Dejstva

Ali izjave predsedniških kandidatov držijo?

Ljubljana, 17. 10. 2022 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na POP TV lahko spremljate prvo veliko predvolilno soočenje predsedniških kandidatov. Ekipa Dejstev tudi tokrat v živo preverja izjave kandidatov. V studiu se soočajo Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Cigler Kralj o stiskah mladih 

Janez Cigler Kralj je dejal, da se je občutek osamljenosti pri mladih povišal za 75 odstotkov, za 110 odstotkov pa se je v zadnjih letih povečal občutek stresa. 

Raziskava Mladi v Sloveniji je pokazala, da so mladi leta 2020 manj zadovoljni s svojim zdravjem kot so bili leta 2010. Delež mladih, ki čuti osamljenost kot problem, se je v 10 letih povečal za 75 odstotkov, delež mladih, ki čuti stres nekaj oz. večino dni v tednu, pa za 110 odstotkov. Kot so zapisali avtorji poročila, to skupaj s poslabšanjem stanja na področju telesne teže nakazuje na generalno slabšanje psihofizičnega zdravja mladih. 

Dejstvomer drži

Do kredita res samo redno zaposleni?

Skupni kandidat Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov Milan Brglez je dejal, da lahko kredit v Sloveniji najamejo samo redno zaposleni. 

Zakon o potrošniških kreditih zaposlitvenega statusa kreditojemalca sicer ne določa, v 10. členu pa denimo bankam nalaga, da morajo pred sklenitvijo kreditne pogodbe oceniti kreditno sposobnost potrošnika, torej kreditojemalca. Kreditodajalec to stori na podlagi potrebnih, zadostnih in sorazmernih informacij o prihodkih in izdatkih oziroma premoženjskem stanju potrošnika, ki jih pridobi od potrošnika in iz zbirk osebnih podatkov iz tretjega odstavka tega člena. Na podlagi zakona banke same določijo interne predpise oziroma možnosti za najem kredita, pravila sicer spreminjajo glede na višino in trajanje kredita. 

dejstvometer_previdno

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je decembra 2020 obravnavala primer samozaposlene osebe, ki je želela najeti stanovanjski kredit in je povpraševanje zanj poslala na 15 bank in hranilnic, odzvalo se jih je 12. Kot so zapisali pri ZPS, nobena od bank ni zavrnila prosilke zgolj zaradi oblike zaposlitve. Poudarili pa so, da samozaposlenost pri najemanju kredita lahko prinaša nekaj tveganj.

Koliko starejših čaka na posteljo v domu?

Predsedniški kandidat Miha Kordiš je povedal, da imamo več kot 10.000 starejših v čakalni vrsti za mesto v domu starejših občanov. 

Po pregledu prošenj in prostih mest v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih, ki jih zbira Skupnost socialnih zavodov Slovenije, je ta hip prosilcev 15.434, torej še za tretjino več kot je dejal Kordiš.

Dejstvomer drži

Je cel mandat res zaključila samo ena vlada?

Kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar je dejala, da smo v Sloveniji doslej še nismo imeli vlade, ki bi oddelala dva mandata, cel mandat pa da je oddelala le ena. 

V Sloveniji smo imeli 15 vlad, priseglo je deset predsednikov vlad. Prva vlada Lojzeta Peterleta je padla po nezaupnici leta 1992. Nasledil ga je Janez Drnovšek, ki je bil predsednik vlade štirikrat: 1992-1993, 1993-1997, 1997-2000, 2000-2002), a ni mandata nikoli izpeljal do konca. Andrej Bajuk, Tone Rop, Borut Pahor, Janez Janša drugič, Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec so mandat končali z razpadom vlade, odstopom ali pa so mandat le dokončali. Prva Janševa vlada (2004-2008) je tako edina, ki je dokončala mandat

Dejstvomer drži

'Akt o ustanovitvi socialnega podjetja bomo uskladili.'

Po tem, ko je Miha Kordiš še v petek je na vprašanje, zakaj kljub obvezi iz akta o ustanovitvi socialnega podjetja NDP TOZD, katerega ustanovitelj je, v podjetju ni nobenega zaposlenega, odgovoril: "Naš ustanovni akt je interna stvar." 

Na Ministrstvu za gospodarstvo so danes pozno popoldne zapisali, da postopka za odvzem statusa socialnega podjetja ne bodo sprožili, da pa bodo Kordiša pozvali, naj ali spremeni Akt o ustanovitvi ali zaposli ljudi:

"V zvezi z 20. členom Zakona o socialnem podjetništvu pa pojasnjujemo, da ta sicer določa, da lahko minister z odločbo odvzame status socialnega podjetja, če podjetje ne posluje v skladu z aktom o ustanovitvi in s tem posluje v nasprotju z načeli socialnega podjetništva, kot jih določa 3. člen tega zakona, ali sprejme takšne spremembe aktov, ki to onemogočajo. Določbo je treba razumeti kumulativno, kar pomeni, da bi bil razlog za presojo o odvzemu v primeru, da podjetje ne bi poslovalo skladno z aktom o ustanovitvi IN hkrati zaradi tega poslovalo v nasprotju z načeli v 3. členu tega zakona, kar pa ministrstvo ni zaznalo.Ministrstvo bo podjetje kljub vsemu pozvalo, da spremeni akt o ustanovitvi ali pa skladno z njegovimi določbami zaposli osebe, kot jih določa akt."

