Dejstva

Ob pomanjkanju učinkovitih zdravil cepljenje ranljivih oseb ključnega pomena

Ljubljana, 10. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
65

Nenalezljive kronične bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak in diabetes, so najpogostejši vzrok smrti v Evropski uniji in predstavljajo največji del stroškov v zdravstvu. EU samo za zdravljenja diabetesa letno odšteje okoli 150 milijard evrov. Kronične bolezni so tudi eden glavnih vzrokov za hospitalizacije in smrti zaradi covida-19. Zaradi večjega tveganja za težji potek bolezni jim je cepljenje priporočeno in spadajo v prioritetne skupine. Po mnenju strokovnjakov je cepljenje poleg osnovnih preventivnih ukrepov naše najpomembnejše orodje, s katerim lahko te ranljive skupine prebivalstva zaščitimo pred okužbo.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je kronične bolnike poleg starostnikov uvrstil med posebej ranljive skupine prebivalstva, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19. Starost in posamezna kronična bolezen sta pogosto tudi medsebojno povezana. V večini evropskih držav smrti v domovih za starejše predstavljajo med 30 in 60 odstotkov vseh smrtnih primerov, povezanih s covidom-19. 

Kronične nenalezljive bolezni sodijo med vodilne vzroke smrti in prezgodnje umrljivosti na svetu - povzročijo do 80 odstotkov vseh smrti, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za zdravje. Zaradi dolgotrajnega poteka bolezni in pogosto hude prizadetosti povzročijo tudi veliko družbeno breme. Najpogostejši vzrok smrti v EU predstavljajo bolezni srca in ožilja, sledijo rakava obolenja. Poročilo Evropske komisije in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) kaže, da je imelo leta 2017 okoli 37 odstotkov starejših od 65 let v EU vsaj dve kronični bolezni. 

osebe_z_vecjim_tveganjem_potek_covid

Leta 2019 so 32,3 milijona odraslim v EU diagnosticirali diabetes. Stroški zdravljenja te bolezni in preprečevanja zapletov EU letno stanejo okoli 150 milijard evrov. 

Kronični bolniki in starostniki spadajo v prioritetno skupino za cepljenje proti covidu-19, saj predstavljajo večje tveganje za hospitalizacijo v primeru okužbe. Podatki ECDC iz decembra lani kažejo, da ima oseba, starejša od 80 let, do šestkrat povečano tveganje za sprejem v bolnišnico kot oseba, stara okoli 50 let. Po oceni ECDC je okoli 30 odstotkov prebivalcev Evropske unije in Velike Britanije starejših od 60 let ali pa imajo vsaj eno pridruženo bolezen. 

Podatki ameriškega Centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (CDC) kažejo, da je bilo osem od 10 smrtnih žrtev v ZDA, povezanih s covidom-19, starejših od 65 let. Med šest in 29 odstotkov starejših od 85 let pa je potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. 

Pfizer in BioNTech sta v kliničnih študijah svoje cepivo preizkusila na približno 44.000 prostovoljcih. 35 odstotkov sodelujočih je imelo prekomerno telesno težo, 21 odstotkov jih je imelo vsaj eno pridruženo bolezen. 42 odstotkov prostovoljcev je bilo starejših od 55 let. Tudi v kliničnih študijah Moderne so sodelovale osebe s kroničnimi obolenji. Največ je bilo oseb s pljučnimi boleznimi, sledili so srčni bolniki, sladkorni bolniki in osebe s prekomerno težo. 

Cepiva na osnovi tehnologije mRNA so se izkazala za varna in učinkovita za osebe z boleznimi, kot so hipertenzija, diabetes, astma. Nadaljnje študije pa bodo potrebne na osebah, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje. Tudi vektorsko cepivo AstraZenece se je v kliničnih študijah izkazalo za varno za osebe s stabilnimi pridruženimi boleznimi. Zaradi pomanjkanja podatkov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših osebah je Slovenija ena izmed držav, ki se je odločila, da bo cepivo AstraZenece uporabila izključno za osebe med 18. in 64. letom starosti. 

S sladkorno boleznijo po ocenah Zveze društev diabetikov Slovenije  živi vsak deseti Slovenec, po zadnji raziskavi pa je bilo kar 72 % od  teh 200.000 Slovencev s sladkorno boleznijo v času covid-19 zaradi visoke rizičnosti večino časa ali ves čas doma. 

