zaposlit in njim dat dnar za pomoč invalidom
gekados
30. 11. 2019 07.56
+7
Rad bi videl, ce bo kaj iz tega......
gekados
30. 11. 2019 07.52
+16
Verjetno se je na ta racun kupilo kar na desetine beemwejev
Ivanka Cvetko
30. 11. 2019 08.04
+7
Pa tudi gradbenega materiaka in pohištva. Za pisarno rabiš mizo stol in omaro pa še kakšen stol. Tudi to se bo našlo na računih. Naj gredo na licu nesta vse preverjat ne samo račun...
slovenc59
29. 11. 2019 21.50
+11
Ona mala poplajhana in ona malo večja, tudi poplajhana sploh nista vedeli, da se norce delajo iz njih in € so se veselo nakazovali nikome ništa ! Več kot očitno določeni ljudje niso opravili svojega dela, za katerega so bili plačani ! Sedaj vemo, da imamo ogromno zakonov , ki so za en curc ! V vsaki državi jih imajo, verjetno ??!! Moti to, da novinarji , ali ač kdo že odkrije take sdvinjarije, zakoni sed pa hitrem postopku ne popravljajo !! To je katastrofa !! In medtem, ko € odtekajo, se ona ministrica, ki je večinoma v hlačah, bori za ženske v krilih v semafor lučeh !! A res nimate vsi skup boljšega dela, g. Šarc ????? Še zmerom pravm ,tisto kar naredite, naj ima glavo in rep, ter pokritje v blagajni !! Tale asisdtenca ga sigurno nima !!!
Zoran Banovi?
29. 11. 2019 18.17
+14
Toliko hrupa za - nič. No ja, skoraj nič. V prejšnjih prispevkih smo brali in slišali o tem, kako se s.p.-ji bogatijo, izkoriščajo in kaj vem kaj še vse, ostali (društva, zavodi) pa delajo po pravilih. No, sedaj je končno povedano to, kar bi moralo biti že na začetku - društva, zavodi in sp-ji, ki se ukvarjajo s ponujanjem osebne asistence delajo pod ENAKIMI pravili. Vsi morajo svoje osebne asistente plačati toliko kot zahteva zakon, za preostali denar pa z računi dokazati, da je šlo za sredstva, namenjena osebni asistenci. Če ni, jih morajo vrniti. In pravila so dokaj jasna - Za ta denar se recimo ne more kupiti avtomobila, tudi če gre za takšnega, ki je prilagojen prevozu invalidov, saj gre v tem primeru za prevoze, ki niso del osebne asistence. Vse prevoze morajo invalidi plačati sami iz svojega žepa. Če osebni asistent pelje invalida v kino, na koncert, k zdravniku... to plača invalid ne ponudnik osebne asistence. Če torej vsi delajo pod enakimi pogoji, se lahko vi enako "bogatijo", mar ne?
joze drugi
29. 11. 2019 16.23
+24
Vsi ki so sodelovali pri tej spremembi bi zaradi neznanja in nezmožnosti predvidevanja morali vrniti pokradena sredstva. Za Jankovičeve milijone se tako vsi pritožujejo, tukaj so tudi znani krivci in nesposobneži pa spet nihče ne bo odgovarjal.
Walter Pravicek
16. 06. 2020 08.10
Ivanka Cvetko
29. 11. 2019 16.00
+25
Osebni asistent ne dobi 2.700 eurov ampak izvajalec za enega uporabnika 40 ur tedensko. To so društva, zavodi s.p. izvajalec pa od teh 2700 eurov da minimalno plačo osebnemu asistentu, odtalo pa ostane izvajalcu. Osebni asistent dobi manj kot 1.000 eurov ostalo pa izvajalcu. S.P. pa ne mora imeti pri posamezniku osebnemu 1.700 eurov stroškov. Lepi denarci mar ne.... Takoj naj prevzame osebno asistenco kaksen javni zavod najboljše domovi za upokojence pa ni važno samo da se neha novačit z invalidi.
Zoran Banovi?
