Dejstva

DEJSTVA: Erjavec: Tisti, ki so odgovorni za bančno luknjo, nikoli več ne bi smeli delati v bankah

Ljubljana, 21. 05. 2018 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prepoved dela na primer v vseh bankah za tiste, ki so "odgovorni za bančno luknjo" bi bila sporna z vidika ustavno zagotovljene svobode dela (49. člen Ustave RS).

dejstvometer_previdno

Najprej se pojavi vprašanje tega, koga šteti za "odgovornega za bančno luknjo", saj ga nenazadnje zadene huda posledica. Ustava določa, da ni nihče kriv, dokler mu ni krivda dokazana s pravnomočno sodbo. Tako hudo posledico, kot je zaključek kariere na nekem področju (vsaj v Sloveniji), je treba podvreči sodnemu postopku, v katerem bo domnevni odgovorni imel zagotovljene ustavne pravice.

V nasprotnem primeru tvegamo tudi obsodbe pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Posledica, ki sledi takšni ugotovitvi (po tem predlogu npr. prepoved dela v banki), pa mora prestati test sorazmernosti. To pomeni zlasti, da istega cilja ni mogoče doseči z ukrepi, ki manj omejujejo svobodo dela.

Ukrep, ki ga predlaga DeSUS,bi bila verjetno z ustavnega vidika precej podobna ukrepu, ki ga je v preteklosti že uveljavljal zakon o gospodarskih družbah (prepoved opravljanje managerske funkcije tistim, ki so gospodarske družbe, v katerih so prej opravljali funkcijo poslovodstva, spravili v stečaj oziroma insolventnost. Naveden ukrep ni prestal ustavnosodne presoje, kar pomeni, da je potrebno biti pri podobnih rešitvah posebno previden.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
23. 05. 2018 14.53
+1
Erjavec je parlamentarni inventar brez kakšnih odmevnih dejanj. Kako, da svoje parlamentarne pajdaše ni nikoli vprašal, kdo izbira tožilce? Jaz ne vem, po njegovih izjavah sodeč pa tudi on ne ve. Kaj sedaj otresa gobec, lahko bi to kot vesten državljan, ki ljubi svojo domovino, (da o državi ne govorim), že prej poskrbel, da do tega ne bi prišlo. Je jasno, da tega ni sposoben, še kantami za smeti je imel probleme.
brezveze13
22. 05. 2018 14.11
+0
tole ko se kahla izgovarja na člene ustave je sprenevedanje za navadnega trgovca obstaja suspenz dokler se neka zadeva ali sum ne razreši v tem času si pa lahko uredi drugo službo (seveda če ga na lastno odgovornost na osnovi podanega živlenjepisa v katerem bi moral biti zajet tudi suspenz ker v življenjepisu gre za točnost podatkov bi to moralo biti zajeto) hoče zaposliti nikakor pa ne bi smel delati v stroki ker se pojavljajo enake možnosti raznih manipulacij in predvsem poneverb
piu
21. 05. 2018 22.23
+5
Tudi nesposobni politiki nebi smeli niti pomisliti, da bi ponovno kandidirali....
Sonja Rihter
22. 05. 2018 16.21
+1
Ne samo nesposobni, obsojeni ali v bilokakšnem prekršku.
krmeki
21. 05. 2018 22.03
+8
Lastnik (država) ima vedno diskrecijsko pravico koga imenuje. Pač ne imenuješ ljudi, ki so že zavozili podjetje, za to ne rabiš nobene pravnomočne obsodbe
ibro2
21. 05. 2018 22.18
+4
pri nas zavoziš podjetje državno seveda potem pa se prisesaš na drugo seveda z bajno odpravnino
Sonja Rihter
22. 05. 2018 16.23
+1