Po besedah infektologa, dr. Mihe Simonitija, čisto vseh dejavnikov, ki vplivajo na težji potek bolezni pri določenih kroničnih boleznih, ne poznamo. Veliko kroničnih bolezni sicer vpliva na imunski sistem posameznika in predstavlja tveganje za težji potek. Tovrstne bolezni so na primer sladkorna bolezen, pa kronična obstruktivna pljučna bolezen, debelost. Covid-19 sicer ni edina bolezen, ki pri takšnih pacientih poteka težje. Prav tako ima veliko bolnikov tudi več kroničnih bolezni hkrati, vse pa posledično vplivajo na potek bolezni.

Še posebej ranljivi so bolniki, ki imajo okrnjen imunski sistem: bolniki z rakom in osebe, ki prejemajo biološka zdravila. Ravno slednji predstavljajo velik problem, saj določena zdravila zavirajo celice imunskega sistema, ki tvorijo protitelesa. Primer je zdravilo Rituximab, ki se uporablja za zdravljenje večine limfomov, multiple skleroze in revmatičnih bolezni. Taki bolniki se zelo težko sami znebijo virusa, zato jim pri zdravljenju pomagajo s hiperimuno plazmo prebolevnikov in protivirusnim zdravilom Remdesivir. 

dejavniki_bolezni_povecujejo_potek_covid19

Do neke mere so znane tudi že genetske predpozicije za težji potek bolezni, vendar metode za testiranje teh sprememb niso v rutinski rabi, pravi Simoniti.  Največji dejavnik tveganja in eden redkih, na katerega ne moremo vplivati, pa je brez konkurence starost. 

Tudi osebe, ki kadijo, so na splošno bolj dovzetne za okužbe dihal in  pri njih pogosteje potekajo v težji obliki, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za zdravje. Med kajenjem so prsti v stiku z usti, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke na sluznico. Posamezniki s slabšo pljučno funkcijo, ki je lahko posledica kajenja, pa imajo zelo verjetno ob okužbi zvišano tveganje za zaplete. Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme, ki čistijo dihalne poti. Poleg tega ima škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo. 

Cepivo ne vpliva na potek kroničnih bolezni, lahko pa je manj učinkovito, pravi Simoniti. To se zgodi v primeru, ko bolezen ali zdravljenje oslabi del imunskega sistema, ki je odgovoren za tvorbo imunskega spomina. 

Študija, objavljena v Journal of the American Hearth Association, je pokazala, da je k hospitalizaciji  900.000 pacientov v ZDA zaradi covida-19 novembra lani v približno 60 odstotkih botrovala kronična bolezen. Štirje najpogostejši dejavniki so bili debelost, hipertenzija, diabetes in srčno-žilne bolezni. Pri vseh bolezenskih stanjih se je tveganje povečalo s starostjo. 

Kot pravi Simoniti, cepljenje priporočajo vsem, je pa treba vedeti, da pri nekaterih bolnikih cepivo zaradi bolezni in zdravil morda ne bo tako učinkovito kot pri splošni populaciji. Določena zdravila lahko namreč pomembno vplivajo na nastanek protiteles ali pa jih celo povsem preprečijo. To so na primer protivnetna zdravila, kot so Dexametazon ali Medrol, biološka zdravila in kemoterapevtiki. Poleg osnovne preventive je cepljenje kljub temu še vedno naše najpomembnejše orodje, dodaja. Cepijo se lahko tudi osebe s HIV, in sicer ko je bolezen pod nadzorom. 

Debelost lahko vpliva na težji potek covida-19.
Debelost lahko vpliva na težji potek covida-19. FOTO: Shutterstock

Za zdaj pomembnih razlik med kroničnimi boleznimi in različnimi cepivi ne delajo. Bolnik se naj tako cepi s cepivom, ki ga lahko najprej dobi. Edina omejitev je zaenkrat starost. Za zdaj tako velja, da se s cepivom Comirnaty ali cepivom Moderne cepi starejše od 65 let, ostale pa z AstraZeneco. 

Po podatkih statističnega urada RS je imelo leta 2019 38,2 odstotka odraslih Slovencev prekomerno težo, 19,2 odstotka je bilo debelih. Več kot eden od šestih odraslih Evropejcev ima prekomerno težo. 