29. 11. 2019 18.23
-2
Ga. Ivanka, stvari niso tako preproste. Izvajalcu ne ostane 1700 €, s katerimi lahko dela kar hoče. oziroma si jih (v primeru sp) nakazati na osebni račun, vzeti leasing za avto in se kako drugače "bogatiti", o čemer pišejo na 24ur. Vsi izvajalci, (zavodi, društva, sp-ji) delajo pod ENAKIMI pravili in vsi morajo za ves denar predložiti račune, ti pa morajo pokrivati stroške osebne asistence, sicer se ne priznajo kot stroški in jih morajo izvajalci vrniti. Izvajalec si mora iz denarja, ki ga dobi, rezervirati tudi sredstva za morebitne bolniške osebnih asistentov, za regres osebnih asistentov, ker tega denarja ne dobi posebej.
Ivanka Cvetko
29. 11. 2019 20.20
+4
Za dva tri uporabnike z 40 ur tedensko. To pa so stroški...
Zoran Banovi?
30. 11. 2019 07.01
+3
Seveda, a treba je vedeti, da morajo vsi izvajalci, pa naj gre za društva, zavode ali sp-je, na koncu leta dokazati, da je šlo za stroške, povezane z osebno asistenco. Če ni, bodo morali denar vrniti.... kar se mene tiče, je to fer in v redu, bi pa bilo treba uvesti sproten ali vsaj pogostejši nadzor, tako da bi se neporabljena sredstva hitreje vračala nazaj v sistem.
Walter Pravicek
16. 06. 2020 08.15
OD KDAJ IMA SAMOSTOJNIM PODJETNIK OSEBNEGA ASISTENTA_
Mererrek
29. 11. 2019 15.49
+22
Vrnili bodo kazni pa seveda ne bo saj so se zmotili ali bodo ponaredili račune vse se da v tej državi. Že videno še naprej ne bodo dali denarja invalidom ker ga ni, ampak ga bodo dali lopovom nastavljencem da izropajo državo in invalide.Slovenija zdaj pa idi hvalit z Dončići
komel123
29. 11. 2019 15.36
+14
Neumnost. Društva so kot dimnikarji pred nekaj leti, ko so imeli monopol. Zmanjšanje urne postavke pa ne pomeni nič drugega kot ukinitev osebne asistence na škodo invalidov, polovico zneska tako in tsko dobi nazaj država v obliki prispevkov, zavarovanj,...
Ivanka Cvetko
29. 11. 2019 15.31
+22
Vsi računi se naj prverjajo tudi tam kjer so bili izdani.Morajo biti poknjiženi. Razne slžbene poti kam pa. Malice, kosila itd..Osebnemu asistentu pa v % po zakono določenih dodatkih nedeljskih urah,nadurah praznike skratka vse dodatke plačujejo manj. Če ima mesec većje število delovnih dni zniža urno postavko in je plača par centekov višja. Rekli ste polovico prejemka mora izvajalec dati osebnemu asistentu t.j.1350 eurov brutto. Malo morgen. Minimalec in veliko izkoriščanje invalidov.za vsak neupravučen evro še obresti...
loso
29. 11. 2019 15.26
+29
...soseda je ženi povedala povedala,da še nikoli ni imela toliko denarja....g.ima 8 zaposlenih,da si bodo sedaj iz s.p-lepo spremenili v društvo in gremo dalje z polno ritko----,vse na račun otroka...,zaposleni so pa mame invalidov in obratno...,ena drugi si dajejo ure...,love da boli glava...,evo,dans je 1.spet nakazila...., socialni centri pa samo bla-bla....g.ima tudi ogromno nepremičnin in se tretira enako,kot negdo v najetam stanovanju...,KRADEJO PRI ODKLENJENIH VRATIH....
boyman
29. 11. 2019 15.15
+30
Čakam kdaj bo kdo raziskal socialno podjetništvo... Imam izkušnje s tem in vem kake packarije se tam dogajajo.
borisss
29. 11. 2019 15.07
+34
Od srca privoščim invalidom..vse tiste ki na njihov račun mastno služijo pa naj se v redu kaznuje
bmwgs
29. 11. 2019 15.07
+30
Invalidi morajo imeti pomoč , ampak to kar sedaj delajo tile ljudje in vsote denarja, ki spet ne gredo točno v roke tistemu ki dela, saj se takoj najdejo šefi ,pa podizvajalci.Je treba naredit bolši načrt za več pomoči in manj denarja.
pavliVIDA
29. 11. 2019 14.55
-9
Članek na zelo nizkem nivoju. Novinarji se niso znali poglobiti v kompleksnost tega zakona in celotne situacije. Slika zagotovo ni črno bela.