Dejstva

Dars: so vodilni prirejali javne razpise?

Ljubljana, 24. 10. 2023 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
300

Razkrivamo tri nove Darsove javne razpise, za katere so nas naši viri opozorili, da so sporni. Prvi je razpis za dobavo specialne mehanizacije, ki so ga morali, zaradi nedovoljenega stika, razveljaviti. Sankcioniran ni bil nihče. Drugi je razpis za dobavo tovornih vozil, ki je bil, nam pripovedujejo, napisan točno za določeno podjetje. Riko Ribnica je 20-milijonski posel tudi dobil. Za rubriko Dejstva je govoril predsednik uprave Resca, podjetja, ki je z Darsom poslovalo več kot deset let. Pri tretjem razpisu pa gre za nakup več kot sto tisoč ton soli, ki jo Dars uporablja za posipanje avtocest pozimi. Prvi aneks je bil podpisan, še preden je zapadel prvi sneg. Prav ta hip pa na Darsu podpisujejo že osmega po vrsti.

Sredi julija lani so se trije predstavniki Darsa odpravili v Italijo, da bi pri italijanskih kolegih preverili, kakšne stroje pri njih uporabljajo za košnjo trave ob avtocesti. Vodja poti je bil takratni področni direktor za vzdrževanje Damijan Jaklin. A na tem obisku se je zgodilo nekaj, kar je pozneje povzročilo padec javnega razpisa za dobavo specialne mehanizacije.

V Italiji se je namreč Darsova trojica sestala s predstavnikom slovenskega podjetja, ki je Jaklinu na licu mesta lahko predstavil stroje, ki jih ima. Jaklin ob povratku v Slovenijo svojih nadrejenih o nedovoljenem stiku ni obvestil. Dars pa je le nekaj tednov zatem objavil javni razpis za to mehanizacijo. Ocenjena vrednost posla je bila milijon evrov.

Damijan Jaklin je bil do pred nekaj tedni direktor področja vzdrževanja na Darsu in je javnosti postal znan pred skoraj štirimi leti, ko je bil kot državni sekretar takratnega obrambnega ministra Mateja Tonina, sicer prvaka Nove Slovenije, eden glavnih akterjev sporne nabave zaščitne opreme. O njem smo v minulih dneh v rubriki Dejstva že obširno poročali. Je namreč eden tistih – tako trdi skesanec – v imenu katerih je Rok Snežič zahteval podkupnino.

Ko so ostali ponudniki to ugotovili in ko se je pojavil sum, da bi razpis lahko bil pisan na kožo le enemu, so se uprli. "Naročnika pozivamo, naj nam omogoči predstavitev stroja, kot je bilo to omogočeno favoriziranemu ponudniku 13. 7. 2022, ki so se je udeležili trije visoki predstavniki naročnika. Saj je bistvo javnega naročanja transparentnost,"  so zapisali in zagrozili, da bodo, če Dars razpisa ne razveljavi "uporabili vsa pravna sredstva za zaščito davkoplačevalskega denarja".

Zaradi nedovoljenega stika je padel razpis 

Vodstvu Darsa ni preostalo drugega, kot da razpis ustavi. Že takrat so zapisali: "Z namenom, da vsem potencialnim ponudnikom omogočimo, da pod enakimi in transparentnimi pogoji predstavijo ponujene tehnične rešitve za specialno mehanizacijo za vzdrževanje pri naročniku."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je za uredništvo 24UR Fokus potrdil, da je to glavni in edini razlog, zaradi katerega so morali razpis ustaviti. "Da, drži, dobili smo opozorilo znotraj odprtega javnega naročila, da je morda to sporno, kot uprava smo se s tem strinjali, zato smo to javno naročilo zaključili."

Na drugi strani pa Damijan Jaklin, ki ne priznava, da je zaradi tega padel javni razpis. "Ne, ne drži."  Kot razloge, zakaj je razpis padel, navaja: "Prvotno je bil razpis pripravljen na osnovi stare dokumentacije, ki so mi jo zapustili moji predhodniki. Tu ni bilo nič spornega."

A pozor, kljub temu, da je uprava Darsa že lansko leto izvedela za ta nedovoljen stik, da Jaklin o stiku ni poročal nadrejenim in da je zaradi tega celo padel javni razpis, zoper Jaklina niso sprožili nobenih disciplinskih postopkov.