Miha Kordiš je napovedal, da bodo Akt o ustanovitvi uskladili.

dejstvometer_previdno
Pasica dejstva volitve

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.04

Cigler Kralj o stiskah mladih

Janez Cigler Kralj je dejal, da se je občutek osamljenosti pri mladih povišal za 75 odstotkov, za 110 odstotkov pa se je v zadnjih letih povečal občutek stresa. Raziskava Mladi v Sloveniji je pokazala, da so mladi leta 2020 manj zadovoljni s svojim zdravjem kot so bili leta 2010. Delež mladih, ki čuti osamljenost kot problem, se je v 10 letih povečal za 75 odstotkov, delež mladih, ki čuti stres nekaj oz. večino dni v tednu, pa za 110 odstotkov. Kot so zapisali avtorji poročila, to skupaj s poslabšanjem stanja na področju telesne teže nakazuje na generalno slabšanje psihofizičnega zdravja mladih.

21.49

Do kredita res samo redno zaposleni?

Skupni kandidat Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov Milan Brglez je dejal, da lahko kredit v Sloveniji najamejo samo redno zaposleni. Zakon o potrošniških kreditih zaposlitvenega statusa kreditojemalca sicer ne določa, v 10. členu pa denimo bankam nalaga, da morajo pred sklenitvijo kreditne pogodbe oceniti kreditno sposobnost potrošnika, torej kreditojemalca. Kreditodajalec to stori na podlagi potrebnih, zadostnih in sorazmernih informacij o prihodkih in izdatkih oziroma premoženjskem stanju potrošnika, ki jih pridobi od potrošnika in iz zbirk osebnih podatkov iz tretjega odstavka tega člena. Na podlagi zakona banke same določijo interne predpise oziroma možnosti za najem kredita, pravila sicer spreminjajo glede na višino in trajanje kredita. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je decembra 2020 obravnavala primer samozaposlene osebe, ki je želela najeti stanovanjski kredit in je povpraševanje zanj poslala na 15 bank in hranilnic, odzvalo se jih je 12. Kot so zapisali pri ZPS, nobena od bank ni zavrnila prosilke zgolj zaradi oblike zaposlitve. Poudarili pa so, da samozaposlenost pri najemanju kredita lahko prinaša nekaj tveganj.

21.47

Koliko starejših čaka na posteljo v domu?

Predsedniški kandidat Miha Kordiš je povedal, da imamo več kot 10.000 starejših v čakalni vrsti za mesto v domu starejših občanov. Po pregledu prošenj in prostih mest v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih, ki jih zbira Skupnost socialnih zavodov Slovenije, je ta hip prosilcev 15.434, torej še za tretjino več kot je dejal Kordiš.

20.37

Je cel mandat res zaključila samo ena vlada?

Kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar je dejala, da smo v Sloveniji doslej še nismo imeli vlade, ki bi oddelala dva mandata, cel mandat pa da je oddelala le ena. V Sloveniji smo imeli 15 vlad, priseglo je deset predsednikov vlad. Prva vlada Lojzeta Peterleta je padla po nezaupnici leta 1992. Nasledil ga je Janez Drnovšek, ki je bil predsednik vlade štirikrat: 1992-1993, 1993-1997, 1997-2000, 2000-2002), a ni mandata nikoli izpeljal do konca. Andrej Bajuk, Tone Rop, Borut Pahor, Janez Janša drugič, Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec so mandat končali z razpadom vlade, odstopom ali pa so mandat le dokončali. Prva Janševa vlada (2004-2008) je tako edina, ki je dokončala mandat.

20.29

'Akt o ustanovitvi socialnega podjetja bomo uskladili'