Bolniki z vnetnimi revmatičnimi boleznimi še posebej ranljivi 

Dr. Žiga Rotar, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo (UKC LJ) pojasnuje, da se bolnike z vnetnimi revmatičnimi boleznimi uvršča v rizično skupino prebivalstva, saj so bolj dovzetni za okužbe. To je posledica narave in aktivnosti osnovne bolezni ter zdravil, s katerimi zdravijo revmatične bolezni. Bolj dovzetni so bolniki z aktivno vnetno revmatično boleznijo, še posebej, če ta zahteva zdravljenje z glukokortikoidi. 

Raziskav o učinkovitosti in varnosti cepiv proti covidu-19 pri bolnikih s kroničnimi vnetnimi revmatičnimi boleznimi še ni, zato so na oddelku za revmatologijo pripravili posebna priporočila. Kot so zapisali, iz izkušenj s cepljenjem proti drugim nalezljivim boleznim, kot je na primer sezonska gripa, vedo, da so mrtva cepiva učinkovita in varna tudi za revmatične bolnike. Cepiva proti covidu-19, ki so bili odobrena pri nas, so t. i. mrtva cepiva, kar pomeni, da cepljene ne okužijo, ne povzročijo viroze, prav tako pa tudi ne spreminjajo dednega zapisa. Živa cepiva, ki vsebujejo žive oslabljene viruse (npr. noric), pa pri imunsko oslabljenih osebah na drugi strani lahko povzročijo okužbo. 

Vsi kronični bolniki naj se pred cepljenjem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. 

Po besedah dr. Rotarja za zdravljenje VRB uporabljajo zdravila z namenom umiritve prekomerno in neustrezno aktiviranega imunskega sistema. Ker zdravila zavirajo imunski odziv, ki je nujen za odgovor na cepljenje, je mogoče sklepati, da bo odziv na cepljenje manj izrazit. Še posebej oslabljen je lahko del imunskega odziva, ki je povezan s tvorbo protiteles, pri zdravilih, ki odstranijo velik del limfocitov B, ki pa so ključni za tvorbo protiteles. Učinek teh zdravil je prehodne narave, zato pri teh bolnikih termin cepljenja praviloma načrtujejo za vsakega posameznika posebej. 

Cepljenje bolnikom z VRB z izjemo tistih z aktivno revmatično boleznijo, tako priporočajo, predlagajo pa tudi cepljenje družinskih članov bolnikov, saj se s tem dodatno zmanjša možnost prenosa virusa. Rotar ob tem poudarja, da zaenkrat ni podatkov, ki bi favorizirali določen tip cepiva, zato se lahko bolniki z VRB cepijo tako z mRNA cepivi (Pfizer, Moderna) kot vekotrskimi cepivi (AstraZeneca). 

Cepiva proti covidu-19 ne vplivajo na delovanje zdravil, ki jih ti bolniki prejemajo, prav tako je malo verjetno, da bi se po cepljenju vnetna revmatična bolezen poslabšala. S prenehanjem jemanja zdravil pred cepljenjem ni potrebno, saj je tveganje za poslabšanje bolezni večje od posledic morebitnega slabšega odziva na cepljenje.
Cepiva proti covidu-19 ne vplivajo na delovanje zdravil, ki jih ti bolniki prejemajo, prav tako je malo verjetno, da bi se po cepljenju vnetna revmatična bolezen poslabšala. S prenehanjem jemanja zdravil pred cepljenjem ni potrebno, saj je tveganje za poslabšanje bolezni večje od posledic morebitnega slabšega odziva na cepljenje. FOTO: Shutterstock

Tocilizumab uporaben za zdravljenje hudo bolnih pacientov? 

V nekaterih raziskavah se je zdravilo tocilizumab, ki se uporablja za zdravljenje bolnikov z revmatoidnim artritisom, izkazalo za učinkovito pri bolnikih s covidom-19, ki so potrebovali intenzivno terapijo. V nedavni študiji Inštituta Medanta in univerze Bristol so sodelovali 803 covidni pacienti na intenzivni negi, od tega jih je 353 prejelo omenjeno zdravilo. Študija je pokazala, da je 72 odstotkov pacientov, ki je prejelo tocilizumab, preživelo. Avtorji raziskave sicer nasprotujejo rutinski uporabi zdravila za zdravljenje covida-19. Druge opravljene študije pa so po drugi strani pokazale, da je zdravilo manj učinkovito pri pacientih z virusno okužbo. 