Valentin Hajdinjak: “Drži, če sodeluješ v komisiji, je nekako nehigienično, da bi se dobival s potencialnimi ponudniki.”

Je pa bil Jaklin sredi poletja razrešen z direktorske funkcije. Pa ne zaradi sumov favoriziranja, pač pa so ga, na nižje delovno mesto znotraj Darsa, premestili na zahtevo enega od članov uprave. Jaklin je od takrat večino časa na bolniški. Le konec septembra si je vzel nekaj dni dopusta, da je lahko obiskal lokalno trgatev občine Velika Polana, kjer je, poleg zaposlitve na Darsu, dolgoletni nepoklicni župan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko Dars zahteva GPS komunikacijo, ki se uporablja na Danskem, pri nas pa ne

Še večje favoriziranje se je, nam pripovedujejo viri, zgodilo pri javnem razpisu za nabavo tovornih vozil. Gre za pogodbo, vredno skoraj 20 milijonov evrov. Prav te dni poteka dobava. 21 od 58 tovornjakov je Dars že prevzel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogodbo so podpisali s podjetjem Riko Ribnica in tudi ta razpis je, kot področni direktor, vodil prav Damijan Jaklin. Podizvajalec podjetja Riko Ribnica je bilo podjetje Bijol, katerega direktor je Jaklinov prijatelj. In prav z njim je bil – tako nam zagotavljajo viri, ki so bili pri pogovorih prisotni – med razpisom večkrat v telefonskih stikih. Pogovori so, pravijo, potekali v službenem času in v prostorih Darsa. Jaklin odgovarja: "Da bi jaz vedel, ne."

"To je razpis, na katerega se mi preprosto nismo mogli prijaviti. Pa ne zato, ker se ne bi želeli, ampak, ker se enostavno nismo mogli. Razlog za to je preprost. Tehnične specifikacije in zahtevane reference so bile postavljene tako, da so izločile vse potencialne ponudnike z izjemo enega, ki je bil favoriziran." Tako pa za rubriko Dejstva razlaga Ivan Franičević, predsednik uprave hrvaške družbe Rasco, ki je z Darsom poslovala več kot deset let.

Rasco je eden od vodilnih proizvajalcev opreme za vzdrževanje cest v Evropi, pripoveduje Faničević. Imajo 420 zaposlenih in dve tovarni, eno na Hrvaškem in drugo v Srbiji. "Poslujemo v kar 40 državah, večinoma v Evropi." V Sloveniji so z Darsom poslovali kot podizvajalec podjetja Benussi.

Prvi sklop javnega razpisa, ki je bil ocenjen na okoli 15 milijonov evrov, je imel, razlaga, bizarne tehnične specifikacije. "Ne gre za tehnične specifikacije, ki bi bistveno vplivale na funkcionalnost teh strojev, kar je tudi tisto, kar bi moralo biti Darsu pomembno. Kako ti stroji delujejo? Kakšen namen dosegajo? Katera dela lahko z njimi opravljate? Pogoji so bili napisani samo za enega ponudnika. In to do te mere, da so v tehničnih specifikacijah določili komunikacijski protokol za GPS spremljanje posipalcev, ki ga uporabljajo izključno na Danskem." Ker gre za protokol, ki ga Dars ne uporablja in ki ga Dars ne potrebuje, Franičević špekulira: "Očitno se je pri nekem prepisovanju tehničnih specifikacij prepisalo še to, kar se ne bi smelo."

Franičević sicer v izjavi podrobneje opiše, kako je bil razpis prilagojen.

Prav zaradi prilagojenega razpisa, razlaga, so se v Rascu lahko prijavili le na drugi sklop razpisa, kjer pa so bili izločeni. "Zaradi odstopanj pri teži, ki je, glede na velikost tovornih vozil, zanemarljiva. In to kljub temu, da je bila naša ponudba, če se ne motim, približno 30 odstotkov cenejša od ponudbe, ki je bila na koncu izbrana."

Prvak Nove Slovenije pred spornimi tovornimi vozili, ki jih Dars še ni prevzel

Kot smo razkrili v nedeljskem 24UR Fokusu, se je pred omenjenimi spornimi tovornimi vozili pred nekaj tedni fotografiral predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Predsednik stranke, ki ji sicer pripadata tako Jaklin kot tudi Hajdinjak. Hajdinjak je bil celo strankin podpredsednik v času, ko je bil imenovan na vrh Darsa.