Po tem, ko je Miha Kordiš še v petek je na vprašanje, zakaj kljub obvezi iz akta o ustanovitvi socialnega podjetja NDP TOZD, katerega ustanovitelj je, v podjetju ni nobenega zaposlenega, odgovoril: ‘’Naš ustanovni akt je interna stvar.’’ Na Ministrstvu za gospodarstvo so danes pozno popoldne zapisali, da postopka za odvzem statusa socialnega podjetja ne bodo sprožili, da pa bodo Kordiša pozvali, naj ali spremeni Akt o ustanovitvi ali zaposli ljudi: ‘’V zvezi z 20. členom Zakona o socialnem podjetništvu pa pojasnjujemo, da ta sicer določa, da lahko minister z odločbo odvzame status socialnega podjetja, če podjetje ne »posluje v skladu z aktom o ustanovitvi in s tem posluje v nasprotju z načeli socialnega podjetništva, kot jih določa 3. člen tega zakona, ali sprejme takšne spremembe aktov, ki to onemogočajo«. Določbo je treba razumeti »kumulativno«, kar pomeni, da bi bil razlog za presojo o odvzemu v primeru, da podjetje ne bi poslovalo skladno z aktom o ustanovitvi IN hkrati zaradi tega poslovalo v nasprotju z načeli v 3. členu tega zakona, kar pa ministrstvo ni zaznalo. Ministrstvo bo podjetje kljub vsemu pozvalo, da spremeni akt o ustanovitvi ali pa skladno z njegovimi določbami zaposli osebe, kot jih določa akt.’’ Miha Kordiš je napovedal, da bodo Akt o ustanovitvi uskladili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
18. 10. 2022 17.57
+0
Najbolj nevaren kandidat za slovensko demokracijo je kandidat NSI. Človek je držal štango Janši pri nezakonitem izživljanju nad državljani in to celo sedaj tiho odobrava.
M teorija
18. 10. 2022 13.53
+2
Kordiš goji salato, Logar pa zaliva Koprive!?
M teorija
18. 10. 2022 13.50
+2
Logar je Žanu večkrat povedal glede pendrekov:"Žanči, še bolj na poskok s pendreki"!?
M teorija
18. 10. 2022 13.46
+1
Glasoval bom za Senčarjevo. Ko se bo cepila!? Za covid.
M teorija
18. 10. 2022 13.45
+3
Nad vsemi kandidati je le Ustava, razen nad Logajem je le Janez!?
Dvigalo
18. 10. 2022 13.39
+1
Moj glas gre za ga. Senčar!
SlovenŠtima
18. 10. 2022 09.36
-1
Edino gospa Senčar je vredna mojih nedeljskih 15 minut. Vse drugo smo že videli in izkusili. ;)
pesnitev
18. 10. 2022 11.03
+4
Zaradi takih dvomljivcev v cepljenje proti covidu, kot je ga. Senčar, sedaj naša družina trpi za okužbo, namesto da bi se bila dala pravočasno cepiti, za kar pa tako ali tako sedanja vlada ni poskrbela, vse sosednje države imajo najnovejše različice cepiva, pri nas pa covid ignoriramo vse dokler ne bo ponovnega lock downa
Rafael Kramar
18. 10. 2022 09.08
-2
Janša edini, ki je sposoben izpeljati cel mandat.
SigmaP40
18. 10. 2022 09.36
+5
Rafael Kramar
18. 10. 2022 13.36
+0
Ja, z odloki. In to neustavnimi, da mate sirotinja kaj materjala za smilt se sami sebi...
peresni
18. 10. 2022 08.27
+11
O vseh zadevah Logar ve vse na preženeče široko in dolgo ...naj najpametnejši kot Kralj, oba demagoško nabijata o njihovem prav kot pokvarjena plošča. Le ko ju vprašaš o njuni vlogi in odgovornosti pri zlorabah in nedemokratičnem grozljivem lomastenju prejsnje vlade, fantka nič ne vesta, ona sta namreč za ljudi, za stare, za socialo, za pravno državo, za, dialog, kar naenkrat spoštujeta vse. Fuj.
RdecaPesa
18. 10. 2022 08.24
+3
Drvar je pa vse prav povedal? Tut to, da je esdeesov sin?
Arzen
18. 10. 2022 08.24
-4
In potem lajajo levčki čez JJ. Tu je levičarka napisala jasno trditev. Samo JJ je sposoben voditi vlado 4 leta!!! In zgodovina se ponavlja, počakajte še kakno leto in JJ bo nazaj :)
Andree
18. 10. 2022 08.37
+4
WD40
18. 10. 2022 08.20
+2
voditeljica premalo odločna
WD40
18. 10. 2022 08.19
-5
erika je zakon za takšne
Rezervni Kristus
18. 10. 2022 08.17
+4
DRŽI samo to, da avtorji teh Dejstev izvajajo načrtno segregacijo in favoriziranje po nareku vladajočih bolnikov. Tako pridemo do tega, da najdemo več dejstev v komentarjih, kot pa v Dejstvih samih...
Mirko Igor
17. 10. 2022 21.59
+7
Mam njivo. A jaz tud lahko 8.000 evrov dobim, pa nobenega ne zaposlimo. Oa vsi kmetje tud. 40.000 × 8.000 = ?
Diabloss
17. 10. 2022 21.47
+7
A to mate samo kordisa na tapeti. Drugi niso nič govorili?
francmar
17. 10. 2022 21.41
+1
Razen Krdiša nobeden neve kaj je delo
Rafael Kramar
18. 10. 2022 09.10
+0
Kordiš ve kaj je delo...?!? A misliš cajteng...
pesnitev
18. 10. 2022 11.06
-1
Kordiš je pozitivno presenetil a prepozno je vstopil v igro.
Q..."""...Q
17. 10. 2022 21.40
+0
Kje so sedaj pozivi k odstopu in sumi korupcije,itd.Lepo se kaže dvoličnost levičarjev.
Apoteka
17. 10. 2022 21.35
+5
Nič pa o tem,da so v Ivanovi matični družini najboljše jufke v Grosupljem.
oikos
17. 10. 2022 21.32
+7
Novinarji, spet si domišljate, da samo vi veste resnico!? Hmm? Aja, kaj pa zadnji 2 leti? In sedaj spet v zvezi z borbo za demokratičnost Ukrajine!?