Tudi dr. Rotar opozarja, da je bilo s tocilizumabom opravljenih več raziskav z različnimi izidi. V eni od raziskav je zdravilo sicer izboljšalo potek bolezni pri skupini skrbno izbranih bolnikov s hudo obliko covida-19. Rezultate je sicer nemogoče posplošiti na bolnike, ki tocilizumab prejemajo v sklopu rednega zdravljenja revmatične bolezni. Zaenkrat so podatki o varnosti zdravljenja VRB z biološkimi zdravili med pandemijo covid-19 večinoma spodbudni. Pri bolnikih z VRB po besedah Rotarja za zdaj niso opazili, da bi ti zbolevali bistveno pogosteje ali huje kot ostale skupine prebivalstva. 

posebej_ranljivi_kronicni_bolniki

Cepljenje onkoloških pacientov priporočljivo 

Tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana svojim bolnikom priporočajo cepljenje proti covidu-19. Kot so zapisali v priporočilih, so se cepiva na osnovi mRNA tehnologije izkazala za učinkovita in varna. Cepljenje zagotovo priporočajo onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju, saj pri njih v raziskavah ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov. 

Za bolnike, ki pa so na aktivnem onkološkem zdravljenju (kirurško, sistemsko zdravljenje ali obsevanje), za zdaj nimajo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni. Glede na empirično znanje ob tem ne predvidevajo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Tudi tem bolnikom zato na Onkološkem inštitutu priporočajo cepljenje. Edina kontraindikacija za cepljenje proti covidu-19 je znana preobčutljivost na cepiva. 

Vsem bolnikom sicer priporočajo, naj se pred cepljenjem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom in lečečim onkologom. 

Hudim alergikom cepljenje odsvetovano

Priporočila za osebe s hudimi alergijskimi reakcijami so pripravili v Alergološki in imunološki sekciji Slovenskega zdravniškega društva (SZD). Kot so navedli, so se po začetku cepljenja z mRNA cepivi pojavila poročila o anafilaktičnih reakcijah. Za zdaj kaže, da se na en milijon cepljenih oseb pojavijo približno štiri anafilaksije. Kot najbolj verjeten razlog se omenjata pilietilenglikol (PEG), poznan tudi kot makrogol oziroma polisorbat. PEG je znan alergen, ki je pogosto prisoten tudi v hrani in v nekaterih zdravilih. Izjemno redko povzroči anafilaksijo, predvsem pri zdravilih, ki se dajejo v žilo. 

Trenutno velja, da se osebe, ki so alergične na sestavine cepiva oziroma PEG ne cepijo z mRNA cepivi ali s cepivom AstraZenece. Bolniki z anamnezo anafilaksije po drugih alergenih (hrana, žuželke, zdravila), vključno z bolniki s sistemsko mastocitozo, se cepijo normalno, zdravniki pa priporočajo 30-minutno opazovanje po cepljenju. 

Testiranje na protitelesa s katerim ugotovite, ali ste bili v stiku z virusom, je v porastu. Zakaj? Kakšna je cena, kje se je mogoče testirati? Čemu koristijo in kako so zanesljivi? V četrtek v rubriki Dejstva. 

Zaščita kroničnih bolnikov v času pandemije bistvena

V razmerah, ko so količine cepiva omejene, se morajo izvajalci cepljenja ravnati po Nacionalni strategiji cepljenja, ki je bila nazadnje posodobljena 1. marca. Posebej ranljivi kronični bolniki spadajo v tretjo prioritetno skupino, in sicer takoj za zdravstvenimi delavci, oskrbovanci DSO in starejšimi nad 80 let. 

V skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov spada osem skupin. Gre za bolnike s presajenimi organi, z rakavimi obolenji, hudimi boleznimi pljuč (cistična fibroza, težka astma), redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo (težko prirojene okvare imunosti). Prav tako so posebej ranljive osebe na imunosupresivnem zdravljenju, odrasli z Downovim sindromom, odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo ter osebe z več kroničnimi boleznimi. 

Ostali kronični bolniki, stari med 18 in 64 let, ki ne spadajo med posebej ranljive, pa so na vrsti pred osebami, starimi 60 in več. 

prednostne-skupine-za-cepljenje-in-predvideno-stevilo-oseb-za-cepljenje-ob-razlicnih-delezih-cepljenih

Osnovni cilj strategije je sicer zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težjega poteka bolezni, razbremenitev zdravstvenega sistema in ponovni zagon gospodarstva. Da bi lažje izpolnili ta cilj, se je Slovenija zato odločila, da najprej cepi skupine prebivalstva, ki so tudi najbolj ogrožene. Namen je doseči vsaj 60-odstotno precepljenost prebivalstva, kar vključuje 1,2 milijona ljudi. 