Matej Tonin pred še nedobavljenim tovornim vozilom Darsa
Matej Tonin pred še nedobavljenim tovornim vozilom Darsa FOTO: Nova Slovenija

Poslanci in vodstvo stranke so bili na obisku v Riku Ribnica sredi septembra letos. Na vprašanje, zakaj so obiskali prav Riko Ribnica in kako lahko zagotovijo, da na relaciji stranka - največje državno podjetje ne prihaja do konfliktov interesov, pa so odgovorili: "Ponavadi obiščemo bolj znana, inovativna ali uspešna podjetja ter zavode v posamezni regiji. S kom podjetje ali zavod posluje, ne preverjamo, saj gre za delovne obiske, ki so namenjeni predstavitvi podjetja in dobrih poslovnih praks, pogovoru o odnosu države in birokracije do poslovnih ter delovnih procesov."

V nedeljo smo sicer v uredništvu 24UR Fokus pripravili daljši preiskovalni prispevek o podkupovanju, izsiljevanju, sumih korupcije, favoriziranju in javnih spornih razpisih. Prispevek si lahko v celoti ogledate na naši spletni strani 24ur.com in na Voyo 

Aneks na aneks

In zdaj še tretji javni razpis – nakup več kot sto tisoč ton soli za posipanje slovenskih avtocest v času zime. Odpiranje ponudb je potekalo maja 2021, Dars je podpisal pogodbe za štiri sklope, za štiri različne tipe soli oziroma raztopine.

Dars je podpisal pogodbe za nakup 30 tisoč ton soli natrijev klorid NaCl, granulacija srednja, vlažnost mokra; 21 tisoč ton soli natrijev klorid NaCl, granulacija srednja, vlažnost pol suha; 24 tisoč ton soli natrijev klorid NaCl, granulacija ekstra fina, vlažnost suha: 30 tisoč ton granulata in 4,5 milijona litrov raztopine kalcijevega klorid CaCl2

Po le nekaj mesecih od podpisa pogodbe, še preden je tisto zimo zapadel prvi sneg, so na Darsu že podpisali prve anekse, s katerimi so se cene soli krepko dvignile. Konkretno so bile nekatere cene višje za skoraj tretjino. Drugi sklop aneksov so podpisali že leto dni pozneje, torej leta 2022 in tretje podpisujejo prav zdaj. Po naših informacijah bodo na koncu cene soli višje za kar 70 odstotkov.

Kako je torej mogoče, da Dars sklepa aneks na aneks in s tem dobaviteljem omogoča visoke dvige cen? Ali ne bi bilo bolj gospodarno, da bi Dars pogodbe prekinil in šel v nov javni razpis, vprašamo predsednika uprave. "Cene soli so se na mednarodnih trgih povišale, govorimo o Tuniziji in Egiptu. Še bolj se je povišala cena prevoza soli iz severne Afrike v Evropo," razlaga. Hajdinjak sicer prizna, da so dobavitelji, gre za slovenske posrednike, Darsu pogojevali sprejem aneksov.

Pri sklepanju aneksov je eno od ključnih vlog imela zunanja odvetniška družba Nine Zidar Klemenčič. Ta je namreč za Dars pripravila pravno mnenje, na podlagi katerega so kot po tekočem traku podpisovali anekse. "Mi smo pripravili pravno mnenje, ali je dopustno skleniti aneks in kakšni pogoji morajo biti za to izpolnjeni. To, ali so ti pogoji izpolnjeni, ali so tovrstne okoliščine nastopile, pa je presojala Darsova služba za vzdrževanje," razlaga Zidar Klemenčič. 