Za osebe s kroničnimi obolenji je še posebej pomembno, da se v prvi vrsti zaščitijo pred okužbo z novim koronavirusom. Stroka priporoča zmanjšanje stikov in upoštevanje osnovnih higienskih priporočil, kot so nošnja maske, redno umivanje rok, higiena kašlja in vzdrževanje razdalje. Ob globalni pandemiji tveganje za okužbo ni nikoli nično, zato je še posebej pomembno, da kronične bolnike zaščitijo tudi njihovi družinski člani. Z zdravim načinom življenja pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za nastanek kroničnih bolezni ali pa upočasnimo njihovo napredovanje. 

Pasica za v članek Dejstva ODPIKAJMO KORONO
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

planinec123
21. 06. 2021 15.09
+1
Prišel bo čas, ko bo treba kazensko odgovarjati za vsiljevanje cepljenja z nepreverjenih cepivi in milijardnimi zaslužki, povezani s tem. Denar, sledite denarju, vse je jasno.
Uporabnik1996024
10. 03. 2021 18.04
+2
cepljenje pri kroničnih bolnikih nikoli ni opcija, ker imajo že oslabljen imunski. Cepi se le zdrave ljudi. Proti resnim boleznim, se razume. Kot je TBC, davica, mrzlica... To so sprevržena spolitizirana "dejstva" kot v času ideološkega enoumnja ko se je "dejstva" prilagajalo ideologiji.
defodil
31. 03. 2021 08.40
+1
kaj??? zakaj se vsako leto cepi ogromno ravno kronicnih bolnikov proti gripi, za katere je cepljenje priporocljivo v prvi vrsti? zdravi se v veliki vecini ne cepijo, jo bistveno laze prebolijo kot kroniki. Drugo so obvezna cepljenja v otrostvu proti davici, oslovskemu kaslju, rdeckam, ospicam...seveda se tu cepi zdrave otroke, pri visoki precepljenosti so pa posredno zasciteni tudi bolni otroci, ki se ne smejo cepiti, si predstavljas, kaj bi se zgodilo, ce bi imeli slabo precepljenost proti ospicam in bi se razsirile med kronicno bolne otroke???
Tone 12345
10. 03. 2021 15.55
+3
Kako pa kaj pomanjkanje zdravil za mnogo rakov kjer te že v začetni fazi obsodijo na smrt???trebušna slinavka, glioblastom,drobnocelični pljučni rak, maligni melanom,ALS,Idiopatska fibroza ne vem kako naprej in še tisoče bolezni kjer človeka že v začetni fazi pokopljete!!A TO VAS PA NE SKRBI!samo tale prehlad!
defodil
31. 03. 2021 08.42
+1
to nas zelo skrbi, a lahko kot posamezniki kaj pomagamo pri tem? mi razvijemo nova zdravila? a lahko kot posamezniki pomagamo pri nesirjenju virusov? LAHKO, torej delajmo vsaj kar lahko, ce ze ne znamo vsi sestaviti rakete
urtika
10. 03. 2021 13.57
+2
Poleg useh pridruženih boleznih mi ne bo nihče reku da se je dobro cepit še proti covidu. Čista smrt. In to kakšen referat ste spisal.
defodil
31. 03. 2021 08.43
+1
generator
10. 03. 2021 13.44
+3
Kontrola uma - to kar se počne zadnje leto je invazija - napad na našo percepcijo. Čas je, da TV-ji letijo skozi balkone.
brabusednet
10. 03. 2021 12.49
-3
A levičarski norci še delajo anti reklamo cepljenju in z megafoni se derejo nad tiste,ki se želijo cepit.Kaj so se lotili ti politični norci neumni.Sramoto delajo levičarjem,ali to tudi v Bruslju vidijo,kaj počnejo.
Kolani
10. 03. 2021 14.30
Z megafonom se nekdo lahko dere nate samo, če ti tam stojiš in poslušaš. Če odideš, se ne more več dreti na tebe.
jutri_pa_res
10. 03. 2021 14.34
+2
Ne moreš oditi, ker čakaš v vrsti na cepljenje.
indal
10. 03. 2021 12.28
+2
A Poklukar je že cepljen z SĐS gnojnico? Sprašujem za Kreka.
defodil
31. 03. 2021 08.45
ne skrbi za Kreka, bo pred teboj izvedel, kdaj se cepi zdr. minister
VAREN
10. 03. 2021 12.01
+2
Tako kot je izjavil strokovnjak. Potrebno je cepit delovne ljudi. Vsi ostali so pa kvazi strokovnjaki, ki cepijo nepokretne doma.
reakcionar
10. 03. 2021 11.55
+5
Preprosta in grda resnica: Učinkovitih zdravil ni samo zaradi tega, ker ni velikega prihodka od njih, od cepiv pa je!
VAREN
10. 03. 2021 11.15
+5
Samo nakladanje. Vse to smo izkoreninili. Saj nihče več ne umre za drugim kot korončkom.
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2021 10.18
+7
Če primerjamo učinkovitost vitamina D proti cepivu, nas znanost uči, da je vitamin D veliko bolj učinkovit, kot cepivo. Živela znanost. Zadeve objavljene v BMJ.
defodil
31. 03. 2021 08.46
+1
vsi v EIT so dobili vit. D, 30% v EIT jih je kljub vitaminckom umrlo
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2021 10.11
+3
Znanost pravi, da je cepivo proti gripi, kamor spada tudi virus covid, učinkovit v povprečju 40%. Najboljša učinkovitost je bila 60%, najslabša 10%.
defodil
31. 03. 2021 08.47
+1
proofreader
10. 03. 2021 10.09
-6
Kljub vsem znanim hudim posledicam pa nekateri neodgovorni starši otroke pošiljajo brez mask v šolo.
defodil
31. 03. 2021 08.47
+1
ja, zdaj jih imajo lahko 10 dni brez, saj to so si zeleli😷
resslovenka
10. 03. 2021 10.00
+4
Cepivo Astrazeneca, so Avstrijci izločili. Pri nas pa? Je za nas vse varno in vse dobro? Dva človeka nista enaka. Sej ljudje tudi kaj tuje medije beremo. Meni je eno figo mar kaj naklada Kacin. Tolk se spreneveda že s preskakovanjem vrste za cepljenje, da človeka popade srd. Pa sej nismo vsi nori, no. 🙄
medusa
10. 03. 2021 09.55
-6
Cepiva ni ,ker ga izvažamo ...
Denkooo
10. 03. 2021 09.52
+9
18.člen ustave Nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu kaznovanju ali ravnanju. Na človeku je prepovedano delati medicinske ali druge znanstvene poskuse brez njegove svobodne privolitve.
proofreader
10. 03. 2021 10.10
-8
Res je, nosi masko, da ne boš mučil tistih, ki bi jih lahko okužil.
riglonas
10. 03. 2021 13.38
+1
ja saj folk se cepi prostovoljno nihče ni prisiljen
defodil
31. 03. 2021 08.49
+1
res je, ostani doma in nas ne muci, se posebej, ce si kuzen
Kolani
10. 03. 2021 09.45
-9
Pa kaj je z vami ljudje? Zaupajte strokovnjakom in se cepite takoj. Zdravniki, farmacija vedno da vse od sebe, ko je potrebno pomagati človeku in reševati človeška življenja. Vedno do zdaj ste bili priča, kako so se politiki potrudili in naredili vse, da smo pozdravili kakšnega, ki je potreboval zdravljenje v tujini. Jaz ne razumem od kje zdaj takšno nezaupanje.
Denkooo
10. 03. 2021 09.53
+8
Farmacija...ni več nafta dobičkonosna....in tu je problem...gripe še zdaj nismo odstranili z cepivi...s tem zvarkom v 6 mesecih pa bomo...???
transs
10. 03. 2021 09.36
+6
Ker farmacevtskemu lobiju je seveda v interesu predvsem in edino vaš dobrobit in predvsem zdravje....zato mi nikoli do zdaj nismo zbirali denarja za draga zdravila,operacije v tujini .... Farmacevski lobi ne deluje v obliki uličnega prekupčevalca,ki vam hoce le prodati robo in vas narediti odvisneža.....
Gsmm
10. 03. 2021 09.30
+12
Za cepljenje je v Sloveniji tako zanimanje, da cepiva naš velecenjeni predsednik podarja v BiH!
hotchilipoper
10. 03. 2021 09.40
+5
Kolani
10. 03. 2021 09.27
-7
Cepite se in zaupajte strokovnjakom, ker ni nobenega vzroka, da jim ne bi zaupali. Upam, da se vas bo cepilo čim več.
borisss
10. 03. 2021 09.29
+7