Hajdinjak pa: "Napisala je pravno mnenje, kako ravnati v trenutkih, ko so dobavitelji soli ekstremno povišali cene za sol in pogojevali sprejem novih cen, sicer bodo pogodbe prekinili. Na drugi strani je Dars to sol nujno potreboval in je bil ujetnik."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tanjaz
12. 01. 2024 11.09
korupcija pri Darsu se je zacela, ko sta Valentin Hajdinjak in Nina Zidar Klemencic v posle vkljucila celjska mafijca Draganovic Alena in Draganovic Enesa. Draganovica zastopa Zidarjeva, ki je tudi tesno vpletena v nakup Veznaverje stavbe..
aviktora
30. 11. 2023 08.57
Povsod jih prirejajo.
123soba
28. 10. 2023 19.26
+2
Dario Južna, Janez Škrabec, kolektorček, rastođer, pa še mnogo drugih so največji novodobni tajkuni... Kako more škrabec kupovati kamione, graditi stavbe, kanalizacije, vodovode, ceste, pa še veliko tega ne vem. Povsod dobi posel, torej čigav je? Sds, nsi... Sd
pomaranča
25. 10. 2023 09.33
+2
Žalostno je, da nas nič več ne preseneti in nedotakljivi bodo ostali nedotakljivi.
Solarius Solar
25. 10. 2023 09.28
+2
To je kao novica.. zonta..draganovic.. hehehe
Ici
25. 10. 2023 09.13
+0
Pa tudi, da bi Predsednik vlade naročil notranjemu ministru politično čistko Policije, je čisti "državni udar". Ampak ne v Sloveniji. Pri nas, dokler si "levi" lahko počneš kar hočeš.
Cupko
29. 11. 2023 16.04
Kdo na Darsu je levi? Hajdi? Vsi so isti, korupcija je razširjena v vse pore!
Ici
25. 10. 2023 09.09
+3
Težava je v tem, da se s posli, ki so v izkljucni domeni in obvezi policije, pri nas ukvarjajo politično motivirani novinarji. Tega ni nikjer na svetu. Le pri nas.
mojcd
25. 10. 2023 08.38
+2
Novinarji to sprasujejo namesto da bi kopali po dokazih. Tako so pa vsi clanki domnevno, naj bi….ne delajo drugo kot so aparat za politicno obracunavanje
ceta69
25. 10. 2023 08.19
+0
sama strokovna javna uprava z davkoplačevalskim denarjem
Rado Jarni
25. 10. 2023 08.19
+1
Sta pred leti prišla v UKC dva strokovnjaka iz DARSA , DDC Brodnik in Di Batidta solit pamet za lep denar. Sta pač imela izkušnje kako in kaj.
zmerni pesimist
25. 10. 2023 08.07
+1
Saj to že vrapči na strehi čivkajo
džonborno
24. 10. 2023 21.52
+1
Namesto razpisov, ki jih izigravajo vsi od zdravstva, gradbeništva... bi bilo bolje na mesto odgovornega za nabavo postaviti kredibilnega, nepodkupljivega in dobro plačanega človeka. Jih imamo tudi take v Sloveniji - žal ne še ne smejo operirati ker pijavke ne dovolijo!
ceta69
25. 10. 2023 08.20
zakonodajo je treba spremeniti ,da takšni ljudje ne morejo več delati v js
avgust.
24. 10. 2023 20.49
Mogoče bi se vodilni v tej hiši morali vprašati, če so na pravi strani. Aja, saj vedo, da niso, a po vsej gonji proti prejšnji vladi rešujejo to utapljajočo ladjo na vse pretege, saj se jim v nasprotnem primeru obetajo črni oblaki.
Kstane
24. 10. 2023 19.57
+2
Kaj pa če vse to ni res?
windskiper
24. 10. 2023 19.50
+1
to se zelo enostavno reši, če bi imeli urejeno finančno upravo...preveriš premoženje dotičnega in vseh z njim povezanih oseb in če ni dokaza o izvoru, kar se preprosto vidi v rubriki plačani davki od prihodkov, bi premoženje zasegli, fanta pa poslali na nekajletno razmišljanje o njegovih postopkih...vsem, ki so sodelovali za zapret pipce državnega korita za zmeraj
Hani Vajk
24. 10. 2023 19.36
+2
Vsako večje podjetje v Sloveniji ima prirejene javne razpise in se v naprej ve, kdo bo izvajalec. To proizvajalcem ni tuje in smo sprejeli kot nujno zlo Slovenije. Verjetno pa tudi vsake druge države.
deratizacija
24. 10. 2023 19.21
Politika je orodje za krajo državnega premoženja.
Omizje
24. 10. 2023 18.10
+4
prirejeni razpisi povsod nič novega
Cupko
24. 10. 2023 17.08
+2
Pri nas gredo v politiko tisti, ki želijo močno zaslužiti, v Ameriki pa moraš imeti veliko pod palcem, če hočeš v politiko. Ob tem pa imamo še državna podjetja, kot odlagališče za zaslužne kadre. V teh podjetjih ni pomembno kaj si študiral oziroma ali si sposoben, važno je, da si “naš” kot je dejal Snežič in da zrihtaš dinarčke zase in za stranko
tonko4
24. 10. 2023 16.29
+0
A je Holob že odstopil ?